Pomáháte na návštěvě s domácími pracemi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2015
11.8.20 19:28

Pomud jsem pozadana, udelam. Ale sama od sebe ne. Mam to s navstevou stejne jako zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
11.8.20 19:31

Já ti tak rozumím…
Máme s manželem dvě práce a tak jsme na nohou každý den min. od 6 do 21 hodin a tak nám je vzácná každá chvilka v pohodě doma, přesto je u nás každá návštěva vítaná.

I když se třeba návštěva „pozve sama“, tak je prostě beru jako hosty a mají to u nás all inclusive, bez ohledu na to, zda jsou tu 1 den nebo 5. Pokud se zeptají zda chci pomoct, tak standardně ze slušnosti s díky odmítnu. Pokud nějak nestíhám, tak s díky přivítám pomoc na nějakou drobnost, ale to spíš výjimečně. Když je na návštěvě moje mamka, tak mi popravdě pomáhá více.

Tchýně nás často a ráda zve, ale s ohledem na vytížení jezdíme tak 1 x za tři měsíce, někdy i méně, takže bych se pokládala spíše za vzácnější návštěvu. Nejradši bychom jeli jen na otočku, ale ona vždy volá, ať v pátek skončíme dřív v práci a přijedeme už na noc a ideálně do neděle. My vyjdeme vstříc a po celém týdnu unavení přijedeme, navečeříme se s nimi a pak nás vždy její partner peskoval jak malé děti, ať umyjeme nádobí, nebo zda nevíme, kde visí utěrky apod. První roky mě to vždy iritovalo, ale vstala jsem a šla umývat/utírat. Pak jsem ale zjistila, že to jeho peskování vadí nejen mě, ale i tchýni, a že je jí za to vždy trapně, když ví, jak na tom s manželem jsme…
Teď má nového partnera a problém je vyřešen - jsme opět za hosty…

U svých rodičů pomáhám více, ale po manželovi to nevyžaduji, jsme všichni rádi, když si na chvilku odpočně. Moje mamka pomoc uvítá, ale když vidí, že jsem zničení, tak to respektuje a pomoc neočekává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
11.8.20 19:32
@Čičorečka píše:
Já to řeším dost intuitivně. Vnímám, jestli hospodyňka potřebuje nebo chce pomoci. A navíc si nemyslím, že jedu na návštěvu na dovolenou, to jsou pro mě dvě odlišné věci. Já bych si nebrala dovolenou, abych jela ke tchýni/mámě, ať už stříhat tůje, nebo si lebedit. Podle mě se ti dost stírá hranice návštěva/dovolená, pomoc/otročení. Je třeba vyjasnit si to prvně sama v sobě, pak s mužem a následně se svým okolím.

Zajímavej postřeh, může to tak být. Já byla celý život naučená, že totiž dovolená = návštěva. A bylo to tak u našich prarodičů, u mých rodičů a je to tak i u mě. I když někdo přijede na týden, neočekávám, že bude doma třeba luxovat, vařit nebo mejt nádobí. Prostě se snažíme být co nejpohostinnější. No a prostě u těch tchánovců je to jinak a já si na to pořád i po těch letech nemohu zvyknout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12963
11.8.20 19:32

Když jedeme na více dní nebo celý den, tak pomáháme. U nás to tak nutné není, ale my máme myčku a často si pomůžeme tím, že na oběd se jde do restaurace, což si finančně ne každý může dovolit.
Jídlo se dělá, co komu chutná. Pokud se tedy ten člověk vyjádří, máme v rodině experta, co vidí jako slušnost to, že neřekne o něčem, co nejí, že to nejí.
Nemám to ráda, fakt bych ráda udělala to, co každému chutná.
Pro mě konkrétně je vařit těžké, protože toho nejím dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
11.8.20 19:33
@glaubie píše:
Ptam se a pomaham, kdyz nekdo chce. Samotne by mi ale bylo hloupy kdyby mi nekdo vyklidil mycku :PVrcholem drzosti ale bylo kdyz jsme s manzelem prijeli na par dni ke kamaradum. Nejdriv jsme pomohli uklidit, povlikli si postel, ja umyla nadobi a manzel zasel pro toaletak co kamoska nemela doma uz pry par dni :lol: :lol: :lol: to uz bylo moc i na me :lol:
:mrgreen: Nebyli jste u nás? :jazyk:
I když asi ne, toaleťák většinou máme. Ale povlečení si teda kamarádi povlíkaj běžně, naposledy byl zaúkolovaný i ten, co tady přespat neměl :mrgreen:
A když sem jednou přišla ráno ze služby, tak odemknu, a za dveřma kámoš s vysavačem :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
11.8.20 19:36
@Pruhovaný_mýval píše:
Zajímavej postřeh, může to tak být. Já byla celý život naučená, že totiž dovolená = návštěva. A bylo to tak u našich prarodičů, u mých rodičů a je to tak i u mě. I když někdo přijede na týden, neočekávám, že bude doma třeba luxovat, vařit nebo mejt nádobí. Prostě se snažíme být co nejpohostinnější. No a prostě u těch tchánovců je to jinak a já si na to pořád i po těch letech nemohu zvyknout

Jako já se ti nedivím. Pokud ještě mají kecy že děláš málo, tak tam přece jezdit nemusíš. :nevim: Myslím že každý máme svy práce dost… Abych si vzala v práci týden dovolenou, a jela makat ke tchanovcum? No ne, díky :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
2349
11.8.20 19:40
@mackA159 píše:
Jako já se ti nedivím. Pokud ještě mají kecy že děláš málo, tak tam přece jezdit nemusíš. :nevim: Myslím že každý máme svy práce dost… Abych si vzala v práci týden dovolenou, a jela makat ke tchanovcum? No ne, díky :pocitac:

No argument tchýně je, že si dřív děti taky braly dovolenou proto, aby jely pomoci svým nemohoucím rodičům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.20 19:49

Kdyz vyjmecne jedeme za prarodicema a mamkou my, tak manzel vetsinou sestavuje nejaky kus nabytek a nebo zprovoznuje novou elektroniku nebo bratrovi hracky, na to se tesi :). Ale treba umyt po sobe talire to nam mamka nedovoli a dela si to sama, to same s varenim, zahrada je jeji perla a na ni si sahnout nenecha. A jit treba sama od sebe vysat kdyz jsme pres noc tak to by mne nenapadlo :D u tchyne mne chlap rovnou posila do kuchyne, protoze ji pry vse strasne trva a vsechno zaspini a pak se to ve finale neda jist :) coz me prvne prekvapilo, ze mne tam nechala samotnou a sla si povidat do obyvaku. Myslim ze kdybych se ji nabidla s uklidem tak to prijme s otevrenou naruci a ja tam budu surovat dvakrat tydne. :roll:

• Citovat
  • Upravit
9918
11.8.20 19:52

Tak byt tyden u tchanovcu, tak by mne prislo samozrejme, ze jim pomuzu.
A pokud chci dovolenou jakoze vazne dovolenou, proste si odpocnout, tak prece nebudu jezdit k nim :think: ale pojedu nekam, kde tu dovolenou budu mit.
To jakoze jedes k nim na tyden na pohodicku a wellness?
Jako nereknu prijet takhle a nic nedelat na 1-2 noci, ale dele, to by me hanba fackovala.

Příspěvek upraven 11.08.20 v 19:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
11.8.20 19:53

Pomůžu obalit řízky, naložit maso na gril, nakrájet zeleninu když je třeba. Ale je fakt, že jsme většinou zvani na oběd. Takže mi to divný nepřijde. Pak třeba umyju nádobí, když to neudělají dřív. Pak se vyválim na zahradě a nedělám nic, většinou pomáhá manžel posekat, dřevo a tak.
Takže za mě tohle je minimum. Ale obecně si k nim jezdíme odpočinout. To spíš u nás se pořád předpokládá, že se bude něco dělat. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
11.8.20 19:57

Kdyz jedeme k nekomu na obed a kus odpoledne, ptam se vzdy, jestli je potreba s necim pomoc. Nekdo si rekne, nekdo ne. Kdyz prijede navsteva k nam a zepta se, jestli muze pomoc, vetsinou odpovim, ze zrovna ne, ale kdyby neco, reknu si. A taky si reknu, kdyz je potreba. Na zahrade jsem ochotna pomahat, pokud prarodice danou praci uz fyzicky nezvladaji a je potreba to udelat. Ale nejaky strihani tuji nebo natirani plotu, na to bych se vykaslala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45

My chodíme ke tchýni na návštěvu cca 1× týdne a jelikož máme 3 děti, 3 hodně živé děti :D, tak se snažím pomáhat, aby babička nemusela lítat sem a tam, ona chce dětem vše dopřát, ale je ji 65 a má špatně nohy. Vloni jsme dali na hlídání děti na jedno odpoledne a pak jsme jeli na pohotovost s kotníkem, babička hrála s klukama fotbal :mrgreen: Když je rodinný oběd, tak většinou přijdeme o něco dřív a pomůžeme přichystat stoly, umýt kuchyň a prostě co je potřeba. Když pořádáme oslavy u nás a sejde se nás tady třeba 20 lidí, tak my jdou hned pomoct švagrové, moje ségra a stejně tak já jim, když je akce u nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32215

@Pruhovaný_mýval No ale oni nemohoucí nejsou, ne? Tak aspoň vidíš, co tě čeká za galeje, až budou. Nenapadlo by mě vůbec na návštěvě vyndavat prádlo nebo vařit…je to snad její domácnost, ne? Můžu pomoci umýt nádobí po obědě, ale ne dělat týdenní úklid. To by mě tam neviděli a ať se klidně urazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
11.8.20 20:04

Jak uz psalo par holek vys-na kratke navsteve (obed, kava, zkratka dve, tri hodinky) nabidnu rada pomoc treba s mytim nadobi (ze u toho pokecame), donesu veci na stul apod.,ale sama navstevy obskakuju a bylo by mi trapne po nich neco chtit. Delsi navstevy treba i s prespanim automaticky beru tak, ze si to rada „odpracuju“ a pokud me hostitel/ka necha, rada pomohu s cim je treba. K nam nikdo na noc nejezdi, to jen zcela vyjimecne, a jelikoz nemame barak se zahradou, tak fakt neni s cim by mi tu mohli pomoci, maximalne odnest si po sobe nadobi do mycky 8)

Jestli tchanovci berou vasi dovolenou jako pracovni tabor, je jednoducha rada-nejezdete k nim na tak dloiho a uz vubec si na to neberte dovolenou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
11.8.20 20:06
@Pruhovaný_mýval píše:

Návštěva je podle mě tak půl den, když budu hodně benevolentní, tak dva dny (jedna noc). Ale pokud si berete dovolenou, abyste u nich bivakovali týden, tak to bych si myslela, že byste se měli zapojit do chodu domácnosti. Tchýně není welness hotel, aby vám posluhovala, je to rodina. Pokud chcete dovolenou se vším servisem, je třeba za to zaplatit a vyhledat si skutečně nějaký rekreační objekt. Aby kolem mě tchýně týden lítala, protože já mám dovolenou, to bych se styděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová