Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jsem tady nová a moc se tady nevyznám a nevím co mám kde hledat, ale moc ráda bych se dozvěděla něco víc o PEC, naše malá měla 10.týdnů a minulý týden jsme byli na operaci s achillovkama, teď má sádry a za 3týdny dostaneme už jen botičky s tou tyčí…máte s botičkama někdo zkušenost? Moc ráda bych věděla jak to probíhá dál…co se týká vývoje, přetáčení na bříško, posazování atd…je to naše první dítě a tak vůbec nevím co a jak. Děkuji za rady
@mipl Ahoj a vítej
s botičkama bohužel neporadím, naše malá má sundavací AFO dlahy, ale co tu holky psaly, tak s botičkama žádné problémy nemají, dítko je bere jako součást těla a naučí se všechno-de-fakto neznají pohyb bez botiček/dlah, takže vývoj je v pohodě…třeba se ti k tomu holky vyjádří jak to měly jejich děti..
@mipl neboj Bára má botky na tyči nosila je 24h denně sundávali jsme jenom na koupání, na to jak se přetočit přišla hned druhý den co dlahy měla, sedět si sedla taky bez problému a naučila se v tom i lezt bez omezeni tyč bude dost široká aby mohla střídat kolínka, u nás byl paradoxně největší problém to že velice rychle přišla na to že si ty botky může sama rozepnout, máme na suchý zip takže jsme ji občas našli s dlahami v ruce místo na nohách ![]()
@mipl ještě mě napadlo že se mi vyplatilo dát Báru na spaní do spacího pytle, nebude se totiž tolik vrtét a kopat dlahama při spaní do šprušlí postýlky teda aspoň Baru spala klidněji.
@mipl ahoj. my boticky s tyci mame. nejdriv jsou na 23hod/denne, pak na 16hod/denne a pak uz jen na 12hod/denne. malej to zpocatku snasel spatne, ale zvykl si a vubec mu to nevadi. poprve se obratil na brisko s dlahama. ted uz leze. asi by pretoceni na brisko i lezeni bylo driv, kdyby nemel dlahu, ale nam to nijak nevadi. zandej problem pro nas dlahy nepredstavujou. jen tedy jsme jediny bavlneny ponozky bez obrazku nasli v mothercare. a treba v zime jsme mu je na ven museli balit do deky, protoze na to moc nejde nic nandat. a pak uz se nam prestal vejit s dlahou do kocarku, ale to jsou jen malickosti. to spani je trosku narocnejsi, ale asi jen pro me. protoze jak se uz hybe, tak spi na boku, na brise a ma ty nozky ve vzduchu. pak se treba rozespalej neumi v te „male“ postylce otocit na zada, protoze s tou dlahou se tam moc nevejde. myslim ale, ze se tim trapim jenom ja a viktorkovi je to jedno
@dagvi děkuji hned jsem o něco klidnější…spací pytel jsem už pořídila protože naše malá už teď cestuje po postýlce a i těma sádrama bouchá ![]()
@z1908 já říkám pořád, že z toho mám největší trauma já a malá to ani nevnímá…
@mipl zdravím, tak náš malý teda s ponsetiho aparátem bojuje. V noci se pořád přetáčí a občas se zahákne o šprušle v postýlce a začne křičet abych ho upravila do vhodné polohy. Spací pytel u nás neměl vůbec úspěch, malý ho nesnesl, jak nemůže mít volnost pohybu, tak je to špatný. Opravdu to není jednoduché, já to taky špatně nesu, ale malý ty boty nesnáší, nese to hůře jak když měl sádru na jedné nožce. Jinak s botama dělá opravdu neuvěřitelné přemety ![]()
@Doxa No já jsem zvědavá jak je bude snášet, my jsme měly sádry od narození na obou nožičkách, teď s nima kope o sto šest a v těch botičkách nebude moci každou zvlášť, tak z toho mám docela strach, ale uvidíme. V každém případě se na to těším už jen kvůli koupání, malá miluje vodu a se sádrama to nešlo ![]()
@mipl píše:
Ahoj holky, jsem tady nová a moc se tady nevyznám a nevím co mám kde hledat, ale moc ráda bych se dozvěděla něco víc o PEC, naše malá měla 10.týdnů a minulý týden jsme byli na operaci s achillovkama, teď má sádry a za 3týdny dostaneme už jen botičky s tou tyčí…máte s botičkama někdo zkušenost? Moc ráda bych věděla jak to probíhá dál…co se týká vývoje, přetáčení na bříško, posazování atd…je to naše první dítě a tak vůbec nevím co a jak. Děkuji za rady
Ahoj, my máme botičky, dlahu mitchellovku, máme nyní 7 měsíců, botky jsme měli v režimu 23 hodin denně, sundávali jsme na koupání a pak chvilku vždy nechali ještě volně…minulý týden jsme byli na kontrole a nyní nám dali režim 20 hodin denně, takže 4 hodiny může být bez dlahy…a je to znát…do té doby v podstatě jen ležel, otáčel se na boky (náhodně se přetočil na břicho, ale to jen párkrát), co máme teď volnější režim, tak se začal přetáčet na bříško, zatím jen přes jeden bok, ale zkouší to už i přes druhý…chce tomu dát čas, oni to doženou ![]()
@Doxa spací pytel u nás taky neměl úspěch, přitom moje prvorozená v něm spala, každopádně zasekávání špriclí jsme vyřešili mantinelem kolem celé postýlky ![]()
@verunka.kliste děkuji za komentář a zkušenosti, upřímně jsem si myslela, že ty botičku na 23h denně budou jen na pár měsíců, ale asi to bude na dýl, no nevadí…nějak se s tím poperem ![]()
Čao ženy…tak jsme dnes byli na kontrole na ortopedii…na 90% to vypadá na další operaci
dr. ještě čeká, až se Veru rozchodí a uvidí se, jak na tom je, ale moc šancí tomu nedává. Tentokrát by jí dělali nejen achillovky, ale na pravé nožce i korigaci patní kosti
je mi do breku, doufala jsem, že nejhorší máme za sebou..navíc dlahy musí nosit nejen na noc, ale teď i na denní spánek a musím s ní hodně cvičit…mám strach…
@Shari81 to je mi líto
ale zvládnete to, chápu ale že člověka to položí, když už si myslí, že je z nejhoršího venku, tak to v podstatě začne nanovo
můžu se zeptat holky jak u vás kontroly probíhají? u nás je to vždy na 5 minut, zkoukne nožky, zacvičí s nima kvůli rotaci a to je vše
dělali vám třeba někdy rentgen apod.
![]()