Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Bajča téda to závidím, také bych brala ukázkové těhotenství po těch všech problémech
Ahoj já asi moc nepomůžu,ale potřebuju to někam napsat tak se nezlob,že píšu zrovna do tvé diskuze.připadalo mi,že to téma se hodí…Já teda už dceru mám,ale mé další tři těhotenství nedopadly dobře druhý potrat byl spontální,hned na to jsem potratila ve 22tt a rok na to jsem potratila taky kolem 22tt od posledního potratu uplynul rok.Byla jsem v pohodě nemyslela jsem na to,ale poslední dobou to na mě zase začíná padat taky bych uvítala nějakou radu jak to udělat abych byla v pohodě,ale moc to nejde,termín jsem měla na moje narozeniny a ty se blíží už za pár dní je budu mít.Nic tak se mi aspoń trochu ulevilo.Tobě přeju hodně štěstí at´se ti mimi povede mě už se do toho moc nechce…
Nykky,
neumím si to představit a věřím, jak ti je… mně stačí to, co mám za sebou ale přiznám se, že 22tt je dost síla… co ti na to řekl doktor, když se to dvakrát opakovalo? Jestli se můžu zeptat, co byla příčina? Vím, jak je to pro tebe moc těžké, ale na druhou stranu máš zdravou dcerku, a to je důležité. Zkus se soustředit na ní, vem ji někam na výlet, zkuste něco podniknout… to ti přeci musí psychicky pomáhat..nebo se třeba pletu..každopádně věřím, že je to na ![]()
Ahoj, my plánovali 2.mimčo a mám za sebou 2potraty, pokaždé jsem otěhotněla okamžitě, při ovu, ale 1. asi v druhém měsíci, 2. mám od dr. vedené jako chemické, ale já vím, že chemické je normální těhu, byl to cca 6.tt, prostě je to branné jako opožděná ms. Vyšetření díky tomu žádné nechystá a nejhorší je, že se vše prakticky řídí přes sestry. Tz. přijdu tam, sestra mě ve všem vyslechne a pokud je problém, řeší se nejdřív s ní, pak u dr. Ale teď mám problém, připadám si jak magor, protože po 2.potratu jsme mohli začít ihned další pokus a já si byla ovulací jistá i tím, že se povedlo, jenže záhy na kontrole mi vyšel výsledek hcg 2 a já pak doma dostala ms, sestra mě seřvala, že jsem těhu nebyla, blbec jsem jí na to upozorňovala, že to možná ovlivní ten výsledek testu. Jenže jsem pak zjistila, že to byla zhruba doba uhnízďování vajíčka a v té době se vůbec hcg neuvolňuje. Takže jsem si říkala, že buď jsem teda nebyla, nebo naopak se začínalo projevovat to, co záhy hned skončilo. Nevím totiž jak to říct, ale prostě jsem skoro od začátku jakoby věděla, že se to povedlo (vždy jsem těhu poznala), od té doby jsou to tři měsíce a totéž mě provází každý měsíc. Mám příznaky, které jsem nikdy dřív neměla a navíc jsem si všimla, že zhruba týden před ms začne špinění, pak nastoupí ms v podstatě v době, kdy má dorazit, divná bolest břicha, jiná, než jsem mívala a ms je velmi silná. Moje příznaky jsou po ovu, nalitá bolestivá prsa (při zatlačení vyteče mlezivo), pošimrávání v podbříšku, zvýšená teplota i při ms, taky větší únava. Už si připadám jak blázen, protože si říkám, že přece nemůžu hned otěhotnět a hned takhle pokaždé jako potratit, ale vnitřně to tak cítím, i když se snažím na to nemyslet. Každopádně, i kdyby to nebyl žádný počátek těhu, tak mi to nepřijde normální…(teda vím, že takové příznaky má někdo běžně, ale já je nikdy neměla). Problém je, že takhle brzy mi test nikdy nevyšel (ani u jednoho těhu)a já se bojím zajít za dr. aby zkusila vzít krev, sestra by mě stejně vyhodila, že když mám ms, nemám tam co dělat. No asi hlavně jsem si potřebovala trochu ulevit (protože teď zrovna ms opět dorazila), protože o tom už s nikým nemluvím, fakt si připadám jak blázen, takže se moc moc omlouvám za tu šílenou obsáhlost textu
, ale nemáte s tím někdo zkušenost, případně nějakou radu
?
Určitě to řeš. Vyznělo to trochu jako nespokojenost s gynekologickou ambulancí. Neváhala bych změnit doktora. Navíc opakované potraty řeší i centra asistované reprodukce, která mohou taky pomoci. Možných příčin je hodně. Např. špatná srážlivost krve - vyšetří hematolog. Dostaneš doporučení k němu od gynekologa nebo praktického lékaře. A řešení je snadné - po dobu těhotenství injekce na ředění krve. Takže to řeš a nenech se odbýt. Stejně má být mezi Dr. a pacientem důvěra a tu ty už asi nemáš, tak přejdi jinam.. ![]()
Nykky, přeju obrovskou sílu, neumím si ani představit, co musíš prožívat, v tak pokročilém těhu. V tvojí situaci by měla hlavně dr. udělat různá vyšetření a testy a rozhodně to důkladně řešit. Hodně sil a hodně se zaměř na dceru, aspoň trochu to určitě pomůže ![]()
Jejda anonymní,za co se stydíš?
ono záleží opravdu na doktorovi.ten můj to začal řešit až po 3.potratu přičemž ještě mluvil že se stejně na nic nepřijde,no a měl pravdu ![]()
Díky za odpovědi. Nejdřív jsem chtěla dr. změnit, ale zjistila jsem, že pořád je v celku jedna z nejlepší gynek tady, takže se bojím abych neskončila u horší. Problém je spíš sestra, ale budu se s tím holt muset poprat. No a další velký problém pro nás je, že jsme to jakž takž dočasně splácali s prací, ale pokud do pár měsíců neotěhotním, tak budu muset skončit. Takže máme takový časový pres
, protože nám musí vypomáhat babičky a ty to dýl nedají. Jako těhu, bych byla přeřazená a babičky by nebyli potřeba.
Ještě jsem se vlastně chtěla zeptat, jaký máte zkušenosti s kyselinou listovou. Já mám pořád stejnou značku od Naturvita - kyselina listová-forte. A dost mě teď zarazilo, že u třech baleních jsem měla tabletky na cucání, ale když jsem si kupovala 2.tak jsem je musela polykat, byli na chuď úplně hnusný a potah jako třeba brufen, barevně byli tmavě žlutý? Předtím mě to nenapadlo, ale teď když beru tu 4. mi to přijde divný, že ta samá lahvička měla 3× cucací a 1 se obsahem lišila…Brali jste tuhle třeba taky?
Ivass: podle mě je nelepší femibion. tam je listovka naštěpená (pokud bys měla nějakou mthfr mutaci, listovku nevstřebáváš a může to být příčina) a přes sestru je prostě nutno se prokopat. u mého to taky tak občas je, ale většinou se mi podaří s dr. aspoň promluvit. Jestli je ti takhle zle, seberte se a jděte do CARu, tím nic nezkazíte ![]()
Ali88 díky, ten femibion si koupím. Se sestrou máš pravdu, člověk si někdy připadá jak blbec hypochondr. Jinak jsem asi přišla na příčinu, dr. jsem napsala přes mejlíka, uvidím, co mi odepíše, ale zjistila jsem, že když dám všechny svoje stavy dohromady, vychází mi PMS (předmenstruační syndrom), po tomhle mě vůbec nenapadlo pátrat, ani jsem netušila, co to vlastně všechno obnáší
, pokud se tím neprojevuje něco jiného, tak to bude ono. Uvidím, co mi dr. napíše, aspoň vím, jak se zařídit a co se snažit udělat pro zlepšení…
Ivass: já budu trapná, protože mě tahle rada vždycky štvala, ale: zobej femibion, kup si čaj na podporu otěhotnění, případně nějakou listovku ještě navíc, užívejte si sex.. prostě udělej cokoli abys byla v klidu a testuj až po termínu ms. Já to dělala vždycky všechno a nemůžu vůbec tvrdit, že bych na to nemyslela, jako některé holky tady, ale vždycky mě uklidňovalo, že pro otěhotnění dělám všechno. Test jsem před příchodem ms udělala jen jednou, protože jsem věděla, že ovu byla dřív a čárka byly dvě, nakonec druhá postupně zmizela a dorazila ms. Už bych to neudělala. Paradoxně po druhé revizi to dr. využil a udělal mi testy, s tím že i když nebylo těhu potvrzené utz, potratila jsem a nemusela jsem čekat na třetí potvrzený potrat kvůli zdůvodnění pojišťovně.
Ali díky, no já právě tak nějak dělám snad vše co se dá
, tu listovku mi jinou tady u nás nenabídli, takže jsem to neřešila. Ale snažím se na to hlavně nemyslet, ale blbý to bylo vždy těma příznakama, jenže ono je jich plno stejných s PMS a já se fakt tak dycky v těhu cítila, takže i když jsem se snažila nemyslet, podvědomně jsem si prostě dávala 2 a 2 dohromady
a pak byla zklamaná
. Ale teď, když jsem si o PMS něco zjistila, tak mi to fakt krásně sedí, uvidím ještě co mi odpoví dr. Snažím se nestresovat a být v poho, ale asi sama sebe stejně tak neoblbnu. Díky za podporu ![]()
Ivass: ona i sugesce dělá divy. člověk se dokáže přesvědčit téměř o čemkoli, takže podle mě je podstatné si vsugerovat, že jediný příznak je až vynechání ms
drž se
a dej vědět, jak pokračujete ![]()
Ali88 já vím, že máš pravdu, normálně bych to, být na RD nechala být, ale mám strach z práce vrátila jsem se na linku a po těch 2potratech se tak nějak bojím, radši bych to věděla co nejdřív, protože pak by mě z linky stáhli, ale máš pravdu, člověk když to nebere dřív v úvahu, tak by případný brzký nezdar ani nezaznamenal…Ještě jsem si pro sychr koupila poprvé ovu test, sice si ovulaci poznám, ale říkám si, co kdybych se dycky sekla o nějaký ten den…tak jsem zvědavá jestli se s ním schodnu
. Určo se ozvu, díky za pokec ![]()
Ivass: já to tak taky měla - rekonstruujeme, to je někdy skoro jako na lince
, hlavně jsem to chtěla zjistit co nejdřív kvůli začátku píchání injekcí fraxiparinu, ale pak jsem si pořádně nastudovala nějaké detaily o udržení v takhle brzké fázi a domluvila se s dr. na nasazení utrogestanu. Když si někde najdeš, jak to v té době v těle funguje, zjistíš, že do zjištění těch dvou v termínu očekávané ms, je to vlastně jedno, protože se tělo teprve rozhoduje, jestli to nevypudí. Jak to zjistíš v 5tt, je vlastně jasné, že tělo reaguje a snaží se to udržet. No a potom mazat domů nebo aspoň do klidu
Držím palce
zatím ahoj ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.