Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ropucha 02 píše:
I já chci zakladatelku podpořit. Zajímavé je, že když tu napíše těhotná 15 letá, co ještě chodí na základku, většina uživatelek ji plácá po ramenou, jak to určitě skvěle zvládne, že máma jí jistě ráda pomůže- přito ta máma bude nejspíš také ve věku zakladatelky. Navíc předpokládám, že zakladatelka má pro dítě zázemí, což ta patnáctka asi těžko. Moje prabába porodila poslední dítě v 51, a světe div se, dožila se od něj i promoce a vnoučat.
Mě to připadá že tady se potratama háže všude
asi by se měla sestavit tabulka odkdy dokdy je těhotenství ještě v pohodě…od 20 do 35?? ![]()
@Regina Hero píše:
třeba proto, že ostatní to mají jinak? A že nezvládat to psychicky není otázka věku?
Mladých maminek co nezvládají uplakané, nespavé, složitější děti, těch je ![]()
@ropucha 02 píše:
I já chci zakladatelku podpořit. Zajímavé je, že když tu napíše těhotná 15 letá, co ještě chodí na základku, většina uživatelek ji plácá po ramenou, jak to určitě skvěle zvládne, že máma jí jistě ráda pomůže- přito ta máma bude nejspíš také ve věku zakladatelky. Navíc předpokládám, že zakladatelka má pro dítě zázemí, což ta patnáctka asi těžko. Moje prabába porodila poslední dítě v 51, a světe div se, dožila se od něj i promoce a vnoučat.
Tak asi je rozdíl v 15ti riskovat, že si potratem zhuntuje zdraví a navždy zůstane bezdětná, než v 45ti, kdy má 2 dospělé zdravé děti a dvě vnoučata. Co na tom nechápeš?
Slyším poprvé, ze by děti měli mít jen lidi, kteří budou na maturitním plese potomka vypadat reprezentativne.
to je vážně bzunda. Moje 65 léta matka umí byt více repre dáma, než moje umolousana a nesoudna 35leta svagrova. Ale to je fuk. Pobavila jsem se. ![]()
@WaIl Co na tom nechápu? To, jak vás to tady tak strašně pobuřuje. Mimochodem, znám docela dost žen, které byly v ranném mládí na interrupci, a děti mají všechny do jedné.
@Maden píše:
Slyším poprvé, ze by děti měli mít jen lidi, kteří budou na maturitním plese potomka vypadat reprezentativne.to je vážně bzunda. Moje 65 léta matka umí byt více repre dáma, než moje umolousana a nesoudna 35leta svagrova. Ale to je fuk. Pobavila jsem se.
poprvé? Tady na emiminu to je už takový folklór… a druhý je, že je nepředstavitelné, když prvňáčka vede do školy matka přes čtyřicet… ![]()
Mít dítě v 45 letech mi přijde velmi nezodpovědné a sobecké. A navíc když je partner stejně starý nebo dokonce ještě starší. Opravdu to nedovedu pochopit. Většina z diskutujících tu zmiňuje maturitní plesy atd., v tomto až takový problém nevidím. Jako zásadní problém vidím úbytek fyzických a psychických sil po 50. To, že se v 45 letech citíš velmi dobře (jsi štíhlá, sportuješ atd.), to neznamená, že se takto budeš cítit kolem 55, na svých rodičích a známých pozoruju, že jim rapidně ubývá sil v tomto věku. Tam je to vidět každým rokem. A to jsou lidi, kteří se v tvém věku taky cítili na 30 a žádné zdravotní problémy neměli. Uvědom si, že v tomto věku bys měla 10leté dítě, ty po přechodu/v přechodu, což taky se ženskou dost zamává, teď se budeš muset věnovat 10letému dítěti (úkoly, dohlédnout na něj, 10leté dítě není ještě zcela samostatné), tedy za předpokladu, že budeš chtít, aby z něho něco bylo.
Někdo tu zmiňoval 16letou rodičku, řekla bych, že 45letá je druhý extrém.
Plánovaně (to zdůrazňuju) otěhotnět v 45 letech je velký nerozum, napíšu to upřímně, odsuzuju to, a to i v případě vysoce nadstandardních příjmu (za což beru např. příjem rodiny vyšší než 100 tisích Kč měsíčně). Pro mě je strop pro ženskou 40 let a chlapa 45 let.
Taky vidím obrovský rozdíl mez 40.rokem a 45. rokem.Tak jak plyne tělesný a duševní vývoj nejrychleji v prvních třech letech života, tak stejně je po 40.roce znát každý další rok.
Ale jak jsem psala, nesoudím. Každý, ať se zařídí podle svého
„Něco stát“ se může i mladým zdravým rodičům. Počítala bych s tím, že u tak velkého věkového rozdílu se později budou prohlubovat mezigenerační názorové rozdíly mezi rodičem a dítětem.
Taky nemám ráda přesné kategorizování, jakoby neexistovalo nic mezi. Ideální to není, ale přeji krásné těhotenství, pohodový porod a šťastný život s dítětem ![]()
Taky si myslím, že pokud je žena relativně zdravá, je v rodině zabezpečení finanční a dobré vztahy, není důvod jít na potrat ![]()
@Maden píše:
Slyším poprvé, ze by děti měli mít jen lidi, kteří budou na maturitním plese potomka vypadat reprezentativne.to je vážně bzunda. Moje 65 léta matka umí byt více repre dáma, než moje umolousana a nesoudna 35leta svagrova. Ale to je fuk. Pobavila jsem se.
To bylo myšleno s nadsázkou a pár jedinců to tady vzalo jako opěrný bod proč nemít dítě ve 45 letech. Důvody, které jasně mluví proti, nejsou maturák.
kdo to ale nepochopil, těžko mu pomůže vysvětlování.
Zakladatelko, tak už asi vidíš, že byla chyba sem psát. Tady tě spíš psychicky podupou. Myslím, že by ti pomohlo vykecat se v nějaké soukromé skupince. Myslím, že tu jsou nějaké 40+ a i 45+, mrkni na to. Držím pěsti ![]()
@WaIl píše:
Tak asi je rozdíl v 15ti riskovat, že si potratem zhuntuje zdraví a navždy zůstane bezdětná, než v 45ti, kdy má 2 dospělé zdravé děti a dvě vnoučata. Co na tom nechápeš?
jedinej rozdíl je, pokud jde v 15 na potrat má evidentně napytel, nejspíš nefunkční, rodinu… v 45 je to blbost jen její a partnera…
No tak já bych do toho nešla. Rodiče by byli šťastní ale všichni okolo nešťastní. Když bylo příteli 20, jeho rodičům bylo 46 a rozhodli se, že chtějí miminko. Přítel byl hrozně naštvaný, nechtěl mít jednou mladšího sourozence na krku. Jeho prarodiče jim to taky rozmlouvali. Naštěstí se jim nezadařilo.
A většina dětí fakt staré rodiče nechce. Na ZŠ jsme měli ve třídě kluka, kterého rodiče na tu dobu měli hodně pozdě (běžné bylo kolem 20, oni ho měli po 40). Sice jsme se mu nesmáli, ale když pro něj přišli do družiny, tak to nebylo nejpříjemnější, prarodiče všech ostatních dětí byli skoro stejně staří jako jeho rodiče. Je teď na vysoké, oba rodiče šli do předčasného důchodu, on si s nimi moc nemá co říct a tak se radši odstěhoval. Nadšený z toho nikdy nebyl. ![]()
@silkaa píše:
Plánovaně (to zdůrazňuju) otěhotnět v 45 letech je velký nerozum, napíšu to upřímně, odsuzuju to, a to i v případě vysoce nadstandardních příjmu (za což beru např. příjem rodiny vyšší než 100 tisích Kč měsíčně).
a když je to neplánovaně, tak co?
@Doe_Jane píše:
to je pravda, budou mít slevu na lístky, dítě + dva důchodci
Ale no taaak. Ve 45 letech ma clovek slusne rozjetou karieru, vyresene bydleni, detem dokaze dopratmnohem vic nez dvacatnik resici hypoteku, prvni auto,…
Mám odstrašující příklad pozdního mateřství v rodině, takže já bych do toho dobrovolně nešla. Babička měla strýce ve 40, byla těhotná ve stejné době jako moje máma, bratr je o 14 dní starší než strýc
Těhotenství odnesla dost po zdravotní stránce, během porodu málem zemřela. A táhne se v podstatě dodnes. U moře byl strýc jen s námi, na škole ho (finančně) podporoval starší bratr a dnes ve skoro 33 letech stále žije s nemocnou mámou, o kterou se ‚musí‘ starat. Tátu už nemá, zemřel před 3 lety na rakovinu. Neříkám, že tohle je pravidlem, ale když to vidím, nešla bych do toho. Pokud by se stalo, šla bych na potrat.