Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Auhagenn píše:
Ahoj, to se už doopravdy omlouvá z tělocviku kvůli menstruaci? Za nás (cca 10 let zpátky) by nás ani nenapadlo chtít kvůli tomu omluvenku na tělocvik. Prostě bylo normální cvičit s ní bez ohledu na bolest atd. Nepřijdu si až tak stará, ale tahle doba je pro mě doopravdy zvláštní
Jasně, lepší tam třeba omdlít, že jo. ![]()
@Svistice A to píšu kde?
To už se doopravdy tady člověk nemůže ani něčemu divit?
@Auhagenn píše:
@smile_xxx A já píšu něco urážlivého nebo co? Pouze jsem napsala, že za nás to ve škole nebylo a nenapadlo by nás na to chtít omluvenku. A že mi přijde tahle doba zvláštní tak ano, přijde mi celkově zvláštní. Nikoho nikde nenazývám simulantkou. Upřímně mě to prostě překvapilo, že se to bere jako důvod k omlouvání.
Ale tady nikdo nepíše nic o generálním pardonu, protože menstruuji. Ale o tom, že někomu je opravdu zle způsobem, který vylučuje větší tělesnou námahu. Jako proč si ten den hrát na stachanovec, když to není nutné. Nejde o život, ale jen o pár hodin tv za školní rok. ![]()
@Auhagenn píše:
@Svistice A to píšu kde?To už se doopravdy tady člověk nemůže ani něčemu divit?
A čemu se divis? Že některé holce může být kvůli menstruaci tak blbě, že není schopna cvičit a tak má z tv na ten den omluvenku? Nechápu, co je na tom tak k divení a ještě do toho plácat něco o zvláštní dobe ![]()
@Oliverka28 píše:
Za mých mladých let.jsme omluvenku ani nepotřebovali, učitelce jsme to nahlásili a automaticky nemuseli cvičit.
jo, a nektere menstruovaly 8× do mesice, vzdy v dny telaku
@matkabagristy píše:
jo, a nektere menstruovaly 8× do mesice, vzdy v dny telaku
Jo, to mi někdo vyprávěl, že měli tělocvikáře, a že ten holky s pochopením omlouval jen pět huba, když řekly, že mají své dny a je jim blbe.
A děvčata si myslela, jak ho mají na háku, a že ví jako úplně blbej Až do doby, bez si odchytl na rodicaku matku jedné takové výtečnice, že pokud tedy menstruje tři týdny v mesici, tak doporučuje vzít dceru na gynekologii a speciálně od ní vyžaduje již jen písemnou omluvenku od rodicu. ![]()
@Svistice píše:
Jasně, lepší tam třeba omdlít, že jo.
Achtung, děvšata! ![]()
U nás toho teda většina holek spíš zneužívala. Nahlásily, že mají menstruaci a seděly někde a učily se na písemku. Bylo nás 20 holek ve třídě, ale před testem mělo menstruaci najednou 15 holek
. Pak na konci pololetí musely běhat a nadělat si všelijaké výkony, aby jim učitelka nenahlásila absenci a zkoušku před komisí. A hodně tu argumentujete kotoulem - osobně nevidím jakoukoliv logiku, proč by při menstruaci nešel udělat kotoul. ![]()
Mám v paměti školu, která měla vlastní bazén, takže měla v povinné výuce 1 hodinu tělocviku a 1 hodinu plavání týdně. No a měli tam borku (osmá třída), co menstruovala celého půl roku a do bazénu nevlezla… jaké bylo překvapení rodičů, když si holka donesla domů v pololetí trojku z tělocviku na vysvědčení… Učitelka si to obhájila. Pikantní bylo, že ta slečna byla mistryní republiky v gymnastice. Ale z tělocviku měla trojku. ![]()
@Aspera píše:
Já měla totéž s během. Měla jsem napsáno, že nesmím běhat dlouhé tratě, tak mě chtěl poslat učitel na 400m bez možnosti kousek jít, že to musím celé uběhnout. Na další hodinu jsem nesla úplné osvobození z TV, nenechám se zabít. Jako já neměla problém cvičit, ale měla jsem neléčené astma a prostě jsem to neudýchala.
Ja mela jednu dobu zase problemy s usima a nesmela se potapet, pres existenci zpravy od Dr. a neustale opakovani a pripominani se me telocvikar pri plavani pravidelne bral zizalou po hlave, at ji potopim
. Jako by to byla nejaka vyhrat a ja si to vymyslela schvalne
.
Je smutné že ženy " nevěří" ženám. Alespoň to tak působí. Když většina z vas nemá bolestivou menstruaci a stavy na omdlení tak to přeci neznamená že jiné ženy to mají stejně.
Chápu že pubertacky zneuzivaji výmluvu na menzes.
Sama jsem zažívala tak bolestivé stavy ze jsem nebyla schopna dojít ani do školy první den menstruace. A styděla jsem se ze mi zase musí matka psát omluvenku. Bolest břicha, zvracení, průjem. Nebyla jsem schopná bolestí skoro chodit. Nadopovana ibalginy, nahřívání podbřišku a protrpela jsem cely den. Další dva dny pod prášky uz jsem docházku do školy zvladla. Ale břicho bolestivé. Telocvik byl za trest. A tělocvikář hloupé řeči proč zase necvicim.
tolik ke cvičení první den menstruace - vím že většina žen to takhle kritické nemívá ale holt jsou na světě i tyhle případy. A nikdo by neměl tu holku ve skole pripominkovat proč jako necvičí. Ja se za to styděla. Z mých častých omluvenek šel téměř sestavit menstruační kalendář ![]()
Tak za 1. každá žena má menstruaci jinou a jinak ji snáší, sama někdy doslova lezu.. Argumentaci a doporučení k řešení s lékařem, považuji za výsměch, protože ten Vám nabídne buď antikoncepci (řešit zlo jiným zlem) nebo silné analgeticke dryaky… Osobně jsem se přiklonila k druhé možnosti.
Za 2. učitelka nemá co zpochybňovat důvod omluvy od rodiče a asistentka už VŮBEC NE. Asistentka má být k ruce učiteli a plnit to, co řekne, ne rozhodovat.
Za 3. nějaký TV by bylo to poslední, co bych řešila. Kdyby dcera flákala ČJ nebo M, tak bych to řešila, ale TV… Sama jsem to obcházela jak to šlo.. a pro rypaly - měla jsem 46kg na 170cm, takže obezita fakt nehrozila ![]()
Za 4. na silnou menstruaci existuje ještě metoda Mojžíšové, kterou si ale musíte vyhledat samy, protože málokterý gynekolog Vás o tom informuje. Tady je však problém s mobilizaci „per rectum“, která je součástí a některé ženy nemají odvahu to podstoupit. U pubertální slečny si to neumím představit vůbec.. ![]()
Mám kluky, tak toto neřeším. Za nás na škole omluvenka k vůli menses neexistovala. Cvičili všichni i kluci s holkama dohromady.
Už by se konečně měl brát ohled na ženy když maji menstruaci a je jim blbe. Tvarime se pokrokove a pritom jsme ve středověku. Já jsem i pro sickdays během první dní. Není fér, že je zenam každý měsíc blbe. A ve výsledku to okolí jen zlehcuje, nebo rovnou zesmesnuje.