Porod doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23847
19.11.10 13:36
rébi píše:
Taky jsem o porodu doma uvažovala… Miminko se ale narodilo o 3 měsíce dřív, takže nevím, jak by to nakonec dopadlo… :nevim:

Mě osobně by asi nejvíc vyhovoval porodní dům, anebo porodnice jako Vrchlabí… Když jsem byla poprvé těhotná (před 2 roky), tak jsem zjistila, že PD na Bulovce byl zrušen a ve Vrchlabí zrovna probíhaly změny, takže taková nejistá situace pro mě… :-? Tak jsem se radši předběžně domluvila na porodu doma, no…

Teď řeším stejný problém, ale zvolila jsem trochu jiný postup… Nejdřív jsem kontaktovala dulu, která doprovází i do Vrchlabí, jenomže ona mě od této porodnice trochu zrazuje, něco ve smyslu, že už to není, co to bývalo, tak jsem z toho opět nějak nemoudrá… :nevim:

Jinak ze svého prvního porodu mám takové smíšené pocity… Pro mě to byl porod řekla bych hodně lehký, chápu, že situace byla vážná a pro personál hodně nestandardní, ale za mínus považuju absolutní nekomunikaci se mnou a tak nějak se obávám, že by to mohlo podobně probíhat i za „normálních podmínek“… :nevim:

Rébi a co Hořovice, o těch neuvažuješ? Byla jsem se podívat, celkem pěkné prostředí a na úvodní schůzku nastrčili milého doktora a úžasnou PA. :lol: Jediné, v čem byli nekompromisní byla aplikace oxytocinu po porodu kvůli porodu placenty, anebo podepsat revers, protože se jako báli ztráty krve. Dokonce i na těch monitorech netrvají. No co, na oxytocin stejně nereaguju, takže klidně ať si píchnou :mrgreen: Jenže domarodky zas říkají o Hořovicích, že to taky není žádný zázrak, přesně jak tvá PA o Vrchlabí, tak nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
19.11.10 20:19

Reaguji na příspěvek, že v Praze se v porodnici nedá rodit normálně - přirozeně. Ano, nedá.
Proto jsem rodila ve Vrchlabí a je to tam úžasné. Přirozený porod bez zásahu lékařů, domácí prostředí, milý osobní přístup porodních asistentek, i sestřiček a lékařů.

Opravdu jsem si tam připadala jak doma ! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.10 20:32

Lumaťa :-) :palec: :palec: máme stejnou zkušenost s Vrchlabím! Přeji všem maminkám aby byly takto spokojené! :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
19.11.10 21:17

Rébi

Ve Vrchlabí jsem rodila a byla jsem tam naprosto spokojená. Jak jsem psala již výše. Osobní přístup, všichni milí, hezké prostředí, manžel tam se mnou spal, … cítila jsem se tam jako doma. Ne jako doma, jako v super hotelu !!! :palec: A proto jsem tam letos rodila znovu a vše bylo skvělý ! :srdce:
rébi píše:
Taky jsem o porodu doma uvažovala… Miminko se ale narodilo o 3 měsíce dřív, takže nevím, jak by to nakonec dopadlo… :nevim:

Mě osobně by asi nejvíc vyhovoval porodní dům, anebo porodnice jako Vrchlabí… Když jsem byla poprvé těhotná (před 2 roky), tak jsem zjistila, že PD na Bulovce byl zrušen a ve Vrchlabí zrovna probíhaly změny, takže taková nejistá situace pro mě… :-? Tak jsem se radši předběžně domluvila na porodu doma, no…

Teď řeším stejný problém, ale zvolila jsem trochu jiný postup… Nejdřív jsem kontaktovala dulu, která doprovází i do Vrchlabí, jenomže ona mě od této porodnice trochu zrazuje, něco ve smyslu, že už to není, co to bývalo, tak jsem z toho opět nějak nemoudrá… :nevim:

Jinak ze svého prvního porodu mám takové smíšené pocity… Pro mě to byl porod řekla bych hodně lehký, chápu, že situace byla vážná a pro personál hodně nestandardní, ale za mínus považuju absolutní nekomunikaci se mnou a tak nějak se obávám, že by to mohlo podobně probíhat i za „normálních podmínek“… :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
19.11.10 21:35
Barush píše:
Gladys:A včem myslíš že je monitorování takový zásah?

Protože tělo potřebuje neomezený pohyb, aby porod postupoval.
Představ si, že jsi se přejedla a bolí tě břicho. Máš křeče. Když budeš ležet rovně jak prkno a půl hodiny se nepohneš, tak tě to břicho zřejmě bude bolet strašně moc a střeva budou pracovat pomalu. Ale ty víš, že je pro tebe výhodné najít nějakou schoulenou polohu, přitáhnout nohy k břichu, různě se kroutit, pak běhat na záchod. A střeva se pohnou, ty se vyprázdníš a je dobře.
A porod funguje stejně,tělo hledá polohu,tu nejvýhodnější, která nebude bránit dítěti plynule sestupovat do porodních cest, nebude mu bránit ve finální rotaci,která je docela zapeklitá, čím víc dítě naléhá na spodní část dělohy, tím víc se produkuje oxytocinu, ale v leže nebude naléhat tak efektivně.
Všechno jsou to spojené nádoby, jakmile se poruší rovnováha najednom konci,tak to ovlivní celou akci, následuje určitý řetězec, který tam může být a nemusí,ale pokud se to takto nabaluje, tak to ve finále může skončit nepostupujícím porodem - cisař, třeba už jen pro vyčerpání, nevhodnou rotací - kleště.
Tím neříkám,že je to vždy, ale to riziko tam je. Přitom stačí kontrolovat ozvy, zda mají i při kontrakci správný počet tepů, nemusí to trvat půl hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kajka88
19.11.10 21:54

Ahoj holky, jen bych chtěla napsat, že jsem při mém narození vykrvácela přes pupeční sňůru do kr. oběhu své maminky. Prý případ 1:10000 popsaný jen v učebnici, přitom celé těhotenství měla maminka bez problémů. Kdyby rodila doma, nebýt okamžité transfuze, tak tu dnes nejsem. Prostě takové komplikace se nedají předvídat. I ta pravděpodobnost 1:10000 je pro mě příliš velké riziko, ani zkušená PA by nepomohla.

• Citovat
  • Upravit
13821
20.11.10 10:16

Kajko pravěpodobností 1:10000 můžeš umřít ty nebo dítě i v porodnici… Lékaři nejsou bohové…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kajka88
20.11.10 22:54

Anastazie, to si určitě nemyslím :wink: , ale transfuzi dítěti bohužel doma nikdo nedá.

• Citovat
  • Upravit
IMI
2766
20.11.10 23:21

Rodila jsem obe deti v nemocnici, obe jenom s PA. U prvniho teda musel ve finale zasehnout doktor klestema, ale to bylo taky monitorem a hlavne mojim strachem z neznamyho. Ale krom monitoru ze strany PA 10 hodin zadnej jinej zasah nebyl ani medikace krom „rajskyho plynu“, ale to sem nevyuzila, bylo mi z toho soufl. Monitor byl kvuli spatnejm ozvum. A druhej chlapecek se narodil uplne bez niceho a strasne rychle, ale je pravda, ze sem byla co nejdyl doma, v porodnici se PA pomalu ani nestacila pripravit. Deti sem mela hned u sebe, prvniho teda na 2 minutky kontrolovali vedle me na posteli nebo co to bylo. Jinak kluky videl detskej doktor az druhej den. Zakladni veci zkontrolovala PA a vazeni nehrotila uz vubec. Ani jednou nebyl porod v Cechach a pokud nekdy budu chtit treti dite, budu asi dost uvazovat o nejaky alternative mezi porodem doma (doma nechci - panelak a proste ne) a porodem v nemocnici (pro pripad komplikaci), ale proste nechci aby nekdo tlacil na pilu jenom proto, ze mu konci sichta nebo je to tak zvyklej delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
21.11.10 07:32

…prosím, v které zemi, když né v Čechách?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
21.11.10 07:46

Skotsko, ale je pravda ze ve Velky Britanii je to o stesti na nemocnici, nekde to dokazou pohnojit taky, i kdyz jinym zpusobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
21.11.10 07:59

…aha dík, hm, taky jsem četla pár příspěvků, jak to kde chodí.Brala bych něco mezi naším a zahraničím.Teda ty monitory mě tu silně nevyhovujou, to byl hnus, nedalo se to vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
21.11.10 08:11

Holky a dokážete si představit takovou porodnici třeba v Rusku a nebo dokonce v Číně??No nechtěla bych…je ale pravda že třeba v Holandsku se rodí doma mnohem víc než u nás…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
21.11.10 08:22

Tak v Rusku nebo v Cine jsou ty rodicky, a lidi obecne, trochu jinak „disciplinovany“. Navic v Rusku pouzivaj ke snizeni bolesti vodku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
21.11.10 11:20
Gladys píše:
Barush píše:
Gladys:A včem myslíš že je monitorování takový zásah?
Protože tělo potřebuje neomezený pohyb, aby porod postupoval.
Představ si, že jsi se přejedla a bolí tě břicho. Máš křeče. Když budeš ležet rovně jak prkno a půl hodiny se nepohneš, tak tě to břicho zřejmě bude bolet strašně moc a střeva budou pracovat pomalu. Ale ty víš, že je pro tebe výhodné najít nějakou schoulenou polohu, přitáhnout nohy k břichu, různě se kroutit, pak běhat na záchod. A střeva se pohnou, ty se vyprázdníš a je dobře.
A porod funguje stejně,tělo hledá polohu,tu nejvýhodnější, která nebude bránit dítěti plynule sestupovat do porodních cest, nebude mu bránit ve finální rotaci,která je docela zapeklitá, čím víc dítě naléhá na spodní část dělohy, tím víc se produkuje oxytocinu, ale v leže nebude naléhat tak efektivně.
Všechno jsou to spojené nádoby, jakmile se poruší rovnováha najednom konci,tak to ovlivní celou akci, následuje určitý řetězec, který tam může být a nemusí,ale pokud se to takto nabaluje, tak to ve finále může skončit nepostupujícím porodem - cisař, třeba už jen pro vyčerpání, nevhodnou rotací - kleště.
Tím neříkám,že je to vždy, ale to riziko tam je. Přitom stačí kontrolovat ozvy, zda mají i při kontrakci správný počet tepů, nemusí to trvat půl hodiny.

Tak přesně takový porod jsem si zažilá já. V jednu mi píchli vodu a začaly kontrakce po 2 minutách…téměř ihned. Do čtyř hodin jsem si chodila po porodním boxu, při kontrakcích jsem se opírala, rejdila zadkem, jak mi ukazovala dula, chodila do sprchy a šlo to. Pak mi udělali monitor a zjistili, že se miminku u kontrakcí zpomalují ozvy na nějakých 90-100, což je prý málo, no a od těch 16 hodin mě už z postele nepustili. Byly to muka, cítila jsem, že bych se „ráda“ prošla, přidřepla si, ráda bych pod sprchu, nepustili mě a já jako prvorodička měla strach se nějak ozvat. V 19 hodin mi řekli, že jsem otevřená a ať tlačím. Což jsem samozřejmě chtěla, ale…byl tu problém. Bolesti jsem měla už doslova nonstop a vůbec jsem nepociťovala nějaké tlačení na konečník, či něco podobného. Museli mi říkat, kdy tlačit. V 19:50 jsem už byla totálně grogy, od rána jsem nepila, nejedla, neměla jsem sílu. Malá se narodila 20:10 akutním císařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí