Podvody našeho syna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
20.7.20 10:51
@aknadar píše:
To jsi jako neobjevený dyslektik měla jedničky ze čtení? To jde?

Ano, jde to. Nevím jestli přímo jedničky, ale dobrý prospěch i v českém jazyce. Jedná se o dvojí výjimečnost a dítě tyto nedostatky kompenzuje vysokým nadáním. Proste se to naučí, zapamatuje četbou, jazykovým citem, aniž by proniklo do podstaty gramatickeho jevu. Znam dva případy poruch učení, které byly podchyceny až na střední škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65677
20.7.20 11:11
@Jana206 píše:
Ano, jde to. Nevím jestli přímo jedničky, ale dobrý prospěch i v českém jazyce. Jedná se o dvojí výjimečnost a dítě tyto nedostatky kompenzuje vysokým nadáním. Proste se to naučí, zapamatuje četbou, jazykovým citem, aniž by proniklo do podstaty gramatickeho jevu. Znam dva případy poruch učení, které byly podchyceny až na střední škole.

Jenomže nikdy nemůžou číst tak dobře jako ostatní. Je to otázka spíš gramatik, y, kterou dokáží obkoukat, ne čtení jako takového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
20.7.20 11:30
@vokishka píše:
Jenomže nikdy nemůžou číst tak dobře jako ostatní. Je to otázka spíš gramatik, y, kterou dokáží obkoukat, ne čtení jako takového.

S dvojí vyjimecnosti u dyskektika jsem se zatím nesetkala. Všichni, co znám, mají ucebnicove problémy. Ty případy, co uvádím, byla moje spolužačka ze střední a na vesnické základce měla z češtiny dvojku. Měla vyznamenání a celkově dobrý všeobecný rozhled. Knížky četla. V té době nebyly chytré telefony. Problémy v CJ začaly na střední ve velkém městě. A ten druhý případ je dcera známé, dnešní stredoskolacka. Ta je ale dyskalkulik a nikomu na základce nebylo divné, že trojka z matiky, za kterou musí bojovat, ji kazí vyznamenání. Toto prodávám, jak jsem koupila. Ptala jsem se na to spec. pedagoga, jak je to možné, aby dítě propadlo sítem a nikdo si nevsiml. Těch případů je pár, ale jsou.

V praxi jsem potkala nadaneho nemluviciho autistu(lehce nadprůměrný intelekt). Taky je to ale výjimečné, protože 80 procent autistu má MR v různém stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.20 11:36

Trestáte syna psychickým nátlakem a v podstatě vydíráním, tak jako to matka dělala mě. Takže není pravda, že ho netrestáte. „Podívej se na Petrušku, jak je šikovná“, když vyšla Peťula z kurzu, byla to pro změnu Novákovic Zuzanka, „podívej se na ní, taková hezká holka a ještě se tak hezky učí, vždyť ty bys taky mohla mít jedničku kdybys chtěla.“ Celej život poslouchat tyhlety kydy a když jsem dovalila jedničku, tak nic, protože to je přece samozřejmost, když byla dvojka, tak to bylo keců, že to mohla být jednička (jako kdyby dvojka byla hnusná známka). Dodneška mám sebevědomí na bodu mrazu, nevěřím si, že jsem na něco dost chytrá, dost šikovná, a ani co se vzhledu týká to není o moc lepší.

Děláte si to sami a dobře vám tak. Ničíte nejen vztah vy - syn, ale taky syn - sestra. Tak se zamyslete. Mě ty kecy rodičů straší v hlavě ještě teď a to už je dobrých třicet let. A taky to nemysleli špatně a nijak jinak mě netrestali.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.20 11:50

Děkuji všem za příspěvky, jen bych chtěla ujasnit, že my neřešíme známky, ale podvody. Na prvním stupni jsem mu několikrát řekla, že má na víc a kdyby se trochu snažil má samé jedničky. Myslím, že by to tak udělala každá máma, když to slyší co třídní schůzku od učitelky. Navíc jsem si pamatovala, že holky se učily více a musely se více snažit, u něj by stačilo malinko zabrat. Na učiliště ho nenutíme, řekla jsem mu, že má na střední školu, nechce. Lepší učňák a jestli si něco uvědomí může pokračovat dál, než ho nutit na střední a v 18 z ní odejde a nebude mít nic. Já co se školy týká, tak mu prostě nevěřím. Tak proto souhlasím ať je po jeho, určitě to není tak, že mu říkám, na školu nemáš, právě naopak. Zase alespoň vím, že ho toto řemeslo baví už teď má zájem a jde mu to. My s manželem jsme taky vyučení, o to vůbec nejde. Jenže jestli tohle udělá tam, ne třeba známky, ale nějaký jiný podvod, tak poletí a nikdo se ho nebude na nic ptát a nic řešit. Jinak ho chválíme myslím si, že dost. Hodně mu říkám, že má zlatou pubertu, že tu jakou měly holky bych už znova nedala. Takže také je srovnávám zase naopak. Bohužel musím přiznat, že náš vztah je teď tímto vším co se dělo ve škole narušen, proto jsme mu několikrát řekli, že mu neřekneme ani slovo ani na čtyřku, stačí když devítku projde, což určitě projde, hloupý není, to jsem nikdy neřekla. I v PPP mu vyšlo, že je nadprůměrně inteligentní. Nikdy jsme mu na známky nic neřekli, šlo jen o to, že jsme chtěli vidět snahu, ne známky. Kdyby se snažil a měl 4,neřeknu půl slova, každý nemůže být inženýr, ale ta snaha chyběla. To už je teď jedno, teď se jedná o ty podvody, ať má od shora dolů čtyřky, ale ať nepodvádí. Prosím ho, slibuji, že mi to opravdu stačí a i když to slíbí, udělá to znova. Teď co není škola je úplně v pohodě. I možná šikana se řešila, jak ve škole tak u psychologa, sám tvrdí, že ne a ani se nic neprokázalo. Domluvit se s učiteli, že nebude mít žákovskou u sebe, mi přijde jako fajn nápad, jen se bojím, že to není řešení do budoucna, spíše zamezení tady a teď konkrétní situace.

• Citovat
  • Upravit
6650
20.7.20 12:00

@aknadar Jde, protože v určité chvíli si člověk najde zkratky jak to obejít. Na ZŠ s tím není problém, horší je to potom na gymnáziu kde třeba v chemii člověk plete názvosloví pokud si na to nezaklekne a nenadrtí se to po pismenkách. Já doteď komolím jména knižních postav, dokud je neslyším správně vyslovená. Dokonce se jako dyslektik můžete naučit velmi dobře cizí jazyk, protože s věkem mozek začne fungovat jinak. Já třeba teprve ve třetí třídě začala pořádně číst, protože jsem se naučila svou dyslexii obejít a díky tomu umím číst velice rychle a zpomaluji jen u neobvyklých delších slov a jmen. Knihu o 200 stranách bez ilustrací ve formátu A5 mám přečteno za hodinu a kousek když jsem v rušném prostředí, v noci, když je klid, jsem jí schopná přečíst a zapamatovat si o čem byla během 40 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.20 12:04

@aknadar

Očividně ano. Na mladší roky si už nepamatuji a na druhém stupni už se čtení neznámkovalo. Většinou, když už se něco četlo, člověk věděl, že na něj vyjde řada a načetl si to dopředu aby věděl a nebyl za blbce. Navíc tím, jak jsem patřila mezi premianty, ale čekalo se na ty pomalejší, měla jsem čas. Ale často jsem se při čtení přeřekla, měla jsem velice špatné porozumění básním, občas i normálnímu textu, vynechávala jsem háčky, čárky, občas písmenka :D Ale vždy se to hodně zjemnilo tim, že byl někdo pomalejší a já tak měla 2× víc času, než normálně, se nad něčím zamyslet. Taky si myslím, že mi vyšší inteligence dost pomohla tohle zkrotit a přizpůsobit. Gramatiku jsem mívala na jedničky, okoukala jsem ji z knih, vše jsem na ZŠ, SŠ dělala citem, než že bych si pamatovala nějaké poučky. A třeba jazyky pro mne byly peklo, dlouhou dobu jsem měla hrozný stres, byla jsem schopná splést výslovnost slova, které jsem znala od první třídy, nerada jsem mluvila. Dostávala jsem za to i poznámky o nespolupráci v hodině, ale když já se tak bála. Pamatuji si, jak se učitelka němčiny vztekala, že mě musí dát jedničku, protože mám dobře všechny testy, ale kolegovi, který uměl německy plynule, domluvil se s přehledem, musela dát dvojku, protože kašlal na gramatiku a testy neměl nic extra. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
53518
20.7.20 12:14
@Kazimíra Olejovka píše:
Jenže tím dárkem docílí toho, že to bude dělat jen pro něj, pokud vůbec. My dáváme za vysvědčení a je jedno, jaké bude, ale důležité je, že je zas o krok dál, má za sebou další rok školy, který úspěšně zvládl.

Tak za pětky bych dárek nedávala. Ale každý si to udělá, jak uzná za vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.20 12:28

@Heivka Jak ses naučila tak rychle a dobře číst s porozuměním?

• Citovat
  • Upravit
elibro
20.7.20 12:29

Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…

A co to přestat řešit? Je dávno za věkem, kdy mu máte kontrolovat každý krok. Ober jo o možnost podvádět jednoduše tím, jlze ho kontrolovat nebudeš. Řekne ti o jedničce? Super. O čtyřce? No jo no, stane se.

Děti jsou různě citlivé. Jedno nezlomí ani rány řemenem, druhému stačí jedinkrát naznačit. O mě máma tetě v první třídě řekla, že neumím zpívat a nemám hudební sluch. To nebyla ani výčitka, jen konstatování. Nahlas jsem pak nezazpívala ROKY. Jedna, jediná, zdánlivě nevinná poznámka. A vy už se dávno točíte v divném kruhu známek, nedůvěry, podvodů a odhalení, odborníků, snah o řešení, trestů…

• Citovat
  • Upravit
1014
20.7.20 12:38
@elibro píše:
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…

A co to přestat řešit? Je dávno za věkem, kdy mu máte kontrolovat každý krok. Ober jo o možnost podvádět jednoduše tím, jlze ho kontrolovat nebudeš. Řekne ti o jedničce? Super. O čtyřce? No jo no, stane se.

Děti jsou různě citlivé. Jedno nezlomí ani rány řemenem, druhému stačí jedinkrát naznačit. O mě máma tetě v první třídě řekla, že neumím zpívat a nemám hudební sluch. To nebyla ani výčitka, jen konstatování. Nahlas jsem pak nezazpívala ROKY. Jedna, jediná, zdánlivě nevinná poznámka. A vy už se dávno točíte v divném kruhu známek, nedůvěry, podvodů a odhalení, odborníků, snah o řešení, trestů…

Přesně :palec:. Tak se s ním zakladatelko domluv a na rovinu se ho zeptej jak to chce řešit. Když ti neodpoví, navrhni mu, že nějaký časový úsek, dejme tomu dva měsíce tu žákovskou nechceš vidět. Ptej se ho, co bylo ve škole, zajímej se, co se učili, co spolužáci, ale neřeš ty známky. Jen pokud ti řekne sám, tak si ho vyslechni. Domluvte se na tom spolu, navrhni mu to a dej mu tu důvěru s tím, že za dva měsíce to budeš chtít vidět, protože je to stále žák na základní škole a tobě na něm záleží, ale řekni mu, že mu věříš a tohle dodrž. Uvidíš pak co bude dál, ale nech ho ty dva měsíce (jen příklad) na pokoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ziuatanejo
20.7.20 12:53
@Jana206 píše:
Vyhledejte středisko výchovné péče. Tam jsou připraveni vám pomoct a jsou k tomu více kompetentní než výchovný poradce na škole nebo PPP. Bohužel pokrytí těmito středisky není tak husté jako PPP a z té malé vesnice v horách budete muset pravděpodobně jet/dojíždět někam daleko.
I když kluka popisuješ jako dokonalého v jiných věcech, přepisování známek je podvod a bylo by dobré zjistit, proč to dělá. Co když bude mít později tendenci přepisovat a falsovat jiné důležité dokumenty, vysvědčení :nevim:
Středisko kromě diagnostiky zajišťuje i terapie, buď formou ambulantního celodenního programu, některé i pobytovou formou. Jsou schopni v případě potřeby pracovat i se školou, jeho učiteli, celým třídním kolektivem nebo skupinkou spolužáků, která se nachází okolo něj.

Rodice kluka doma shazujou, trestaj za dvojky a porovnavaji se sourozenci, ale reseni je zavrit kluka do pastaku, kdyz na to nejak zareaguje :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
44228
20.7.20 12:56
@Ziuatanejo píše:
Rodice kluka doma shazujou, trestaj za dvojky a porovnavaji se sourozenci, ale reseni je zavrit kluka do pastaku, kdyz na to nejak zareaguje :potlesk:

To není pastak. Nastuduj si základní pojmy. Pastak se říká vychovnemu ústavu, případně diagnostickemu ústavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
20.7.20 13:02
@Jana206 píše:
To není pastak. Nastuduj si základní pojmy. Pastak se říká vychovnemu ústavu, případně diagnostickemu ústavu.

A rozdíl je akorát tak v tom, že do výchovného ústavu může dítě pouze se souhlasem soudu a do toho střediska ho můžou umístit rodiče bez soudního rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
20.7.20 13:10
@Anonymní píše:
@Heivka Jak ses naučila tak rychle a dobře číst s porozuměním?

Nevím, prostě jsem se se čtením hrozně trápila a najednou to šlo. A v rodině máme dobrou paměť takže si docela dlouho pamatuji co jsem četla a dám si to do souvislosti. A IQ nad 130 taky neuškodí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí