Otěhotnění: 35 let, hypofunkce štítné žlázy a kojení

324
21.10.16 21:35

Otěhotnění: 35 let, hypofunkce štítné žlázy a kojení

Zdravím vás. :) Najde se tu žena nad 35 let, která se léčí s hypofunkcí štítné žlázy, k tomu dlouhodobě kojí, a přitom se jí podařilo otěhotnět? Prosím, podpořte mě… :) Je mi 35 let, už více než 20 let se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy (beru Euthyrox 100) a mám 31měsíční dcerku, kterou dodnes kojím (cca 5× denně včetně noci). Už několik měsíců se s manželem snažíme o druhé dítě. Zatím bezvýsledně… :( Vypadá to, že u mě nedochází k ovulaci. Měsíčky jsem dostala 5 měsíců po porodu a měla jsem je velmi pravidelné - donedávna přicházely po 28 dnech. Před rokem při náhodné prohlídce na gynekologii jsem zrovna ovulovala. Tehdy jsem tedy fungovala skvěle. Poznám na sobě tyto dny podle velkého bolení břicha, tehdy mi ovulaci potvrdil i ultrazvuk. Když jsme se ale začali snažit o druhé dítko, všechno je jinak. Ovulační testy vypadají tak, že druhá čárka sílí, břicho bolí jak hrom a pak šlus. Čárka zas slábne. Myslím ale, že pozitivní test není nikdy - druhá čárka je vždy aspon o fous světlejší než první… :think: Poslední 3 měsíce se mi k tomu zbláznil i celý cyklus. V srpnu jsem dostala měsíčky po 20 dnech! Myslela jsem, že špiním, protože se uhnízďuje oplodněné vajíčko. Ale ze špinění bylo klasické krvácení… Další menstruace dorazila po 24 dnech. Gynekolog svádí naše nezdary na kojení. Endokrinoložka mi dnes řekla, že pokud chci otěhotnět, mám přestat kojit. Ale já nechci! :nevim: :) Zároveň bych si přála pro naši dcerku brášku nebo ségru. Vidím na ní, že už by parťáka velmi uvítala. Je mezi vámi nějaká, která prožila/prožívá něco podobného? Pokud se se mnou podělíte o Vaše zkušenosti, budu moc vděčná. Za dodání sil také. Přece nejsem tak stará/nemocná/vykojená?? :) Jen prosím, neraďte mi, abych dcerku odstavila, že už je na kojení dávno moc velká. Nejsem laktační fanatik, ale ráda bych udržela alespoň mírné kojení, třeba jen 1× denně - mám k tomu důvody. Děkuji, děkuji. :kytka: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
324
21.10.16 21:46

Děkuju všem, co můj román dočtou do konce a připojí se ke mně… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15436
21.10.16 21:48

Kojení sice není spolehlivá antikoncepce, ale přece jenom hormonální hladiny při kojení nejsou pro otěhotnění optimální. A věřím, že v kombinaci s Tvým „věkem“ - promiň, to nemyslím zle - a sníženou funkcí štítné žlázy, to může otěhotnění dost komplikovat. Navíc mi přijde, že tak dlouhé a navíc poměrně časté kojení vyčerpává organismus. Neznám Tvoje důvody, ale minimálně bych se snažila kojení minimálně hodně omezit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
21.10.16 21:52

@ivašot. Ano, o to se snažíme - omezit kojení. V podstatě se vším s Vámi souhlasím… Pro tělo to určitě je záhul, i když to naše kojení je mnohdy jen přitulení nebo pocucnutí, pořád je to stimul bradavek a hormonů, že… K tomu ten věk („věk“? :) )… Pravda. Ač se nějak stará necítím, vyděsilo mě, když jsem se dočetla, jak po 35 roce klesá plodnost na 15% (?), nebo když jsem našla mezi bylinnými čaji jeden na podporu otěhotnění pro ženy nad 35 let… Jo, jsem stará. :) A ten čaj jsem si koupila, snad taky pomůže. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.10.16 21:52

Kojení je přírodní antikoncepce. Natož u člověka, který má zhoršenou šanci na otěhotnění díky věku a hormonálním dysfunkcím. Fakt se nedivím, že vaše tělo odmítá otěhotnět v takovéhle konstalaci. Evidetněn je chytřejší, než vaše vůle a představa o tom, jak mají věci fungovat.

Myslím že si musíte vybrat- buď druhé dítě a nebo nadále udržování batolete v absurdní pozici kojence.

Odstave dceru, začněte užívat drmek na podporu početí a případně zkuste cvičit hormonální jógu a nebo cvičení podle Mojžíšové, pořádně jezte - spíše méně sacharidů a více zdravých tuků, zvažte jestli náhodou nepomůže vysadit lepek, pořádně spěte, dostatečně se hýbejte a kompenzujte stres.

Ale i kdybyste dosáhla samadhi, tak bez ukončení kojení prostě hladiny prolaktinu nesnížíte.

Příspěvek upraven 21.10.16 v 21:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
21.10.16 21:54

@Annapavelkovaml Vím, co chci. Především jsem chtěla znát názor někoho, kdo na tom je/byl podobně. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.16 21:54

Asi nezbývá nez se smířit s tim, ze Tvoje tělo není na další těhotenství hormonální nastavené. Navíc uz Ti není dvacet, plodnost není to, co byvala.Ve 22 letech jsem otehotnela pri kojení na první dobrou, donosila a porodila.Ted o deset let pozdeji jsem otěhotněla pri kojení po nekolikamesicnim snažení, v 6tt spontánní potrat :( Mezitim dve deti pocate az po ukonceni kojení.

Jakakoliv hormonální léčba neni behem kojení vhodná. Nezbývá nez si vybrat, ukoncit kojení a zacit to řešit, nebo kojit dal a nechat to osudu

• Citovat
  • Upravit
324
21.10.16 21:55

@Ou Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
21.10.16 21:56

Přestaň kojit. Jestli kojíš, máš zvýšený prolaktin a ten přeci skoro znemožňuje ovulaci. Tak se pak není čemu divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14688
21.10.16 21:56

@evapraga já se teda neléčím…, ale zase sem neměla při kojení ms, abych jí dostala, tak sem snížila kojení na 2× denně, ms se dostavila a otěhotněla jsem hned po té první. A dcera se v průběhu prvního trimestru odstavila sama. Hodně štěstí.
Zkusila bych kojit max 2× za den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
21.10.16 21:58

@evapraga

No tak pak si férově odpověz na otázku, jestli ti ty důvody, proč pořád kojit stojí za to mít jedináčka - protože tak to taky může dopadnout, když kojit nepřestaneš.

Doktoři (a ne jeden) se vyjádřili jasně - pokud chceš otěhotnět, máš přestat kojit - zvýšená hladina prolaktinu ovulaci blokuje, takže to může být jasný důvod, proč to nejde.

A za sebe bych dodala, že bych už sourozence skutečně neodkládala, protože otěhotnět po 35 není zas až tak jednoduché a s každým půlrokem šance na otěhu percentuelně strmě klesá…

Takže asi tak - zvaž si pro a proti, zamysli se nad prioritami a podle toho se rozhodni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
21.10.16 22:01
@Tučňáková píše:
@evapraga já se teda neléčím…, ale zase sem neměla při kojení ms, abych jí dostala, tak sem snížila kojení na 2× denně, ms se dostavila a otěhotněla jsem hned po té první. A dcera se v průběhu prvního trimestru odstavila sama. Hodně štěstí.
Zkusila bych kojit max 2× za den.

Moooc děkuji za názor a zkušenost. Vážím si jich. Zkusíme kojení omezit co nejvíc. Děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
21.10.16 22:08

Děkuji všem za názor a rady. :kytka: Kojení není samo o sobě antikoncepce. Mám řadu kamarádek, co otěhotněly i při dlouhodobém (a častém kojení). Ale vím a uvědomuju si, že moje diagnoza a věk mi vše můžou komplikovat a stížit… Tělo není stroj - jsem si toho vědomá. Budu nadále doufat, že se připojí někdo se stejným problémem a zkušenostmi. Děkuji všem. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
21.10.16 22:17

@evapraga

Tak moje zkušenost je taková, že snažení po 35. roce trvalo skutečně dlouho a to nemám žádné zdravotní (hormonální) potíže ani nekojím… Co víc potřebuješ?

Naprosto a zcela souhlasím se vším, co napsala @Ou - lépe bych to já nevyjádřila. Udržovat batole v absurdní pozici kojence není dobré pro zdravý vývoj dítěte ani pro zdravý vztah matka-dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
21.10.16 22:19

@Whitedog S druhým odstavcem naprosto nesouhlasím. Ale každý máme právo na vlastní pohled na svět. :) Díky za Tvé názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí