Oslovování příjmením dítěte

1158
23.11.10 13:36

Oslovování příjmením dítěte

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jak řešíte, když vám doktoři apod. říkají příjmením dítěte (které se liší od vašeho, samozřejmě). Opravujete? Nevadí vám to? Nebo se skřípajícími zuby mlčíte?
Před porodem jsem s tím byla naprosto smířená, že mi budou říkat přítelovým příjmením. Ale teď mi to v realitě začíná strašně vadit, když to okolí nerespektuje a neoslovují mě MÝM jménem. Prozatím s nelibostí mlčím… :roll: :-?

Jsem s mužem už spoustu let, ale ze svatby máme oba kopřivku. Pokud se někdy vezmeme, tak nejsem vůbec nadšená z představy, že bych si brala jeho jméno. Jednak se mi vůbec nelíbí a za druhé svoje jméno nosím už tolik let, že ho měnit nechci.

Jakákoli varianta prostě není ideální. Muž naprosto kategoricky odmítá vzít si jméno po mně. Obě příjemní (u mě) jsou nepraktická a mou nelibost vůči jeho příjmení nevyřeší - stejně mi budou říkat příjmením dcery=otce.
Dokonce jsem mu i nabízela kompromis, abysme si změnili jméno oba (např. po jeho mámě za svobodna). Ale to taky odmítá. Zkrátka vždycky budu trpět jenom já, nebo se s tím musím smířit… :-( :-?

U dalšího dítěte mu říkám, že buď se bude jmenovat po mě, nebo bude v kontaktu s okolím jen on… :roll: :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9044
23.11.10 13:39

Tak me rekli pritelovym prijmenim jen jednou a jinak vubec.Ale me to nejak nevadi,jen je to pro me takovy proste nezvykly,kdyz na me nekdo vola jinak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
23.11.10 13:41

Už se to tu taky řešilo, vzpomínám si…
Mně osobně to vůbec nevadí, už se tak představuju i když doktorce volám, jinak fakt neví o koho jde :mrgreen:
Ale u druhého dítěte tě fakt zklamu, ale když mají děti stejného otce zapsaného v RL, tak se sourozenci nemohou lišit příjmením. Teda aspoň to tak bývalo a myslím si, že to nezměnili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
23.11.10 13:41

:mrgreen: :mrgreen: mš taky oslovují lekaři prijmenim syna, a prijde mi to pekny uz si zvykám za chvíli se budeme brát..:) ale v porodnici sem z toho byla vykulená a kolikrát jsem ani nereagovala, nevedela jsem ze mluvi na me.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
23.11.10 13:44

No, taky nejsme svoji¨V porodnici mi říkali přítelovým příjmením, to jsem neřešila, jelikož v porodnici nedokázali pochopit více věcí : mám trvalé bydliště jinde, než otec dítěte a dítě je hlášeno u otce, nebo že nejsme u VZP, ale u Metal Aliance…takže příjmení už jsem vzdala :-D

Ale když nad tím tak přemýšlím, tak doktoři třeba nevědí moje příjmení, takže se nedivím, že používají přítelovo.

Nevadí mi to, než abych se s někým dohadovala a řešila to…
Taky zálěží, jak často chodíš k těm doktorum.....takže se jim ani nedivím, že si to pak nepamatují…víš kolik lidí vidí za den ???
Např. na kyčlích jsme byli 3×, zeď půjdem až za cca 9 měsíců…a to by si měl doktor pamatovat, že se jmenuju jinak ?? To ne…to nejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17909
23.11.10 13:44

Mám jméno po manželovi, a ač jsem původně myslela, že mi to bude vadit, tak to tak nemám, je to v pohodě. Vidím to asi jinak, hodně prakticky, právě že je jasno a netřeba někomu něco vysvětlovat.
Přiznám se tedy, děláme akce pro rodiny s dětmi a máme celkem dost rodin, kde se rodiče jmenují každý jinak a děti někdy po otci, někdy po matce,. Musím říct, že zapamatovat si, kdo má jaké příjmení a kdo patří ke komu (seznamy, maily, taky chuťovka, když i manželky, které mají už manželovo jméno, mají ještě adresu mailu se jménem za svobodna), je skoro nejtěžší ze všech příprav :lol:
Jinak pocitově vás chápu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65312
23.11.10 13:45

Tak sourozenci se nemohou jmenovat jinak,když mají v RL jednoho otce…
A mě taky oslovují příjmením syna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
23.11.10 13:45

Já jsem to moc neřešila.nevadilo mi to.říkali mi tak jen v porodnici.jinde spíš říkali jeho jméno nebo rodiče(popř.maminka dítěte).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
23.11.10 13:47

ja mela jiny prijmeni nez mama a musim uznat, ze jako diteti mi to extremne vadilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
23.11.10 13:52

Doktor se dívá na kartu se jménem dítěte a asi nebude stíhat řešit, že se jmenuješ jinak :wink: .
Mně by to tedy nevadilo vůbec (chtěla jsem si nechat svoje příjmení, ale neprošlo to, tak mám tedy dvě). Moje maminka taky má jiné příjmení, než jsem měla já, a to mi taky nijak nevadilo. Běžně ji oslovovali mým příjmením, nikdy jsme v tom neviděli problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259

Když malý ležel v nemocnici, tak se mě paní doktorka zeptala, jestli by mi hodně vadilo, kdyby mi říkali příjmením dítěte, že pro ne to bude lepší, že by v tom jinak měli zmatek. No nevadilo mi to.
Jinak mě vždycky trošku vadí, když mám někam objednat Vítka, představím se s vým jménem a objednávám jeho s jiným jménem, ale to je jenom můj osobní problém.
Pokud se někdy vezmeme, ráda bych byla xx (pomlčka) xy. Ovšem Můj přítel je proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417

Dcera má taky přítelovo příjmení a už jsem si zvykla, to mé je dlouhé, špatně se pamatuje, nikoho neopravuji.
Druhé dítě, pokud má stejného otce, musí mít stejné příjmení jako to první, na to mě upozorňovali na matrice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
23.11.10 13:57
Lenka512 píše:
No, taky nejsme svoji¨V porodnici mi říkali přítelovým příjmením, to jsem neřešila, jelikož v porodnici nedokázali pochopit více věcí : mám trvalé bydliště jinde, než otec dítěte a dítě je hlášeno u otce, nebo že nejsme u VZP, ale u Metal Aliance…takže příjmení už jsem vzdala :-D

Ale když nad tím tak přemýšlím, tak doktoři třeba nevědí moje příjmení, takže se nedivím, že používají přítelovo.

Nevadí mi to, než abych se s někým dohadovala a řešila to…
Taky zálěží, jak často chodíš k těm doktorum.....takže se jim ani nedivím, že si to pak nepamatují…víš kolik lidí vidí za den ???
Např. na kyčlích jsme byli 3×, zeď půjdem až za cca 9 měsíců…a to by si měl doktor pamatovat, že se jmenuju jinak ?? To ne…to nejde…

Leni odkud jsi ze se divi ze mas metalku? ja ji mam taky ted jsem se prestehovala do vychodnich cech a nikdo tady netusi co je to za pojistovnu, ted jsem musela prckovi menit protoze zadnej pediatr tady s ni nema smlouvu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417
23.11.10 13:57

Myslím že i když se vezmete, tak si můžeš nechat pouze svoje příjmení, už tu o tom diskuse byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417
23.11.10 14:02

já mát taky Metal Alianz, je to bývalá pojišťovna „škodovácká“ takže jinde než v západních čechách ji asi znát nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí