Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Havran007 píše:
Možná nechtěl proto, že on chodí do práce zatímco jeho partnerka je na mateřské dovolené a celé dny takhle pasivně relaxuje
Ne prave proto, ze pro ni to relax neni, ale je to prace, tak ona zas potrebuje jiny relax. To ti rekne kazdy odbornik. proste pokud nekdo maka fyzicky, tak pak ma odpocivat mentalne a obracene. A pokud, to ze je zenska na materske, pro ni povazujes za relax, tak se s tebou neni o cem bavit.
Příspěvek upraven 02.06.17 v 15:16
Záleží i na dítěti. První rok chlap odcházel do práce se slovy: „tak se tu drž, já si jdu do práce odpočinout“ ![]()
Chápu tě, chápu i jeho. Dělala jsem směny a při noční jsem z postele dřív než ve tři nevylezla. Je pravda, že do postele jsem se dostala tak v osm ráno, ale i tak je člověk pak celý tak nějak nepoužitelný. Na druhou stranu…po omezenou dobu ohlídat dítě (dvě hodinky, než si v klidu uklidíš) taky není takový zápřah, jako kolem toho děcka hopsat celý den s kompletním servisem (protože tak nějak nečekám, že po chlapovi zároveň chceš, aby mu i uvařil apod.). A ano, když jsem byla na rodičáku a měla zcela výjimečně možnost uklízet bez přítomnosti dětí, byl to neuvěřitelný relax ![]()
Doporučuju zakladatelce na víkend odjet. Ať si zkusí, jaká je to „pohoda“ s dítětem. Pak se ještě rád bude vracet do práce odpočinout.
Můj manžel je zlatý, má pro mě pochopení, doma pomáhá a s děckama si to hrozně užívá, takže nikdy nebyl problém, aby šel s dětmi ven. A ano, také v práci fyzicky máme dennodenně vstává ve čtyři.
Ale taky mě jednou dostal hláškou, kdy byl 14 dní doma na nemocenské, jak už se těší do práce.
Ono totiž ta práce kolem dítěte není jenom ta fyzická práce v domácnosti (mytí nádobí, úklid), ale hlavně je to o tom, že člověk psychicky vůbec nevypne. Hodina nějaké práce v kuchyni s děckem za zadkem vyčerpá nesrovnatelně víc, než vygruntování celého baráku včetně mytí oken.
@Jana525 píše:
Ne prave proto, ze pro ni to relax neni, ale je to ptrace, tak ona zas potrebuje jiny relax. To ti rekne kazdy odbornik. proste pokud nekdo maka fyzicky, tak pak ma odpocivat mentalne a obracene. A pokud, to ze je zenska na materske, pro ni povazujes za relax, tak se s tebou neni o cem bavit.
Ty jsi psala, že hlídaní dítěte a psa je pasivní relax. Z dalšího příspěvku teda chápu, že relax to je jen pro chlapa a pro ženu je hlídaní dítěte a psa práce, ano? Já to mám zase naopak, když pracuji fyzicky, tak si pak potřebuji fyzicky odpočinout a naopak se můžu zatěžovat psychicky (mentálně).
@Havran007 kdo chce pochopi, kdo nechce nepochopi. Tecka.
Rict mi chlap, ktery je v pohode vyspaly a doma jinak nemusi na nic sahnout, ze nemuze na hodinku vzit na zahradu dite, abych uklidila v klidu barak a zrelaxovala, v tom pripade se seberu a pujdu si relaxovat uplne mimo domov, ale bez ditete. uplne stejne, jak to yrcite muze udelat on, kdykoliv se mu zlibi. Uz totiz nemame stredovek a muslimska pravidla jsme zatim taky nezacali prebirat.
@alviola píše:
Doporučuju zakladatelce na víkend odjet. Ať si zkusí, jaká je to „pohoda“ s dítětem. Pak se ještě rád bude vracet do práce odpočinout.
Můj manžel je zlatý, má pro mě pochopení, doma pomáhá a s děckama si to hrozně užívá, takže nikdy nebyl problém, aby šel s dětmi ven. A ano, také v práci fyzicky máme dennodenně vstává ve čtyři.
Ale taky mě jednou dostal hláškou, kdy byl 14 dní doma na nemocenské, jak už se těší do práce.
Ono totiž ta práce kolem dítěte není jenom ta fyzická práce v domácnosti (mytí nádobí, úklid), ale hlavně je to o tom, že člověk psychicky vůbec nevypne. Hodina nějaké práce v kuchyni s děckem za zadkem vyčerpá nesrovnatelně víc, než vygruntování celého baráku včetně mytí oken.
Taky se těším z nemocenské do práce, hlavně z důvodu že už se doma nudím:)
@warita Bez sorráče, protože zakladatelka teď napsala, že dítěti už je rok a půl, chlap po fyzicky náročné noční spal do 13hodin, takže je sotva hodinu vzhuru a ona už ho začne úkolovat, místo aby ho nechala rozkoukat? Mě chlap pomáhá taky neskutečně, mále je 8m, chlap třeba včera měl 16h směnu, kdy se taky nezastaví a v životě by mě nenapadlo ho ještě úkolovat, že já nemám kdy odpočívat.. A to mám k RD dvě brigády. Jestli chceš zlato, tak pomoz, ale jestli jsi unavený, tak si jdi klidně ještě lehnout k filmu, já si poradím. Takže jestli si s rok a půl starým dítětem, když je úplně na RD bez jakékoli brigády neumí zorganizovat čas na úklid, tak je chyba trošku někde jinde, než v chlapovi.. Takže sorráč ty, ale když chlap maká, ještě k tomu nejen noční, ale k tomu i fyzicky náročnou práci, ženská je jen na RD, tak by mě v životě nenapadlo chlapa třeba prudit hodinu po tom co vstane, ať se hned zapojuje, protože já nemám taky kdy odpočívat. ![]()
Diky za reakce, hlavne ty chapajici. Hlidat nam nikdo dlouhodobe nemuze, stale kojim, i v noci je na prsu casto. Vim, ze muz to nema jednoduche, ale mam maleho „za zadkem“ uz rok a pul ( kdyz nepocitam to chvilkove hlidani babickama) a uz me to nejak zmaha a to i pres to, ze ho hrozne miluju. Takze pro me je i ten uklid bez vecneho MAMA a rvani jako relax.
Musime si to s chlapem nejak domluvit, aby to pokud mozno vyhovovalo obema ![]()
Já to vidím asi takto. Protože jsem dělala i já noční, kdy jsem fakt tahala těžší věci, tak můžu říct, že jsme na druhý den opravdu nefungovala, ale to většinou rádno, dopo, po obědě se to dá.. Schálně jsem se dívala v kolik h, zakladatelka založila diskusi, o půl 3, je pá, víkend..
takže za mě, 30 min by manžel určitě dal
mám kamarádku, co její manžel dělá jenom noční, právě jsem si s ní teď volala a říkala, že se teď manžel s dětmi koupe.. dá se to…
A asi bych neřešila, jestli stíhá nestíhá, a nebo je doma neni, prostě je den, kdy potřebuje pomoct, tak se mají nějak domluvit. určitě jsou dny, kdy stíhá…
Příspěvek upraven 02.06.17 v 15:28
@Jana525 píše:
@Havran007 kdo chce pochopi, kdo nechce nepochopi. Tecka.Rict mi chlap, ktery je v pohode vyspaly a doma jinak nemusi na nic sahnout, ze nemuze na hodinku vzit na zahradu dite, abych uklidila v klidu barak a zrelaxovala, v tom pripade se seberu a pujdu si relaxovat uplne mimo domov, ale bez ditete. uplne stejne, jak to yrcite muze udelat on, kdykoliv se mu zlibi. Uz totiz nemame stredovek a muslimska pravidla jsme zatim taky nezacali prebirat.
A věříš tomu, že nemusí doma na nic sáhnout? Kdo má zahradu tak ví, kolik její údržba zabere času. Pochybuji, že to všechno zvláda zakladatelka.
Mám 2 děti, 2- letého a ročního a i tak zvladam uklidit i uvařit. Pokud si doma, je to podle mě tvá povinnost. To ovšem ale neznamená, že chlap nemůže pomoct. Můj dělá 24 hodinové směny a ani po takové směně nemá jediný problém mi pomoct. Ale já jsem radši, když odpočívá. Vezme někdy sám od sebe varecku do ruky a něco ukuchtí, a nebo je všechno pořád jen na tobě? Jak se chová, když nemá před ani po práci? ![]()
@Havran007 Jo, jenomže on se těšil do práce proto, že být doma s dětmi mu přišlo po týdnu na palici. Protože neustále někdo brečí, fňuká, něčeho se dožaduje. Na televizi se dívat nemohl, protože děcka furt mlely nebo výskaly při hře či brečely, počítač si zapnout nemohl, protože okamžitě chtěly děcka pustit pohádku nebo se sápaly na klávesnici, najíst se nemohl, protože mu okamžitě děcka lezly do talíře a chtěly ochutnávat nebo chtěly taky jíst, ležet pořádně nemohl, protože měl okamžitě děti za krkem a chtěly si s ním hrát a ani v…t se pořádně nemohl, protože jakmile se zvařel na záchodě, okamžitě se na něj dobývaly a chtěly za ním.
Večer, když děti usnuly, tak padl úplně hotový a úplně vyčerpaně civěl do zdi. A to za celý den nemusel nic dělat, neboť měl veškerý servis.
@Havran007 píše:
A věříš tomu, že nemusí doma na nic sáhnout? Kdo má zahradu tak ví, kolik její údržba zabere času. Pochybuji, že to všechno zvláda zakladatelka.
Tak tuhle otazku jsi mel mirit na zakladatelku, ne?
A ano, pokud takhle reaguje, tak jklidne verim, ze i na te zahrade na nic nesahne.
Příspěvek upraven 02.06.17 v 15:32
@Kattynka000 Ja se musim smat
Ty musis byt dokonala zena
Tak teda to, abych ja skakala kolem ditete, domacnosti, vareni a chlap sedel u filmu a houpal nohama, na to bych nemela nervy
To, ze chlap vydelava u me neni duvod, proc by se nemel venovat prckovi ![]()
No, ale ona po něm nechce, uklidy, ona chce, aby si šel sednout na zahradu a dítě a pes se tam budou venčit
přece může sedět a dítě si bude hrát na písku např. nevím, co tam mají a pes pobíhat, ona chce dohnat uklid.
Já tyto tahanice nechápu. Možná, v té chvíli to chlapa štve, ale zase, ona si podělá, přijde za hodinku za ním s kávou, bude mít dodělané, může už posedávat spolu.. ![]()