Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jinak mám spoustu receptů na jiné pomazánky, u nás jsou asi nejoblíbenější-pomazánka s bílým jogurtem, pak tuňáková, makrelová, se steril. zeleninou a salámem, z taveného sýra a šunky, tvarohová s mrkví a vejci.
Jsme prostě pomazánkoví ![]()
@MaJiKa : klidně vlož sem, myslím, že nejen já Ti budu vděčná ![]()
já bych zas uvítala nějaké zdravější varianty pomazánek - majonézu doma moc nejíme.
Já bych zas prosila o nějakou osvědčenou pomazánku z červené řepy ![]()
@shellinka píše:
Holky já znám výbornou pomazánku, která se dělá z moravanky, nebo hradištankdy, V mixéru zvlášt umixujem moravanku (bez toho nálevu), junior salám, dva stroužky česneku, přidáme dva trojúhelníčky taven. sýra a trochu majolky, je fakt výborná!!!
vyzkoušíme:-) šlo by dát místo majolky něco lehčího, aby to mohlo i mládě?:-)
Já myslím, že určitě, třeba bílý jogurt, jen tapomazánka bude ostřejší, ona je ta moravanka v takovém mírně ostřejším nálevu, tak to děti spíš nebudou moct, jen pro dospělé ![]()
Tak třeba ta s bílým jogurtem je bez majonézy ![]()
Pomazánka s bílým jogurtem
20 dkg šunky, nebo šunk. salámu
5 dkg tvrdého sýra
8 dkg pomazánkového másla
2 vařená vejce
1 kelímek hustého bílého jogurtu (buď malou Hollandii, nebo jogurt řeckého typu, nebo prostě nějaký hustší)
sůl, bílý pepř (dávám normál. černý)
Pomazánkové máslo utřeme s jogurtem, přidáme umletý (nebo postrouhaný)salám, tvrdý sýr, a vejce, smícháme, dochutíme solí a pepřem.
Dáme vychladit, mažeme nejlépe na tmavý chléb.
Ten jogurt dávám spíš podle potřeby, aby zas pomazánka nebyla moc řídká.
Příspěvek upraven 29.12.13 v 21:03
20 dkg šunky, nebo šunk. salámu
5 dkg tvrdého sýra
8 dkg pomazánkového másla
2 vařená vejce
1 kelímek hustého bílého jogurtu (buď malou Hollandii, nebo jogurt řeckého typu, nebo prostě nějaký hustší)
sůl, bílý pepř (dávám normál. černý)
Pomazánkové máslo utřeme s jogurtem, přidáme umletý (nebo postrouhaný)salám, tvrdý sýr, a vejce, smícháme, dochutíme solí a pepřem.
Dáme vychladit, mažeme nejlépe na tmavý chléb.
Ten jogurt dávám spíš podle potřeby, aby zas pomazánka nebyla moc řídká.
Omlouvám se, že je to tu dvakrát, chtěla jsem to první smazat, ale nevím proč to nejde
@shellinka
Já dávám místo Moravanky raději Kunovjanku, nebo teď naposled jsem dala směs na přípravu bramb. salátu (Znojmia)a není to ostré, není tam ta feferonka v zelenině. Ale mé malé mlsalky to stejně nejedí, tuhletu ![]()
10 dkg šunky (salámu)
1 bílý jogurt
1 malá cibule
2 lžíce kečupu
3 tavené sýry (Apettito)
1 lžíce petrželové natě
sůl
Tavené sýry utřeme s jogurtem, přidáme jemně krájený salám, a cibuli, dochutíme solí a kečupem a nakonec vmícháme usekanou zelenou petrželku.
Pomazánky milujeme, objevila jsem i zdravější varianty.
Tofu pomazánka:
Do mixéru dám na kostky nakrájené uzené tofu, dvě lžíce zakysané smetany, trochu soli a pepře, umixuju, na závěr vmíchím nasekanou petrželku
Slunečnicová:
Na dvě hodiny namočím slunečnicová semínka, částečně sliju, přidám olivový olej, může být i tahini pasta, sůl, pepř, umixuju (dlouho) a opět ozelením.
No a jinak klasiky - kvasnicová, rybí, tvarohová, mrkvová, hummus,… Pracovala jsem před MD ve školce a tam jsem čerpala inspirace ![]()
1 kelímek tvarohu
trocha majonézy ( lze nahradit bílým jogurtem)
2 syrové mrkve
1 cibule
2 vařené brambory
3 vejce uvařená na tvrdo
na dochucení vegeta, sůl, pepř
Tvaroh utřeme s majonézou (jogurtem), přidáme prolisované brambory, jemně ustrouhanou mrkev a vejce, sekanou cibuli. Dochutíme vegetou, solí a pepřem. Necháme odležet, mažeme nejlépe na chléb.
Ač se to možná nezdá (hl. kvůli těm bramborám), tato pomazánka je chutná a myslím, že když se nahradí ta majonéza, tak bude i docela zdravá.
No ale ta je zas s majonézou, no ![]()
100 g krémového sýra nebo sýra Lučina
100 g majolky
250 g tuňáka v oleji
1 lžička hořčice
citronová šťáva, sůl
(občas přidávám vařené vejce, nebo strouhaný tvrdý sýr)
Krémový sýr vyšleháme s majolkou, přidáme jemně nasekaného tuňáka, hořčici, citron. šťávu a sůl. Promícháme, mažeme na bílé pečivo a zdobíme čerstvou zeleninou.
@cell píše:
@MaJiKa : klidně vlož sem, myslím, že nejen já Ti budu vděčnájá bych zas uvítala nějaké zdravější varianty pomazánek - majonézu doma moc nejíme.
Já bych zas prosila o nějakou osvědčenou pomazánku z červené řepy
Výborná je tahle : červenou čepu syrovou nastrouháme najemno, či rozdrtíme v mixéru, přidáme kys. smetanu a česnek.
Je to vitamínová bomba. Řepa se ne vždy musí vařit…
Tunakovou- 4 vejce natvrdo, tvaroh, lzicka kari, lzicka horcice, sul pepr. Mnam!
@pannda píše:
Výborná je tahle : červenou čepu syrovou nastrouháme najemno, či rozdrtíme v mixéru, přidáme kys. smetanu a česnek.
Je to vitamínová bomba. Řepa se ne vždy musí vařit…
skvělé, díky, určitě vyzkouším ![]()