Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@markét1982 Veru měla tuším 6 nebo 7 sáder..neboj, chce to jen čas, za chvilku z toho bude rituál a všechno půjde automaticky..hlavně kontroluj u prstíků, jestli jí nemodrají, jestli s nimi může hýbat a u třísel, jestli se nedělá opruzenina, jestli tam je dost místa…držím palce, všechno zvládnete
![]()
@markét1982 sáder jsme měli 6 a přesně jak psala @Shari81 hlidej prokrvení a neboj miminko si zvykne, Drž se.
@markét1982 ahoj. My měli 4 sádry, pátou po tenotomii.
Naše malá to taky nesnášela, ale uteklo to fakt rychle.
Ono člověka strašně povzbudí, že už po té první sádře jsou nožky celkem srovnané, je vidět ten veliký rozdíl.
Hodně sil!
Opravdu to rychle uteče.
Děkuju holky za povzbuzení, takže je to normální, že je teď malá pořád taková plačtivá a blbě spí? já mám pocit, že jsem už na konci sil a to jsme teprve na začátku…taky se upínám k tomu, že až uvidím pokrok na vlastní oči, dá mi to sílu to dál snášet
řeknu vám, porod byl oproti tomuhle psychu procházka růžovou zahradou…
@markét1982 neboj se, zvládnete to spolu…může jí trápit bříško, tím jak nemůže pořádně kopat..já měla takový polštářek z DM, dá se nahřát do mikrovlnky a nebo normál plínu dej na topení a pak na bříško…ono ty sádry jsou hodně těžký pro ta miminka, tak než se s tím zžijí tak to chvilku trvá
a jak se vlastně maličká jmenuje??
@Shari81 jmenuje se Markétka
no ten polštářek s peckama mám taky, zkoušela jsem to, i ten krém od tebe (Pupík), ale zatím žádné velké zlepšení. Když se rozpláče, je k neutišení, trhá mi to srdce. Je to taková malá neurotička
a přitom v porodnici to byl učiněný andílek. myslím, že na vině jsou prostě ty sádry, které se jí nelíbí, takže to hold budeme muset nějak vydržet…
@markét1982 pokud se ti zda že ji trápí bříško zkus laktobacilky jsou od narození třeba se jí uleví. Teď tě asi nepotešim ale starší dcera byla taky hodně uřvaná a to neměla sádry nic ale milovala tělesný kontakt první půlrok jsem strávila tím že jsem celý den ležela v posteli a ona na mě nebo jsem seděla u postylky a držela ji za ruku, jak jsem odbéhla byť jen na WC řvala až byla modrá. Byla hodně dráždivá. Bohužel s tím nic neudelaš musíš vydržet.
@dagvi hm…tak to sis taky užila své
laktobacily určitě zkusím, díky za tip. jestli u mě tenhle stav bude trvat půlrok a déle, tak asi skočím z okna ![]()
@markét1982 neboj musíte se spolu zžít vytvořit si na sebe vazbu je ještě hodně malička a i protebe je všechno nové až chytnete rytmus bude líp, já si taky představovala že miminko spí a jí no realita je trošku jiná myslela jsem že to nemůžu přežít
při druhém dítku to už bude brnkačka. Si budeš říkat co jsem při prvním dělala že jsem nic nestíhala. ![]()
@markét1982 především moc moc gratuluju k holčičce a děkuji za povzbudivá slova - mně to čeká za dva měsíce a popravdě já spíše v PEQ doufám, než se bojím… Ale co se týče té plačtivosti, která třeba na začátku nebyla, myslím, že je to dost časté i bez sáder, že ze začátku se miminka zdají být hodná a klidná, a po pár dnech (týdnech) se to zhorší, aby se to (často cca po prvnícch třech „kritických“ měsících) zase zlepšilo.. Jak už tu poznamenaly holky, může to být z celé řady příčin, u nás bylo po porodu zle proto, že malá měla hlad, i když jsem stále kojila, tak prostě nepřibírala (kde byl prolém jsem nezjistila), zlepšilo se to s příkrmy… každý to má jinak, ale myslím, že ty první cca tři měsíce jsou nejtěžší… Moc držím palce, ať to zvládáte, za mě musím říct, že to bylo a je každým měsícem lepší a lepší! ![]()
@market1982 market, muj malicky taky jenom rval a rval. s manzelem jsme se stridali, jeden byl vzhuru v noci a nosil ho a druhy pres den. myslim, ze to bylo brisko. po nejake dobe to pak ustane. ale je to masakr. ja myslela, ze koncim. do toho zanet prsou apod. my davali espumisan
Holky, ptala jsem se Dr. Maříka, kolik těch sáder budeme mít a on říkal, že to je těžké odhadnout dopředu, chápu. Ale co mě zarazilo, že prý pak bude následovat tenotomie a sundavací dlahy, které se mohou střídat zase se sádrama…přijde mi to jako zvláštní postup, který jsem tu ještě u žádné z vás neslyšela. Měla to některá z vás taky tak, že když už jste měly sundavací dlahy, tak jste někdy ještě dostaly fixní sádry? moc nadšená z toho nejsem…
jinak my stále válčíme, malá moc nechce spát, hlavně k ránu a celé dopoledne je těžké ji uspat, i hodinový spánek je úspěch…ale to asi ani moc nesouvisí se sádrama, spíš s její náturou, pevně doufám, že se to časem změní
)
@markét1982 tak Veru měla nejdřív sádry, pak dlahy na pevno na 10 dní, z těch se pak udělala sundavací dlaha-to vydrželo tak měsíc a zas dostala dlahu na pevno a po cca týdnu z toho udělala sunadavcí dlahu, pak byla tenotomie a sádry a pak zas dlaha na pevno, pak sundavací, no a teď má vyrobené dlažky sundavací pouze na noc…Mařík dává gumoplastové-ty dělá sám..a až když je mimčo větší (cca 6-7m) tak napíše doporučení na AFO dlahy a ty vyrábí v Motole..
@markét1982 Bára sádry tenotomie sádra na 6 týdnů v kuse a pak ponsetiho aparát na 24h denně na 5 měsíců ted už jenom na 12h v kuse na noc + denní spaní já dávám ještě do kočárku takže nějakých 16h denně to má na nohách. Chdime k prof. Poulovi nebo k MUDr. Ročákovi řekla bych že se Ponsetiho metody drží hodně.
@Shari81 Aha…no tak ono je to takové složité? já myslela, že nejdřív sádry, pak tenotomie a pak sundavací dlahy…a ono se to u Maříka takto kombinuje? A říkal ti Mařík, jaký máte typ PEC? mně řekl, že malá má stiff-soft type a že by to mělo být do roka vyřešeno. ale konkrétní prognózu, kdy a kolik sáder nebo dlah bude dostávat, abych věděla nějaký časový harmonogram na ten následující rok, to jsem z něho bohužel nedostala. zatím máme druhé sádry, zítra je jdeme vyměnit za třetí…tyto sádry má týden, už je má totálně pokakané, takže vypadá jak zmalovaný indián ![]()
@dagvi on to asi každý doktor dělá jinak…