Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Zupa mě se právě nechce hned na laparku, tak zjišťuji, zda někdo nebyl jen na té kontrastní látce, v nejbližší době půjdu k doktorce, tak se domluvím s ní, co je lepší
@x.Luca.x Ahojky, já jsem byla na vyšetření průchodnosti vejcovodů pomocí UTZ. Je to max. během 10 minut hotové, nebolí to, ale je to spíš nepříjemné. Zavedou trubičku do dělohy, kterou potom pouští roztok a pomocí UTZ sledují, jestli tekutina protekla skrz vejcovody. Pokud má někdo vejcovody „slepené“, tak je to „rozlepí“ a může pomoci
Potom mě pár hodin bolel podbřišek jak při MS a dělali mi to přímo v CAR.
@MaťulkaH ahojky, moc děkuji za příspěvek, já bych nejdříve chtěla zjistit, jestli jsou průchozí nebo ne a pak případně jít na větší zákrok, kdyby to bylo potřeba, já myslím, že vydržím hodně a když je to kvůli mimi, tak určitě, já jsem právě v jiné diskuzi u jedné paní četla, že to může pomoci, ale nevěděla jsem právě, zda to opravdu není jen vyšetření na průchodnost nebo zda se tím může i pomoci vejcovody „profouknout“
, a tobě to pomohlo?
@x.Luca.x Právě když bývají ty vejcovody lehce neprůchozí, tak to může pomoct (pokud tam samozřejmě nejsou nějaké větší srůsty a není problém někde jinde) - ale pak to při zákroku může být i bolestivější.
Já jsem měla vejcovody úplně v pořádku, krásně průchodné, ale mám problém, že nemám vůbec ovulaci a ani MS
Je mi 22 let a snažíme se 9 měsíců - za tu dobu jsem měla MS samovolně jen jednou v lednu - ale i ta byla spíš díky tomu, že jsem v prosinci užívala Clostík - takže možná došlo i k jedné jediné ovulaci, ale bohužel se nezadařilo. Teď MS zase ne a ne přijít, už jsou to 2 měsíce…
@MaťulkaH tak to mě moc mrzí, ale jsi mladá a máš ještě čas, mě bude 29 a snažíme se skoro 2 roky, já nemám MS od puberty (první přišla ve 12 a pak postupně nepřicházela, takže jsem začala brát hormony, abych to dostávala), nakonec jsem nasadila HA a MS chodila pravidelně, jenže pak moje doktorka dělala genetické testy z krve a zjistili, že mám Leidenskou mutaci (to je vysoká srážlivost krve), takže jsem HA musela vysadit, chodila jsem na vyvolávací injekce, na které jsem postupně začala být alergická, tak mi nasadili prášky, ale po nich MS zase nechodila, pro tělo to bylo dost náročné, tak jsem pak vysadila vše, nakonec jsem skončila v Caru, kde provedli základní vyšetření, tam mi potvrdili Leiden. mutaci a PCO, doktorka nasadila Clostík, ale pak jsem zjistila, že mám nízkou sliznici a že Clostík ji snižuje ještě více, takže jsem začala brát prášky na sliznici a zároveň na MS, takto jsem to brala asi půl roku, ale stále nic, na netu jsem začala studovat různé diskuze a recenze a zjišťovat, co tak holkám pomáhá, začala jsem pít kontryhelový čaj (ten je na tu sliznici) a užívat Inofolic a MS přišla sama, takže jsem vše od doktorky vysadila a začala s přírodními produkty, v srpnu MS opět přišla, dokonce dle UTZ byla i krásná sliznice, sama doktorka jen koukala, takže nyní užívám kontryhelový čaj a místo Inofolicu jsem si nasadila Nosifol a MS přichází každý měsíc, díky Nosifolu začínám mít i ovulaci…je to sice trošku dražší, ale těch peněz určitě nelituji, tělo se mi snad začíná dávat do kupy, takže bych chtěla ještě zkusit tu průchodnost, abych se posunula zase trochu dál
, věř, že i u tebe se to spraví, chce to jen čas, já si ze začátku naivně myslela, že začnu jíst kyselinu listovou a do 3 měsíců se zadaří, vím že je to těžké, ale člověk nesmí spěchat, musí být v klidu a nemyslet na to, a chodíte aspoň někam do CARu nebo řešíš nějak tu MS a ovulku?
@x.Luca.x Já jsem brala od 15 let antikoncepci, v 19 jsem vysadila a po půl roce bez MS mi zjistili PCO - ale nejspíš jsem ho měla už min. od 13 let, měla jsem problémy s pravidelností MS. Takže znovu antikoncepce a v červnu 2014 jsem ji dobrala a začli jsme se snažit. Bylo mi to jasné, že to nepůjde hned, ale spíš jsem nečekala, že na Clostík nebudu reagovat skoro vůbec… Na vyvolávačku - Agolutin reaguji v pohodě, akorát se po ní vždycky hrozně zavodním a mám akné na obličeji, v dekoltu i na zádech, takže nic moc…
S tou ovulací: poprvé jsem Clostík brala v září, bez reakce. Chodila jsem do soukromého CAR a tam mi hned primář (ne moc příjemně) doporučil stimulaci na IVF…
Což mě celkem vyděsilo, bylo to na mě hodně uspěchaný (po 3 měsících snažení) a zároveň i trošku naštvalo. Takže jsem šla zkusit státní CAR - dostala jsem vyvolávačku a následovaly odběry krve + vyšetření průchodnosti vejcovodů. Než jsem šla na konzultaci výsledků, tak už byl konec listopadu. A opět milé překvapení: „…pro Vás bude nejlepší IVF“
Takže jsem si nechala píchnou další vyvolávačku a napsat Clostík - druhý pokus s tím, že budu pod dozorem svého klasického gynekologa. Reakce byla 10.DC 11mm folík, jak to dopadlo nevím, protože pak byly Vánoce, každopádně MS poprvé a zatím i naposled přišla sama v lednu. Jinak na laparoskopický drilling vaječníků mi oba dva CARy řekly, že je to zastaralá metoda a stejně nepomůže… Můj gynekolog je moc ochotný a sám tuto operaci provádí s dobrými výsledky a až budu chtít, tak mi ji sám provede. Momentálně jsem si dala od všech umělých hormonů pauzu a nechávám tomu volný průběh. Mám teď jiné starosti - zařizuji si kosmetický salon
A nejspíš v průběhu dubna půjdu k dr. alespoň na kontrolu a domluvíme se na dalším postupu
Omlouvám se za dlouhý příspěvek a přeji Ti hodně štěstí a úspěchu
Vám všem ostatním samozřejmě také! ![]()
@MaťulkaH Koukám, že už máš také hodně zažité, mě v CARu taky hned řekli, že jedině umělé, nejdříve mi tvrdili, že to nebude tak hrozné, pár vitamínů a půjde to samo, nakonec to se mnou ani pořádně neprobrali nebo neřekli, ať se doma poradím s přítelem, zda do toho chceme jít nebo ne a vrazili mi do ruky papíry do pojišťovny a řekli, ať si zajdu na krev a to samé ať udělá přítel, po téhle zkušenosti mi bylo jasné (a potvrdila mi to i má doktorka), že se snaží mladé vystrašit a hned posílat na IVF…třeba nakonec to bude jediné řešení a budu ho muset podstoupit, ale teď ještě nechci, je spousta holek, kterým řekli, že bez IVF nikdy děti mít nebudou a nakonec otěhotněli přirozeně, takže určitě ještě počkejte a ono to přijde samo
..vidíš, máš jiné starosti a proto se to třeba zadaří ani nebudeš vědět jak
Přeji ti hodně štěstí, ať to brzy vyjde ![]()
@x.Luca.x Přesně tak, proti IVF nic nemám, ale šla bych do toho nejdřív třeba tak za 5 let. Do té doby chci vyzkoušet všechny jiné možnosti a tuto si nechám až nakonec.
Děkuji ![]()
Čauky holky, tak mě stále popíchává v podbříšku už jsem z toho nervoozní…a zase se dostávám do planých nadějí
je tu někdo kdo užíval metformin? A jestli ano tak jestli se podařilo tak za jak dlouho?
@a.milka Ahojky, já jsem užívala Metformin 500 1-0-0 přes půl roku a bohužel mi v ničem vůbec nepomohl
Ale spoustě lidem pomůže
Tak přeji hodně úspěchu! ![]()
@a.milka píše: Čauky holky, tak mě stále popíchává v podbříšku už jsem z toho nervoozní…a zase se dostávám do planých nadějíje tu někdo kdo užíval metformin? A jestli ano tak jestli se podařilo tak za jak dlouho?
já ho brala 3 mesíce a zadařilo se ale jestli to bylo tím to nevím neb podruhé jsem ho brala asi tejden a zjistila jsem že jsme v tom…brala jsem jeden denne
@MaťulkaH @InExile já ho teď beru měsíc týden jsem brala 1.tabletu a po týdne 2 před 9dni jsem myslela, že jsem to dostala tak jsem letěla na wc a místo MS tam byla kapka cosi vodového. Teď mě popíchává furt dole v podbříšku strany se střídají nebo je to uprostřed tak jsem zase celá vyplašená.
a nebo si umím výborně vše vsugerovat. Ještě piju nosifol už asi 3 nebo 4 balení.
tohle je fakt děs…
@a.milka me ten Nosifol neohromil ale aspon mi chutnal
já nedám dopustit na jeřáb ptačí už jsem to tu psala…srovnal mi hodil mi ovulku z 20 DC na 13 DC
pak jsem hned otehotnela
@InExile Můžu se zeptat, od které výrobce máš ten jeřáb ptačí? Chtěla bych ho taky zkusit a našla jsem jich víc, tak nevím, který objednat
Děkuji
@InExile já myslím, že mi nosifol pomohl, alespoň ke špinění:-) i to je u mě úspěch jelikož jsem nedostávala ms vůbec…takže i za to jsem ráda…Nosifol se musí pít alespoň 3 měsíce…já se bojim ještě něco si ordinovat abych se nepřekombinovala ![]()