Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Burj Chalifa Třeba se na dítě prostě dříve ‚necítila‘, jak je teď taková oblíbená fráze ![]()
Mám víc pohledů… Jako dítě starších rodičů - v dětství mi to nevadilo, v pubertě hrozně. Nesnášela jsem ty netaktní dotazy „To je taťka, nebo děda?“
Strop pro plození mám momentálně ve 40. Ale píšu momentálně, protože původně jsem jej měla ve 35 a před chvílí jsem tady zakládala téma, jak se zbavit touhy po dítěti a 35 už mi fakt není.
Takže za sebe si myslím, že plánovaně bych do toho nešla. Pokud by se stalo, na potrat bych jít nedokázala a asi ani nechtěla. Hodně štěstí ![]()
@Svetlo40 Pokud se to stalo přirozeně, tak je velký předpoklad, že to tělo na to je připravené.
Co se týče věku - u našich na vesnici se to vloni stalo 2×, že otěhotněly holky 45 a 46 let přirozeně a neplánovaně, obě měly doma 2 dospělé děti i vnoučata. Teď se obě radují z miminek.
A kamarádku měla její máma jako první a jediné dítě ve 44, ona sama měla své první děti - dvojčata ve 43.
Nemyslím si, že je to ideální věk, ale každý z nás asi zná několik případů, kdy se takto zadařilo a ty rodiny to zvládly. Důchodu a uživení bych se tak neobávala, minimálně na maturiťák půjdeš ještě jako pracující matka. U nás v rodině se teda stáří a nemoci začaly projevovat vždy až po 80. roku, do té doby byly babičky i dědové naprosto čupr.
A zemřít může člověk v 60 stejně jako ve 40.
Gratuluju a těšte se na miminko ![]()
@Svetlo40 Holka zlatá, tady se do Tebe spíše každá obuje, než Tě podpoří.. Vždy je rozhodnutí jen na Tobě a postoj k pozdnímu těhotenství bude mít mnoho různých tváří. Benjamínka jsem si pořídila v 39 letech, partnerovi je 50. Hranici jsem měla taky v sobě stanovenou na 40 let, jak někdo psal… Ale pokud by se nezadařilo, kdo ví… a pokud by se neplánovaně zadařilo po této hranici, nic by se na tom nezměnilo, že bych miminko už nechtěla… držím palce, aby vše probíhalo, jak má. Psychicky je člověk vyzrálejší, než když rodil po dvacítce, fyzicky už to je horší. Alespoň já to pociťovala nejen v těhotenství, tak i teď.. Nic bych ale neměnila. Moje třetí dítě mě v pozdějším věku nesmírně obohacuje a užívám si s ním každý den. Přeji hodně štěstí a podpory rodiny
.
Kazdyho jen jeho vec.Na nejaky obouvani neni nikdo zvedavej. Zensky rodili uz od jakziva dokdy chteli a mohli, jen dnes jsou lidi ovce a stadovite se drzi zasad a to ne a tam to uzune ne. Hezky, pokud se vam zadarilo, preji vse nejlepsi. ![]()
Ahoj je mi 41 jsem tehotna (TP cerven) cekam treti dite. Stejne jako ty, rodinnou ekonomickou situaci resit nemusim a citim se vyborne, jestli nas tady vidi nekdo v 60, ze budeme nad hrobem asi se sam uz ted citi mizerne, nenech si kazit radost. Ja jsem si vzdycky rikala, ze tretit zvladnu az po 40, stejne jako moje mati a obe babicky… ![]()
Podle mě to záleží na mnoha faktorech, mne je 35 a čekám 3 dítě, sestře je 45 a nějakým zázrakem čeká svoje první… Rozhodně má sestra je daleko lépe zajištěná než já, do teď si a partnerem hodně užívali a i s dítětem si užívat budou. Jsou zdraví. Pokud se neco bude dít, pak se o její dítě budu starat já.
@ka2ka píše:
v 51? to byla fakt plodná
Teta byla plodná ještě v 60.letech, dítě si tedy nenechala, ale MS mela ještě 5let po té. Úzké to indivinduální, my asi tolik štěstí mit nebudeme…
Já měla první dítě ve 35 letech, druhé ve 39 letech a jsou to obě krásný, zdravý, okatý děti, učej se dobře a jde jim skvěle sport - fakt stačilo vydržet to dlouhý těhotenství a porod - a radost je parádní - není to žádnej vysokej věk dneska. Je mi 44 a kluci by chtěli ještě ségru a manžel mě taky přemlouvá
Musela bych omezit sport, ale to přežiju
Pája
Jeeee - a někde jsem četla tady příspěvek, že vodit dítě do školy ve vyšším věku je děsný - tak holky, já když vidím někdy 120kg 30tiletý neupravený mamky, tak se cítím vedle nich naopak mladší. Člověk má rád děti a pečuje o ně, ale měl by mít rád i sebe a starat se o sebe, aby jim dlouho vydržel zdravej a aby měli upravenu hezkou mamku, neee?? ![]()
@Paja B. Přesně tak. Já jsem měla prvního syna ve 32, druhého ve 44, teď půjde do školky. A jak říkáš, člověk se snaží o sebe pečovat, aby nevypadal jako babička. Na svůj věk se rozhodně necítím, naopak. Mám pocit, že druhým těhotenstvím jsem omládla. Pokud někdo váháte - mohu jen doporučit. Kdyby mi bylo jako tobě, asi bych taky ještě chtěla tu holčičku
.