Perly v českém jazyce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20518
2.4.12 22:34
@tálinka píše:
dobrý :lol: Tak to já mám něco podobného :oops: Mně by zase sedělo, kdyby se říkalo TEN Olomouc, prostě tak mi to přijde. A všichni pořád TA Olomouc :roll: :mrgreen: Takže já hraji s Olomoucem, všichni ostatní s Olomoucí :lol:

Bohužel mně se to povedlo v místopise, kdy jsem o nějaké vsi napsala v jednom lokálním plátku … už si nepamatuju přesně název, Dolní Radvanice, dejme tomu. Prostě - ce. A já psala, ty Radvanice. Načež mně bombardovaly místní, nee, to je ta Radvanice! Tímto se omlouvám Radvanovičtím, už si fakt nepamatuju, jak se ta Kaplice jmenovala … :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21184
2.4.12 22:40
@Emilie píše:
Bohužel mně se to povedlo v místopise, kdy jsem o nějaké vsi napsala v jednom lokálním plátku … už si nepamatuju přesně název, Dolní Radvanice, dejme tomu. Prostě - ce. A já psala, ty Radvanice. Načež mně bombardovaly místní, nee, to je ta Radvanice! Tímto se omlouvám Radvanovičtím, už si fakt nepamatuju, jak se ta Kaplice jmenovala … :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:mrgreen: :lol: My tady máme vesnici Moraveč. Taky mi to přijde jako ten Moraveč, ale je to ta Moraveč. Asi jsem prostě na ten mužský rod no :P :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.4.12 22:44
@tálinka píše: :mrgreen: :lol: My tady máme vesnici Moraveč. Taky mi to přijde jako ten Moraveč, ale je to ta Moraveč. Asi jsem prostě na ten mužský rod no :P :D

Tak já většinou sázím v jazyce českém na intuici (ne vždy to funguje, viz výše), ale tady bych vrazila tu Moraveč … :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21184
2.4.12 22:46
@Emilie píše:
Tak já většinou sázím v jazyce českém na intuici (ne vždy to funguje, viz výše), ale tady bych vrazila tu Moraveč … :nevim:

intuice dobrá :) Ale já asi žádnou nemám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.4.12 22:53
@tálinka píše:
intuice dobrá :) Ale já asi žádnou nemám :lol:

Nevýhodu lze spatřit v tom, že pánbůh se tou intuicí u mně natolik vyčerpal, že kromě češtiny a slovanských jazyků (ruštiny :oops: :oops: :oops: ) do sebe nejsem schopna nakopak jakoukoli jinou řeč :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21184
2.4.12 22:58
@Emilie píše:
Nevýhodu lze spatřit v tom, že pánbůh se tou intuicí u mně natolik vyčerpal, že kromě češtiny a slovanských jazyků (ruštiny :oops: :oops: :oops: ) do sebe nejsem schopna nakopak jakoukoli jinou řeč :oops: :oops: :oops:

co mám říkat já, domluvím se jen česky, někdy ani to ne a intuice v pr… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.4.12 23:05
@tálinka píše:
co mám říkat já, domluvím se jen česky, někdy ani to ne a intuice v pr… :mrgreen:

Hele, ale jako když já přišla v době angličtiny s tím, že navážu na svojí znalost ze základní školy, tak si všichni ťukali na hlavu. A já fakt chodila na ruštinu vedenou Andrejem, mladým profesorem z Petěrburgu. A za dva roky jsem byla docela slušně schopná konverzovat. Moje cíle teda byly vyšší, státnice, to holt příště. Ale - já cca před 14 dny vyjela do světa. S minimální znalostí angličtiny. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v celku v pohodě „v samaljótě gavaríla pa rúsky“ , a jak jsou Rusové prostě po celém světě, i na hotelu se mi jaksi s personálem mluvilo lépe rusky než anglicky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Táááááákže - ne že bych prosazovala zrovna ruštinu, ale … jo. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
540
2.4.12 23:11

Já bych to tolik neřešila, někdo umí dobře česky, ale je to zlý člověk. Někdo česky pořádně neumí a je zlatej.
Docela mě baví příspěvky lidí, který si pamatuju, že napsali takový hrubky a teď si tady honí triko :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21184
2.4.12 23:13
@Emilie píše:
Hele, ale jako když já přišla v době angličtiny s tím, že navážu na svojí znalost ze základní školy, tak si všichni ťukali na hlavu. A já fakt chodila na ruštinu vedenou Andrejem, mladým profesorem z Petěrburgu. A za dva roky jsem byla docela slušně schopná konverzovat. Moje cíle teda byly vyšší, státnice, to holt příště. Ale - já cca před 14 dny vyjela do světa. S minimální znalostí angličtiny. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v celku v pohodě „v samaljótě gavaríla pa rúsky“ , a jak jsou Rusové prostě po celém světě, i na hotelu se mi jaksi s personálem mluvilo lépe rusky než anglicky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Táááááákže - ne že bych prosazovala zrovna ruštinu, ale … jo. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: a co viď, domluvíš se a to je hlavní :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
4.4.12 16:29

Právě jsem tu na emiminu narazila na: "vůbec jsem nemohla vztanout ", ve smylu vstát :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.4.12 16:48

Já dnes v Motole na dětské poliklinice v té rekonstruované části zase viděla na orientační tabuli nápis ENDOKRYNOLOGIE. Přemýšlím, jestli to nemám někomu napsat, ale že by si toho nikdo nevšiml?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26251
4.4.12 16:51

@danyk

červenou fixu do kabelky a opravit! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.4.12 17:02

@neumisa
Jo a chytnou mě a budu mít ostudu, že jim ničím majetek :-). Příště tam jdu v červnu, vezmu foťák a pošlu to náměstkovi pro rekonstrukci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
4.4.12 17:11

Mě tedy úplně vytáčí chyba, kterou při psaní dělá snad 95% lidí… A to, že píšou neustále „by jsi, by jste, by jsme“ …nechci dělat chytrou a opravovat, a tak nikdy nikomu nic neřeknu, ale toto vídám úplně pokaždé, snad nikdy se mi nestalo, že by někdo (ač se dvěma tituly) použil správný tvar „bys, byste, bychom“ … :think: :pocitac: konkrétně to BY JSTE je nesnesitelné.. prostě správně je BYSTE a lidem by to měl někdo už říci, stejně jako to nám tloukly paní učitelky do hlav :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
4.4.12 17:14

A pak mi docela vadí, že lidi neznají rozdíl mezi „mě a mně“.. Jako by si nedokázal nikdo říct tu skvěle zapamatovatelnou pomůcku tebe nebo tobě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová