Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máme jednostranný PEC a Vojtovku necvičíme. Mladýmu je skoro 8 měsíců, sádry přežil bez absolutní újmy, tenotomie neproběhla, Mitchelovy dlah nosíme na spaní, příští týden jdeme k Chomiakovi na další konrolu. Dětská si libuje, jak všechno dohnal. Je fakt, že vůči prvorozené holce je pomalejší ale to jsou všichni kluci co znám:-) takže bych význam Vojtovky úplně nepřeceňovala - určitě nic proti ale všelék to taky není. I úplně zdravé mimino se přece kroutí..jinak hýbat se ještě nedokáže.
shari81 - U té Frydrychové si zjisti kolik si bere za prohlídku, abys nebyla překvapená. Chomiak má 800 + 700 případný ultrazuk.
držte se!
Ja nevim, nerikam, ze se musi hned cvicit vojtovka a uz vubec ne 4× denne, ale sadry a i celodenni dlahy jsou proste svym zpusobem prasarna
deti se sice i s dlahama nauci ledacos…napr lezt, nektere se dokonce postavi, ale uplne spatnym mechanismem, coz laik nepozna…matka se proste raduje jak je ten jeji drobecek sikovnej
takze si myslim, ze minimalne sledovani na rhb ma svuj vyznam u jednostrannyho i oboustrannyho PEC. Idealne kdyz fyzioterapeut zvlada vic metod a nasazuje je podle potreby…treba my zacali s Bobathem, presli na Vojtovku, pak zase na Bobatha a ted mame takovou „nespecifickou“ rhb (bazen, trikolka, balancni veci) a uprimne rikam, ze i v ere vojtoviy jsem cvicila rano a vecer 20 min, malej si hodne rychle zvyknul a pak ani nerval a pokroky teda fakt byly ![]()
Zdravím
Příspěvky jsou zajímavé, názory různé a tak to asi má být. Žádná metoda se určitě na děti nedá používat plošně. Každé miminko je jiné, jako každý ‚pec‘ je také
jiný a různě se chová. Ten náš je „pec vzdorovitý“
ale už jsme také ušly kus cesty a s tím jak nožka vypadala po narození se to nedá srovnat. Určitě má smysl při léčbě konzultace s dobrým odborníkem z rhb. Za sebe mohu doporučit prim. Braunera z Brna z dětské nem. Ale jistě jsou i další dobří. A nepodceňovala bych ani rodičovskou intuici. Nakonec při léčbě této vady je vlastně rodič ten nejdůležitější, protože 90% práce je vlastně na něm.. Za sebe si také nemyslím, že vojtovka, nebo jiné metody všechno vyřeší. Já bych si u malé přála aby pohyb a radost z něj, se pro ni stala součástí jejího života. Bude to myslím potřebovat. Takže k tomu bych jí chtěla vést. Teď cvičíme ‚žabičku‘, ‚Čápa‘, ‚výtah‘, krčíme prstíkama látku, tancujem, prostě to co ji baví.. Večer nožičku vždycky namasíruju, protáhnu a nasadíme dlahu. A tak pořád dokola, to asi znáte. Prostě, dělám pro ni co můžu a tak to máme myslím všechny
![]()
@pecmam moc hezky napsane ![]()
co to je za cviky ta zabicka, vytah atd?
Díky, jste moc milé
. Ty cviky jsou jednoduché, žabička je vlastně dřep, když
se srovnají nohy protahuje to patu a zapojuje se nárt, stejně čáp, tedy chůze se zvednutými kolínky a došlápnutí přes nárt…atd. Jde o to, že malá v sádře nárt přestala
správně používat a nohu si navíc přehazuje, takže zapojujeme přední část nohy a narušujeme
její špatný stereotyp chůze. Třeba jsme na dvůr dali starý trám a děti po něm chodí jako
po kladině, to je taky dobré. Vymyslet se dá spousta věcí, terapeuti i rodiče. Jiná forma
než hrou myslím v tomhle věku moc nejde. Malá je teď samé „ne“,ale některé ty cviky ji docela baví, takže tak.
![]()
Ahoj holky, včera jsem byla s Matýskem na Vojtovce (chodíme od narození, takže 7 měsíců) a padlo rozhodnutí, že to prozatím ukončíme. V podstatě je už neudržitelnej a už se to nedaří ani fyzioterapeutce, nové cviky nejdou vůbec. Bylo nám řečeno, že Matýsek je pro ně takový oříšek
Ty nohy má už docela hezký a cvičení by teď bylo spíš bez efektu, možná i na škodu. Zakoupila jsem alespoň tejpy a budeme zkoušet tejpovat.
Ahoj holky, tak my vojtovku ještě cvičíme, začaly jsme, když jí byl asi měsíc a teď je jí 8 měsíců. Udržím ji jen díky tomu, že je fakt drobná…postupně nám na rehabce mění cviky, včera jsme byly na kontrole a máme cvičit dál. Nedělám si iluze, že jsou ty cviky na PEC samospasitelné, ale bylo mi řečeno, že si tím malá celkově posiluje a protahuje svaly na nohou, chápu to jako protiváhu k protahování nožek, které jí dělám já, což je spíš pasivní cvičení, zatímco při vojtovce zapojuje svaly sama aktivně. Navíc právě díky vojtoce se sama postavila a už obchází nábytek od 7 měsíce, což je dle doktora na PEC nejlepší rehabilitace. Takže sice nás (hlavně mně) to cvičení stojí opravdu hodně sil, ale myslím si, že to význam má…
mějte všechny krásný den a zdravé nožky našim dětem! ![]()
Ahoj holky, tak Verunka se konečně začala pouštět a zkouší chodit
tak doufám, že jí to nepřestane bavit a rozchodí se pořádně…bohužel teda 2.7. dostane opět sádry na 2 týdny, tak snad i potom začne hned chodit…jinak já nožky protahuju a cvičíme tím, že chodí, dělá dřepy, jinak s ní cvičit nejde
@nunihor no tak super, ono vojtovka taky všechno nezachrání, hlavně protahuj, to je důležitější ![]()
@Shari81 paráda! gratuluju
musíte ještě nějak vydržet ty dva týdny se sádrama a věřím, že pak už bude jen dobře! jdete na nějakou tu konzultaci k Dr. Frydrychové?
@markét1982 díky
na konzultaci nakonec nejdeme, malá se dnes pořádně rozchodila, tak to ještě hodně potrénuje než dostane sádry a pak uvidíme..
Tak dneska mi spadnul velký kámen ze srdce.
Byla jsem na utz v 21tt a naše druhé děťátko( kluk) má nožičky v pořádku!!! Úplně teda uverim až po porodu;)
@aaddeellkkaa Taktéž moc gratuluji a jsme na tom stejně, taky mi spadl kámen ze srdce, ale porodem se vše ukáže, musíme věřit a doufat jen v to dobré. Kdy budeš rodit? Já mámtermín v polovině října a čekám taky chlapečka. Tak budu mít doma dva rarachy, už teď mám doma pěkné šídlo, které neposedí a pořád něco kuje ![]()