Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, může mi někdo prosím poradit?? Koncem ledna mi končí smlouva a jsem těhotná. Platí pro mě, že když půjdu marodit, nemůžou mě vyhodit, pže jsem v ochranné lhůtě, nebo mi prostě končí smlouva. A kdyžtak musim jít ještě marodit než mi ta smlouva skončí?
díky za odpovědi
@simsunka píše:
Ahoj holky, může mi někdo prosím poradit?? Koncem ledna mi končí smlouva a jsem těhotná. Platí pro mě, že když půjdu marodit, nemůžou mě vyhodit, pže jsem v ochranné lhůtě, nebo mi prostě končí smlouva. A kdyžtak musim jít ještě marodit než mi ta smlouva skončí?díky za odpovědi
Když ti končí smlouva, tak ti končí smlouva. Musíš jít marodit podle toho, co řekne doktor, ne podle toho, kdy ti končí smlouva.
Nikdo tě nevyhodí, skončí ti smluva.
Pleteš si to s něčím jiným, tady žádná ochranná lhůta není ani nebyla.
Nejlepší by bylo jit marodit 14 dnu pred skoncenim smlouvy. Aby jsi pak nebyla doma zadarmo. Budes na nemocensky az do nastupu na materskou ![]()
@jessikka píše:
Nikdo tě nevyhodí, skončí ti smluva.
Pleteš si to s něčím jiným, tady žádná ochranná lhůta není ani nebyla.
Jj, s výpovědí. Smlouva skončí uplynutím doby, na kterou byla sjednána, ne výpovědí.
@Smarcie píše:
Nejlepší by bylo jit marodit 14 dnu pred skoncenim smlouvy. Aby jsi pak nebyla doma zadarmo. Budes na nemocensky az do nastupu na materskou
Vzhledem k tomu, že jí smlouva skončí za 9 dní, je to trošku pasé.
Pokud ji neprodlouží- což asi neudělají pokud o těhotenství ví, tak smlouva skončí dnem uvedeným v ní.
Pokud nastoupíš ještě teď na nemocenskou nebo v ochranné lhůtě do 7 dnů od konce pracovní smlouvy, tak budeš mít nárok na nemocenskou a budeš ji dostávat až do nástupu na PPM (pokud na ni máš nárok). Pro nemocenskou ale musí být zdravotní důvod. A nemocenská nemá vliv na skončení pracovního poměru, jestliže ti končí smlouva na dobu určitou.
A jestli myslíš ochrannou lhůtu pro nárok na PPM, tak ta běží bez ohledu na to, jestli budeš nebo nebudeš na nemocenské a je tak dlouho, jako trvalo poslední zaměstnání, max. 180 dnů.
Ahoj holky, ráda bych se zeptala. Když by mi končila smlouva a za tři měsíce by byl termín porodu a já bych se ještě vlezla do ochranné lhůty na Ppm, kdo by platil zdravotní pojištění po konci pracovní smlouvy? Tzn. ty 3 měsíce od konce?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ráda bych se zeptala. Když by mi končila smlouva a za tři měsíce by byl termín porodu a já bych se ještě vlezla do ochranné lhůty na Ppm, kdo by platil zdravotní pojištění po konci pracovní smlouvy? Tzn. ty 3 měsíce od konce?
Na ppm se nastupuje 6-8 týdnu před porodem. Po konci pracovní smlouvy budes asi na UP nebo na neschopence a to jen dolozis zdravotní pojistovne
@Elishka1 Ahojky, moc děkuji za informaci. Takže když nastoupím na neschopenku a navazu tím na mateřskou, tak mi pořád platí zdr. pojisteni? A kdybych nemohla mít neschopenku, mohla bych se přihlásit na zdr. pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 15 let a vyšlo by to stejně jako ÚP? (mám dvě děti do 15 let). A nevíš prosím, kdy se ještě čerpá dovolená? Jestli by s tím taky šla překlenout ta doba, než nastoupím na MD. Pracuji ve škole, takže mám 40 dnů.
@Anonymní píše:
@Elishka1 Ahojky, moc děkuji za informaci. Takže když nastoupím na neschopenku a navazu tím na mateřskou, tak mi pořád platí zdr. pojisteni? A kdybych nemohla mít neschopenku, mohla bych se přihlásit na zdr. pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 15 let a vyšlo by to stejně jako ÚP? (mám dvě děti do 15 let). A nevíš prosím, kdy se ještě čerpá dovolená? Jestli by s tím taky šla překlenout ta doba, než nastoupím na MD. Pracuji ve škole, takže mám 40 dnů.
Trošku v tom máš chaos. Pokud ti skončí smlouva dřív než nastoupis na PPM. Pak můžeš na ÚP. Asi bys měla nárok na podporu ne?
A jak chceš čerpat dovolenou, když píšeš o tom, že ti skončí pracovní poměr?
@P4ja Myslela jsem, že když zbývá dovolená, tak že se před koncem musí vyčerpat? Nebo se to proplaci? To je pravda, podpora mě nenapadla.
@Anonymní píše:
@P4ja Myslela jsem, že když zbývá dovolená, tak že se před koncem musí vyčerpat? Nebo se to proplaci? To je pravda, podpora mě nenapadla.
To záleží na situaci. Každopádně tu, která ti na konci zbyde ti musí proplatit. a jasně. Můžete se domluvit, že ji vycerpas před koncem pracovního poměru.