Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj. Tchánovci chtějí dát manželovi kus zahrady u domu, kde tráví víkendy (je to stavební parcela). Ok, věc je v jednání, ale způsobila jsem rodinné pozdvižení, že mezi domy já, snacha, vyžadují plot! Tchánovci jsou dotčení, muž nechápe. Vztahy jsou dobré, ale já si stojím za své hned z několika důvodů. Tak kdo je tady blázen, já nebo oni? Nevidím důvod, proč bych jen kvůli organizaci prostoru neměla mít u domu plot.
Nehrotila bych to. Nebo to řešit elegantněji.
My teda žijeme úplně v jiném kraji. Ale máme i pozemek bokem od zahrady a domu mých rodičů (naše zahrada se dotýká pouze části jejich pozemku). Kdybychom se rozhodli, že se do rod. kraje vrátíme a postavíme tam. Taky by byl plot mezi pozemky. Protože mezi našim a našich rodičů, kde se naše nedotýkají, tak je jiný lán pozemku a ten je tety. Ta ho nechce prodat, aby se zahrady propojily. Moji rodiče plot mají. Náš pozemek v tuhle chvilku nemá. Teda je tam provizorní ohrazení pro ovce. Kdyby tam byl barák, tak se plot udělá. Nebylo by to, aby se oddělilo od rodičů, ale od těch třetích, kterým to ona případně prodá někdy.
A obecně bych barák nikdy víc bez plotu nechtěla. My ho nemáme nedobrovolně, bez vlastního úmyslu. Přestože se loni i letos dělal nový. Už není. Letos už plot nový nestihneme a je to ku. evsky nepříjemné hlavně v noci. Kdejaký louda tam má v noci volný přístup. Takže na mojem pozemku, kde žiju. Tak plot bude, ale vyloženě mezi rodiči nebo tchány by být nemusel. Sousedi taky plot nemají. Jejich kačeny nám os..vají všechno i dlažbu. Minulý týden jsem je odháněla, že blbky klovaly do okna. A láká je u nás polystyrén, který čeká na zpracování. Chodí do toho klovat.
@Jolka86 píše:
Ale musí být vzájemná shoda, když ze 4 lidí trvá na plotu 1 asi to nebude dělat dobrotu.
To je dobrá manipulace. Sousedi plot nechtěli, my ano. Tak jsme plot postavili a hotovo. Dokonce se pak s námi vyrovnali, přestože jsme to neočekávali.
@dedrichov píše:
To je dobrá manipulace. Sousedi plot nechtěli, my ano. Tak jsme plot postavili a hotovo. Dokonce se pak s námi vyrovnali, přestože jsme to neočekávali.
Se sousedy nejste rodina.
@Anonymní píše:
Jo, takze je to jednoduche, kdyz se to snase nelibi, nemusi tu bydlet. Mame i kocky, nam se snasi i zvirata. Nebo tu muze bydlet, v peknem novem dome. Dam ji prijemny nizky najem. Ale jsem bytna, a jako kazda jina bytna urcuju pravidla. Ja mam dceru, nastesti nebudu mit snachu, evidentne diky bohu, zenske jsou silene.
A co tak když si dcera najde milého, který má také milující rodinu, která určila, že bude potomek bydlet pěkně hned vedle. Tak co. Tak on není dost dobrý pro ni. Řekl kdo. No přece milující bytná. Hm, to bývá právě ten důvod proč se spousta již poučených něčemu takovému brání
@bigl píše:
Mám doma stejně starou dceru a ta má teda úplně jiné starosti, než si stavět svůj domeček vedle mě a vyprávět mi, že se ode mě nehne.
shodou okolnosti, o tom basni moje skoro 5 leta dcera. Kolem tretiho roku mela obdobi uzkosti, kdyz se dozvedela, ze se jako velka od nas odstehuje. Byla z toho uplne znicena a stale se dozadovala slyset, ze nebude muset. Tak jsem ji rekla, ze u nas muze bydlet, dokud ji to bude bavit. To se uklidnila. Pak, kdyz se zamilovala ve skolce, tak zacala tvrdit, ze se teda jako odstehuje, aby mohla byt se svym milovanym, ale pry si postavi baracek na travniku pred nasim panelackem. Sladke to je. Skoda, ze z toho vyroste.
Diskuzi jsem nečetla.
Taky bych chtěla plot a v něm třeba branku, pokud by to byla nejkratší, nebo nejbezpečnější trasa pro děti k našemu domu od tchánovců.
Navíc bych chtěla, aby rodičům (z obou stran) bylo jasné, že bez našeho souhlasu nemohou chodit k nám do domu, přestože mají klíče. Toto berou naše rodiny jako samozřejmost, ale v okolí vidím, že někteří rodiče bohužel nerespektují soukromí dospělých dětí (a naopak).
@Sany80s píše:
Nechápu tady ty kydy, jak do toho nemáš co mluvit.
Pak se nelze divit myšlení, že každý jede jen sám za sebe.
Předpokládám, že by to bylo o tom, že se tam do budoucna bude stavět a vy byste tam bydleli.
Pokud ano, tak je samozřejmě naprosto pochopitelné, že tam chceš bydlet za určitých podmínek, kde základní soukromí poskytnuté plotem, je naprosto oprávněný prvotní požadavek.
Pokud muž nechápe, pak bych mu oznámila, ať dar přijme dle valstního uvážení, ale neobtěžuje tě ani základní údržbou a bydlet tam jako rodina určitě nebudete.Příspěvek upraven 06.11.21 v 14:07
Přesně, nemá do toho co mluvit, ale až bude tchýně vyžadovat péči, tak to najednou bude řečí o tom, jak jsou jedna rodina, a „nemáš do toho co mluvit“ bude dávno zapomenuto ![]()
Tak buď rodina jsou se vším všudy, nebo ne.
Zdejší tchýní squadra a jejich názor, že snacha do rodiny vlastně nepatří, a slouží jen jako inkubátor na vnouče a poskytovatel služeb celé rodině, aniž by kdykoli mohla na oplátku chtít od ostatních něco sama, mě nepřestává fascinovat.
Jednou je to manželka jejich syna a jako taková je ona u něj na prvním místě, ona s ním primárně tvoří rodinu, ne jeho maminka. Tudíž logicky žena má co mluvit do manželových záležitostí, obzvlášť pokud se jí týkají - a toto se jí týká.
A nebo ať jí tam ten plot nedají a na její názor neberou ohled, ale ať pak nevyžadujou, aby jim tam chodila pomáhat, až sami nebudou stačit ![]()
@Janli píše:
@Cimada co tě tak prudí, že jsi příjemná jak daně? Bez ohlášení chodím jen tam, kde jsou nastavení stejně jako já, ostatním předem volám a žádný bludy tu nehlásám, psala jsem, že pokud tři lidi ze čtyř plot nechtějí, tak zakladatelka bude muset hledat kompromis. Absenci slušnýho chování máš ty, jak se slušně diskutuje, to asi nevíš, že? Jednu diskutující tady sprdneš, že tu uráží a obratem tady předvedeš tohle… Možná ti je šedesát, ale některý věci ti unikají…
Pardon, ale to tvoje „laskavě se zklidní“ neslušností dalece přesahuje cokoli, co ti Cimada řekla. Břevno ve vlastním oku ![]()
@Anonymní píše:
mě nemusí nikdo poslouchat, dokonce ani mé dítě extra nemusí. Ale prostě máme zahradu členitou a je udělaná od architekta tak, jak se to sem hodí…
Vzdyt jsi psala Ja jsem bytna, muj dum, moje pravidla ![]()
Tak si to jeste cele promysli. Jinak ja bych byla vdecna, ze mi rodice postavili dum. Ale jak by to vzal chlap, to by zalezelo na tvem chovani, ode mne by to nepocitil. U tebe se trochu obavam ze casem z tebe bude takova herdek baba, a k dceri do baracku bude chodit spis tvuj muz, pardon ![]()
@Altavista píše:
Mě spíše zaujalo, proč by to někomu vadilo? To se vážně někdo chce koukat na moje slunící se prsa nebo co? (Na to bych se fakt zeptala, pokud by někdo měl nějaké námitky vůči plotu)..Zakladatelka nepůsobí, jako že by ten pozemek nutně chtěla a potřebovala, tam pak každý diskomfort hraje proti.
Přesně, stavět dům vedle tchánů by pro mě byl problém a pokud bych na to přistoupila, byl by to fakt VELKÝ ústupek z mojí strany manželovi. Očekávala bych adekvátní kompromis zase z jeho strany. My máme peněz dost, nepotřebujeme darované pozemky, takže to to pak člověk i posuzuje jinak ![]()
@bigl píše:
Tak jsou rodiny, které evidentně drží víc pospolu a nepotřebují mezi sebou stavět ploty. Spíš to berou jako nějakou urážku, separaci. A do takové rodiny se pravděpodobně zakladatelka vdala a měla by to respektovat. Pokud jí to vadí, je dobré se vymezit hned a jít si někam do vlastního bydlení, ne vedle tchánovců. ale to jsou další penízky za pozemek, respektive dost penízek, několik milionů a ona si musí rozmyslet, jestli na to má. je to vždycky něco za něco.
Ta rodina je zvyklá nějak kooperovat a věci, které jí připadají nenormální, jsou pro ně normální a naopak. Tohle by si měla uvědomit a vyřešit si to hned od začátku, evidentně s ní chlap v tomto nejede na stejné vlně.
A ty rodinné vztahy se pak budou prolínat celým životem, pokud ho ona bude chtít mermomocí separovat i v dalších věcech. To nemusí být o mamánkovství, ale celkově o nastavení vztahů, kdy prostě různé generace jsou zvyklí žít spolu a připadá jim to přirozené…
Mně by to taky vadilo, proto jsem odmítla nabídku bydlení u tchánů v dvougeneračním domě, i když velkém s velkým pozemkem, ale představa, že je budu mít celý život za zadkem,ale to už si musí všecko zvážit zakladatelka, jakou daň za ušetřený peníz zaplatí.
No a co kdyby zase oni respektovali, že ona je z rodiny, kde to mají jinak, a takovou si jí jejich syn vzal? Žena se přece nestává sňatkem majtekem nebo podřízenou manželovy rodiny. Naopak, muž si jí vybral, aby s ní založil rodinu vlastní a jak budou žít je na nich dvou, ne má tchýni, mamince ani švagrové.
@Liberalissima píše:
No a co kdyby zase oni respektovali, že ona je z rodiny, kde to mají jinak, a takovou si jí jejich syn vzal? Žena se přece nestává sňatkem majtekem nebo podřízenou manželovy rodiny. Naopak, muž si jí vybral, aby s ní založil rodinu vlastní a jak budou žít je na nich dvou, ne má tchýni, mamince ani švagrové.
Tak evidentně manžel ten plot nechce. takže se názorově rozchází a mají ty představy o vícegeneračním soužití jinak nastavené. Není to o já já já, ale my my my. Máš pravdu. Tak, jak on by měl respektovat její potřebu soukromí, ona by měla respektovat jeho potřebu společného vícegeneračního soužití aspoň na zahradě. Jeden z nich ten kompromis udělat musí.
Asi by bylo nejlepší, aby zůstali, kde jsou, v tom bytě. Ale to zas bude mít chlap na jazyku tu hořkou výčitku, že ona mu neumožnila splnit si ten sen.
Osobně by mi asi společná velká zahrada bez vnitřního plotu nevadila (s takovým tím, že vím, která část je moje a můžu si na ní dělat co chci), pokud by byli tcháni normální a nelezli mi do baráku.
Nějaké posezení s pergolou bych opticky oddělila třeba živým plotem, nebo kvetoucími keři a nehrotila to. Můj názor.
@Liberalissima píše:
To by samozřejmě bylo ideální. Jenže tam si klepe na čelo i ten manžel, takže buď to musela nějak divně podat, nebo neproběhla mezi manželi komunikace.
@Anonymní píše:
Jo, takze je to jednoduche, kdyz se to snase nelibi, nemusi tu bydlet. Mame i kocky, nam se snasi i zvirata. Nebo tu muze bydlet, v peknem novem dome. Dam ji prijemny nizky najem. Ale jsem bytna, a jako kazda jina bytna urcuju pravidla. Ja mam dceru, nastesti nebudu mit snachu, evidentne diky bohu, zenske jsou silene.
Víš, já na místě partnerky nebo partnera tvojí dcery bych se ti na ty tvoje „štědré láskyplné dary“ radši vykvákla, a žila za svoje ve vlastním, než mít celý život diktovaný tchýní. Ty to bereš jakože pro ně děláš úžasnou věc, ale z druhé strany to zas naopak může být bráno tak, že přistoupit na takové uspořádání je sakra velká oběť.