Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@káťa To si nemyslím. Všechny holčičky nejspu stejné, stejně jako nejsou stejné všechny dospělé ženy.
@káťa Verunce je 7 let, nikdy nikoho nepomlouvá, je čestná. A říkají to o ní i ostatní.
Dítě je takové, jak to vidí v rodině. Pokud je máma pipka, tak ta holčička to okouká a přijde jí to normální. Pokud je máma normální, normální je i dítě. Dítě nás kopíruje, i když si to neuvědomujeme. A upřímně, občas když vidím maminy s nastylovaným kočárem za 30 tisíc s nejnovějším iPhonem u ucha, jak se už pohledem navyšují nad ostatní, dokážu si představit, jak se to dítě bude chovat. A teď do mě ![]()
@alena36 píše:
Dítě je takové, jak to vidí v rodině. Pokud je máma pipka, tak ta holčička to okouká a přijde jí to normální. Pokud je máma normální, normální je i dítě. Dítě nás kopíruje, i když si to neuvědomujeme. A upřímně, občas když vidím maminy s nastylovaným kočárem za 30 tisíc s nejnovějším iPhonem u ucha, jak se už pohledem navyšují nad ostatní, dokážu si představit, jak se to dítě bude chovat. A teď do mě
Nezáviď a neměj předsudky ![]()
@Alušáček a co komu závidím? Ten iPhone? a kočár za 30 tisíc? Tak to jsi vedle jak ta jedle. Na iPhone mám, ale nechci ho, kočár už nepotřebuju a když jsem ho potřebovala, kosmické vozítko do obchoďáků to fakt nebylo - prachy bych na něj měla, prostě se mi nelíbil. Nepotřebuju se před ostatními natřásat a ukazovat, že na něco mám. Promiň. Nejsem závistivý člověk.
@alena36 Soudis lidi podle toho jestli mají iPhone a drahej kočárek, to je velmi pipkoidni myšlení
snad to od tebe neodkouká tvoje dcera ![]()
@Kakachna píše:
@Lynette Diskuzi jsem nečetla, takže jen k tvému úvodnímu příspěvku. Mám dceru a když jsem ji čekala, tak jsem měla trochu podobné myšlenky jako ty. Po synovi jsem nevěděla, co mě čeká, a svět holčiček kolem se mi vůbec nelíbil (a často hlavně jejich chování). Vadilo mi, jak citově vydírají, manipulují, říkají s kým budou a nebudou kamarádit, piští, nebaví mě jejich hry. Je mi mnohem bližší přímý klučičí svět. Na drhou stranu jsem byla moc ráda, že budeme mít i holčičku a užívala si nakupování šatiček. Pak se narodila a vše bylo ok. Nevím, jestli to jsou geny, to, že to nemá kde okoukat, nebo že ji v tom nepodporujeme, ale malá je přímý fajn človíček, co miluje sport.A když občas na nás zkusí jít přes city, tak je to kupodivu manžel, kdo vyletí jako čertík z krabičky a mne to nechává klidnou.
Takže klid, bude to v pohodě.
To je pravda no, ze holky jdou na ty rodice pres city ![]()
Nektere rodice to prave zlomí a neektery jak tvuj manzel,,vyletí jako certik z krabičky” ![]()
@Alušáček omyl, neznáš mě nesoudím lidi podle toho, co mají, ale jak se u toho chovají a to člověk prostě vidí. A ono to spolu souvisí. Lidé dnes mají potřebu se chlubit tím, že na něco mají (i když ve skutečnosti jsou třeba zadlužení až po uši). Jsou lidé, co mají majetek ale jsou normální, slušní, nepovyšují se. A pak znám ty, co mají majetek, a v každé větě, co vám řeknou vám dávají jasně najevo, že jste něco míň, když nemáte dům za miliony a Audi. Celá společnost je dnes zaměřená na nejnovější mobily, auta, kočárky a dospělí se předhání, kdo toho má víc. No a když dítě vyrůstá v rodině, kde se stále mluví o penězích, o tom, že támhleten je chudej blbec, který má akorát na Škodovku, tak co to dítě má okoukat. A pak se chová jak pipka. Víš, když je člověk trochu všímavý, stačí pár minut, aby zjistil, do jaké skupiny dotyčný patří.
@alena36 Nemusíš mi nic to vysvětlovat, člověk může být pitomej, nebo namyslenej, zákeřnej.. atd. bez ohledu na to jaky má majetek..
@káťa píše:
Tohle si samozřejmě myslí každá maminka - ty ostatní brrrrr, ale moje takové není…
Děti se dělí na vlastní a nevychované a tady v této diskusi to platí dvojnásob.
@robínek no je zajímavé, že naopak doma bych moje děti někdy přizabila, ale ostatní říkají, jak jsou hodné a klidné, když někam přijdou. Tak nevím.
@Alušáček nesnáším snoby, asi tak. A pokud jsou rodiče snobi, tak logicky to dětičky okoukají.
@alena36 píše:
@Alušáček nesnáším snoby, asi tak. A pokud jsou rodiče snobi, tak logicky to dětičky okoukají.
Já zase nesnáším socky, které mají plno děti a nechají se živit státem a ta jejich kupa děti v tom logicky bude pokračovat..
@alena36 píše:
@robínek no je zajímavé, že naopak doma bych moje děti někdy přizabila, ale ostatní říkají, jak jsou hodné a klidné, když někam přijdou. Tak nevím.
Tak já návštěvě taky neříkám, že mi jejich děti přijdou ujecene, rozcapene nebo prudici.
mně to taky nikdo o našich neříká, akorát dobrá kámoška, co u ní byla starší dcera 3 dny na návštěvě na můj dotaz, jestli nezlobí, odpověděla, že ne, akorát je hrozně hlučná, což jsem byla ráda, že mi potvrdila můj dojem
já opravdu nepochybuji, že naše děti někomu něčím. jdou na nervy, akorát my už jsme si na ně zvykli, tak jsme otupěli. ![]()
Tohle si samozřejmě myslí každá maminka - ty ostatní brrrrr, ale moje takové není…
Děti se dělí na vlastní a nevychované a tady v této diskusi to platí dvojnásob.