Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@TinaMB netuším co to může být za pomůcku a jak moc je potřebná. Jestli je to věc pro ní nutná a nebo jí to jen ulehčí život, ale i bez ní může v pohodě existovat. Pokud to je nutná věc, čekala bych od ní spoluúčast, min v hodnotě, prosím oprav to a já ti každý měsíc dám tisícovku, aby se ti to vrátila, jestli je bez peněz. Pokud to není nutná věc a ona neprojeví ani zájem o nějakou odplatu za opravu, tak bych jí nic nepůjčovala. Já bych tedy takto drahou věc, o které vím, že jí budu opět za čas potřebovat sama, nepůjčila ani za peníze. Protože se klidně může stát, že ti jí vrátí v dezolátním stavu a ty si budeš moct jen koupit novou. Určitě výpůjčku pojistit smlouvou, kde se zaváže, že věc vrátí v funkčním stavu.
@Jar Jar píše:
Jestli takhle opravdu normálně funguješ, to jsi ještě nezjistila, že lidi a) vůbec nejsou za takovou oběť vděční, b) ani je nenapadne ti to oplatit, c) a ještě držkují když to nefunguje jak má a požadují okamžité odstranění závad?
Takhle normálně funguju, osud mě za posledních pár let připravil o dost blízkých osob a u dalších x blízkých byly zjištěné vážné zdravotní problémy. Takže asi nikdy nepochopim, jak někdo může zdravotní pomůcku srovnávat s kolem nebo veteránem
. A je otázkou, jestli daná věc ma momentálně hodnotu 100 000, nebo 100 000 je hodnota nové, fungující pomůcky. 6 000 není moc a pokud na to nemáš, dá se sehnat sponzor, který to zaplatí (jenom chtít o tom napsat např. Na fb, udělat sbírku). Lidé před vánoci na charitu slyší.
@Ennny píše: ale to je její chyba než jí něco nabídla.mela to překontrolovat a až pak nabízet …já přece taky nemůžu švagrové nasliboval že ji pohlidam malého ,ale až pak se podívám že ten den mám tři doktory.Tak to snad udělám naopak ne?
Já bych to udělala stejně. Řekla bych že mám jeden takový přístroj doma a můžu půjčit. Nejsem totiž autorizovaná půjčovna zdravotních pomůcek, abych o všem vedla provozní knihu a servisní deník. Takže doma bych zjistila, že je to rozbité, řekla do telefonu, že sorry, nefunguje to, není co půjčit. Tím by pro mě byla věc vyřízená. Nemá smysl kolem toho dál šaškovat.
@krajta píše: Takže asi nikdy nepochopim, jak někdo může zdravotní pomůcku srovnávat s kolem nebo veteránem
Zdravotní pomůcky jsou přece úplně stejné zboží jako třeba ty bicykly
Někdo je musí pracně zkonstruovat, s vynaložením nákladů vyrobit, za další peníze otestovat a certifikovat a pak teprve prodat. Osobně nevidím rozdíl
Pokud samozřejmě zakladatelka má v úmyslu udělat charitativní akci, tak je to něco jiného, ale mně přišlo, že chce jen z dobré vůle půjčit nějakou věc a místo vděku po ní obratem chtějí ještě další investici ![]()
Ja, ze sveho pohledu, bych si od pratel a znamych nepujcila tak hodnotnou vec a ohrozila tim vztahy. Tezko se dokazuje, kdo je na vine a pokud nema potrebu zaplatit 6 000, co pak? Tvoje ztrata bude pomucka za 100 000, ktera je ale starsi a uz bude mit cenu treba jen 60 000. Az ji budes realne potrebovat, znama ti novou nekoupi a ty si to budes doplacet ze sveho.
@krajta píše:
Takhle normálně funguju, osud mě za posledních pár let připravil o dost blízkých osob a u dalších x blízkých byly zjištěné vážné zdravotní problémy. Takže asi nikdy nepochopim, jak někdo může zdravotní pomůcku srovnávat s kolem nebo veteránem![]()
. A je otázkou, jestli daná věc ma momentálně hodnotu 100 000, nebo 100 000 je hodnota nové, fungující pomůcky. 6 000 není moc a pokud na to nemáš, dá se sehnat sponzor, který to zaplatí (jenom chtít o tom napsat např. Na fb, udělat sbírku). Lidé před vánoci na charitu slyší.
Nevíme jestli je pomůcka nutná a nebo jen pomůže. V tom je taky rozdíl. Být to dýchací přístroj, bez kterého se neobejde, je něco jiného než třeba plošinka k vaně, kterou nahradí otec s bráchou, jen by na nich nebyli závislí. Každopádně i tu sbírku by si mohla zařídit ta co to chce. Já taky kde můžu pomůžu, ale třeba na to zakladatelka nemá čas, i tak nabídla hodně v porovnání s cenou opravy.
@luccifera píše:
Ja, ze sveho pohledu, bych si od pratel a znamych nepujcila tak hodnotnou vec a ohrozila tim vztahy. Tezko se dokazuje, kdo je na vine a pokud nema potrebu zaplatit 6 000, co pak? Tvoje ztrata bude pomucka za 100 000, ktera je ale starsi a uz bude mit cenu treba jen 60 000. Az ji budes realne potrebovat, znama ti novou nekoupi a ty si to budes doplacet ze sveho.
Přesně tak, půjčuju si od známých jen věci, které jsem v případě potřeb schopná nahradit. Naštěstí jsem zatím nepotřebovala žádnou podobnou zdravotní pomůcku, ale asi i tam bych radši koukla po charitách a podobných organizacích, kde půjčují věci za úplatu a jsou pojištění proti případnému zničení.
@luccifera píše:
Taky tak. Tak drahou věc bych si nepůjčila, bylo by mi trapné si o ni vůbec říkat. A ta známá působí docela pochybně, když s takovou samozřejmostí očekává, že zakladatelka ze svého zaplatí 6 tisíc, aby tu věc mohla své velectěné známé půjčit ![]()
@Aspera píše: Být to dýchací přístroj, bez kterého se neobejde
Jestli je to dýchací přístroj, tak už je stejně ta zájemkyně bez něj udušená a problém přestal existovat ![]()
@Jar Jar píše:
Jestli je to dýchací přístroj, tak už je stejně ta zájemkyně bez něj udušená a problém přestal existovat
Tak třeba mobilní.
Netusim o jakou pomůcku jde a případné vazby mezi vámi…
Ale je hezké heslo: co už nepotrebujes to pujč…
Osobní zkušenost funguje to na 100% ![]()
@TinaMB píše:
Jedna známá by si ji ráda na delší dobu vypůjčila, protože ji nutně potřebuje a peníze na ni nemá. S tím problém nemám. Když jsem ji ale chystala na převoz zjistila jsem, že jedna ze součástek je vadná a potřebuje výměnu. Stojí ale cca 6.000 Kč. Když jsem o tom známou informovala, řekla mi: no tak ji zařiď.
Tady není o čem hloubat! Slíbila jsi ji pomůcku a chceš ji půjčit pomůcku. Pomůcka není v provozuschopném stavu, tak ať si ji opraví, pokud chce nebo ať si ji nepůjčuje, když na to nemá. Nejsi povinná něco opravovat za své peníze. Až ji budeš potřebovat, pokud ji ovšem někdy potřebovat budeš a jestliže Ti ji vrátí v provozuschopném stavu, kromě dané součástky, tak se domluvíte, jestli od něj tu součástku koupíš nebo si ji seženeš někde sama, popřípadě Ti ji dá zdarma jako kompenzaci za bezplatné zapůjčení. Hotovo, tečka!
@krajta píše:
Takhle normálně funguju, osud mě za posledních pár let připravil o dost blízkých osob a u dalších x blízkých byly zjištěné vážné zdravotní problémy. Takže asi nikdy nepochopim, jak někdo může zdravotní pomůcku srovnávat s kolem nebo veteránem![]()
Pro mě je to úplně stejné. V ČR je zdravotnictví na velmi dobré úrovni a pomůcka nutná k životu to tedy nebude (to by zaplatila pojišťovna). Tedy se jedná o něco, co zkvalitní a zpříjemní život. Já jsem půjčila kolo sousedce, abych jí a jejímu vnoučeti zpříjemnila jejich prázdniny. Ona o toto stála a byla ochotná drobnou opravu kola provést na svoje náklady a rozhodně by to nechtěla po mně (protože jsem sousedka, nikoliv půjčovna kol). A ty bereš naprosto samozřejmě, že známá věnuje svůj čas, energii a peníze do opravy něčeho, co si chce půjčit bezplatně někdo jiný. A jako argument uvádíš, že když se jedná o zdravotní pomůcku, je to skoro morální povinnost.
Promiň, ale ani nikdo z nejbližší rodiny by mě nezatěžoval tím, že mám já pořádat nějakou sbírku nebo shánět někde peníze, abych jim mohla něco půjčit. Jsem si jistá, že všichni mí nejbližší by se chtěli podílet sami a nikdo by neočekával plný servis tak, jak to očekává známá zakladatelky.
@TinaMB píše:
Ráda bych znala názor více lidí, protože nevím, jak se mám rozhodnout. Jde o to, že mám doma jednu věc, kterou momentálně (a výhledově několik let nebudu potřebovat). Jedná se o jistý typ specializované zdravotní pomůcky a její hodnota je na hranici 100.000 Kč. Jedna známá by si ji ráda na delší dobu vypůjčila, protože ji nutně potřebuje a peníze na ni nemá. S tím problém nemám. Když jsem ji ale chystala na převoz zjistila jsem, že jedna ze součástek je vadná a potřebuje výměnu. Stojí ale cca 6.000 Kč. Když jsem o tom známou informovala, řekla mi: no tak ji zařiď.
V tu chvíli jsem řekla, že ano, ale že teď na ni nemám peníze, že musí vydržet. Upřímně jsem čekala, že řekne, že mi na to třeba půlku dá, ale nic. Jakože za půjčení. Za cca měsíc se ozvala, jestli už ji mám. Součástku stále nemám a přiznám se, že se mi do objednání vůbec nechce. A nevím, co mám teď dělat. Na jednu stranu chápu, že ten díl by jí pak byl k ničemu, až mi to za pár měsíců či spíše let vrátí (nebo pokud by mi ho nechala, vlastně by mi ho darovala), naopak já jí to chci zapůjčit bezplatně a má mě to stát několik tisíc? Teď se to ve mě bije. Prosím, jak by jste řešily situaci vy?
Pujcila bych ji to beuzplatne s tim, ze si sama zaridi opravu, dokoupeni soucastky. Jako copak to nevidis, ze ji i tak pomuzes a usetris spoustu penez? Navic je tedy pekne oprskla, mela by sama nabidnout, ze opravu zaridi, kdyz tu pomucku chce pujcit bezplatne.