Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
ahoj, dekuji za nazor. No ona mi to předepsala s tim, ze otěhotnět muzu a ze některé ženy dokonce otehotnely… No zvláštní slova. Nechapu, jasne jsem ji rekla, ze mi jde o otěhotnění.. 23.3. mi pichla agolutin a zatim nic..cekam, nicméně ji budu v pondělí volat a konzultovat to. Jeste bych zmínila, ze ziju v Bratislavě a dr. mam novou - ze soukrome kliniky
zlata moje puvodni Zlinska pani doktorka
..Nechci proste zbytecne ztrácet cas. Muzu se jeste zeptat na zkušenosti s CAR? Jak je to finanancne a co si mam nachystat za dokumentaci nez je navstivim?
@Anyka to je fakt zvláštní postup
estrimax je estrogen, ne? a ten ve vyšší koncentraci ovulaci blokuje…já třeba na ovulaci beru tamoxifen, což je ANTIestrogen - nějak snižuje hladinu estrogenu a tělo potom samo začne vyrábět ve vyšší míře FSH, a to už je hormon, díky kterému rostou folikuly ![]()
jinak já jsem šla do CAR bez žádanky, bez ničeho - oni si to udělají všechno sami, brali mi krev na hormonální profil, muž dal sperma a vyšetřili, jak je na tom, pak už se to rozjelo rychle - nejprve clostilbegyt (nic), pak laparoskopie a hysteroskopie, pak zase clostilbegyt (zase nic), pak injekčně FSH a inseminace (nic) a pak už jsme podstupovali umělé oplodnění ![]()
finančně - platili jsme injekce FSH, já jsem ještě platila myslím kolem 3000 Kč za laparku (vydřiduši), no a ivf to už je finanční pecka, pokud jsi v blbém CARu, každý pokus cca 30 - 35 000 Kč (a bez mražení)
![]()
od prosince jsme v Reprofitu v Olmiku (nově už je to celé IVF Clinic) a zatím jsem neplatila nic ![]()
@Campari1
Fuu, to jsou částky… No ja mam estrogen v normě ale mam vysoký testosteron, tak jsem myslela, ze to nejak souvisi s nim
.. Muzu se zeptat co je presne tvoje diagnóza? Uz se ti nekdy otěhotnět podařilo?? Jak dlouho to cele resis? Tvuj muz ma SPG ok? Ja tak nejak porad doufam, ze mi budou stačit jen nejake hormony
… Mno a jakto, ze v olmiku nic neplatis?? ![]()
@Campari1
Jo a myslis, ze ma vubec nejaky význam uzivat Inofolic?? Vim, ze je to kyselina listová+ nevim co, ale nejsou to v mem pripade spis jen vyhozené penize? ![]()
@Anyka moje diagnóza je PCOS
otěhotněla jsem dvakrát (vždy jen po umělém oplodnění), ale jednou jsem potratila, mám chlapečka (17 měsíců)
o syna jsme se snažili cca 3,5 roku
muž má spermiogram v pořádku
no a zatím jsem v Olmiku nic neplatila, páč jen beru léky na ovulaci (doplatek byl minimální), pregnyl mi píchli oni
ale nevím, jestli se u nich náhodou něco neplatí za inseminaci ![]()
jinak už budeme pomalu plánovat ivf, máme ještě jeden pokus na pojišťovnu, tak jsem sama zvědavá, kolik budeme v Olmiku doplácet za procedury (myslím tím ICSI, prodlouženou kultivaci, asistovaný hatching a případně mražení a doplatek za léky) ![]()
nosifol (to je podobné jako inofolic) jsem užívala dva sáčky denně čtyři měsíce a nezabralo mi to, sice mi jednou přišla sama menstruace, ale ovulaci jsem vůbec neměla
uškodit ti to nemůže, ale za mě to zas takový zázrak není ![]()
@Campari1
Tak kazdopane gratuluji a držím palce!!
!!! Ja bych také rada znala moji diagnózu, ikdyz jsem si ji vlastne uz naordinovala sama-taktéž PCOS.. Co jineho?? Vim, ze to muze mit u každého jiny průběh..ale tak neztrácím nadeji, prece jen jsme na zacatku snažení:) Ty jsi nekdy dostávala sama menstruaci-ovulaci?? A prozradis mi kolik ti je? Me za pul roku 26.. Jak-kdy si vubec dosla na to, co ti je?? Mozna, ze moc panikarim, znáš treba nekoho kdo s PCOS otehotnel jednoduše-od ceho to vlastne zalezi?…za moji nejistotu a stres muze asi i ta moje blba dr. o ktere nevim co si myslet.. ![]()
@Anyka ahojky. Mne sa raz podarilo otehotniet s pco normalne, cca po pol roku snazenia. Pri tejto diagnoze je treba trpezlivosť, stres ti neprospieva. Takze sa hlavne treba ukludnit, pripravit na to ze to moze byt aj beh na dlhu trat. Tvoja doktorka nie je blba, ale este sa len zacinate snazit, nebude predsa do teba pchat milion hormonov. Ak ti nieco nie je jasne, otvor si hubu a pytaj sa jej. Na CAR mas este cas, nic tym neurychlis. Treba vyuzit postupy, ktore ti ponuka tvoja doktorka. V car by tiez najskor len skusali, pravdepodobne to iste, len by si za to dali riadne zaplatit.Nad Car zacni uvazovat tak po tristvrte roku, roku snazenia. Teraz sa skus menej na to upinat. Aj to moze byt dovod preco to nepojde. Inofolik urcite ber, mne pomohol a poznam aj dalsie baby ktorym pomohol.
@nikushka2 jasně, že když je @Anyka mladá, tak je blbost hned valit do CARu, ale myslím si, že estrimax blokuje ovulaci, proto jsem psala, že bych šla rovnou do CAR, anebo bych změnila lékaře
to je jako by jí doktorka napsala antikoncepci
taky s ní na 99,9 % neotěhotní, ale oprav mě, jestli se pletu - přece jenom jsem estrimax nebrala, akorát vím, že ho bere kámoška, která stimuluje na KET, aby jí nenarostl folikul ![]()
@Campari1 neviem preco jej ho doktorka predpisala, to sa mala porozprávať s nou. Mozno jej chce prpravit telo na stimulaciu, bohvie. Vies ako to je, jeden liek a ked sazmeni davkovanie, nacasovanie, zrazu sa pouziva na nieco ine.
A nejde tak o to ze mlada, stara ale o to ze so snazenim len zacina. Ved kolko bab otehotnelo s pco a ani nevedeli ze pco maju. Ja by som par mesiacov nechala tomu volnejsi priebeh. Max. nieco na upravu cyklu (duphaston), pripadne bilinky, inofolik. Predsa len ked sa bude sledovat, bude pod stresom. Ja si velmi dobre pamätám ake to bolo ked sme sa zacinali snazit, aka som bola nazhavena a aka sklamana kazdy mesiac. A nechapala ako mozu vydrzat baby snazit sa aj rok.
Keby som vtedy vedela ze nam to bude trvat tych rokov 5. ![]()
@nikushka2
Ahoj, dekuji za nazor. Mas pravdu, ze se mam ptat hlavne dr.!! Chystam se ji volat. Nevim jestli sis cetla, ze mi predepsala estrimax+ injekce agolutinu… Campari1 neni prvni od ktere se dozvidam, ze mi tato kombinace nastartuje sice mozna menstruaci, ale pravdepodobnosť otehotneni spis snizi.. Z pani doktorky mam celkove smisene pocity..takze me to flustruje.. Snazime se o mimi aktívne od prosince - po vysazeni HA, ale az ted s hormonoma-jeste jsem je brat nezačala. Celou dobu užívam inofolic+ kortyhelove caje… Je pravda, ze se musim uklidnit, ale nejistota v lecebnem postupu mi moc nepomáha.. Do CAR se mi taky hned nechce, ale rada bych zažívala empaticky a starostlivy prístup nejakeho dr… Mno uvidim, na cem se dohodnu s moji doktorkou. Ty si o takto volených lecich myslis co??
Jeste jednou diky za reakci:) at se dari.
@nikushka1
precetla jsem si, co sis psala s @Campari1 … Diky holky, napisu po diskuzi s dr., budeme múdrejší
![]()
@Anyka tak jsem zvědavá, jak ti to dr vysvětlí - aspoň se kdyžtak dozvím něco nového
![]()
@nikushka2 však na těch 5 let už za chvilku zapomeneš
- jak se cítíš? zvládáš těhotenství dvojčátek v pohodě? ![]()
@Campari1 píše:
@Anyka tak jsem zvědavá, jak ti to dr vysvětlí - aspoň se kdyžtak dozvím něco nového![]()
Ja som tiez zvedava. Hlavne sa vela pytaj, nenechaj sa odbiť a ked niecomu nerozumies, nech ti to vysvetlí znovu.
@Campari1 píše:
@nikushka2 však na těch 5 let už za chvilku zapomeneš- jak se cítíš? zvládáš těhotenství dvojčátek v pohodě?
Uz sa mi to kráti. Pondelok nastupujem do nemocnice, uvidim co mi povedia, lebo som otvorena viac ako som bola, tak som zvedava, ci mi posunu skor planovany cisarsky. Naplanovany je az na 10-teho, ale ta velka noc ma trochu znepokojuje.
@nikushka2 budu ti držet palce, ať do toho 10. vydržíš 3v1, aby byly děti co nejdéle v bříšku
a proč tě znepokojují Velikonoce?
neboj se, kdyby se porod rozjel, tak doktoři pracují i o svátcích ![]()