Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky, nemáte prosím někdo zkušenost jak řešit podezření na poškození štěpu po plastice křížového vazu v koleni?
Na zacatku roku jsem spadla na lyžích - diagnóza utrzeny meniskus a pretrzeny LCA přední krizovy vaz. Následovala operace menisku, po půl roce a spoustě konzultaci plastika vazu, jelikož jsem sportovně aktivní člověk. Týdny o berlich, sama doma, punkce, pobyty v neděli nemocnicich a návštěvy doktorů už raději nepočítám.
Po plastice vazu, kdy se operace dle operátora zdařila, jsem začala po šesti týdnech rehabilitovat. Co čert nechtěl, hned v prvním týdny, kdy jsem doma dle instrukcí z rehabilitace ohnula koleno, ani ne moc násilím, spíš do bolesti, mi v něm strašně prasklo - ten zvuk už jsem jednou slyšela… A velmi mě to vyděsilo, že by, tenhle kolotoč neskoncil
hned druhý den jsem šla na ortopedii, kde doktor, který tam byl, udělal testy kolene v různem stupni ohybu, koleno bylo bez náplně a konstatoval, že je pevne, že to lupnuti může být preskakovani vazu. Nicméně ten zvuk a pocit prasknutí mam stále v hlavě, ráda bych měla jistotu, že ten vaz je skutečně v pořádku… Nemá s tím nekdo prosím zkušenost?
@L_berry
pokud nemáš problémy s nestabilitou, bolestí a rotační nestabilitou, koleno se ti neprolamuje ani neotíká, tak vaz drží.
@L_berry mohla bych se zeptat? Jsem 10 dni po operaci předního zkříženého vazu a dnes mi při procvičování dle instrukcí od ortopeda v koleni také divně prasklo. Spíš jako zepředu na koleni nahoře. Najednou jsem neměla problém s plným propnutím, které předtím bylo dost nepříjemné a tahalo a ohyb kolene do 90 stupňů byl najednou také bez větších potíží - což předtím bylo hodně náročné. Fakt se bojím, jestli jsem si ten štěp neutrhla… zítra je neděle a potom volné pondělí, v úterý můj ortoped operuje, takže není k dispozici na kontrolu a já tady teď vyšiluju a nevím co si myslet… poznalo by se nějak, ze se to utrhlo? Bolelo by to vůbec, když to není přirostlé? Ten pohyb byl úplně nevinný, to na kontrole mi s tím ortoped dělal mnohem horší věci, ale nekřuplo v tom… ten zvuk dnes byl hrozný…
@L_berry tak teď koukám, že jsem se nezeptala na to podstatné, co jsem chtěla… jestli byl ten vaz nakonec v pořádku, jestli se to nějak poznalo?
@kroutilka myslím si, že pokud by sis utrhla udělaný štěp po plastice, tak by to samozřejmě bolelo, jako čert, nehledě na to, že štěp máš ukotvený šrouby v kostních kanálech, nepřirůstá jen tak “navolno” 😁 pokud ti v tom prasklo při procvičování, tak bych nevyšilovala, stane se ti to při hojení ještě hodněkrát, všechno si v koleni po operaci musí, tak nějak musí sednout, ale pokud chceš mít klid, tak navštiv svého ortopeda ![]()
@Lucka Svobodová díky moc, neukázalo se mi upozornění na odpověď, tak reaguji až teď. Ono to už pak druhý den bylo zase “pěkně” zatuhlé, tak jsem se trochu uklidnila. Ortopeda jsem na plánované kontrole dost pobavila, když jsem se ho ptala, jestli jsem si ten vaz nemohla poškodit. Je fakt, že mi v tom od té doby párkrát zase luplo a člověk to snáší trochu líp. Ortoped říkal přesně to stejné, že si to tam musí všechno nějak sednout 🙈
@kroutilka v pohodě hlavně, že máš ověřené, že je to ok 😄 měla jsem to stejně! taky mi v tom první dny odlupávalo a pěkně mě to štvalo. Jaký máš dělaný štěp, jestli se můžu zeptat?
@Lucka Svobodová díky za podporu. Mám štěp ze zadního stehna - z hamstringu. Takže tam mám pěknou modrinu a nevím jestli je to tím, ale nemůžu dosáhnout plného propnutí. Ještě mi k tomu obrušoval vnitřní meniskus. Ale už se aspoň trochu vyspím… nejsem zvyklá spát na zádech a prvních 10 dní to bylo šílený. Teď už se aspoň můžu trochu polohovat. Myslela jsem, že budu mít ortezu, že bych si mohla trošku ulevit, ale ortoped ji kategoricky odmítl. Tak jsem úplně navolno - což samozřejmě sem tam nějaký neobvyklý pohyb vyvolá, tak se člověk stresuje i kvůli tomu. Berle mam ještě na tři týdny a rehabilitaci až za týden… kdy jsi byla na operaci Ty? A jak se to hojilo? Vnímáš dlouhodobě nějaké omezení?
Ahoj, chtěl jsem se zeptat s odstupem časů jak to dopadlo s tím štepem. Jsem po operaci a ty se bojím abych si ho nepoškodil