Podvody našeho syna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Capelucia
20.7.20 08:08

Jestli má dítě tak časně a moc narušenou důvěru k rodičům, že se bojí přiznat dvojku 8o, tak ke psychologovi bych poslala rodiče a ne syna. V příspěvku všechno je… „rupli nervy“ až „fyzický trest“. Zakladatelka si může dělat iluze o své rodině jaké chce - své dítě terorizují. Já taky čekala, jaký problémový kluk to bude.
Jen tak dále a stvoříte docela oblíbený scénář. Dítko školu skončí s docela dobrým výsledkem, možná nějakými problémami po cestě. Pak co nejrychleji šťastně odejde z domu, nejlépe hned po střední ani ne po prázdninách a zařídí se podle sebe. Někde po cestě si bude léčit pocity méněcennosti, ale jistě najde někoho, kdo mu pomůže a koho si bude vážit - již dávno bude vědět, že pomoc a podpora se v rodině nehledá. Rodiče ho pak budou nutit k návštěvám a ani se nenadají a budou sousedům vykládat jakého mají nevděčného syna, protože jim nepřijde ani ukázat vnoučata. Celý život si nevšimnou, že si jaksi zapomněli k němu vybudovat vztah a že aby děti pak někam jezdili, musí se tam cítit dobře a mít své rodiče rádi, což vůbec není automatické.

• Citovat
  • Upravit
21091
20.7.20 08:16

Zakladatelko, pokud si vy sami neuvědomíte, že máte problém, pak nic moc nepomůže. Váš syn se z nějakého důvodu (fyzické a psychické tresty, srovnávání se sestrami atd.) rozhodl, že je pro něj lepší schovat žákovskou, než vám ukázat dvojku nebo trojku.

To je potřeba si uvědomit, a pokud půjdete do střediska výchovné péče, pak vám mohou pomoci. Ale jakmile to všechno budete nakládat jen a jen na něj, tak si možná ulevíte vy, protože mu nalinkujete, jak s ním budete zacházet, a jak to budou řešit učitelé. Ale domluvili jste se s ním, co by potřeboval, jak by mu to vyhovovalo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
20.7.20 08:22

Podle mě není problem jen v tom, že podvádí, ale i v tom, že neni dost chytrý, aby mu po tolika failech došlo, že se na to vždycky přijde a situaci ti ještě zhorši :,(

Bála bych se, do čeho se pustí příště. Je to ideální adept na úvěrové podvody, tam je taky „zisk“ okamžitý a když se na to přijde, sedi často pachatel jako bulik kouká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
20.7.20 08:26

Podívej se na… :roll:. Připomnělo mi to mou babičku, která byla milující, skvělá, hodná a všechno možný. Měla jedinou"chybu". Neustále mi tímto způsobem / podívej se na/ podstrkovala mou sestřenku. Jediné čeho tímto dosáhla bohužel bylo to, že jsem sestřenku začala nesnášet. Jestli chcete mezi své děti vrazit klín, pak s tímto chováním pokračujte - funguje to spolehlivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
20.7.20 08:29

Zkuste pročít knihu Dítě na vlastní pohon - za mě jedna z nejlepších knih o tom, jak přistupovat k výuce a známkám dětí.

Jinak - vůbec ho nesrovnávejte s jinými, to je zlo největšío zla, kterého se rodiče na dětech dopouští a pak vznikají různé emoční tlaky na všech stranách… což se projeví třeba i tím přepisováním známek.

A vůbec se mi tedy nelíbí, že z 3 dělá 1, to je hodně narušený vztah vůči vám - kdyby z 5 dělal 4, vnímala bych to jinak. Vidím v tom, že se vám snaží vyhovět, splnit vaše přání
a touhy po chlapci s výbornými známkami, proto podvádí.

Měla byste spíše vy a manžel, jak tu zaznělo, zapracovat na sobě - nechat ho nyní volně dýchat a plně mu předat zodpovědnost za své známky, i za cenu toho, že i nadále bude je přepisovat - on pak přestane, když zjistí, že vlastně není na to žádná odezva, která mu říká, TY TY TY, to děláš špatně. Odezva být musí, ale zcela jiná - já ti pomohu, pokud si myslíš, že něco nevzládáš, ale finální známka je tvoje zodpovědnost, ne moje.

Se SVP mám zkušenost u svého bratra - chodil ambulantně, i já tam byla, pomohlo částečně (spíše zabrzdilo ještě hlubší propad), ale u nás se řešily problémy mnohem většího kalibru (a opět za to mohli z velké části rodiče a jejich přístup - naši navíc rozvedení, takže brácha měl prepubertu i pubertu emočně hodně narušenou, zůstalo to v něm dodnes, kdy už je dospělý chlap) a nějaké přepisování známek mi přijde jako pusinka, kterou bych jedním dechem vyřešla během pár týdnů.

Zapracujete primárně na sobě vy jako rodiče a zeptejte se kluka, co si vlastně představuje. Asi na poprvé nic neřekne, ale v tomto by to chtělo pak, aby si s ním o jeho problémech promluvil někdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14108
20.7.20 08:29

Zakladatelce by z mých vysvědčení rupla cévka.

Se nedivím, že podvádí, když vyšilujete kvůli známkám.
Zlatí moji rodiče, s těmi nehnula ani moje pětka z fyziky na střední.

@Bábrdl píše:
Podle mě není problem jen v tom, že podvádí, ale i v tom, že neni dost chytrý, aby mu po tolika failech došlo, že se na to vždycky přijde a situaci ti ještě zhorši :,(Bála bych se, do čeho se pustí příště. Je to ideální adept na úvěrové podvody, tam je taky „zisk“ okamžitý a když se na to přijde, sedi často pachatel jako bulik kouká.

A co má dělat? Vždycky to bude špatné. Tak se snaží to oddálit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.7.20 08:37
@Anonymní píše:
Milí rodiče a hlavně paní učitelky, ráda bych znala Vaše názory a ještě lépe zkušenosti, jestli jste se někdo nesetkal se stejným problémem, který mi doma řešíme přes školní rok už dva roky. Vím, že jsou teď prázdniny, ale školní rok je tady za chvíli a mě už to teď děsí, hlavně proto, že se synem od března, v době distanční výuky, ani teď o prázdninách nemáme žádné problémy. Proto na to musim myslet čím dál tím víc, jestli neděláme někde chybu, protože jinak je to ve všech směrech super kluk. Až na podvádění se známkami. Bohužel chodí do školy v naší vesnici, kam dojíždí i děti z doslova konce světa v horách a řada rodin tam nemá interet, takže z tohoto i jiných důvodů mají stále klasické žákovské knížky. Což mě šťávě, jelikož v naprosté většině škol mají žáci ežk. Přesto ho nechci kvůli tomu nechat dojíždět a měnit mu školu na poslednií rok, už jsme domluveni s učiteli, že mu budou známky zapisovat sami a jakékoliv pokusy o podvod například zapření žákovské knížky nám budou ihned volat. Stejně bych chtěla ale přijít na to proč to dělá. Máme za sebou psychologa a na doporučení školy chodíme do PPP. Nikdy jsme ho za známky nikdy netrestali, maximálně se musel učit a my ho prezkoušeli. Přiznávám, že jsem se mu občas snažila domluvit, ať se více snaží. Bylo to na prvním stupni, vždy po třídních schůzkách, kde mi bylo řečeno, že kdyby chtěl, má samé jedničky a ne dvojky které míval. Také jsme občas s manželem pronesli, ať se podívá na sestry, které jsou více cílevědomé, ale to bylo vše. Žádné zákazy a tresty se nekonaly, jen se občas při zhoršení musel učit a museli jsme na něj dohlédnout, jinak by do toho jen koukal. Rozhodně jsme ho ale nenutili učit denně, vyjma domácích úkolů, ty ale vždy udělal, neříkám, že na sto procent, spíše to vzal rychle, jen, aby to měl za sebou, ale udělal je. Vlastně ani ty známky nejsou nijak hrozné, teď měl vyznamenání, musím říct, že i celkem pracoval i když občas něco odbyl. Jinak od šesté třídy až do minulého pololetí měl vždy dvě, tři trojky. Z takových předmětů jako je dějepis, zeměpis, občanka, přírodopis. Vím, že není prostě studijní typ, je manuálně zručný a půjde na učiliště, má již vybraný obor, který ho zajímá. Jinak doma bez řečí pomáhá, je všude oblíbený, jiné výchovné problémy s ním nejsou ani ve škole, puberta téměř žádná, tohle všechno, když srovnám s holkama, tak je to s ním mnohem jednoduší. Až na ty podvody, vyzkoušeli jsme všechno od domluv, po tresty, přes sliby, že to necháme zcela na něm a pokud nebude propadat a psát úkoly alespoň takto jak píše, neřekneme mu ani půl slova. Vždy slíbí, že už to neudělá a za týden je to tu zas a znova. Manželovi dvakrát už ruply nervy natolik, že došlo i na fyzické tresty, nezabralo ani to. My stále jen lítali do školy, kde se to všemožně řešilo. Dokonce i s ředitelem, zástupkyní, výchovným poradcem, dostal za to i sníženou známku z chování. A my se nejednou nevyhnuli nepříjemnému rozhovoru, zda ho nepřiměřeně netrestáme za horší známku než dvojku. Stejně tak on, několikrát to s ním bylo řešeno jak v naší, tak bez naší přítomnosti. Vždy to mělo jen důsledek takový, že vymyslel další způsob jak podvádět. Nejdříve dělal to, že si známky přepisoval, pak si to nechal podepsat a napsal známku jinou, když se na to přišlo a začali ho ve škole hlídat začal si za trojku do stejné kolonky psát například dvě jedničky. I na toto se samozřejmě přišlo. Zkoušel si známku napsat na novou, jinou stránku, kterou pak vytrhl, zapíral žk, přitom ji měl v batohu(učitelé mají od nás povolení batoh v případě chybějící žákovské knížky prohledat), našli jsme nedávno při malování ztracenou žk za skříní, dvě zmizely z povrchu zemského, pravděpodobně je spálil. Ví, že už mu to nikdo nevěří a tu pro něj špatnou známku se stejně hned dozvím a je to pak pro něj mnohem horší, jinak by to nikdo neřešil, ale stejně to udělá. Jednou dokonce zmizela kvůli dvojce z matiky, přesto, že v tomto předmětu patří mezi nejlepší ze třídy. Působí to na mě tak jako kleptoman, který si nemůže pomoci. Opravdu mě to už trápí velmi dlouho a stále víc. Je to ohromná škoda, jinak je to fajn kluk. V jiných věcech absolutně nelže, vždy se přizná, to už jsem si několikrát ověřila. Tvrdí to i ve škole, několikrát se stalo, že kluci vyzvedli nějakou klukovinu, našeho u toho nechytili, stejně se přiznal, že i on u toho byl. Jak jde ale o známky, škoda mluvit. Nevíte jak mu pomoci, sice máme plán jak to bude probíhat příští rok, aby se zamezilo co nejvíce snahám o podvod, ale stejně bych to ráda nějak ještě řešila. Děkuji za přečtení.

Je mu 14.. Proč mu kontroluje zk? Já to nedělám už 3 roky.. Jasně jsem klukovi řekla, že známky jsou jeho věc, buduje si svoji budoucnost.. Když se na to vykasle, bude mít problém on.. A hotovo.. Má vyznamenání.. Je mi zcela fuk, jaké Znamky nosí.. Prostr jeho záležitost.. Ví, že kdyby propadl nebo tak cosi, tak já ho živit nebudu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.7.20 08:39
@Kazimíra Olejovka píše:
Zrušením ŽK problém nevyřeší. Trochu si protiřečíš, když píšeš, že za dobré vysvědčení dárek, ale připomínat, že se učí pro sebe - on ten kluk se učí pro rodiče. Dárek jako motivace k učení je velice špatná! A není vůbec pravda, že podle známek vybere školu a podle školy zaměstnání. Mám učňák…co to o mě vypovídá? Měla jsem 4 a odmaturovala se samými 1. Nedělám prodavačku, jakou jsem se vyučila, ale finanční controlling. Dělám druhou VŠ a teď se překvalifikovávám. Násilím nedocílí ničeho (a nemyslím jen to fyzické). Pokud ho doma ponižují, tak se nemůžou divit. Ten kluk má jen strach z těch keců, že má dvojku.

Napsala jsem svůj názor. A učí se opravdu pro sebe, ta odměna je jen proto, aby se měl na co těšit. Mlácení za známky by mělo být tabu. Opravdu se učíme jen pro sebe. Protože to, co ti v mladém vku uvízne v hlavě, většinou to tam vydrží. V dospělosti to všechno jde s mnohem větším úsilím. Jsou školy, které na prospěch koukají. Takže je docela fajn je mít dobré, ulehčí to cestu. Nemusí to znamenat, že v životě nakonec uspěje, to záleží i na jiných věcech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65677
20.7.20 08:39
@martina.se píše:
Je mu 14.. Proč mu kontroluje zk? Já to nedělám už 3 roky.. Jasně jsem klukovi řekla, že známky jsou jeho věc, buduje si svoji budoucnost.. Když se na to vykasle, bude mít problém on.. A hotovo.. Má vyznamenání.. Je mi zcela fuk, jaké Znamky nosí.. Prostr jeho záležitost.. Ví, že kdyby propadl nebo tak cosi, tak já ho živit nebudu..

Tak u nás byla povinnost rodiče to jednou za měsíc podepsat, na prvním stupni za týden. Rodič se má zajímat o studijní výsledky svých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
20.7.20 08:45
@Trojlístek píše:
On měl nejhůř dvojky a vy jste na něj klekli jakoby měl dělat reparát pomalu. Umím si docela solidně představit, co se dělo v té dětské hlavě. V těch poradnách by mě spíš zajímalo, co řekli vám jako rodičům, protože vy jste to podělali. Někteří by si opravdu měli sami někam zajít, než začnou poučovat a školit vlastní děti. On ten ledabylý přístup není úplně tak špatný, navíc v dnešní době, kdy je vyvíjen takový tlak, kdo se nenechá tlakem udolat je na tom mnohem lépe, než vystresovaný premiant. On svým přístupem má max 3 a co jako? O čem to vypovídá? Má se hroutit a hrotit to jako vy? Nechte ho na pokoji, furt ho neřešte a uvidíš, co se bude dít. On dobře ví, že tím co dělá nic nevyřeší, ale taky ví, že to alespoň na chvilku oddálí. Taky bych dělala vše pro to, ať mám chvilku klid od srovnávání a poučování.

Vždycky se pracuje s rodiči. Napřed se hovoří s rodiči o samotě, potom s dítětem o samotě, případně všichni společně a podle toho se to dává dohromady a navrhuje se další postup. SVP většinou nabízí komplexní řešení na bázi rodiny a školy, podle příčin. Jsou tam i pracovníci, kteří mají psychoterapeuticky výcvik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
20.7.20 08:52

A co se ho zeptat, proc to dela? Ma strach, ze mu za spatne znamky neco reknete? Sam se za ne stydi a nechce mit takove znamky nekde zapsane?
Budujte duveru, dejte mu moznost prijit a rict “zase jsem to udelal, prepsal jsem znamku, pomozte mi”. Urcite o svem problemu vi. Vsichni tady pisou, co ze cekate, kdyz ho srovnavate se sestrami atd, ale podle me si tim prosla vetsina deti a urcite to nevedlo k tomuto problemu… ja jsem na tom byla podobne. Zakovskou jsem taky zaprela, ze ji mam ve skole nebo tak neco. Ale zasahovat do ni jsem si nedovolila, prevazne kvuli studu, kdyby na to ve skole prisli. Nedejte mu situaci tezsi, at nezaziva ponizujici situace ve skole ani doma. Urcite je to vaznejsi problem, pokud vi o tom, ze to zjistite a stejne to udela.
Bud bych tomu, co je v zakovske, neprikladala duraz, nemluvila o tom a nechala ho, at si s tim dela, co chce. Treba to casem samo odezni. Na znamky bych se ptala primo vyucujicich a domluvila se tak s nimi. Mozna uz je to jenom nauceny vzorec chovani, cim vic vi, ze kvuli tomu bude problem, tim vic ma potrebu to udelat… na znamky bych se idealne ted vubec neptala, nekladla bych na ne duraz, ptala bych se, co bylo ve skole, jak se mel, co kamaradi, co se uci, ale to, jake ma znamky, bych uplne vypustila. Formulovala bych to jako “jaky mas pocit z te pisemky?” “Co tam bylo za otazky?” “Co jsi vedel a co ne?”…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
20.7.20 08:56

Zakladatelka zde tedy dostala pořádně naloženo. Nepřijde mi vůbec jako špatná máma. A komu někdy neujela ruka, že… a nebylo to za známky, ale za podvádění. Přirovnání zakladatelky ke kleptomanii, mě zaujalo. Kluk si prostě nemůže pomoct :nevim: osobně bych to zkusila neřešit. Se školou jsou rodiče v kontaktu, známky si zjistí. Doma bych se o prospěchu bavila, jen pokud by šly známky nějak dolů, jinak ne. Žákovskou bych nekontrolovala, prostě bych se informovala ve škole. Škola o problému ví a vychází vstříc. Vždyť už bude hnedle na učňáku a tam už ty papírové žákovské nebudou. Zkrátka doteď to usilovně řešili a nevyřešili, zkusila bych prostě neřešit, aspoň tedy nějaký čas. Je vás tady strašně moc takových, co si v sobě nosíte nějakou křivdu ze srovnávání se sourozenci, moc se v tom babráte, je čas hodit to za hlavu, jste dospělí a jistě se taky nějakých výchovných chyb někdy dopouštíte. Taky mám suprového bráchu, který byl vždycky klidnější a hodnější než já. S odstupem času uznávám, že je to pravda :lol: a mám ho pořád ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
20.7.20 08:56

Tak veta “at se podiva na sestry, jak jsou cilevedome” jen protoze nema same jednicky, to jste to zazdili ze vseho nejvic. Neni vetsiho ponizeni, nejenze si za to muzete sami timhle nesmyslnym srovnavanim, ale zaroven v nem budujeze nevedomky i nenavist vuci jeho sestram a ja se mu nedivim. Cely zivot uz od detstvi se u nas v rodine deje neco podobneho. Neustale podivej se na ni a na neho jak je uzasnej a chytrej. Dnes jsme dospely a nikdo z nas neni ani lepsi a ani horsi, jen to v nas nekdo neustale pestoval ptz to nebylo podle jejich predstav. Bohuzel ted se to tak trosku deje i u nasich deti, ale uz ten dosah neni takovy a muzu ti rict ze ten co mi byl neustale predhazovan, toho nemusim videt jak je rok dlouhej. Chran buh abych tohle delala svym detem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
20.7.20 09:03

@martina.se To je zase druhý extrém, který taky není úplně dobře. Jsou děti, které samostatnost vystřelí k dobrému výkonu, jsou ovšem takové které v okamžiku kdy úplně chybí kontrola začnou sklouzávat k tomu že škole nevěnují nutné minimum. Je to jako se zaměstnáním, tam je výkon kontrolován a hodnocen, je- li v nějakých mantinelech tak se nic neděje. Je-li extra nadprůměrný tak (v ideálním světě) je extra ohodnocen. Je- li dlouhodobě špatný tak se dostaví následky. V analogii vztahu rodič - dítě - škola je rodič zaměstnavatelem, dítě zaměstnancem a škola je vykonávaná práce. Je-li dobrý tým, tak je potřeba znát jeho výsledky aby se mohl ve správnou chvíli podpořit. Je-li tým špatný je potřeba průběžná kontrola aby byly výsledky aspoň na spodní hranici mantinelu. Bez kontroly to je že buď to funguje navzdory vedení, nebo to nefunguje ale chyby se pak málokdy hledají i u vedení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
20.7.20 09:04
@Bábrdl píše:
Podle mě není problem jen v tom, že podvádí, ale i v tom, že neni dost chytrý, aby mu po tolika failech došlo, že se na to vždycky přijde a situaci ti ještě zhorši :,(Bála bych se, do čeho se pustí příště. Je to ideální adept na úvěrové podvody, tam je taky „zisk“ okamžitý a když se na to přijde, sedi často pachatel jako bulik kouká.

Tak ty ses taky empatie sama, to se musi nechat. Hlavne ze s kdejakou priblblou babiznou (tchyni), ktera vys*ra pulku rodiny a chova se hur nez 10lety decko soucit mas a objektivita ti nic nerika, ale 14letyho kluka si smahem zaskatulkovala :palec: Uz by sis od toho emimina mela dat na chvili voraz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí