Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
@kacz ano podle zoho co píses, ale měla ex napsat jestli by dítě mohli kvůli oslavě dřív. Ne jim to oznámit jako hotovou věc.
Ano, přesně tak. Musela to vědět už jak dlouho dopředu. Manžel by s ní asi vyjednával, že ho chce dýl, ale nakonec by ustoupil jako vždy, a všechno by bylo už od začátku zřejmé. Sice místo celého srpna by to bylo jen od 8.8. do 23.8., ale všichni bychom na to byli připravení, vč. dětí, práce, volna, programu pro děti…
@Anonymní píše:
No a že jsme si ty problémy zavařili sami ohledně toho styku celý srpen, v tom obecně souhlasím. Hned jak manžel tehdy přišel z OSPOD jsem ho na to upozorňovala, že si nevymínil to do toho zápisu na sociálce výslovně napsat, že syn bude celý srpen, že se spokojil s tím vágním „že jsou rodiče schopní se na prázdninách dohodnout“. Jenže pro něj to byla stresová situace, nevěděl ani, že něco takového může požadovat atd… kdybych tam byla já, udělala bych to, ale já běžně dělám se smlouvama, růz. dohodama obchodního rázu, písemné, ústní, vyjednávám podmínky apod… a když je někdo jako manžel, že v tom není zběhlý, proč by měl být za to nějak trestán?
No a mediátora jim doporučil soud i OSPOD, manžel schůzku sjednal i na ní byl, ale matka se nedostavila, odmítla.
Chlapi se všeobecně úřadům vyhýbají a mají z nich respekt. Docela ho chápu, že zazmatkoval. Je to pro něj poučení a je fajn, že tě má a pomůžeš mu s tím. ![]()
No, zakladatelko, proč by měl být trestán… Když neumíš pravidla silničního provozu a zaparkuješ na zákazu zastavení, tak se asi taky neobhajuješ tím, že s tím nemáš zkušenost atd. Pokud tomu dostatečně nerozumíte, vezměte si právníka nebo jsou i různé poradny zdarma atd. Jste „trestáni“ za to, že jste se tomu dostatečně nevěnovali, protože štěstí přeje připraveným ![]()
Není dobrá ani konfrontace, ani moc ustupovat, nejlepší je v klidu si trvat na svém. Matka sice policií vyhrožovala, ale byli jste to vy, kdo ji nakonec zavolal. A proč? Ona to teď může podat tak, že se s vámi chtěla domluvit na příjezdu syna (písemně nic není) a vy na ni voláte policajty.
@canaglia píše:
Jinak, pokud je dítě svěřeno do péče matky, … má matka právo požadovat změnu té dohody. Není oprávněna požadovat okamžité přivezení, ale má právo si např. pro něj dojet a odvézt. U takových matek je skutečně lepší mít minimálně styk upravený nebo navrhovat v zájmu dítěte střídavou péči.
A to se zřejmě teď děje, protože před hodinou volala její máma, manželova bývalá tchýně, a ověřovala si adresu, že prý jí o to dcera urguje. Zřejmě je tedy na cestě k nám, aby si kluka vzala. Děti teď běhají s tátou po zahradě a hrajou si na vojáky, nejmenší spí, pak mají slíbený Ledové království, je tu krásně, slunce a pohoda, do toho zřejmě vpadna ona a vezme si ho a odveze ho zpátky do Prahy do 1+1 (nic proti, donedávna jsme tak taky bydleli) jen proto, aby oslavili narozeniny jejího druha. Jakoby to nešlo posunout. Ach jo. Tak jediný pozitivum je, že nebudeme mít náklady s dopravou. Ale co ty děti? Navíc manžel má taky narozeniny, když už by mělo jít o tohle.
Není dobrá ani konfrontace, ani moc ustupovat, nejlepší je v klidu si trvat na svém. Matka sice policií vyhrožovala, ale byli jste to vy, kdo ji nakonec zavolal. A proč? Ona to teď může podat tak, že se s vámi chtěla domluvit na příjezdu syna (písemně nic není) a vy na ni voláte policajty.
Jednoduché. Ona vyhrožovala a proto oni zavolali. Oni můžou říct, že se s ní chtěli domluvit na odjezdu syna a jak ona dokáže, že ne, když písemně nic není.
A v jejím PC ten dopis třeba je, takže ona předložit třeba může. A uvidí se, jak to bylo.
@Anonymní píše:
A to se zřejmě teď děje, protože před hodinou volala její máma, manželova bývalá tchýně, a ověřovala si adresu, že prý jí o to dcera urguje. Zřejmě je tedy na cestě k nám, aby si kluka vzala. Děti teď běhají s tátou po zahradě a hrajou si na vojáky, nejmenší spí, pak mají slíbený Ledové království, je tu krásně, slunce a pohoda, do toho zřejmě vpadna ona a vezme si ho a odveze ho zpátky do Prahy do 1+1 (nic proti, donedávna jsme tak taky bydleli) jen proto, aby oslavili narozeniny jejího druha. Jakoby to nešlo posunout. Ach jo. Tak jediný pozitivum je, že nebudeme mít náklady s dopravou. Ale co ty děti? Navíc manžel má taky narozeniny, když už by mělo jít o tohle.
no a co vám řekli na tom OSPODu? Tak jednoduché řešení, seberte děti, naložte je do auta, telefon nechte doma a jeďte s nimi na výlet, večerní dobrodružství klidně s přespáním. Sebrala bych je a odjela.
@kacz píše:
No, zakladatelko, proč by měl být trestán… Když neumíš pravidla silničního provozu a zaparkuješ na zákazu zastavení, tak se asi taky neobhajuješ tím, že s tím nemáš zkušenost atd. Pokud tomu dostatečně nerozumíte, vezměte si právníka nebo jsou i různé poradny zdarma atd. Jste „trestáni“ za to, že jste se tomu dostatečně nevěnovali, protože štěstí přeje připravenýmNení dobrá ani konfrontace, ani moc ustupovat, nejlepší je v klidu si trvat na svém. Matka sice policií vyhrožovala, ale byli jste to vy, kdo ji nakonec zavolal. A proč? Ona to teď může podat tak, že se s vámi chtěla domluvit na příjezdu syna (písemně nic není) a vy na ni voláte policajty.
Ale jo, z principu máš pravdu, ale existuje i mechanismus „odstranění tvrdosti zákona“. Ten princip by se dal uplatnit i na tyhle typy lidí - lidi vyučený, z vesnice, nezběhlí v zákonech… Právničku už máme, na související agendu se synem - ohledně výživného, styk snad zvládnem bez právničky. Znám jednoho kluka, truhláře typu mého manžela, kterého jeho bývalka doslova zkriminalizovala a zdeptala ohledně dětí a peněz.
A k Policii si to špatně pochopila, my na ní policajty nevolali, my jsme jen volali na místní služebnu s dotazem, co nastane když chce matka dítě dřív než řekla… Ani jsme nikoho nejmenovali, ani nezaznělo jméno matky, syna, nic…bylo to jen neadresné doporučení policisty.
@Anonymní píše:
Ale jo, z principu máš pravdu, ale existuje i mechanismus „odstranění tvrdosti zákona“. Ten princip by se dal uplatnit i na tyhle typy lidí - lidi vyučený, z vesnice, nezběhlí v zákonech… Právničku už máme, na související agendu se synem - ohledně výživného, styk snad zvládnem bez právničky. Znám jednoho kluka, truhláře typu mého manžela, kterého jeho bývalka doslova zkriminalizovala a zdeptala ohledně dětí a peněz.
A k Policii si to špatně pochopila, my na ní policajty nevolali, my jsme jen volali na místní služebnu s dotazem, co nastane když chce matka dítě dřív než řekla a vyhrožuje Policií, jestli přijedou, jestli je máme čekat… Ani jsme nikoho nejmenovali, ani nezaznělo jméno matky, syna, nic…bylo to jen neadresné doporučení policisty.
@terinka4444 píše:
no a co vám řekli na tom OSPODu? Tak jednoduché řešení, seberte děti, naložte je do auta, telefon nechte doma a jeďte s nimi na výlet, večerní dobrodružství klidně s přespáním. Sebrala bych je a odjela.
K řešení neřekli na OSPODu nic, jen udělali ten zápis, zhodnotili syna, že je v pořádku, veselý, hraje si, a že přijdou na šetření k nám. Jediný co řekla je, že „si myslí, že z toho nic nebude“. Jak to přesně myslela, nevíme.
Nápad s výletem je dobrý, akorát nemám už na to moc sil, ty stresy a výletování mě zmohlo, navíc nejmladší je 14 měsíců, balit postýlku, jídlo, zase to bude stát další peníze… Asi to nedám.
@Anonymní píše:
K řešení neřekli na OSPODu nic, jen udělali ten zápis, zhodnotili syna, že je v pořádku, veselý, hraje si, a že přijdou na šetření k nám. Jediný co řekla je, že „si myslí, že z toho nic nebude“. Jak to přesně myslela, nevíme.
Nápad s výletem je dobrý, akorát nemám už na to moc sil, ty stresy a výletování mě zmohlo, navíc nejmladší je 14 měsíců, balit postýlku, jídlo, zase to bude stát další peníze… Asi to nedám.
ach jo, život je nefér, v září tohle všechno předložit u soudu, možná bych si vzala i právníka, včetně toho, jak ona říkák že jen ona je rodič a blabla a říct u soudu, že dohoda není možná, že ustupujete a ustupujete, ale stejně se dohodnout nelze a že chcete konkrétní termíny, které se budou dodržovat.
Ano, to jsem asi špatně pochopila s tou policií. Takže radím, do soudu nějak vydržet, nevyhrocovat to příliš - to by všem jedině uškodilo - a snažit se minimalizovat dopad na syna, v nejhorším i za cenu případných ústupků. Pokud se jedná už o posledních pár týdnů bez soudní úpravy, tak už bych se proti ní zase na hlavu nestavěla.
@kacz píše:
No, svým způsobem jste si to zavařili sami, že jste si na OSPODu nesepsali už to, že u vás bude kluk celý srpen. Vždyť na tom vůbec nic není a přece jste mohli vědět, že budou problémy. S tou policií jste to možná zbytečně vyhrotili… Policie se volá, když někdo někoho přepadne nebo zabije, ne když dva lidi nejsou schopni se domluvit. Nic neporušila ani ona, ani vy, měli jste to dle dohody. Její přikazovačná rétorika je samozřejmě špatně, ale ničím jiným se neprovinila.Poradila bych vám zavolat si s ní a zkusit se nějak dohodnout, ale už je pozdě, takže… A nezatahovat do toho to dítě… ale na to už je taky pozdě.
Dohoda na OSPOD nemá žádnou právní vymahatelnost.
Jediné, co platí, je rozhodnutí soudu. A to se dá i vymáhat.
Já mám s ex velké problémy. Proto dostal styk s dětmi a prázdniny naprosto přesně a jednoznačně definované.
@Anonymní píše:
No a že jsme si ty problémy zavařili sami ohledně toho styku celý srpen, v tom obecně souhlasím. Hned jak manžel tehdy přišel z OSPOD jsem ho na to upozorňovala, že si nevymínil to do toho zápisu na sociálce výslovně napsat, že syn bude celý srpen, že se spokojil s tím vágním „že jsou rodiče schopní se na prázdninách dohodnout“. Jenže pro něj to byla stresová situace, nevěděl ani, že něco takového může požadovat atd… kdybych tam byla já, udělala bych to, ale já běžně dělám se smlouvama, růz. dohodama obchodního rázu, písemné, ústní, vyjednávám podmínky apod… a když je někdo jako manžel, že v tom není zběhlý, proč by měl být za to nějak trestán?
No a mediátora jim doporučil soud i OSPOD, manžel schůzku sjednal i na ní byl, ale matka se nedostavila, odmítla.
Já mám to samé, ale obráceně. Jsem matka a problémy dělá neustále otec
. Dohodnout se s ním nedá, udává mě různě po úřadech.
Taky chodím na sociálku vyklepaná, taky v tom neumím moc chodit, ale ex mě tak cvičí, že se začínám docela zocelovat.
Mám tu výhodu, že ex si svými excesy škodí sám, já pro to ani nemusím nic dělat
. Je samozřejmě nepříjemné vysvětlovat cokoliv na sociálce, ale ve finále z toho jako tydýt vyleze vždy on
.
Doporučuju dát návrh na soud a přesně všechno určit.
Já jsem třeba dala kalendářní měsíc prázdnin na střídačku. Jeden roku bude mít děti celý červenec, druhý rok celý srpen.
Kdybys potřebovala, pošli SZ a já Ti napíšu, jak to máme v rozsudku my. Soud to schválil kompletně, jak jsem to chtěla já. A jsem spravedlivá k ex. Má děti i na Štědrý den a všechny prázdniny poctivě střídáme.
Já už jsem byla několikrát ve stejné situaci. Ex si děti vzal a nepřivezl je tak, jak měl
. Nezmohla jsem nic, soudní odebrání mi přišlo neadekvátní.
I otcové jsou šmejdi, ne jen matky.
A na toho mého už brzy dojde
.