Pes equinovarus - vrozená vada nohy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
64
12.6.15 10:40

Ahoj, máme jednostranný PEC a Vojtovku necvičíme. Mladýmu je skoro 8 měsíců, sádry přežil bez absolutní újmy, tenotomie neproběhla, Mitchelovy dlah nosíme na spaní, příští týden jdeme k Chomiakovi na další konrolu. Dětská si libuje, jak všechno dohnal. Je fakt, že vůči prvorozené holce je pomalejší ale to jsou všichni kluci co znám:-) takže bych význam Vojtovky úplně nepřeceňovala - určitě nic proti ale všelék to taky není. I úplně zdravé mimino se přece kroutí..jinak hýbat se ještě nedokáže.
shari81 - U té Frydrychové si zjisti kolik si bere za prohlídku, abys nebyla překvapená. Chomiak má 800 + 700 případný ultrazuk.
držte se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
13.6.15 21:19

@Shari81 vstupni prohlidka 300, kazda dalsi 200 :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
13.6.15 21:30

Ja nevim, nerikam, ze se musi hned cvicit vojtovka a uz vubec ne 4× denne, ale sadry a i celodenni dlahy jsou proste svym zpusobem prasarna :cert: deti se sice i s dlahama nauci ledacos…napr lezt, nektere se dokonce postavi, ale uplne spatnym mechanismem, coz laik nepozna…matka se proste raduje jak je ten jeji drobecek sikovnej :jazyk: takze si myslim, ze minimalne sledovani na rhb ma svuj vyznam u jednostrannyho i oboustrannyho PEC. Idealne kdyz fyzioterapeut zvlada vic metod a nasazuje je podle potreby…treba my zacali s Bobathem, presli na Vojtovku, pak zase na Bobatha a ted mame takovou „nespecifickou“ rhb (bazen, trikolka, balancni veci) a uprimne rikam, ze i v ere vojtoviy jsem cvicila rano a vecer 20 min, malej si hodne rychle zvyknul a pak ani nerval a pokroky teda fakt byly :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
15.6.15 15:51

Zdravím :) Příspěvky jsou zajímavé, názory různé a tak to asi má být. Žádná metoda se určitě na děti nedá používat plošně. Každé miminko je jiné, jako každý ‚pec‘ je také
jiný a různě se chová. Ten náš je „pec vzdorovitý“ :zed: ale už jsme také ušly kus cesty a s tím jak nožka vypadala po narození se to nedá srovnat. Určitě má smysl při léčbě konzultace s dobrým odborníkem z rhb. Za sebe mohu doporučit prim. Braunera z Brna z dětské nem. Ale jistě jsou i další dobří. A nepodceňovala bych ani rodičovskou intuici. Nakonec při léčbě této vady je vlastně rodič ten nejdůležitější, protože 90% práce je vlastně na něm.. Za sebe si také nemyslím, že vojtovka, nebo jiné metody všechno vyřeší. Já bych si u malé přála aby pohyb a radost z něj, se pro ni stala součástí jejího života. Bude to myslím potřebovat. Takže k tomu bych jí chtěla vést. Teď cvičíme ‚žabičku‘, ‚Čápa‘, ‚výtah‘, krčíme prstíkama látku, tancujem, prostě to co ji baví.. Večer nožičku vždycky namasíruju, protáhnu a nasadíme dlahu. A tak pořád dokola, to asi znáte. Prostě, dělám pro ni co můžu a tak to máme myslím všechny :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
15.6.15 20:47

@pecmam moc hezky napsane :palec:
co to je za cviky ta zabicka, vytah atd?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
15.6.15 21:13

@pecmam :hug: asi tak nějak přesně bych to vyjádřila :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
16.6.15 15:55

Díky, jste moc milé :oops: :D. Ty cviky jsou jednoduché, žabička je vlastně dřep, když
se srovnají nohy protahuje to patu a zapojuje se nárt, stejně čáp, tedy chůze se zvednutými kolínky a došlápnutí přes nárt…atd. Jde o to, že malá v sádře nárt přestala
správně používat a nohu si navíc přehazuje, takže zapojujeme přední část nohy a narušujeme
její špatný stereotyp chůze. Třeba jsme na dvůr dali starý trám a děti po něm chodí jako
po kladině, to je taky dobré. Vymyslet se dá spousta věcí, terapeuti i rodiče. Jiná forma
než hrou myslím v tomhle věku moc nejde. Malá je teď samé „ne“,ale některé ty cviky ji docela baví, takže tak. ;) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
19.6.15 09:58

Ahoj holky, včera jsem byla s Matýskem na Vojtovce (chodíme od narození, takže 7 měsíců) a padlo rozhodnutí, že to prozatím ukončíme. V podstatě je už neudržitelnej a už se to nedaří ani fyzioterapeutce, nové cviky nejdou vůbec. Bylo nám řečeno, že Matýsek je pro ně takový oříšek :-) :-) Ty nohy má už docela hezký a cvičení by teď bylo spíš bez efektu, možná i na škodu. Zakoupila jsem alespoň tejpy a budeme zkoušet tejpovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
19.6.15 14:37

Ahoj holky, tak my vojtovku ještě cvičíme, začaly jsme, když jí byl asi měsíc a teď je jí 8 měsíců. Udržím ji jen díky tomu, že je fakt drobná…postupně nám na rehabce mění cviky, včera jsme byly na kontrole a máme cvičit dál. Nedělám si iluze, že jsou ty cviky na PEC samospasitelné, ale bylo mi řečeno, že si tím malá celkově posiluje a protahuje svaly na nohou, chápu to jako protiváhu k protahování nožek, které jí dělám já, což je spíš pasivní cvičení, zatímco při vojtovce zapojuje svaly sama aktivně. Navíc právě díky vojtoce se sama postavila a už obchází nábytek od 7 měsíce, což je dle doktora na PEC nejlepší rehabilitace. Takže sice nás (hlavně mně) to cvičení stojí opravdu hodně sil, ale myslím si, že to význam má…
mějte všechny krásný den a zdravé nožky našim dětem! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
19.6.15 14:40

Ahoj holky, tak Verunka se konečně začala pouštět a zkouší chodit :dance: tak doufám, že jí to nepřestane bavit a rozchodí se pořádně…bohužel teda 2.7. dostane opět sádry na 2 týdny, tak snad i potom začne hned chodit…jinak já nožky protahuju a cvičíme tím, že chodí, dělá dřepy, jinak s ní cvičit nejde
@nunihor no tak super, ono vojtovka taky všechno nezachrání, hlavně protahuj, to je důležitější :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
19.6.15 15:37

@Shari81 paráda! gratuluju :kytka: musíte ještě nějak vydržet ty dva týdny se sádrama a věřím, že pak už bude jen dobře! jdete na nějakou tu konzultaci k Dr. Frydrychové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
19.6.15 20:16

@markét1982 díky :-) na konzultaci nakonec nejdeme, malá se dnes pořádně rozchodila, tak to ještě hodně potrénuje než dostane sádry a pak uvidíme..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.15 18:40

Tak dneska mi spadnul velký kámen ze srdce.
Byla jsem na utz v 21tt a naše druhé děťátko( kluk) má nožičky v pořádku!!! Úplně teda uverim až po porodu;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
30.6.15 20:33

@aaddeellkkaa moc gratuluju :kytka: :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
30.6.15 22:31

@aaddeellkkaa Taktéž moc gratuluji a jsme na tom stejně, taky mi spadl kámen ze srdce, ale porodem se vše ukáže, musíme věřit a doufat jen v to dobré. Kdy budeš rodit? Já mámtermín v polovině října a čekám taky chlapečka. Tak budu mít doma dva rarachy, už teď mám doma pěkné šídlo, které neposedí a pořád něco kuje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí