Pes equinovarus - vrozená vada nohy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
128
4.11.14 19:28

@Shari81 Tak to mě opravdu moc mrzí…jak jsem viděla ty vaše nožky, myslela jsem si, že už máte vyhráno! ale neboj se, jste silné holky, tak se držte, cvičte s nožkama a bojujte! držím vám palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
4.11.14 19:34

Jinak u nás je situace taková, že jsme dnes byly taky u Dr., sundal malé sádry na dva dny, aby si odpočinula, a ve čtvrtek dostane nové. za pár dní by měly být klasické sádry vyměněny za sundavací a musíme hodně cvičit…uvidíme, jak to bude dál…tenotomii prý udělá někdy kolem 3. měsíce. taky už jsem z toho všeho vyčerpaná, na sádrovně to malá vždycky probrečí, já skoro taky, ale co můžem dělat, bojujeme dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
4.11.14 20:10

@Shari81 to je mi lito, ale uz jsem to tu psala…ono nakonec k nejake dalsi operaci dojde skoro u kazdeho…tady jsou deticky jeste dost male, ale na www.rodina.cz kde je uz starsi diskuze ohledne PEC tak tam maminky resi spis kdo jakou operaci. Pisu to proto, abys vedela, ze tom nejste sami, ze jste nic nezanedbali a nemusite si nic vycitat :kytka:
nam ted aktualne taky hrozi dorzalnim uvolnenim na jedne nozicce a zacali jsme (pravda, nejen kvuli equinovarum) ted cvicit vojtovku i kdyz je malymu uz vic jak 1,5 roku. A az ted mi konecne rehabka ukazala, ze protahovat achilovku je sice hezky, ale kdyz se u toho nestahuje jakoby dolu ta patni kost, tak je to celkem k nicemu a taky mi ukazala jak cvicit s nartem. Problem je, ze pasivni cviceni tj. ze maminka neco protahuje je celkove trosku o nicem…jako je potreba, aby se ty slachy nezkratily, ale hlavni je zapojit ty kompenzacni svaly na vnejsi strane nozky, protoze pokud ty to „neutahnou“ tak bude dochazet k recidive. Ted dokud jsou prdolove malinky, tak maji dlahy…casem uz jen na spani, ale porad je to min 12 hodin denne, a ta dlahy jakoby cvici za decko, ale prave v tom veku kdy se dlahy prestavaji nosit dochazi casto k recidive, protoze 12 hodin denne nikdo samozrejme necvici, pak uz je to jen na tech svalech, jestli to udrzi nebo ne. Takze nejdulezitejsi je posilit a spravne zapojit urcite svalove skupiny…dela se to napriklad stimulaci prave na vnejsi strane lytka a holene (v laznich jsme na to meli elektrolecbu), pripadne se da mimi jakoby simrat na vnejsim kotnicku a ta nozicka by se mela reflexivne stacet ven, nebo prave vojtovkou, kdy se taky reflexne stimuluji urcite reakce svalu.
budu nam vsem drzet palce, at museji prckove podstoupit tech operaci co nejmin :hug: a doufam, ze muj prispevek nevyznel nejak depresivne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
4.11.14 20:13

@verunka.kliste rtg se u takhle malych deti nedela, protoze ty malinky kosticky v noze nejsou ze zacatku osifikovany, takze by tam nic nevideli. Kontroly probihaji asi u vsech stejne…zahybat nozickou, zkusit rozsahy a pokud decko uz stoji nebo chodi, tak kouknout jak stoji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
4.11.14 23:00

@Shari81 Musím Tě uklidnit, že naše kontrola taky nedopadla nejlépe, další kontrolu máme v lednu. Doktorka mi taky naznačila, že hlavně musí nosit boty a o cvičení nikdy ani moc nemluvila. Já se s ním snažím taky cičit, ale mám doma zbojníka, který řve a řve a vzteká se. Jsem úplně vedle z příspěvku @macawi, protože nám tedy nikdo neukázal jak se má správně cvičit, všichni mluví jen o protahování a nic víc. Připadá mi, že sice věda a zkušenosti pokročily, ale doufám, že někdo příjde někdy na to jak léčit tuto vadu i jinak. Připadá mi totiž hrozné to, že dítě se plácá s botama s tyčí a pak když už ty boty nemusí nosit, tak se ta achilovka vrátí zpátky a vše se podstupuje znovu. Je to opravdu boj na dlouhou trať a doufám, že se někdy příjde ještě na vymakanější léčbu než jsou Db dlahy. Na něco, co nebude odrovnávat kolena a dítě bude moci nerušeně spinkat aniž by mlátilo nohama v postýlce a brečelo, že boty nechce. Opravdu každé dítě to snáší jinak. Jinak všm přeji i sobě, ať se vada nezhoršuje a máme nožičky, co budou moci krásně jednou zadupat jak je to v té TV reportáži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
5.11.14 07:33

@Shari81 To je mi moc líto a věřím, že to zvládnete…drž se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
5.11.14 07:40

@macawi Tak teď jsi mne trochu vyděsila 8o já jsem myslela, že když jsme podstoupili jednu operaci a klasické sádrování máme konečně za sebou, tak že nás teď už čekají v uvozovkách pouze botičky, pravidelné kontroly a je to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
5.11.14 08:06

Holky, nase deti se urcite nozkama zadupou a budou v pohode chodit. jen je k tomu delsi cesta. musime to brat tak, ze vlastne o nic nejde. miminka maji daleko horsi nemoci. budme stastne, ze jsou zdrave.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
5.11.14 11:00

@z1908 Naprosto souhlasím, jsou opravdu mnohem horší věci než jsou nožičky našich miláčků, ale člověka to mrzí i tak. Holky musíme to zvládnout a já bych mého vzteklounka stejně nevyměnila za nic na světě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
5.11.14 14:44

Samozrejme, ze mrzi. a az mi reknou, ze pujde treba do narkozy na operaci, tak budu brecet, ale fakt je to, co jsem napsala vyse. a stejne s tim zadna bohuzel nic neudelame uz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
5.11.14 17:09

@z1908 to je pravda…byla jsem strachy bez sebe když šla mala ve svých dvou měsících na operaci a do narkózy, ale brala jsem to tak, že je to pro její dobro a pokud bude bez problémů chodit, tak zatneme zuby a budeme bojovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
5.11.14 18:54

Holky díky :kytka: pořád doufám, že to nebude potřeba, cvičím s ní poctivě, př. týden dostane odrážedlo a budu i nadále dělat všechno proto, aby k operaci nedošlo…a kdyby náhodou, tak věřím, že to Verunka zvládne a pak už bude všechno v pořádku, třeba dostaneme příští rok lázně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
5.11.14 19:32

@Shari81 to víš, že jo :) snaž se zachovávat si pozitivní přístup! já věřím, že když budete poctivě cvičit, tak to zvládnete i bez operace, ale i kdybyste se jí nevyhnuly, tak si říkej, že je to už poslední nutný krok k tomu, aby Vernuka měla zdravé nožky. co bychom pro ty naše broučky neudělaly, že? já jsem teprve na začátku toho dlouhého boje, ale vy jste už ušly velký kus cesty, takže ještě vydržte :o) držím vám oběma palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
5.11.14 20:21

@Shari81 to vis, ze to verunka zvladne. to je jasna vec. my mame obe nozky a tenotomii treba delali jen na jedny, i kdyz se vsude rika, ze je to nutne pro kazdou nozku, ktera ma tuhle vadu. ja osobne si teda myslim, ze cvicenim se to nezahrani, ale je to jen muj nazor. kazdopadne moc preju, at to vyjde bez operace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
5.11.14 20:23

@Shari81 Já jsem v některé z diskuzí četla, že prý se odrážedlo nedoporučuje, taky nevím z jakého důvodu, protože se u odrážení podle mě achilovka pěkně cvičí, ale prý to doktoři nedoporučují, vhodné je až kolo. Musím se naší doktorky v lednu zeptat ohledně toho odrážedla, protože mi to vrtá hlavou. Jinak náš malý má 13 měsíců a stále nechodí sám, jen obchází nábytek. Jak je to u Tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí