Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím jak s otěhotněním, ale v těhotenství je to určitě třeba hlídat, protože nízká hladina hormonu může v prvních dvou trimestrech poškodit dítě.
Jestli máš ovulaci, tak otěhotnět by jít mělo, ale pro těhotenství to ideální hodnoty nejsou ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě jestli lze otěhotnět i přes sníženou funkci štítné žlázy která je zatím bez léčby? mám hraniční hodnoty tsh 5,63,ft4 14,83 anti TPO 44,82
lze otěhotnět, ale může to způsobit poruchy u mimina, takže lepší je to kompenzovat hned, stejně budeš v těhotenství hlídaná. Hraniční hodnoty jsou ještě v cajku.
Neléčená štítná žláza může způsobit potraty, neplodnost, u dítěte demenci. Tělo matky potřebuje pro správnou funkci štítky jód, který pak nedává dítěti a dítě ho nutně potřebuje ke zdravému vývoji mozku. Takže nečekej na nic a jdi si k dotorovi pro léky, když už je ti fuk vlastní zdravotní stav, tak dítěte by být neměl.
Těhotenství a štítná žláza
Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza - snížená funkce) mohou vyvolat problémy s otěhotněním - anovulační cykly. Rovněž může dojít ke komplikacím v těhotenství - potratu, předčasnému porodu, abrupci placenty, častějšímu porodu císařským řezem.
Správná funkce štítné žlázy je klíčová pro zdravý růst a vývoj dítěte, zvláště jeho nervové soustavy, a to již od nejútlejšího věku. Hormony štítné žlázy umožňují harmonický vývoj tkání a orgánů plodu. Nejdůležitějším obdobím z tohoto hlediska jsou první tři měsíce těhotenství, kdy se orgány zakládají a procházejí největšími změnami. Plod je právě v této době nejzranitelnější vůči různým škodlivým vlivům. Některým je možné se vyhnout (alkohol, kouření, stres), jiným nikoli (onemocnění matky).
Laboratorně zachycené odchylky parametrů štítné žlázy jsou u těhotných žen relativně časté (asi v 5 %). V těhotenství se zvyšují nároky na funkci štítné žlázy. Řada žen je z hlediska štítné žlázy rizikových, např. mají pozitivní protilátky proti štítné žláze nebo trpí nedostatkem jódu. Mimo těhotenství jejich štítná žláza ještě stačí vytvořit dostatek hormonů pro organismus ženy. Avšak již v počátku těhotenství může dojít nedostatku hormonů pro matku i pro plod. A přitom právě v prvním trimestru je plod nejcitlivější k nedostatku mateřských hormonů. Přibližně od 12. gestačního týdne si plod dokáže sám tvořit tyreoidální hormony a není již na matčiných tolik závislý.
Včasným vyšetřením co nejdříve po zjištění těhotenství a ideálně ještě před otěhotněním lze odhalit rizikové ženy a správnou léčbou zabránit následkům neléčené poruchy.
Odpovědi na nejčastější otázky
K čemu může vést nedostatek hormonů štítné žlázy v těhotenství?
Pokud má plod vrozeně nefunkční či chybějící štítnou žlázu (výskyt v populaci asi 1:4000) a tato vada není odhalena hned po porodu, dojde k rozvoji tzv. kretenismu. Jde o těžkou formu růstové a mentální retardace, se kterou se naštěstí v civilizovaných zemích díky screeningu v prvních dnech po porodu a včasné léčbě dnes již nesetkáváme. Pokud však poruchou štítné žlázy trpí matka, je situace složitější. V těžkých případech může nedostatek hormonů štítné žlázy matky vést ke zhoršení inteligence a špatnému prospívání dítěte. Avšak i méně závažný nedostatek, který je relativně častý, může nepříznivě ovlivnit duševní vývoj dítěte. Může mu ubrat několik bodů IQ či vyvolat poruchy soustředění ve škole.
Může vést onemocnění štítné žlázy i k potratu?
Ano, je tomu tak, a to zejména u těch těhotných žen, které svoje onemocnění štítné žlázy z nějakého důvodu neléčí. Neléčená porucha štítné žlázy může vést nejen k potratu, ale i k dalším komplikacím v těhotenství. Byl nalezen vztah s např. preeklampsií, předčasným porodem i častějším porodem císařským řezem.
Tohle všechno za to přece nestojí. Já nechodím ani do Endoporadny, sleduje mě praktická doktorka, každé 3 měsíce jdu na krev, zkontroluje hodnoty, podle toho ubere nebo přidá léky a jednou za čas mě pošle na UZ štítné žlázy.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě jestli lze otěhotnět i přes sníženou funkci štítné žlázy která je zatím bez léčby? mám hraniční hodnoty tsh 5,63,ft4 14,83 anti TPO 44,82
taky mám hraniční hodnoty.
prášky jsem brala asi 2měsíce a pak vysadila, že zkusím bez.
Povedlo se a.. biochemické.
teď beru, ačkoliv mě to štve, hodně..
Ale už se snažíme přes 2 roky a jsem ochotná pro to i brát tablety :-/
Zvyšuje se těmi vyššími hodnotami i riziko potratu.
PO případném porodu je chci vysadit.
TSH jsem měla přibližně, jako Ty.
K
A proč je takový problém brát prášky? Jsou to pouze hormony, které vaše vlastní tělo neumí vytvořit a tak se mu musí dodávat. Neléčená snížená funkce štítné žlázy může mít za následek i smrt. To si raši každý ráno vezmu prášek, než riskovat zničení zdraví a smrt.
@Deniska2000 já třeba, protože hodnoty jsou hraniční. Kdybychom nechtěli dítě, ani se to neřeší.
K.
Já měla hodnoty TSH 5,09 a když jsem řekla, že chci otěhotnět dostala jsem léky a ty užívám i v těhotenství ![]()
@Pikia tak to máš super, že ti něco nasadili, já už měla tsh 5,4 pak 2,05, ted zas ft4 10,3 a podle dr. v nemocnici ok, hlavně protože utz se jim zdál ok. To že se mi nedaří otěhotnět neřešili. Ted mám za sebou ZT v 10tt takže na léčení budu trvat a měním dr.
a čas běží…
@masinka9 Mě léky nasadil právě kvůli plánovanému těhotenství a hned někdy v 6. týdnu jsem musela na kontrolu. Oni ti doktoři na to někdy kašlou ![]()