Pěstounská péče - diskuze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12834
8.6.19 20:02
@Anonymní píše:
Budu psát jako anonym. To, co se tu kolikrát spustilo za diskuze, byl hnus nastartovaný závistí. Jako pěstoun se tu těmto diskuzím vyhýbám, nechci tu stále dokola číst, jak to pěstoun dělá pro peníze a topí se v nich. Nikdo si nedovede představit, co ty děti potřebují za péči, že je většina dětí poškozených a že služby kolikrát musí hledat i za hranicemi, kde jim žádnou pomoc nikdo neproplatí.

Myslim, ze si tady dost proflakla, ze jako anonym byt nemusis ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16450
8.6.19 20:04
@g.sandova píše:
Profesionální pedtounstvi je svým způsobem zaměstnání.
@kornelije ty jsi tedy profesionální pestoun? Nebo máš dítě známých, z rodiny?
A skuhrat kvůli penězům, ne, není to špatne placené.
Další možnost je adopce, když chcete pomáhat.

Ne svým způsobem ale je to zaměstnání.. musíš plnit plno nařízení a stručně řečeno držet hubu a krok.. ;) já nikde neskruham…kde jsi na to přišla?..a proč bych měla řešit adopci?. mám tři děti tedy nepotřebují mít pocit že mi dítě bude patřit.. bezdětných páru je více než děti vhodných do adopce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
8.6.19 20:09

@kornelije
I tak jsem schvalovací procesem musela projit. Jen se to dela zrychlene (většinou krizová situace.) Není to tak, že by dali deti příbuzným bez pecliveho prověření.

K příspěvkům - tvůj příspěvek se týká prarodičů nebo praprarodičů. Psala jsem, že u těch je to jinak (vyživovací povinnost). Pribuzenska pestounska péče ale není omezena pouze na ně. Já jako sestra mám ten nárok automaticky i kdybych pecovala pouze o jedno dítě. Nemám k nim totiž že zákona vyživovací povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16450
8.6.19 20:11
@Ms.Ragdoll píše:
Tady je ta podpora docela prehledne popsana :https://www.mesec.cz/…ounske-pece/Jinak nazor na pestounstvi mam kladny. Lidem co se na to daji zaslouzi rozhodne obdiv. Je spousta takovych, co do toho daji srdce a neni to pro ne prace, ale poslani, radost. Bohuzel je pravda, ze jsou se najdou i taci, co v tom primarne vidi moznost pracovniho uplatneni a urciteho prijmu, to je ale vsude, system nikdy nebude dokonaly.

Já si to nějak neumím představit jak by to fungovalo dělat tuto práci pro peníze… přes rok trvá školení apod..
Pak vám zavola kraj že má pro vás dítě.. můžete odmítnout, v našem případě se to stálo několikrát ale nejde to do nekonečna..a když už máte dítě u sebe tak chci vidět tu rodinu kde bude dítě nemocné, problematické, s bio rodinou, socialkou, doprozavajici organizací za zády…a při všech těch problémech si říct mám 12 tisíc hrubého mám se skvěle a nasetrim si milióny.. :mrgreen: tak to bych chtěla vážně vidět..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
8.6.19 20:13

@g.sandova
S adopcí je to složitější. Ty deti musí být právně volné. V pestounce jsou většinou děti, ktere mají rodiče, kteří se, alespoň minimálně, zajímají. Takové dítě nemůže jít do adopce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
8.6.19 20:14

@Lara Farseer já vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16450
8.6.19 20:30
@fialkaann píše:
@Lenka_Hal no já se nakonec pěstounem nestala, resp. my jsme se nestali pěstouny. Protože jsme ve spolupráci s psychologem usoudili, že na to nejsme vhodní, máme malé děti a nejsou na to ještě připravení a my máme dost co dělat s nimi. Ale moc jsem to chtěla a absolvovala velkou část toho procesu - setkala se při tom se spoustou pěstounů a poznala tolik úžasných lidí, že mi to je potom hrozně líto, když je na pěstouny takhle „pliváno“…protože už tak to mají těžké. Možná jsem naivní, ale já si opravdu nedokážu představit, jak by se to dalo dělat pro peníze…aspoň v našem kraji je to tak hlídané, že naopak pěstouni chybí, protože ne každý projde tím procesem. Zároveň ne každý si to může dovolit…ono už i to mít místo pro další dítě je v téhle době náročné (jak v bytě/domě, tak v autě apod)… a samozřejmě jak sjem sem psala. Jsou to nejenom ty základní věci jako jídlo, oblečení, hygiena, školní pomůcky, ale i výlety, dovolené (kde samozřejmě pěstoun bere i to dítě v pěstounské péči, takže třeba u moře zaplatí třeba o 13tis víc)… výlety, je to setkávání s biorodinou, práce se sociálkou. Pěstoun, pokud pracuje, si musí brát volno, jakmile je potřeba něco řešit s dítětem, není to jak s vlastním, kde si člověk rozhoduje sám, ale pěstounství se pěstoun a celá rodina tak musí přizpůsobit, aby to celé zapadlo. Prostě vážně si neumím představit na mtomhle vydělávat… :nevim: :mavam:
přesně jak píšeš i pro nás bylo školení úžasné…člověk se dozví hodně věcí o této problematice, také o sobě, zjistí jaké má mantinely a hodně jsem při povídání zjistila i o manželovi.. člověk různé témata doma neprobira a tim pádem nezná názor partnera…

Třeba až děti povyrostou se můžete opět vrátit k pěstounstvi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5640
8.6.19 20:48
@kornelije píše:
Já si to nějak neumím představit jak by to fungovalo dělat tuto práci pro peníze… přes rok trvá školení apod..
Pak vám zavola kraj že má pro vás dítě.. můžete odmítnout, v našem případě se to stálo několikrát ale nejde to do nekonečna..a když už máte dítě u sebe tak chci vidět tu rodinu kde bude dítě nemocné, problematické, s bio rodinou, socialkou, doprozavajici organizací za zády…a při všech těch problémech si říct mám 12 tisíc hrubého mám se skvěle a nasetrim si milióny.. :mrgreen: tak to bych chtěla vážně vidět..

Já snad někde píšu, že pěstouni rejžujou miliony? Jako ta odměna je fakt spíš nic než moc, ale najdou se i lidé, kterým tohle martyrium pro těch pár šupů opravdu stojí. Je to stejně nepochopitelný asi jako to, že se stále najdou lidé, co raději půl života proživoří na dávkách, než aby šli někam pracovat. :nevim: Není jich moc, ale najdou se.

Pro tebe a drtivou většinu jiných pěstounů, co ty děti berou v podstatě za své a snaží se je vypiplat a dát jim vše co jde je to logicky nepochopitelný, ale i tací se bohužel najdou. Nemají to dítě jedno, dvě nebo tři ale klidně 4 a více. Nedají jim ze sebe víc, než ten nocleh, nějaký to oblečení a jídlo. Bývaly myslím i problémy s pěstouny v rámci rodiny, teď se to pravděpodobně víc hlídá, nevím. Např. babička si vezme do péče vnouče, ne proto, že to situace opravdu vyžaduje, ale proto, že to takto udělat lze - dosáhnou tím na příspěvěk. Vnouče je papírově v péči babičky, ale prakticky stále s rodiči kteří se „nemůžou“ postarat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
8.6.19 20:54

@Ms.Ragdoll ale to je to, o čem jsem psala, určitá skupina ti dělá pro peníze. A ta péče je nic moc, přesto lepší než ústavní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5640
8.6.19 21:02
@g.sandova píše:
@Ms.Ragdoll ale to je to, o čem jsem psala, určitá skupina ti dělá pro peníze. A ta péče je nic moc, přesto lepší než ústavní

Souhlasím. Ústav je pořád jenom ústav i když má sebelepší vedení. Pokud jim takoví pěstouni nijak neubližují ( fyzicky, psychicky), tak je to určitě lepší pro přípravu na reálný život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16450
8.6.19 21:14
@Ms.Ragdoll píše:
Já snad někde píšu, že pěstouni rejžujou miliony? Jako ta odměna je fakt spíš nic než moc, ale najdou se i lidé, kterým tohle martyrium pro těch pár šupů opravdu stojí. Je to stejně nepochopitelný asi jako to, že se stále najdou lidé, co raději půl života proživoří na dávkách, než aby šli někam pracovat. :nevim: Není jich moc, ale najdou se.Pro tebe a drtivou většinu jiných pěstounů, co ty děti berou v podstatě za své a snaží se je vypiplat a dát jim vše co jde je to logicky nepochopitelný, ale i tací se bohužel najdou. Nemají to dítě jedno, dvě nebo tři ale klidně 4 a více. Nedají jim ze sebe víc, než ten nocleh, nějaký to oblečení a jídlo. Bývaly myslím i problémy s pěstouny v rámci rodiny, teď se to pravděpodobně víc hlídá, nevím. Např. babička si vezme do péče vnouče, ne proto, že to situace opravdu vyžaduje, ale proto, že to takto udělat lze - dosáhnou tím na příspěvěk. Vnouče je papírově v péči babičky, ale prakticky stále s rodiči kteří se „nemůžou“ postarat.

Víš ono to není tak jednoduché jak píšeš.. mám s tím bohatou zkušenost u naší malé.. poslední dobou a je to teď čím dál více podporováno, že bio rodina je na prvním místě..matka se léčila a po propuštění z nemocnice dostala tolik příležitostí, tolik podpory a nejstarší dítě měla zpátky v péči..a ano pro okolí nepochopitelné..sice nedostávala dávky pěstounské péče ale ostatní různé příspěvky od státu.. stejně nakonec péči nezvládla a dítě šlo do domova…
Takže i u babiček je to stejné..i když ty podmínky nejsou úplně suprove, pokud je zájem ze strany příbuzných je to nejlepší řešení pro dítě…a taký to nejsou bezproblémové děti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5640
8.6.19 21:17

A další o to strašnější příklady, že do pěstounství jdou opravdu různí lidé, kteří tím propracovaným sítem opravdu projdou a děti jim svěří. Je to opravdu hrozné.

tady

tady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16450
8.6.19 21:29
@Ms.Ragdoll píše:
A další o to strašnější příklady, že do pěstounství jdou opravdu různí lidé, kteří tím propracovaným sítem opravdu projdou a děti jim svěří. Je to opravdu hrozné.

tady

tady

Přesně tak..tady to je příklad toho že pěstouni kteří jsou příbuzní NEJSOU proškolení a ani pořádně prošetření…kdyby ano tak se tohle nestalo.. a já jsem taký psala že je to špatně nastavené když dítě dostane někdo jenom tak bez nějakého většího prošetření.. nás nutí se školit několik dnů, do toho psychotesty, šetření v rodině v praci, posudky od lékaře, od dětského lékaře, zpráv ze školy atd, atd.. psychotesty dělají i děti..a kdyby něco v rodině neklapalo hned se to ukáže… Ta nejmenší dcera, tehdy ji bylo 6 let tak musela vzít z krabice různé postavy a poskládat je vedle sebe… znázorňovalo to nás jako rodinu…pak musela ukázat s panenkama co dělají mamka s taťkou když se třeba pohádají…a různé situace které ji psycholog říkal… takže toho dítě ve hře hodně prozradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.19 21:57
@vokishka píše:
U těch pěstounů profesionálů, co mají dítě jen na chvíli, tak dostanou plné vybavení pro to miminko a když ho předávají, předávají ho i s věcmi. Po každém takovém předání dítěte mají možnost mít několik měsíců volno, bez toho, aby byli v pohotovosti pro další dítě. Nejsem pěstoun, jen známá se o to zajímala.

Já tedy nesouhlasím. Máme adoptované dítě, šlo k nám 4 měsíční s kufříkem, kde byl plyšák, album s fotkami a kojenecká láhev :think: Pěstounka po předání měla 14 dní dovolenou. Ne několik měsíců, jak uvádíš.

• Citovat
  • Upravit
3990
8.6.19 22:06

@kornelije
Dají se najít i případy nepribuzensjych pestouni, mě tohle zjednodušovani přijde hrozne :roll: Nevím, jak to funguje jinde, ale mě socialka prokleplka brutálně, školení mám stejně jako nepribuzensti pestouni, socialka každé dva měsíce, doprovázející prstounsja organizace také. Pokaždé chtějí s dětmi mluvit i o samotě.

Takze mechanismy na ohlidani k pribuzenskych pestounu jsou, jen je kusi příslušní lidé využít.

Určitě je lepší si vzít děti do pribuzenske pp než je nechat hnit v DD a doufat že so někdo vezme dvě děcka 12 a 15 let… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová