Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak si ty peníze posílala?
Jedinný důvod proč blokovat kartu je pokud si vlezla na nějaký web, kde měli vlastní formulář, kam si jim napsala data ke kartě. Pak skutečně chceš tu kartu zrušit.
Pokud si to posílal přes nějakou serioznější službu, přímo na účet a nebo klasickou platební bránu s dvojitým zabezpečením, tak se nic stát nemůže.
@Anonymní píše:
Ahoj, stalo se mi něco, co bych u sebe nikdy nečekala. Napálila sem se na internetu. Poslala jsem na popud kamarádky na cizí účet 2 eura (soutez), samozřejmě totální pomateni smyslu, jsem blba!!! Vzápětí js si to uvědomila, všechny platby i kartu si v internetovém bankovnictví zablokovala, platba těch dvou eur má blokaci do 3.11.2021. Musím si jít vyměnit do banky kartu, aby se nestalo, že mi budou později strhávat nějaké peníze? Jinak bych po 3.11. kartu odemkla. To bude ostuda! A zaplatím samo za výměnu platební karty… Prosim poradte. A klidně mi dejte co proto. Sama teď dělám asi toto:![]()
![]()
Prosím anonym. Stydim se.
Tak pokud jsou to jen dvě eura, je to levná zkušenost.
Ta blokace ti zmizí i dřív než 3/11, pokud se to do té doby odečte z účtu.
Ale máš jistotu, že si obchodník to číslo karty neuložil pro případné budoucí platby?
Pokud vím, že jsem někde prolátla číslo karty, nechala bych si ji zablokovat a vydat novou.
Pokud jsi někde opravdu zadala údaje ke kartě, tak bych ji radši zrušil a nechal si vydat novou. Ale pokud jsi to poslala jinak, tak máš jen levnou zkušenost za 2€
Ahoj,
nemusí jít vůbec jen o dvě éčka,
přes různé aplikace (a vzdálené přístupy) existuje na netu i možnost vyluxování účtu docela - prostě naletíš a posíláš pachateli kódy a on se dostane na ovládání tvého i-bankingu… (phishing, spoofing, vishing - dej tahle slova do vyhledávače a za ně napiš slovo podvod.. vyleze ti vysvětlení všech těchto způsobů…)
kartu obratem zruš, běž v pátek do banky a potvrď blokaci té transakce,
minulý týden u nás byl třeba úplně normální hodně starý důchodce, co poskytl přes any-desk (vzdálený přístup do svého bankovnictví) pod vidinou investic a vysokých úroků ze svých peněz právě kódy a data a přišel o 400tisíc!!!
sakra, lidi, NEDĚLEJTE TO.
Jak psali ostatní zakladatelko, jestli jsi jen poslala peníze a nezadávala k platební kartě protistraně přístupové data, nemělo by se jim podařit z karty vybírat…ALE! Mám čerstvou zkušenost, že člověk nemusí ani přístupové údaje nikomu poskytnout a peníze vybrat z účtu lze.
Tento týden se mi stalo, že mě email z mojí banky upozornil, že na mojí kartě proběhla transakce s převodem měny. Nikomu z příbuzných jsem do Itálie ani nikam jinam v zahraničí peníze neposílala, takže jsem zbystřila a nahlédla do internetového bankovnictví. A taky že ano. Chybělo mi sice jen 99,42kč ale to jen na první pokus aby zjistili, jestli je karta aktivní a jestli z ní lze vybírat. Loni jsem měla zaplacený Netflix a údaje z karty jsem jim samozřejmě poskytla…t. j. číslo karty a ověřovací kód. Nic víc, jako vždy při platbě na internetu. Jenže stržené peníze nebyly z českého Netflixu ale z jejich pobočky v Bogotě v Columbii, kde se evidentně z jejich databáze zákazníků a čísel karet k mým údajům dostali.
Prostě únik dat. Platba proběhla z Bogoty na místním terminálu. Ověřovací sms která mi vždy chodí nepřišla a nikdo neví jak je to možné. Email přišel po dvanácti hodinách od přesunu peněz. Okamžitě jsem kartu zablokovala a zrušila a nechala si vystavit novou. V takovém případě už nikdo nic z účtu nevybere. Peníze mi banka vrátila a jednali rychle, takže jsem vlastně o žádnou hotovost nepřišla. Doporučuji odhodit stud a zavolat do banky a poradit se na postupu. Platbu nechej stornovat jako omyl a příště dávej pozor.
Ahoj, stalo se mi něco, co bych u sebe nikdy nečekala. Napálila sem se na internetu. Poslala jsem na popud kamarádky na cizí účet 2 eura (soutez), samozřejmě totální pomateni smyslu, jsem blba!!! Vzápětí js si to uvědomila, všechny platby i kartu si v internetovém bankovnictví zablokovala, platba těch dvou eur má blokaci do 3.11.2021. Musím si jít vyměnit do banky kartu, aby se nestalo, že mi budou později strhávat nějaké peníze? Jinak bych po 3.11. kartu odemkla. To bude ostuda! A zaplatím samo za výměnu platební karty… Prosim poradte. A klidně mi dejte co proto. Sama teď dělám asi toto:
Prosím anonym. Stydim se.