Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
není to nic jednoduchého… kdyby sis (nejen) o tom chtěla promluvit, jsme tady… ![]()
Ali jj máš pravdu, je to jen jeho obrana a myslí si, že mi tím taky pomůže… ![]()
Julie123 píše:LadyK píše:Ahoj, mám podobnou zkušenost. Mě se zase zdálo, že nám mimino někdo unesl, ukradl a my ho prostě neměli… bylo to hrozný! Včera jsem potratila…:( sny se prostě někdy plní bohužel! Přeju všem hodně štěstí J.
no, je to takové blbé téma, které jsem tady nadhodila…
při mém prvním těhotenství se mi právě stala dost divná věc… v jednu chvíli jsem měla „záblesk“, že jsem na kontrole a tam mi doktor říká, že miminko umřelo, hrozně jsem brečela, a pořád říkala, proč jsem se to nemohla dozvědět dříve… řekla jsem to příteli a sestřenici… oba mě uklidňovali, že to bude dobré, že je to hloupost… bohužel jsem šla za 4 týdny na kontrolu, už ve 13 tt a stalo se přesně to… doktor mi řekl, že to některé ženy dokáží vycítít… nakonec miminko umřelo v tom týdnu, co jsem měla ten „záblesk“… kdybych to doma tenkrát neřekla, neměla bych důkaz… ale od té doby věřím, že prostě je něco mezi nebem a zemí…
no tak jsem se vypovídala a napsala o tomhle zvláštním zážitku…
drž se
a když přijdou smutky, klidně napiš.. myslím, že tě tady všechny rády podpoříme ![]()
LadyK píše:
není to nic jednoduchého… kdyby sis (nejen) o tom chtěla promluvit, jsme tady…
Ali jj máš pravdu, je to jen jeho obrana a myslí si, že mi tím taky pomůže…
taky jsme tím prošli, v podstatě hned jsem vysvětlila, že mi spíš pomůže, když uvidím, že je taky smutný a už k žádným nedorozuměním nedocházelo. navíc hned reagoval při „střetech“ s okolím. třeba když na mě sestra po revizi ječela proč řvu, že dělám jak kdyby se mi něco stalo ![]()
Ahojte všechny statečné. Jsem poprvé na takovéto diskusi, jelikož si nemám ani moc s kým o tomto problému pokecat. Všechny kamarádky mají už děti a bohužel nemají pro mě moc pochopení.Já jsem v prosinci 2012 prodělala zamlklé těhotenství
Po šestinedělí jsme se s manželem rozhodli, že do toho praštíme a necháme to na přírodě. Příroda byla bohužel k nám nemilosrdná
Prvně jsem se radovala a nyní opět truchlím z neprospívajícího těhotenství Hcg je příliš nízké. V pondělí jdu k lékaři, ale verdik si již dokážu domyslet. Všem Vám děkuji za Vaše přínosné rady, vše jsem si zapsala a určitě to nevzdáme
, i když momnetálně je to veliký smutek.A co se týče snu, tak bohužel i já mám s tím skušenosti takové, že prozatím jsem vždy odhadla co se bude dít dál ![]()
Takže Všem Vám držím palce a doufám, že nakonec naše společná diskuse bude končit u všech pozitně ![]()
Nivka: vítej
a bojuj.. vůbec nevím co napsat, protože vím, jak je to těžké a co se v tobě děje ![]()
vím, že je to blbý, ale jsem ráda, že jsi k nám zavítala
ne že bych ti to přála, ale bude nás zase víc a nebudeme se bát vlka nic ![]()
Ali je to hrozné, taky jsem to po revizi zažila… sestra těhotná a nepříjemná jako ..... fakt to byl supr zážitek…
ahoj Nivko, škoda, že se nemůžeme setkávat v jiné diskusi s jiným názvem… ![]()
Ahoj, i já jsem tady poprvé. Začátkem prosince 2011 jsem byla na revizi - zamlklé těhotenství. Mimi přestalo bít v 8. týdnu srdíčko. Zjistili jsme to až v desátém týdnu. Začátkem ledna jsem znovu otěhotněla a dnes jsem měla být na konci desátého týdne a opět zamlklé těhotenství. Opět žádná srdeční akce… Takže teď budu čekat dva dny na revizi, protože mám ke všemu zánět močových cest. Dr. mě objednala na genetiku, ale až za měsíc. Každopádně jedno dítě již máme. Holčičku. Dr.mi řekla, že se může klidně stát, že to v obou případech byl chlapeček a že chromozomálně nám není předurčen. Že se to někdy stává. Je to ale jen jedna z mnoha variant. Vše ukáže genetika. Jak dlouho jste čekali na výsledky z genetiky? To čekání na revizi je strašný… ![]()
LadyK: někdy se chovají jak prasata.. teprve jsem odhodlala, sebrala a chystám se o tom napsat deníček.
Zuza: tak hlavně že už dcerku máte. aspoň malinká útěcha
čekala jsem měsíc na objednání na genetiku a další měsíc na výsledky - než ty chromozomy narostou, tak to trvá
a čekání je děs. máš pravdu
Vzpomněla jsem si na známou, co pracuje na genetice a ta mi poradila, že můžu trvat i na vyšetření tkáně plodu. Že potom to má rychlejší spád. Musí se to ale vše zařídit ještě před revizí, aby to všechno tvůj doktor věděl. Pak se pošle tkáň a do týdne si nás pozvou na krevní testy. Jsem z toho všeho špatná. Navíc jsem na své místo zaučila kamarádku, ta od 1.března nastoupila. Takže to chci vše vědět co nejdřív… Kdybych neměla doma dcerku, tak si to nedovedu vůbec představit!
Zuzaaa - Můj doktor na genetice si o vzorek tkáně zažádal sám a automaticky, hned když jsem měla jet na revizi. Výsledky dorazily na moji adresu a to poměrně brzy, v obálce byly jak výsledky na karyotyp, mutace apod., ale i rovnou výsledky z tkáně miminka, kterou si nechali zaslat.
Ale bylo mi to na nic, když moje gyndařka tu okopírovanou zprávu jen založila do složky a nic neřeší… ![]()
Takže díky bohu originál mám u sebe já a tento týden obíhám hematologii (která mi byla doporučena na genetice, ale gyndařka se o ní ani nezmínila se slovy: nechte to na přírodě…) ![]()
Navíc až nyní jsem se také dozvěděla, že s mými výsledky nemohu „zobat“ jen obyčejnou listovku, ale raději tu dražší - pořádně naštěpenou, protože moje tělo neumí tu surovou zpracovat a ač jím hodně zeleninu, je mi to v tom ohledu také „prd“ platné, prostě musím tělu dodat listovku naservírovanou v podobě, kterou tělíčko vyrobit neumí ![]()
Veškeré výsledky z mého „maratonu“ bych měla mít pohromadě během 14 dnů, ale jak se tak dozvídám stále víc a víc, změna gyndařky asi bude nutná, pokud to miminko má mít aspoň nějakou šanci na život… No, ale s konečným rozhodnutím počkám na všechny výsledky, nerada bych se unáhlila, třeba bude stačit, když ona bude jen hlídat UTZ a vypisovat recepty a žádanky např. na genetiku a zbytek by ohlídali na hematologii a na genetice. ![]()
Pokud bude mít jedinou námitku - končím u ní. Protože jestli zjistím, že tento poslední potrat byl zbytečný, asi uvidím pěkně rudě
![]()
Holky, všem vám tady hezký den a jen a jen samé štěstí
![]()
zuzka: když se teď najde příčina, jsou v podstatě zbytečné u mě všechny tři. protože dr. by měl automaticky upozornit na možná rizika při posouzení rodinné anamnézy. bohužel je vyšetření drahé, tak nás nechají se z toho nejdřív párkrát zhroutit
já jdu na hematologii konečně zítra. musela jsem se objednat sama a nemám žádanku, jen výsledky, tak to byla celkem kovbojka
naštěstí sestra byla fakt milá ![]()
Ali: Já se také objednala sama, jen s tím papírem z genetiky, kde oni sami tu hematologii doporučují… No, ty první dva potraty ještě tehdy neřešili vůbec… s tím prvním samovolným jsem na genetiku ani nestihla jít, při tom druhém (zt v 17. týdnu) na to teprve přišli, ale tento třetí už se díky všem těm výsledkům podchytit asi dal, kdyby to teda dr. řešila podle těch doporučení z genetiky a nemocnice a ne podle ní… ![]()
No, během příštích několika dnů budu vědět víc… Sama jsem zvědavá ![]()
Já měla tu „výhodu“, že všechna hodně z těch vyšetřeních jsem MUSELA absolvovat „chtě-nechtě“ kvůli věku a dodatečně jsem za to dost vděčná osudu… Neumím si představit to obíhat až nyní
Teď mi vlastně stačí už jen ta hematologie. Rodiná anamnéza dopadla také v pohodě, i vše ostatní… jen ta trombofilní mutace… nic jiného, ani štítná žláza, nic… vše vážně v pořádku… Tak mi laicky napadá, že i když tu tromb. mutaci dr. neřeší a je to jediné, co vyšlo špatně, tak asi v tom je vážně ten „zakopaný pes“…
![]()
No, nejsem dr. a raději počkám na výsledky odborníků… ale je mi všelijak ![]()
Také i já tobě moc držím palce! ![]()
Ahoj holky… ![]()
trošku nestíhám…
Zuzi, moje znamá zase nemuže mít holku… potřatila 3×…
a teď mají třetího kluka… ![]()
o vyšetření plodu po revizi jsem vůbec nevěděla…
taky bych to nechala udělat… ![]()
já jdu dnes s výsledky z imunologie do CARu… tak uvidím, zda mě pošlou ještě na genetiku nebo co na to všechno řekne…
Ali, ty jdeš zase na hematologii, že? ![]()
Zuzi73, tu listovku ti zjistili na hematologii nebo genetice?
pěkný den.. ![]()
LadyK - Já mám z prvního manželství kluka i holku, tak v tomto ohledu to je asi také ready, ale nevím, zda na to třeba nemá vliv změna partnera
, ale to by snad něco na té genetice řekli, protože tam to vše brali opravdu detailně. S tím vyšetřením plodu po revizi: z genetiky si sami požádali o vzorek, je to i zmíněno ve zprávě pro mně a v nemocnici mi to sdělil lékař také ještě předem, výsledky měli už když jsem byla na kontrole u nich po šestinedělí. Ale nevím, jestli to nedělají až od určitého věku plodu, já měla ZT v 17. týdnu, oba spont. potraty jsem měla doma, bez revize, takže netuším, zda by se takhle věnovali i malým zárodkům… ![]()
S tou listovkou je to takový „mix“ toho, co jsem probírala s obvoďačkou a dr. z genetiky a nemocnice, ta hematologie bude hotová během týdne a tam to buď potvrdí nebo vyvrátí, ale dr. z nemocnice říkal, že je to časté a že když beru jen tu obyčejnou, že není tak účinná, tělo zpracuje jen minimum a to samé ze zeleniny - prý si sice tělo něco vezme, ale to je tak pro mně, ale už to prý nestačí na ty změny v těle na začátku těhu… ![]()
Tak jsem zvědavá, ale listovku jsem hned koupila tu lepší, pro jistotu. Tím nic nepokazím
Hematolog by to měl vědět s jistotou, to jsou ale jediné výsledky, které ještě nemám v ruce - teprv na ně čekám…
Moc držím palce, aby ti výsledky dopadly dobře, já jsem ráda, že všechna vyšetření mám z krku, ale strach mám také pořád… možná čím dál větší…
Ale určitě to dopadne dobře u nás obou
![]()
Zuzka,LadyK: mně tu listovku zjistili na genetice. příčina je mutace jednoho genu
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.