Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Danila33 jenže ona se nemůže jen tak sebrat a odstěhovat dítě 300km. Teď by měla hodně přemýšlet než něco udělá, aby se to neobrátilo proti ní. Možná kontaktovat nějakou organizaci, kde s tím mají zkušenosti.
@Anonymní píše:
Děkuji za rad ale bojím se - že by se to minulo účinkem. Pravděpodobně bych se dozvěděla opět, že jen přeháním. Jen jsem hysterická. Jen je to moje chyba a on je přece úplně v pohodě…
přesně tak, jen bys dostala čočku a přizabil by tě, s taakovýma psychopatama se nediskutuje, ale rovnou jedná. Pokud máš modřiny a dcerka ješště bouli, běž k doktorovi a rovnou to nahlas na policii, jsou to důkazy
@tamata píše:
Já mu ani nevěřím, že malou neuhlídal. To nemusí být náhoda, že vždycky, když jí hlídá, tak se jí něco stane
taky mě to napadlo, je to hodně nebezpečné individuum
@lillifee píše:
Zakladatelko, to se takhle priserne zacal chovat az po nekolika letech vztahu?To mi nejak nejde do hlavy, ze by se nekdo takhle znicehonic zmenil.. To jsi nepozorovala zadne naznaky uz v zacatku vztahu?
Jinak je to opravdu strasna situace, co nejrychleji od takoveho pryc!!
Mám kamarádku, její manžel fungoval roky a pak ho chytla druhá míza a našel si mladou kočku. Ta ho vyždímala z peněz a tak se chtěl vrátit k manželce. Chvíli šlapal jako hodinky a pak to začalo - nadělal dluhy, začal doma prodávat věci atd, manželce vyhrožovat a šel na ni i s nožem.
Jinak znám i dvě ženy, kterým do narození dětí manželství klapalo a pak najednou změna.
A nebyly to kdo ví jaké ženské, ale úplně normální ženské.
Tak snad nejsi jeho otrokyně. když máš zázemí u rodičů tak běž k nim, když se to hovado neumí chovat ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem to po doktorce chtěla. Ale prý ona u toho nebyla a tak tam nic napsat nemůže. Kdyby to nebyla pravda nebo se to neprokázalo, chlap by jí pak mohl žalovat. Prý si to na triko nevezme. Tak já už opravdu nevím, jak se bránit. Proto bych raději vzala dítě a odjela.
Protože první není v tomhle případě návštěva doktora, ale návštěva policie. A ona samo může do zprávy napsat, že pacient „tvrdí“. Nikdo po ní nechce, aby sama psala, jak k tomu došlo. Problém je, že jak jde o domácí násilí, tak hodně lidí dává pracky pryč ![]()
Nevidím problém, pokud má dítě psané trvalé bydliště u tvých rodičů, pak ani pro policii se nic neděje. prostě jedete tam, kde bydlíte. napiš mu kde jsi a hotovo.
Dobrý den, píši z účtu manželky, ale pokud tady ještě budete a věc byste chtěla blíže probrat, můžete napsat do zpráv, rád Vám zkusím poradit.
Některé příspěvky neberte vůbec v potaz, jsou k ničemu (např. že by něco řešilo, že má malá bydliště u Vašich rodičů atd.).
Když se Vám něco podobného stane znovu, ihned, dokud je to aktuální, volejte linku 158 (v případě vyhrožování, nadměrného křiku v bytě, zranění atd.). Policie musí přijet, věc prošetřit, zaevidovat a věcí se dále zabývat. Pokud ne a budete mít pocit, že k Vám přistupují jako k hysterce, bude se po následné stížnosti na přítomné policisty jimi zabývat Odbor vnitřní kontroly, případně GIBS.
Při vyhrožování Vám položí otázku, zda hrozbu nějak umocnil (tzn. třeba s nožem v ruce, blbým gestem podříznutí apod.) Nebojte a nestyďte se všechno uvést. Mimo jiné, sousedi nejsou hluší ani slepí a při šetření policie občas i pomůžou.
Vykazování jde realizovat nejdéle na dobu 10 dní, po důvodném podezření, že se jedná o domácí násilí. Existuje pár znaků domácího násilí, takových pár typických: opakovatelnost, stupňovanost atd. Policisté by Vám aktuálně měli položit sadu ne moc příjemných, ale důležitých otázek. Pro Vás k soudu budou plusové body záznamy policie, ale v závěru je vše na soudci.
Taky bych Vám poradil jednu věc: záleží odkud jste - např. v Brně má kriminální police zvlášť oddělení, které se zabývá jen domácím násilím. Kdybyste chtěla, určitě bych někde našel kontakt. Stačí to s nimi třeba probrat, oni v tom dnes a denně pracují a poradí Vám lépe.
Jen bez vědomí Policie neberte malou a neodjíždějte - bojím se, že s naším právním systémem byste byla sama proti sobě.
Schovávejte si všechny zprávy od lékaře a tyto následně dokládejte Policii, oni ji přikládají ke spisu a poté předkládají soudu. Můžete také pořídit např. hlasovou nahrávku, ale přiznám se, že nevím, jestli k tomu soud přihlíží - ale lepší je ji mít a doufat, že ano, než ji nemít a pak se tlouct do hlavy.
Závěrem Vám řeknu, věc určitě nepodceňujte: Domácí násilí jde přirovnat k postupnému vaření žáby v hrnci - postupně přidáváte teplotu, žába se přizpůsobuje a nevšimne si, že se teplota zvyšuje - až se uvaří a ani si nevšimne, že je něco špatně.
Chápu, že Vaše situace rozhodně není jednoduchá, ale jste plnoprávný občan a nikdo Vám nesmí sahat na zdraví a Vás, ani Vaše dítě ohrožovat - v žádném případě člověk, se kterým sdílíte,,bezpečí domova", před kterým se nemáte bezpečně kde schovat.
@jakanas píše:
tak věř mi že toto udělat moje žena tak po ní nechám vyhlásit pátrání a vše použiju u rozvodu proti ní. Není lepší to řešit v klidu a tak jak se má?
To ti je prt platny… znamemu takhle utekla manzelka se synem a on jen dostaval info na policii, ze dite je v poradku a že zadne dalsi informace mu neposkytnou! Musel na soud a ten nebyl za mesic ani za 2… ale skoro za rok a to si pis, ze bylo nemocne dite… matka a dalsi vymluvy atd.
@fifinka609 píše:
@Danila33 jenže ona se nemůže jen tak sebrat a odstěhovat dítě 300km. Teď by měla hodně přemýšlet než něco udělá, aby se to neobrátilo proti ní. Možná kontaktovat nějakou organizaci, kde s tím mají zkušenosti.
Proč by nemohla? Trvalák má u rodičů, takže klidně může odjet.