Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj mám takový veliký problém a potřebovala bych poradit muj otec asi před 3 lety mě poprosil jestli mu mužu vzít na sebe elektřinu od eonu protože on tam má dluh a tak mu ji nedají, a navíc mě přemlouval že to bude každý měsíc platit at se nebojím že vlastní dceru by nezadlužil a až ted nedávno jsem se dozvěděla že to neplatil a tak mi tam vznikl dluh skoro 41 tisíc i s penálema takže mi to celou dobu tajil a kdykoliv jsem se zeptala tak mi lhal. Chtěla jsem se sním domluvit aby mi dával měsíčně nějakou učitou částku abych to mohla alespon splácet a on na to že jim mám tam říct že jsem matka na mateřské atak že po mě nemužou chtít moc že jim mám dávat 200 kč měsíčně prý to stačí jenže to by bylo na strašně moc let a to nechci ale není s ním domluva domluva on se chová jakože nic no tak mi prostě udělal dluh a co je na tom. Mám pár nápadu jak bych to mohla řešit ale stejně předtím bych si tu ráda přečetla i vaše názory co by jste třeba dělali v mé situaci
No to je radost, takovy tatinek…To me mrzi
Radu bohuzel nemam
Asi bych ho s tim porad otravovala ![]()
No to je tatík k pohledání, fakt výstavní kousek. Jelikož se právně podle mě z dluhů nevyvážeš, dostal by tatík ultimátum. Buď ti to začne okamžitě splácet anebo už nikdy neuvidí mě ani mé děti. Asi tak. Tohle se prostě nedělá a nechápu, že má někdo tu drzost něco takového udělat vlastnímu dítěti.
Kdyby si měl vybrat tak by si vybral raději nevidět mě a mé dítě než splácet
Ty bláho…donutila bych ho, aby stebou sepsal papír o tom, že jsi mu půjčila a budě ti měsíčně platit a ty to posílat eonu. Rozhodně to ale chce sepsat smlouvu a důkladně ošetřit, že musí splácet
Zkus si u dodavatele domluvit splátky. Po otci bych požaduj jejich úhradu. Měla by sis s ním sepsat Uznání dluhu a dluh pak nekompromisně vymáhat.
Zaplatila bych to co nejdriv, aby mi tam nevznikaly zadne dalsi penale. Jednou to mas na sebe a vase rodine spory a domluvy nikoho nezajimaji. ![]()
Jestli byl takovej povedenej už předtím, je tvoje chyba, že si mu na dobrý slovo něco takovýho poskytla
Ano také o tom přemýšlím že bych s ním sepsala nějakou smlouvu a samosřejmě po něm chtěla měsíční splatky takové aby to bylo splacené co nejdříve, a ne opravdu jsme nevědela že by se takhle mohl zachovat když jsem byla dítě tak se staral dobře a vždy byl fajn nikdy bych to do něj neřekla že by mi tohle provedl, chápu že sám má svoje dluhy to je jeho věc ale udělat je mě by mě fakt nenapadlo, a nevíte někdo kde na eonu jsou přepážky? zatím jsem s nimi mluvila sice od nich z pobočky ale jen přes ty jejich telefony, ale spíš bych potřebovala nějaké papíry s tím dluhem atd…a nevím jak se k tomu mám dostat
No…na toto jsem vyloženě vysazená, upřímně tě lituju…
můj přítel byl ve svých 18ti letech tak naivní a důvěřivý synek, že kývl svému otci na to, že si vezme studentský úvěr na 200tis, na pomoc tatíkovi. Taky s příslibem, jak to bude měsíčně platit atd. Podařilo se mu toho zbavit teprve před rokem, po 10!! letech, kdy většinu času to šlo z jeho peněz a otec, pokud vůbec někdy platil, tak dost nepravidelně a nárazově… Myslím, že bohužel nemáš teď naději se z toho jakkoliv vyvázat, ono dokazovat, že to bylo na otcův popud jde hodně těžce a eonu je to upřímně jedno
držím palce, abys z otce dostala aspoň něco, pochybuju, že ti cokoliv podepíše, jak tu navrhují holky…když tě do toho tak sprostě a cíleně, za jasným účelem navezl…
Jak radí Nejhodnější - zaplatit to co nejdřív, ať ty penále nenaskakují, snad máš ve svém okolí (mimo rodinu) někoho, kdo ti pomůže…dobří kamarádi jsou ti mnohdy víc jako rodina…holt tu si nikdo nevybírá, kamarády ano ![]()
Možná by ti akorát prominuli penále když jim napíšeš srdceryvný dopis. Nám prominuli penále na zdravotní pojišťovně.
Žádnou smlouvu bych s ním nepodepisovala, protože on ti platit nebude a ty ho těžko dáš k soudu. Nechala bych mu okamžitě podepsat směnku, ve které bude datum, kdy dluh zaplatí. A dál bych okamžitě vešla v kontakt s dodavatelem a dohodla si splátky. Zároveň bych se s nimi dohodla, jak zrušit svou smlouvu a převod na otce. Pokud by neplatil dosud, tak by ti stejně neplatil nikdy. Takže okamžitě se snažit zbavit dalších měsíců, kdy bude elektrika na tebe.
Tak za prvé, smlouvu okamžitě vypovědět. Ať si je bez proudu, je to jeho problém, ať dluh nenarůstá.
Zadruhé, srdceryvný dopis můžeš zkusit, za to nic nedáš.
Zatřetí, pokus se dluh co nejdříve splatit, ať to stojí, co to stojí.
Začtvrté, s tatíkem sepiš, že Ti dluží (směnka, smlouva, uznání dluhu, cokoli), a bude splácet Tobě. Když nebude, je to Tvůj rybíz, a nebude se do toho zatahovat energetika.
Eon ti da splatky podle sveho. My mame splatk kolem 2000 a to je dluh 11000. To me mrzi… budes mit ted co delat, vsude mozne psat a zadonit o splatkovy kalendar. Otci dej podepsat smenku. Na nejaky smlouvy s nim bych se vyprdla
@christina26 hele, a jak tam takový dluh mohl nasekat? to mu neodpojili eletřinu? moje zkušenost s konkurenční PRE je taková, že jeden měsíc ex omylem poslal nižší než předepsanou zálohu a už měl doma výhružný dopis. nějak byl bez peněz, tak na ní nereagoval, krátce na to přišla druhá upomínka a a nedlouho po ní následovala odstřihnutí od proudu ![]()