Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@AngelLilly píše:Úplně na rovinu - pracuji i teď v pomáhající profesi. Už jsem o pěstounské péči uvažovala, po dvou vlastních dětech. No, teď čekám čtvrté, navíc nesouhlasí ani manžel ani děti, tak je to bezpředmětné. POkud bych si mohla vybrat, pracovat za podobné peníze v mé současné práci a za o trochu větší peníze pečovat o další děti, šla bych do toho v případě, že bych ty peníze prostě měla. Je nereálné padnou s penězi o pěkných pár tisíc dolů s tím, že tu budu mít krk navíc.
Tak nějak
Jen je prostě naivní se tu bít za to, že nikdo to pro peníze nedělá.
Vím, že jsou tací, kteří to pro ty peníze prostě dělají (myslím tím pěstouny na dobu přechodnou), ale pokud tomu dítěti tu péči a „lásku“ dají, tak je mi jedno z jakého důvodu to dělají.
@koprovka89 píše:
Můj názor je takový, že si také myslím, že do pěstounské péče si lidé berou děti pro peníze. Tím ale nechci říct, že to dělají jenom pro peníze, já bych to neudělala ani za 100 tisíc. Myslím si, že pokud si někdo dítě z dětského domova chce opravdu vzít, adoptuje si ho, i když z adopce, na rozdíl od pěstounské péče nejsou žádné výhody
@koprovka89 ale do adopce je málo dětí, na tu se čeká dost dlouho a třeba když je mamince už více let, tak by se ani adopce nedočkala, tak zkusí aspoň pěstounskou péči. Ne pro peníze, ale pro to dítě.
Já vím, že se tato diskuze už dost zvrtla jinam, ale je mi líto všech poctivých pěstounských maminek, že je někdo takto podezírá, strašně moc mi je jich líto
. Některé jsem poznala osobně a nikdy nezapomenu na jednu, která o svých dost problémových dětech v pěstounské péči neřekla jediné slovo ošklivé, a v očích měla pořád hromadu lásky, i když bylo cítít, že to s nimi nemá vůbec lehké - to leckterá maminka vlastního dítěte neumí, jen si stěžuje, jak jí dítě zlobí a nenechá vyspat.
Já sama jsem se o pěstounství začala zajímat, když už jsme měli šest vlastních dětí a můj věk nebyl moc na další těhotenství, ani jsem tenkrát vůbec netušila, že se za pěstounství dostávají nějaké peníze, prostě jsem v tom viděla cestu k dalšímu dítěti a ještě jsem si říkala, že nějakému dítěti třeba trochu zlepšíme život. Nakonec jsem ještě otěhotněla, ale o pěstounství jsem nepřestala uvažovat, i když už se o to spíš víc jen zajímám.
Neříkám, že se nemůže najít někdo, kdo do toho půjde jen pro peníze, ale ten proces vybírání pěstounů není jednoduchý a určitě se hodně zájemci přefiltrují. Není to jen o pár zodpovězených otázkách.
Názor, že pěstouni budou přibývat jen pro peníze mi přijde velmi jednostranný a zcestný.
A ještě - do pěstounské péče většinou jdou děti straší tří let, ale maminka pěstounka moc do práce nemůže, protože ty děti jsou většinou dost postižené nebo nepřizpůsobivé, takže maminka s nimi zůstává doma a maminka na mateřské může ve 3 letech dítěte do práce za často slušné peníze, maminka pěstounka zůstává dál doma.
Ne dál nic nepíšu, je to hloupé si myslet, že na pěstounství někdo něco vydělá. Maximálně by se to dalo přirovnat k platu, ale každopádně bez nároku na dovolenou. A pro mě každá maminka, která si vezme dítě do pěstounské péče, třeba za 100000
měsíčně, zůstává maminkou s velkým M
![]()
@koprovka89 píše:
Lužnice - já rozhodně nikomu toto nezávidím, jak už jsem psala výše, nedělala bych to ani za 100 tisíc. Spíš mi vadí, že třeba Sati nedokáže na rovinu napsat, kolik dostává dohromady za pěstounskou péči, kolik prostě měsíčně bere a uvádí nás tady v omyl. Když to nechce napsat, tak neměla psát žádnou částku, ne lhátA nepochybuji o tom, že si to zaslouží
Já to klidně napíšu. Já mám 8000 odměnu a 4.500 dostávám na malou. Někomu se to může zdát jako moc. Ale já jsem kvůli PP musela opustit svoji mnohem líp placenou práci a jinou už bohužel nemám. Mám z domu průchoďák, protože 8× do roka mi přijde nehlášená kontrola z úřadu, pokud by měli rodiče zájem se s malou stýkat, musela bych do svojí rodiny „přibrat“ vlastně i je. Od ledna 2013 máme povinné školení. Není to moc populární, ale zkuste si někdo spočítat, když už tu mluvíme o práci, kolik pěstouni dostanou na hodinu… Je to práce na 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu.
@Virginia Chápu Tě ![]()
Já jen mohu doložit ten případ co znám. Známá by do toho nikdy nešla, kdyby měla práci. Ale jelikož žádnou neměla a seděla by doma, rozhodla se jít do přechodného pěstounství. Protože z těch 25ti tisíc jí prostě hodně peněz zbyde. A to co jí zbyde prostě používá pro své potřeby. A ano, má na to nárok, protože je to ten její plat. Ale důvod proč do toho šla byly ty peníze.
Každopádně to nic nemění na tom, že se stará zodpovědně a ráda ![]()
Bravo - jsem lhářka roku.
Opravdu beru 5500, je to zřejmě proto, že jako zaměstnání nemám uvedeno pěstoun, ale opatrovník o osobu blízkou. Starám se totiž o svou matku. Za to nepobírám žádný plat, jen za mně platí stát sociální a zdravotní. Proto zřejmě beru jen těch 5500. Nevím, proč bych vám tu měla tvrdit něco, co není pravda. To jsem netušila, že bych na tom byla tak výrazně finančně lépe, kdybych byla jen pěstoun. Vida jak málo stačí k tomu, aby se z člověka stal veřejný lhář. Tak to potom jo, to buďte pěstouny pro prachy, fakt se to vyplatí ![]()
Myslím, že není nutné, abych dokládala výpis z účtu, co?
@koprovka89 No právě proto, že jich tu přispělo několik a i to tak hezky vyčíslili. Napsali základ v hrubém 8tis a k tomu PŘÍSPĚVEK na úhradu potřeb dítěte (min. 4500Kč). To cituji AngelLilly. Ponechme stranou, zda si někdo uplatňuje či neuplatňuje slevu na dani poplatníka, ať z nevědomosti či jiného důvodu. Myslím, že už těch samotných 8 tis hrubého o té ziskovosti něco vypovídá.
Jen tak uvažuji tedy z jiného soudku - je mi divné, proč stát třeba v oblasti péče o osobu blízkou udělal ale pravý opak? Sebral dávky tam, kde by byly rozhodně zapotřebí? Staráme se o pana domácího po mrtvici a není to často jednoduché a zabere to hodně práce a času. Právě řeším, jak se o něj starat i nadále, když musím nastoupit do zaměstnání? Na žádnou dávku ovšem podle nových pravidel platných od roku 2012 nemá nárok…A to není ležák - jsou lidé starající se o ležící nemocné a něco třeba berou, ale třeba jen 2-3000,–Kč, přičemž chodit do zaměstnání je u nich také nemyslitelné? ![]()
Uvažuji prostě o tom celkovém systému, o tom, o co státu ve skutečnosti jde… ![]()
A víte proč mě to ve skutečnosti tak hrozně moc zajímá? Protože se obávám juvenilní justice i u nás, zkuste si o tom něco najít. Baba mě zaujala prohlášením, že se jedná o homofobní pitomost, tak opravdu hodně moc stojím o to, aby mi poskytla nějaké bližší informace. Velice ráda se dozvím, že to homofobní pitomost opravdu je, ale zatím teda to tak nevypadá.. ![]()
A nevím tedy jak je to v jiných částech ČR, ale u nás už je pěstounů na přechodnou dobu prý hodně
Říkala mi to paní, se kterou já spolupracuji.
@AngelLilly píše:
@Virginia Chápu Tě
Já jen mohu doložit ten případ co znám. Známá by do toho nikdy nešla, kdyby měla práci. Ale jelikož žádnou neměla a seděla by doma, rozhodla se jít do přechodného pěstounství. Protože z těch 25ti tisíc jí prostě hodně peněz zbyde. A to co jí zbyde prostě používá pro své potřeby. A ano, má na to nárok, protože je to ten její plat. Ale důvod proč do toho šla byly ty peníze.
Každopádně to nic nemění na tom, že se stará zodpovědně a ráda
A to je přece cílem, ať jsou ty děti v rodinách, chtěné a milované. POkud je to takhle, tak to plní svou funkci na jedničku.
Prosím uvést kde věci překrucuji, nemyslela jsem jenom Váš komentář, čtu celou diskuzi, jedna paní se zde divila, jakpak to, že pěstouni nechodí do práce, vy se zase divíte, když Vám píše, že pobírá pouze 5.500,–, ano zřejmě uplatňuje slevu na poplatníka jinde, tudíž ještě pracuje, ALE POŘÁD BERE 5.500,– A KDYŽ MÁ DÍTĚ DO 6LET TAK K TOMU 4500,–
5.500,– PLAT
4.500,– PENÍZE NA POTŘEBY DÍTĚTE
@koprovka89 píše:
Baba - mě vysvětlení AngelLilly a její výpočet minimální částky pro pěstouna 11620 Kč zní daleko věrohodnějí.Je to můj názor, každý ať si myslí a věří komu chce
jenze ty blbe ctes a pak obvinis Sati ze lzi ![]()
@Sati Ale vždyt jsem to tu psala. Pokud máš prohlášení podepsané jinde, tak je jasné, že dostáváš na to dítě „jen“ 5500. A zase na maminku o kterou se staráš dostáváš peníze, bez strhnuté daně. Tu slevu na dani máme každý jen jednu.
@salomme píše:
@koprovka89 No právě proto, že jich tu přispělo několik a i to tak hezky vyčíslili. Napsali základ v hrubém 8tis a k tomu PŘÍSPĚVEK na úhradu potřeb dítěte (min. 4500Kč). To cituji AngelLilly. Ponechme stranou, zda si někdo uplatňuje či neuplatňuje slevu na dani poplatníka, ať z nevědomosti či jiného důvodu. Myslím, že už těch samotných 8 tis hrubého o té ziskovosti něco vypovídá.
Já myslím, že o ziskovosti pěstounské péče na dlouhou dobu vůbec řeč nebyla. Tam je naprosto jasné, že z toho prostě nezbyde téměř nic.
Něco jiného je ale pěstounství na dobu přechodnou. Tam jsou ty peníze podstatně vyšší. Ale jak jsem psala již několikrát. věřím, že většina to dělá kvůli tomu, že chce pomoci dětem. Ale nejsme přece naivní a je jasné, že jsou i tací, co to dělají kvůli penězům.
@Virginia píše:
A to je přece cílem, ať jsou ty děti v rodinách, chtěné a milované. POkud je to takhle, tak to plní svou funkci na jedničku.
Však ano, to jsem psala i v tom předchozím příspěvku. Že je mi jedno z jakého důvodu šel někdo do péče na přechodnou dobu (at pro penize či jen pro pomoc dětem), pokud tu svou roli plní tak jak má ![]()
@marllon píše:
Prosím uvést kde věci překrucuji, nemyslela jsem jenom Váš komentář, čtu celou diskuzi, jedna paní se zde divila, jakpak to, že pěstouni nechodí do práce, vy se zase divíte, když Vám píše, že pobírá pouze 5.500,–, ano zřejmě uplatňuje slevu na poplatníka jinde, tudíž ještě pracuje, ALE POŘÁD BERE 5.500,– A KDYŽ MÁ DÍTĚ DO 6LET TAK K TOMU 4500,–
5.500,– PLAT
4.500,– PENÍZE NA POTŘEBY DÍTĚTE
A četla jsi všechno co jsem psala? Ani ne. Protože jinak by jsi se dočetla, že jsem Sati psala, že pokud bere jen 5500 a ne 7120, budto jen nepodepsala prolhásení k dani nebo tu slevu na poplatníka uplatňuje jinde.
A pokud Sati tedy myslela pouze svů plat, tak ano, to je 8000 hrubého.
Já to brala z pohledu celkových peněz, které jsou za to, že je člověk pěstounem. ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat