Po soudu o děti - střídavá péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3140
21.12.10 17:01

Já tě chci podpořit! U nás v blízké rodině se rozpadl vztah rodičů 3leté holky, měli ji v střídavé péči a bylo to v pohodě pro všechny zúčastněné. Oba rodiče se týden plně věnovali holce a užívali si jí a druhý týden měli volno na to, aby si dali svůj život do kupy, aby si našli nového partnera, aby se mohli věnovat svým zájmům. Holka si rychle zvykla, že má domovy dva- jeden u mamky v bytečku a druhý u táty v domečku, fakt je, že když jsem jí poprvé slyšela říkat- tak jsem tady, mamka mě předala, tak mi to od takového trpaslíka přišlo docela drsné…ale děti jsou pružnější, než si myslíme. Spíš bych řekla, že pokud se nejedná o nějaké mamánky, nebo děti, co své otce viděly během svého života max. na fotce a ráno 2 minuty při odchodu do práce, tak že si zvyknou lépe malé děti, než pak puberťáci.
Za sebe, kdybychom se rozváděli, tak bych do té střídavky šla určitě také (minimálně na zkoušku) a kdyby, jak tu někdo psal, se jednalo o mně a o mé rodiče (kteří se naštěstí nerozvedli) tak bych z nějakého pravidelného stěhování asi nebyla na větvi, ale přišlo by mi to jako menší zlo, než nemít možnost bydlet s jedním ze svých rodičů, když je mám oba moc ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.10 17:21

Jen jestli se ta pružnost dětí nepřeceňuje. jsou mladé, malé, zvyknou si, mají dva domovy…
když se zeptáte puberťáka ve střídavce, kde je doma, řekne vám že neví. ale že bydlí i u mamky i u taťky.
když se zeptáte malého dítěte, kde je doma, neví, co to je!
takže zdar střídavé péči!
a všem co ji tak srdce chtivě doporučují a věří si že by do ní šli, tak jen jděte. zkuste si pendlovat, zapomínat věci, přepisovat úkoly nadvakrát, loučit se s kamarády a chybět u všeho co je pro dítě důležité! taky budete tak pružní a spokojení? nebude vás to mrzet? nebudete unavení? pak jste jedničky! klobouk dolů!

• Citovat
  • Upravit
17162
21.12.10 17:59

Musím souhlasit s příspěvkem „anonymky“.

Když jsme na VŠ probírali střídavou péči z právního hlediska, i náš právník říkal, že je to start pro schizofrenii u dítěte… jak říkáš, dítě bydlí u táty i u mámy, ale neví kde je vlastně doma.

Např. u nás … ex.manžel sice syna miluje, je jeho kamarád ale pořád ho má za hodné dětátko. On mezitím vyrostl v pubertáka, nebaví ho škola a tak ji pěkně fláká. Je v 8.třídě, nosí pětky, neřeší to a já se můžu vzteky postavit na hlavu a nic.

Jinak tedy ex vyhrožuje, že si zažádá o střídavou péči, já jsem proti a to z několika důvodů:

1, na 14 dní jsem ho v červnu poslala k jeho otci (dělala jsem zkoušky) a ex.manželovi napsala tzv. „návod na použití pubertáka“ - co vše s ním musí dělat, jak ho kontrolovat, co s ním učit a jak atd atd. Výsledek? Žádný… ani jednu známku si neopravil, protože přeci to je moje vina že dítě kašle na školu.

2, v říjnu s ním jel na slovensko a ani netušil, že musí dítě cestovně připojistit a mít pro něj pas… velice se divil, že nemůže vycestovat s dítětem jen zapsaným v občance a na průkazku pojišťovny (navíc se domníval, že má syn zcela jinou pojištovnu, než ve skutečkosti má :lol: )

3, dělá týden ranní a týden odpolední. Kdo tedy bude zajištovat péči, když je v práci do 23 hod???

Syn má 13,5 roku, puberta s ním tříská o 106 a ted je v tom věku, kdy je třeba dítě trošku směrovat, dát mu mantinely a jasná pravidla jak chování, tak konání. A v našem případě by to střídavá péče rozhodně nesplňovala.

Ale to píšu sama za sebe :wink:

Sama pisatelka, která zde dávala dotaz uvidí, jak bude vypadat střídavá péče v reálu, jak budou děti reagovat a jak to budou zvládat. Na ní i otci dětí pak bude ujistit se, zda jejich rozhodnutí bylo správné nebo ho přehodnotí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
21.12.10 18:04

Anonymní, tak pro mně osobně by byl předpoklad střídavé péče u našich dětí to, že s manželem zůstaneme po rozvodu bydlet kus od sebe, takže děti budou mít jednu školku/školu, jedny kroužky a jednu partu kamarádů. Pak nemusí chybět u ničeho.
No a to s těmi úkoly a zapomínáním, tomu moc nerozumím. Já měla domov jeden a také jsem pořád někde něco zapomínala- tak se holt to dítko buď naučí nezapomínat, nebo si pro tu zapomenutou věc bude muset dojít. Ale to také není na škodu, co není v hlavně, musí být v nohách (ale to není problém jen dětí, co žijí ve střídavé péči, že?)
Pokud se ovšem pořád ještě bavíme o dětech okolo tří let, tak těm budou balit rodiče. Pokud se čistě náhodou stane, že se zapomene zabalit něco, na čem to dítko lpí, jakej je problém se pro to stavit, nebo si to nechat od expartnera přivézt? Ale oni většinou rodiče ví, na kterých kouscích svého majetku si jejich tříleťák zakládá. Např. pokud jedem na týden k babičce, tak vím, že žábu zabalit musím, zatímco medvěda můžu nechat doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5778
21.12.10 18:47
Anonymní píše:
Jen jestli se ta pružnost dětí nepřeceňuje. jsou mladé, malé, zvyknou si, mají dva domovy…
když se zeptáte puberťáka ve střídavce, kde je doma, řekne vám že neví. ale že bydlí i u mamky i u taťky.
když se zeptáte malého dítěte, kde je doma, neví, co to je!
takže zdar střídavé péči!
a všem co ji tak srdce chtivě doporučují a věří si že by do ní šli, tak jen jděte. zkuste si pendlovat, zapomínat věci, přepisovat úkoly nadvakrát, loučit se s kamarády a chybět u všeho co je pro dítě důležité! taky budete tak pružní a spokojení? nebude vás to mrzet? nebudete unavení? pak jste jedničky! klobouk dolů!

Příspěvek upraven 20.09.14 v 17:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
21.12.10 23:44

Taky bych to řešila jinak, tatínek si může chodit pro děti klidně i několikrát týdně, dobrý vztah bych chtěla zachovat, ale tohle mi nepřijde vhodné pro tak malé děti, psychologové to v 99% nedoporučují.
Nicméně jako základ považuji, že budou rodiče bydlet blízko sebe a děti budou chodit stále do jedné školky (školy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2473
21.12.10 23:47
ZuzaM píše:
Taky bych to řešila jinak, tatínek si může chodit pro děti klidně i několikrát týdně, dobrý vztah bych chtěla zachovat, ale tohle mi nepřijde vhodné pro tak malé děti, psychologové to v 99% nedoporučují.
Nicméně jako základ považuji, že budou rodiče bydlet blízko sebe a děti budou chodit stále do jedné školky (školy).

moje řeč :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.10 16:44

Tak ona se střídavá péče dává i tam, kde dítě navštěvuje dvě školky nebo školy. protože si to jeden tvrdohlavý rodič prostě vydupe a vylže…
tudíž - ve dvou školách v jednom městě se učí z jiných knížek, mají jiné pracovní sešity, jiný systém domácích úkolů (klasické základky). natož v jiných městech.
když dítě v noci pláče, ve škole spí - problém. když tady pospíchají, že už se na mě ex nemůže dívat - jasněže se něco zapomene. a jaký je problém ujet 30 km aby byl klid. Obrovský! šetří se benzín!
a únava - když ho po škole tahá po příbuzenstvu, místo aby si sedli nad úkoly?

neupíraám tuto možnost tam, kde se lze na druhého na 200 % spolehnout a kde ten druhý předvídá dopředu, kde dítě navštěvuje jednu školu nebo školku, přes týden mu kamarádi zůstanou stejní. pak ano. ale to je z mé praxe a zkušenosti pouze zlomek. takže vím, o čem mluvím, kathusko. jestliže to u vás funguje - gratuluji. ale to neznamená, že to tak funguje všude. a je hezké navenek se tvářit, jak ex vycházím vstříc, co vše narozdíl od ex zařídím a ve skutečnosti se chovám jinak. to, že jsou některé situace nepochopitelné, to jsou. ale neznamená to, že nejsou nebo že se dokonce neopakují.
takže tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.10 16:49

ještě to pro dítě důležité - když dítě řekne, že se chce se spolužáky zůčastnit čehokoliv, ale je to holt v sobotu nebo v druhém týdnu, je to problém nepřekonatelný. a pro dítě je důležité si kamarády udržet. a to, že se pořád vytrhává z kolektivu (v obou městech), je pro dítě problém. ono to nepřizná, ono to na něm dokonce napsané není. protože se od něj čeká, že bude silné, chápavé, tolerantní, že má dost energie na to se stím popasovat. nemá. po pár letech je z něj hromádka nervů, nebo syčák.

• Citovat
  • Upravit
44198
22.12.10 21:07

Plně souhlasím s názorem anonymní včera v 17:21.
Jsem absolutně proti střídavé péči a pro své děti bych to nikdy nechtěla, ani kdybych měla jakkoliv nekalou cestou dosáhnout svého.

Znám dítě ve střídavé péči asi od 3 let - tak nějak to vyplynulo ze situace tatínka a maminky - oba chodili do práce na směny a směnu měl každý v týdnu jinou, každý částečnou výpomoc s hlídáním. Oba bydlí na jednom sídlišti, dá se říct, že si nikdy neházeli klacky pod nohy a to ani přesto, že oba mají nové rodiny a další děti. Partneři obou se k dítěti ve střídavé péči chovali vstřícně, snažili se ho brát jako vlastní dítě. No a dnes dítě v mladším školním věku se jim na střídavou péči vykašlalo, je k vůli psychickým problémům s tím spojených v péči psychologa. Hlavní problém je, že se dítě cítí odstrčené, nikde nemá domov, všude si připadá jako host.

Rodiče jsou naštěstí velmi rozumní a domluvili se na klasice(na doporučení psycholožky i přání dítěte) - péče matky, každý druhý víkend u otce a jeden den v týdnu u otce. Maminka je na MD. Psycholožka jim doporučila, že ten den by měl být pravidelně - prostě aby dítě cítilo nějakou jistotu. Až později, až dítě překlene aktuální problémy, může si ho otec brát i nepravidelně jinak podle pracovních možností.

Maminka mi říkala, že už by do toho nikdy nešla, ale tenkrát to prostě vyplynulo z té situace.

Já osobně považuju střídavku za výstřelek mody, rozmar, kdy už se neví, jak by otec matce zaškodil. Malé dítě podle mě potřebuje klasicky matku. Jinak se nevytvoří základní vztah a přilne k někomu jinému. Aspoň já to tak vnímám. Je to můj názor a nebudu se o tom s nikým dohadovat :-) Každý, ať si to řeší, jak chce. Ale nejvíc to škodí dítěti.

Navíc, trend střídavky je poměrně mladý. Nejsou vypracovány žádné studie o pozitivním vlivu na dítě. Na to je prostě brzy. Všechny články o pozitivním vlivu pramení podle mě z hlav fanatických otců, nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
22.12.10 21:12

Souhlasím s Janou, střídavá péče na ja prd. Nemá žádný pozitivní efekt, ba naopak. Pokud jste rozumní, dohodnete se na svěření dětí do tvé péče a styk otci umožníš prakticky, kdy bude chtít. Dohoda o styku rodiče s dítětem nepotřebuje schválení soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
22.12.10 21:19
Dana27 píše:
Souhlasím s Janou, střídavá péče na ja prd. Nemá žádný pozitivní efekt, ba naopak. Pokud jste rozumní, dohodnete se na svěření dětí do tvé péče a styk otci umožníš prakticky, kdy bude chtít. Dohoda o styku rodiče s dítětem nepotřebuje schválení soudu.

Přesně tak, pokud se rodiče dohodnou, jen se do do rozsudku poznamená, že jsou na styku dohodnuti a žádné dny ani časy se tam nepíší, nikdo to neřeší :-) Není třeba dělat z dětí pokusné králíky. Tak to vnímám já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
23.12.10 14:51

Moje děti jsou cestovatelské typy, klidně stráví dva týdny u prarodičů na Šumavě (voláme si přes PC jednou denně a někdy na mně ani nemají čas), klidně pojedou na víkend s kýmkoli kamkoli (jen když bude legrace)… Ale potřebují mít svůj domov, svoji postýlku se svýma plyšákama…a v týdnu neexistje, že by si je třeba vzala babi, „ve školce se zítra bude péct, jde se k hasičům, Bibinka má narozeniny“…a co teprve výtvarka, oddíl, návštěvy, víkendové závody?
No neumím si „střídavou péči“ představit ani u velmi pohodových a vstřícných expartnerů, pořád mi vychází nejlíp jeden domov a oba rodiče (to, že jeden z nich tráví nějaký čas jinde ani nevadí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
25.12.10 20:32
Jana206 píše:
Plně souhlasím s názorem anonymní včera v 17:21.
Jsem absolutně proti střídavé péči a pro své děti bych to nikdy nechtěla, ani kdybych měla jakkoliv nekalou cestou dosáhnout svého.

Znám dítě ve střídavé péči asi od 3 let - tak nějak to vyplynulo ze situace tatínka a maminky - oba chodili do práce na směny a směnu měl každý v týdnu jinou, každý částečnou výpomoc s hlídáním. Oba bydlí na jednom sídlišti, dá se říct, že si nikdy neházeli klacky pod nohy a to ani přesto, že oba mají nové rodiny a další děti. Partneři obou se k dítěti ve střídavé péči chovali vstřícně, snažili se ho brát jako vlastní dítě. No a dnes dítě v mladším školním věku se jim na střídavou péči vykašlalo, je k vůli psychickým problémům s tím spojených v péči psychologa. Hlavní problém je, že se dítě cítí odstrčené, nikde nemá domov, všude si připadá jako host.

Rodiče jsou naštěstí velmi rozumní a domluvili se na klasice(na doporučení psycholožky i přání dítěte) - péče matky, každý druhý víkend u otce a jeden den v týdnu u otce. Maminka je na MD. Psycholožka jim doporučila, že ten den by měl být pravidelně - prostě aby dítě cítilo nějakou jistotu. Až později, až dítě překlene aktuální problémy, může si ho otec brát i nepravidelně jinak podle pracovních možností.

Maminka mi říkala, že už by do toho nikdy nešla, ale tenkrát to prostě vyplynulo z té situace.

Já osobně považuju střídavku za výstřelek mody, rozmar, kdy už se neví, jak by otec matce zaškodil. Malé dítě podle mě potřebuje klasicky matku. Jinak se nevytvoří základní vztah a přilne k někomu jinému. Aspoň já to tak vnímám. Je to můj názor a nebudu se o tom s nikým dohadovat :-) Každý, ať si to řeší, jak chce. Ale nejvíc to škodí dítěti.

Navíc, trend střídavky je poměrně mladý. Nejsou vypracovány žádné studie o pozitivním vlivu na dítě. Na to je prostě brzy. Všechny články o pozitivním vlivu pramení podle mě z hlav fanatických otců, nic víc.

Hezky napsané! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
2.1.11 10:06

Ahoj,
byli jsme u soudu kvůli dětem, tam jsme se domluvili na střídavce týden on a týden já, jenomže otcovi se to asi rozleželo v hlavě a řekl, že by chtěl děti ne hned týden, ale postupně. Jenomže my máme rozhodnutím u soudu dáno tedy zatím jen na zkušební dobu že týden budou u mě a týden u něj, Ta zkušební doba je nastavená právě proto, aby si děti vyzkoušeli jak to budou snášet. Ale otec už teď chce aby je měl třeba jen na víkend. No já nevím jak se k tomu mám postavit ? Pak nechápu proč jsme se resp. on se mnou u soudu takto dohodl, já střídavku nechtěla. Já chtěla aby je měl 1× za 14 dní ale on chtěl týden a týden. Co by jste dělali vy ? Holky díky za reakce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí