Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Prosím o ponechání anonymu, týká se to rodiny. Já už normálně nevím co mám dělat. Mám tchýni co mě k smrti nesnáší. No budiž. Jenže před časem jsem se dozvěděla, že o mě šíři různé pomluvy, došlo k hádce a neviděla jsem se s ní už skoro rok. Jenže teď se mi poslední dobou donáší jak o mě mluví před lidmi jako o svi.ni, pí. č.. a podobné chutné výrazy a ke všemu vykládá jak braním svému manželovi vídat syna z prvního manželství, jak nechci, aby ho k nám bral a zajímal se o něj, že jsem strašný hajzl. l a chci, aby se manžel staral pouze o naše dítě a to první odkopl a že ani nechci, aby se vídal s vlastní rodinou a on mě ve všem poslouchá. Pro nic z toho co tvrdí nemá jediný důkaz, že je to pravda, protože nic z toho jsem nikdy neudělala. Manžel si syna bere kdykoliv chce, v ničem mu nebráním. To jí taky řekl, ale ona to obrátila tak, že se mě chudák bojí a to všude vykládala. To už se manžel vytočil, poslal jí do háje a přerušil s ní kontakt. I přes mé upozornění ať pomluv laskavě zanechá je šíří dál a pokaždé se dozvím totální lež jako třeba teď to, že moje rodina si schválně kupuje manžela ať se s nima nestýká atd. Jsme docela malé město a lidé už tu na mě koukají jak na nějakého vyvrhela, protože proč by si to chudinka vymýšlela. Ona si u toho dokonce i popláče jak to vykládá. Prostě už to zahnala do takové krajnosti, že mě ty její lži společensky znemožňují a ona toho prostě nenechá i když jsem jí o to žádala. Takže na ní chci už podat trestní oznámení. Jenže hmatatelně v ruce nic nemám, pouze lidé mi řeknou. Jenže nemůžu očekávat, že když mi někdo líčí jaký mám cejch totálního zmetk. a, že mi to půjde dosvědčit i na PČR. Být chlap tak si to vyřídím hezký ručně, ale takto jsem bezmocná. Manžel stojí při mě, jeho to také štve, ale co dělat? Buďto podám to TO pro pomluvu nebo nevím co jiného. Nebo pokud mi poradíte jak jste se vy vypořádaly s takovým dárečkem budu za každou radu či nápad ráda. Jen prosím ne rady typu mrtvá krysa před dveře, oholit jí hlavu dohola atd.
tvůj manžel vážně souhlasí s tím, abyste na jeho matku podali trestní oznámení?
ty myslíš, že se jí to nějak prokáže? akorát to bude voda na její mlýn a ostatním potvrdíš, že jste divní
prostě si jí nevšímej a nejbližším, které máš ráda, řekni svůj názor na to všechno
@EmmaAnna píše:
tvůj manžel vážně souhlasí s tím, abyste na jeho matku podali trestní oznámení?![]()
ty myslíš, že se jí to nějak prokáže? akorát to bude voda na její mlýn a ostatním potvrdíš, že jste divníprostě si jí nevšímej a nejbližším, které máš ráda, řekni svůj názor na to všechno
Vis co.. ja se jim nedivím. Člověk je z toho uz tak špatný, snaží se bránit všemožně. Ale v tomto případě to nepomůže. Dost mi to připomíná myho ex. To je tezkej magor. I moje bývalá tchýně je divná. Jednou mi brečí do telefonu, at jejiho syna dostanu na psychinu, že je blázen, podruhé mi sprostě nadává. Nejlepší je to házet za hlavu. Cokoliv totiž zakladatelka podnikne, tak je to voda na mlýn tchýně, jak napsala tady kolegyně. Zavání to psycho poruchou (histrion, nebo jak se to jmenuje)
Zakladatelko, přecti si o tom neco. Možná ti z toho bude neco na tchýni sedet a povzneses se nad to ![]()
Zakladatelko, předně je mi líto v jaké situaci se nacházíš.
Ale pamatuj si, že pomluvu NIKDY nevysvětlíš!!! Jakmile se začneš obhajovat, lidé si řeknou „na každém šprochu, pravdy trochu“. Jakmile se budeš stahovat a mlčet, lidé si řeknou „kdo mlčí, souhlasí“.
Každopádně sedněte si s manželem a domluvte se, jak chcete vy dva žít. Přece se nebudete stále schovávat. Nebo se odstěhujte. Píšeš, že máte děti, jak se budou cítit děti, když budou vyrustat v takovém prostředí.
@elen-ka pěkně napsáno a je to pravda, takči onak, bude to špatně
lidi si vždycky najdou odpověď, pořekadlo a proto je hloupoust řešit a trápit se okolím.
Vždyť tady jsme zažily všechny(nebo aspoň to četly)jak se v diskuzích uráží, osočuje, ponižuje. A podávají se trestní oznámení? zamyslí se ty co to dělají, že by se měly chovat korektně a tolerantně? bohužel né a sama jsem zažila v pár diskuzích, že ať člověk řekne cokoli, tak to ten „zlý“otočí proti němu a nikdy se neobhájí, protože všechny pravdy, argumenty… lidi otočí, překroutí, zesměšní. A s takovýma lidma nejd vést rozumnou diskuzi, takže hodit za hlavu a myslet si svoje.
Jedna věc je, že tchýně pomlouvá a druhá věc je, že to někdo vyslechne a pak ti to donese. Kdyby ten posel byl tvůj člověk, tak by tchýni zarazil. A jestli ti to ještě „dobré duše“ chodí povídat - zaraz ty je. Nebudeš nic vědět a bude to. Jistě při tom rozhovoru dáváš zabrat i ty jí a ačkoliv to chápu, je to zbytečné. Jen se tak roztáčí spirála nenávisti a pomluv. Čím víc se do exkrementu strká, tím víc páchne. Kašli na ni. Když nebudeš nic vědět, nebudeš se trápit.
Až ti zas někdo přinese nějakou pomluvu, tak jí musíš vyvrátit.
Nebere si dítě z předchozího manželství?
Reakce: zrovna naposledy jsme s ním byli tam a tam. (podle pravdy)
Reakce, na jiné pomluvy to samé. Třeba: včera jsem si s tchýní volala a byla v pořádku, pěkně jsme si pokecaly. Ale prý dostala nějaké nové prášky, řeknu manželovi, aby to pohlídal. Nechci aby se tchýně dostala do pomluv, to nikomu neříkejte!
A v podobném duchu, když budeš stále mile reagovat, ono se to obrátí.
@Moniňoň nepřipadá mi normální podávat trestní oznámení na tchýni pro pomluvy, natož na vlastní mámu. I kdyby byla jakákoliv, tohle lidi nedělají. Myslím si, že tady opravdu platí, že na každém šprochu pravdy trochu ![]()
@Paralenka červená píše:
Až ti zas někdo přinese nějakou pomluvu, tak jí musíš vyvrátit.
Nebere si dítě z předchozího manželství?
Reakce: zrovna naposledy jsme s ním byli tam a tam. (podle pravdy)
Reakce, na jiné pomluvy to samé. Třeba: včera jsem si s tchýní volala a byla v pořádku, pěkně jsme si pokecaly. Ale prý dostala nějaké nové prášky, řeknu manželovi, aby to pohlídal. Nechci aby se tchýně dostala do pomluv, to nikomu neříkejte!A v podobném duchu, když budeš stále mile reagovat, ono se to obrátí.
To nevyvrátíš. Když ti bude chtít někdo ublížit, tak ti ublíží. Jedině snad vzít toho, kdo pomlouvá i s tím, kdo tu zprávu přinese a a mezi vokama si to vyříkat a umlátit pomlouvače argumenty. A i to se nemusí povést, protože každé máme na události pohled jiný a i když vidíme stejnou věc, každý o tom budeme mluvit jinak.
Prosla jsem si tim samym, jen teda po rozvodu. Tchyne proti me vsude pomlouvala, stvala proti me deti, psala mi anonymy domu, do prace…korespondaky, aby si kazdy mohl precist jaka jsem - ty vyrazy co byly popsany vyse
. Resila jsem to s pravnikem, socialkou a vsude mi rekli at to necham byt, protoze tyhle lidi jsou „nemocny“. Kdyz to budes resit, budou vedet, ze Te to trapi a to je co chteji. Pritvrdi. Takze vim jak moc je to tezky, ale vykasli se na ni. Zij si po svym, lidi co Te znaji a maji radi, nazor na Tebe urcite nezmeni. ![]()
@EmmaAnna píše:
@Moniňoň nepřipadá mi normální podávat trestní oznámení na tchýni pro pomluvy, natož na vlastní mámu. I kdyby byla jakákoliv, tohle lidi nedělají. Myslím si, že tady opravdu platí, že na každém šprochu pravdy trochu
Ano. Často se stává, že lidé apelují na slušnost těch druhých a právě proto si na ně dovolí. Na některé lidi slušnost neplatí a tím spíše mají pocit, že mají pravdu a boj vyhráli. Někdy je třeba se nad to buď povznést a nebo to hrubě zarazit.
@Kobliha51 to není o žádné slušnosti
když bude dělat divné věci, které 99 % lidí neudělá nebo odsuzuje, tak se nemůže divit, že bude pro ostatní divná
Pardon, ale řešit pomluvy trestním oznámením? To chápu u celebrity, když bulvár uvádí vyloženě lži (a vlastně i tam jsem k tomu rezervovaná
)
Proti pomluvám se bojuje těžko. Kašli na to. Vím, že se to snadněji řekne než udělá, ale věř mi, nevyhraješ. Pokud tě to fakt tak drtí, tak se odstěhuj někam mimo její vliv. Nakonec, co ti je po tom, co si o tobě myslí cizí lidi? Kdo tě zná, tak přece ví, jaká jsi a neuvěří nějakýmu pouličnímu cancu, co se o tobě šíří. A pokud uvěří, tak to asi není zas tak dobrý přítel (viz dopis od manželova kamaráda) a nemusíš toho litovat. Jo, a pak je tady ještě ta možnost, že jsou ty pomluvy na reálném základu a proto jim tolik lidí tak snadno uvěří, ale to musíš vědět jen ty sama ![]()
@EmmaAnna píše:
@Moniňoň nepřipadá mi normální podávat trestní oznámení na tchýni pro pomluvy, natož na vlastní mámu. I kdyby byla jakákoliv, tohle lidi nedělají. Myslím si, že tady opravdu platí, že na každém šprochu pravdy trochu
Nikde napíšu, že je to normální, ale jen podotýkám, že zoufalý člověk dělá zoufalé věci. Navic ona ani TO nepodala
@EmmaAnna píše:
@Kobliha51 to není o žádné slušnostikdyž bude dělat divné věci, které 99 % lidí neudělá nebo odsuzuje, tak se nemůže divit, že bude pro ostatní divnáPardon, ale řešit pomluvy trestním oznámením? To chápu u celebrity, když bulvár uvádí vyloženě lži (a vlastně i tam jsem k tomu rezervovaná
)
Chapu te, ale ve chvíli, kdy ti to hrubě narušuje osobní a celkový život to chceš zarazit a hledas východisko. Tobě by bylo příjemný toto? Me to teda příjemný není a nejhorší je to, že se vlastně nemáš jak bránit
@axlpol píše:
@elen-ka pěkně napsáno a je to pravda, takči onak, bude to špatnělidi si vždycky najdou odpověď, pořekadlo a proto je hloupoust řešit a trápit se okolím.
Vždyť tady jsme zažily všechny(nebo aspoň to četly)jak se v diskuzích uráží, osočuje, ponižuje. A podávají se trestní oznámení? zamyslí se ty co to dělají, že by se měly chovat korektně a tolerantně? bohužel né a sama jsem zažila v pár diskuzích, že ať člověk řekne cokoli, tak to ten „zlý“otočí proti němu a nikdy se neobhájí, protože všechny pravdy, argumenty… lidi otočí, překroutí, zesměšní. A s takovýma lidma nejd vést rozumnou diskuzi, takže hodit za hlavu a myslet si svoje.
Bohužel souhlasím, děje se to ne jen zde na diskuzích. Kdo chce, vždy si něco najde, aby mohl ublížit. ![]()