Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@x.Luca.x hele já se pokaždý ptám jestli me probudej…neboj probudej…máš vysokou srážlivost?? jak na to přišli?? Já jsem po doviu potratech a nekdo už miá naznačoval že by v tom mohl bejt zakopanej pes
dá se to nák poznat ais ne co ![]()
oni to odstranujou ne kdybys šla na umelí tak oni by ti o snad doporučili práce pak kvuli mimodeložnímu jak jsem pochopila ale já jsem si pak uvedomovala že si podepíšu sterilizaci že proste budu neplodná a bez IVf to pak nepujde..no hrozný taky to byla první otázka jestli mám vejcovody…
musíš veřit že je vše oukej, já se taky moc bála a nakonec mi pomhli za tři mesíce jsem byla tehu
![]()
@Zupa píše:
@InExile Fakt jo![]()
A já myslela, že zprůchodnit je není žádný problém a oni by je hned vzali
oni to asi dokážou nák profouknout, ale když jsou třeba srostlý co já vím…co všechno tam muže být tak jsou stejne k ničemu..
takže takhle mi to vysvetlili…muže být jen jeden nepruchodnej s jedním to pak pujde sice hůř, ale pjde…je možný že taky jak kde to nevím jaký jsou praktiky jinde ![]()
@InExile Tak to máš asi pravdu, k čemu nefunkční vejcovody
Tak se nechám překvapit ![]()
@Zupa píše:
@InExile Tak to máš asi pravdu, k čemu nefunkční vejcovodyTak se nechám překvapit
já vím k čemu dává to smysl, ale teda jako…to uvedomení že je z tebe neplodná ženbská je síla
@InExile mě to zjistili tak, že má doktorka každé ženě, která brala antikoncepci, tak vzala krev a poslala na genetiku do Prahy, z toho pak udělali genetické testy, no a díky tomu vím, že mám tu srážlivost, je dobré o tom právě vědět kvůli možným potratům, operacím, nesmí se brát nějaké léky respektive je větší šance, že kdybych třeba brala HA, tak mám mnohonásobně větší riziko, že budu mít např. žilní trombózu, nesmím třeba brufen a podobné léky, nebo když se dlouho cestuje, tak je dobré vzít si acylpiryn na zředění, nejhorší je to právě pak v těhotenství, při porodu a v šestinedělí a hrozí tam hodně potraty, je to dědičné, já mám naštěstí tu lepší variantu - tj. dědičné jen po jednom z rodičů, ale zase to pak mohu předat dál bez ohledu na pohlaví, nemusí se to za celý život ani nijak projevit, několik let jsem brala HA a vůbec jsem o tom nevěděla, je fakt, že když delší dobu sedím nebo stojím nebo cestuji, tak mě bolí lýtka - to je zatím jediné, jak se mi to projevuje…mě právě také říkali o tom, že když tam nateče ta tekutina a je naprosto neprůchozí, tak je lepší ho dát pryč, protože jednak to může způsobovat záněty a navíc kdybychom třeba jednou šli na umělé, tak bez tohoto nefunkčního vejcovodu je větší šance a některá centra to dokonce i vyžadují, na druhou stranu si říkám, že pro nás mladé je to děsná představa, že by nám měli vzít třeba oba vejcovody..jestli jsem to dobře pochopila, tak tys pak litovala, žes to podepsala nebo naopak si je chtěla případně odstranit?
@x.Luca.x no ten pocit že ze me udelaj neplodnou…že jsem si podepsala ortel..
počkej to je neco Leidenova mutace nebo si to pletu..
já jd zítra na kontrolu chtela bych taky aby mi neco udelala, nechci do toho jít po třetí když pořádne nevíme co to delá…to je děsne na pepku ![]()
@InExile to chápu, ano, je to Leidenská mutace, ale ono to zní hrozně a podle názvu mutace si hodně lidí myslí, že je to nějaká hrozná nemoc, ale je to „obyčejná“ vysoká srážlivost krve, kterou má každý 3. člověk, ale spousta o tom ani neví…já jen vím, že spousta holek několikrát potratilo a teprve potom to zjistili, protože když se to ví dopředu a pak se zjistí těhotenství, tak se jde hned k hematologovi a více se žena kontroluje, některé si dokonce musí píchat i injekce…já to ještě zvážím s těmi vejcovody, na jednu stranu je nechci dát pryč, protože i malá šance je šance a znám holčinu, která měla jeden neprůchozí a druhý jen málo a má dvě děti přirozenou cestou, ale zase kdybychom šli na umělé, tak to nechci absolvovat znovu jen kvůli tomu, aby mi je vyndali..je to těžké ![]()
@x.Luca.x přesne takhle jsem uvažovala…jak píšeš…zítra jdu na kontrolu asi jí řeknu že bych chtela tu hematologii…joo Leidenská mutace zní to hrozne…ta mutace..ček si příjde jak mimozemštan…o tý srážlivosti vím že to má hodne bab…ono hlavnem krev v tehu se ješte víc zhoustne..a pak to mzže delat neplechu. Když budou vedet co a jak aspon si me pohlídaj dneska už jde skoro nemožné a celkem doktoum veřím, zatím mi vždy pomohli mám báječnou gyndařku, tak snad si se mnou poradí…dá se to zjistit třeba tím jak se hojí rány..nebo když se říznu tak ta krev je třeba už hustá?? To je asi blbost co
me se rány hojej moc dobře všechno se mi krásne zatáhne ale to tím asi nejde takhle poznat. promin asi se ptám na blbosti
@x.Luca.x Ahojky,tak to já nastupuji 12.dubna na laparku, drilling i hysteroskopii. Taky z toho mám obavy, i z toho podepsat souhlas o tom odstranění vejcovodů, kdyby byly špatné, ale jsem rozhodnutá podepsat to, jsou to doktoři a zbytečně by to nedělali…teda doufám ![]()
Ahoj holky
Jsem tady poprvé, ráda bych, aby jste mi poradily a sdělily mi vaše zkušenosti. Na začátku tohoto roku jsem se rozhodla vysadit HA (brala jsem od 15 a je mi 21 let), po vysazení jsem nedostala ms a tak mi píchli injekci na vyvolání (po 2 měsících bez ms) a udělali vyšetření (pohmat a ultrazvuk). Ultrazvuk mi dělal jiný doktor než můj ošetřující a ten mi řekl, že mám zvětšené vaječníky a že jsou polycystické a že by mě můj ošetřující lékař měl poslat, tuším, že na nějaký hormonální rozbor či tak něco. Předpokládala jsem, že když řekl, že jsou polycystické, myslí tím PCO? Celý den jsem potom byla na internetu a hledala nějaké info a bála se, co mi sdělí na konzultaci druhý den můj ošetřující lékař. A jediné, co mi řekl, že teda ASI jsou polycystické, na žádný další vyšetření mě neposlal a řekl mi, že jestli teď nechci děti, tak až přijde ms (nebo až vyvolají), tak nasadíme zpátky HA a že potom jen přijdu za 3 měsíce na ultrazvuk, jestli se vaječníky zklidnily. No seděla jsem tam jak opařená a než jsem se naděla, už se se mnou loučil. A teď sedím doma, nevím, co to teda je, jestli to je to teda PCOS a jestli je normální, že mi chce dát zpět HA a neřeší, proč teda nemám vůbec ms a ani ovu. Tak mi prosím napište někdo, jaké všechna vyšetření byla nutná k určení PCOS a pokud jste nechtěly děti, tak vám daly zpět HA? Díky moc.
Ahojky, jo, jo, syndrom polycystických vaječníků je PCO(nebo PCOS). Mně toto diagnostikovali bohužel o deset let déle než tobě, tak s HA moc neporadím, třeba je dnes už lepší než třeba před 5ti lety když jsem jí brala já. Já byla naštvaná, protože si myslím, že právě HA mi toto onemocnění spustila, nevím… každopádně už bych do ní nešla:( Jak už jsem párkrát psala, vypadám jako cvok:) ale propaguju při této diagnóze hormonální jógu, která toto srovná a srovná také ovulaci a menstruační cyklus. Myslím, že moc se toho dělat nedá než prevence, hlídat si váhu, stravování, pohyb…
@Skaris píše:
Ahoj holkyJsem tady poprvé, ráda bych, aby jste mi poradily a sdělily mi vaše zkušenosti. Na začátku tohoto roku jsem se rozhodla vysadit HA (brala jsem od 15 a je mi 21 let), po vysazení jsem nedostala ms a tak mi píchli injekci na vyvolání (po 2 měsících bez ms) a udělali vyšetření (pohmat a ultrazvuk). Ultrazvuk mi dělal jiný doktor než můj ošetřující a ten mi řekl, že mám zvětšené vaječníky a že jsou polycystické a že by mě můj ošetřující lékař měl poslat, tuším, že na nějaký hormonální rozbor či tak něco. Předpokládala jsem, že když řekl, že jsou polycystické, myslí tím PCO? Celý den jsem potom byla na internetu a hledala nějaké info a bála se, co mi sdělí na konzultaci druhý den můj ošetřující lékař. A jediné, co mi řekl, že teda ASI jsou polycystické, na žádný další vyšetření mě neposlal a řekl mi, že jestli teď nechci děti, tak až přijde ms (nebo až vyvolají), tak nasadíme zpátky HA a že potom jen přijdu za 3 měsíce na ultrazvuk, jestli se vaječníky zklidnily. No seděla jsem tam jak opařená a než jsem se naděla, už se se mnou loučil. A teď sedím doma, nevím, co to teda je, jestli to je to teda PCOS a jestli je normální, že mi chce dát zpět HA a neřeší, proč teda nemám vůbec ms a ani ovu. Tak mi prosím napište někdo, jaké všechna vyšetření byla nutná k určení PCOS a pokud jste nechtěly děti, tak vám daly zpět HA? Díky moc.
No mě se zdá, že mě to taky spustila HA, jak už tady psala @Kawi08
Mě k nahozemí ovulace stačilo shodit asi deset kilo a vysadit ze stravy cukry a lepek. Ze startu byl docela masakr si na to zvyknout, ale teď už úplně v pohodě.
Kdyby jsi chtěla cokoli poradit, tak se klidně ozvy do zprávy. ![]()
Já jsem právě HA přestala brát ze svého vlastního přesvědčení, že za prvý jsem je brala fakt od mlada a za druhé mi přišlo, že jsem pořád „zdechlá“, nic se mi nechtělo prostě a tak celkově i holky v okolí od HA postupně opouštěly.. Takže teď se mi zpět do toho nechce, jen abych to PCO stopla.. rozumím tomu dobe, že oni radši vyřadí ty moje vaječníky? a pak to budou řešit, až budu chtít mimčo? Takže když nebudu chtít HA, tak prostě se to nechá jakože tak a já nebudu mít ms ani nic? a nebudu mít ty vaječníky mega velký? Jinak s tím živ. stylem a tak.. já měřím 171 a vážím 63, takže nevím, jestli by mělo úplně tak nějaký smysl hubnout, ale sladkýho jím dost, i ten lepek, tak to bych zkusit mohla..
Moc dík za odpovědi, já byla zoufalá, přijde mi, že u těch lékařů je to šup šup, člověk nic neví a připadá si, jak nějaký zboží… Jak to máte vy u lékaře? Přemýšlím, že bych přešla někam, kde na mě budou mít chvilku čas a ochotu vysvětlovat
Já si myslím, že se ta funkce sama upraví po vysazení HA. Myslím, že se tělo s tím trochu samo vyrovná, seš mladá a třeba ani nebude nutné PCO řešit přes doktory a až budeš chtít tak otěhotníš přirozeně a v pohodě.
Já to na gyndě taky neměla nic moc, bohužel to, že mám PCO jsem se dozvěděla až když jsem nemohla otěhotnět a sdělili mi to mimochodem v centru asistované reprodukce když jsem nereagovala na hormonální léčbu. Přitom když to vezmu zpětně tak příznaky jsou úplně jasný a moje gyndařka to mohla odhalit už dávno a nemusela jsem mít takové potíže, ale s tím už člověk nic neudělá.
V tomto máš výhodu, že to víš brzy a můžeš se podle toho zařídit…