Povinný sportovně turistický kurz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
30.4.22 05:36
@Eliška píše:
neustále slýchám od kolegyní z 1. stupně, že na ŠVP jezdí čím dále míň dětí. Nejen děti nechtějí, ale i hodně rodičů je nechce pouštět - že to bez nich nezvládnou :nevim: Prý zvlášť rodiče cizinci s tím mají problém.

U nás jezdí dost dětí. Najde se pouze pár, že nejedou.
S dcerou nejela na ŠVP spolužačka. Jsem na obou lodích. Takže jsem znala její fňukání na Messenger skupině, že dceru nepustí na 5 dní a znala jsem verzi, kterou podala škole. Největší problém byl, že 10r. dítě bez ní neusne. Prostě hysterická matka, která si vychovává hysterické a rozmazlené dítě. Její věc, její svědomí a její život. Když se třída po ŠVP vrátila. Tak byl požadavek, ať o tom nemluví všichni před její holkou, aby jí to nebylo líto. Takže zbytek třídy se měl dle matky tlumit, ať nesdílí emoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12664
30.4.22 05:51
@Leenvecka píše:
@Svistice presne tohle jsem chtela napsat… jsem jako mala nemohla na skolky a skoly v prirode snad do sedme tridy (zdravotni duvody :( )… jsem introvert a vzdycky jsem si po takovym tydnu zpatky ve skole prisla fakt blbe a mimo, vsihni si sdelovali zazitky a ja jako trubka byla mimo :/

Mne to nikdy nevadilo, jako studentka jsem ze zdravotn. duvodu nejezdila na chmel, brambory, na zakladce na lyzak a ok..pozor jedna vec bylo povinna a osvobozovala jen smrt..na stredni branny tydenni kurz..presuny v plynov, ch maskach, strelba..nastesti jsem nemusela na presun a plneni ukoli pomoci slepe mapy a kompasu. To bych se ztratila tak ze by me nikdo nikdy nenasel uz. Jeste ze jsem byla v uloze zdravotnika. Jeste nyni si vzpominam, jak bylo mistni obyvatelstvo vydeseno, kdyz jsme tam behali po louce v dymu z dymovnic v plastenkach a plynovych maskach..dokonce jsme i strileli z neceho, malorazky..ja nechala bryle doma takze na dalka vubec nic jsem nevifela a malem zastrelila ucitelk 8o u 8o nikdy vice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
30.4.22 06:16
@Jahru píše:
Je jasné, že extroverti si to neumí moc představit, ale introverti na podobných akcích opravdu dost trpí. Já jsem lyzaky, turistaky, tábory s neznámými lidmi nesnášela a marně přemýšlím, co mi tohle „vystoupení z komfortní zóny“ přineslo pozitivního :think: Na lyžích sem od té doby nestála, kolo nesnáším… Mnohem víc jsem si užila akce, o které jsem stála a kam jsem jela úplně dobrovolně. Ať už to byl tábor v lesích bez veškerého komfortu moderního světa, kde jsem byla s lidmi, které jsem znala nebo soustředění, kde jsem dobrovolně trávila několik hodin studiem chemie a biologie. Povinné akce mi asi daly jen schopnost pretrpet nechtěné a nepříjemné zážitky. A o to bych s klidným svědomím ráda přišla :mrgreen:

Hlásím se do klubu. Jak já nenáviděla povinné školy v přírodě na druhém stupni. Naštěstí mamka byla rozumná a od 8. třídy jsem si mohla sama vybrat, jestli chci jet nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
101958
30.4.22 06:26
@hanka.br. píše:
Aneb jak z celkem nevinného rčení „nikomu to neublíží“ vytvořit absurdní oxymoron. Ty musíš být v permanentním stresu. :mrgreen:

Az na to, ze neni nevinné… Ono se pod nim skryva spis „ja jsem to taky musel prezit, tak kpukej taky, prece nebudes mit nejakou ulevu“. A jeste je hloupe a jak jsem tu celkem ukazali i nepravdive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.4.22 08:28
@Kelsey píše:
U nás jezdí dost dětí. Najde se pouze pár, že nejedou.
S dcerou nejela na ŠVP spolužačka. Jsem na obou lodích. Takže jsem znala její fňukání na Messenger skupině, že dceru nepustí na 5 dní a znala jsem verzi, kterou podala škole. Největší problém byl, že 10r. dítě bez ní neusne. Prostě hysterická matka, která si vychovává hysterické a rozmazlené dítě. Její věc, její svědomí a její život. Když se třída po ŠVP vrátila. Tak byl požadavek, ať o tom nemluví všichni před její holkou, aby jí to nebylo líto. Takže zbytek třídy se měl dle matky tlumit, ať nesdílí emoce.

Zažila jsem takovou matku i na SŠ. :nevim: Beze srandy. Kluk je už zcela a zřejmě navždy nepožitelnej, lituju holku (nebo kluka, to je fuk), co na něj narazí. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
30.4.22 09:03
@j.a.n.i1 píše:
Az na to, ze neni nevinné… Ono se pod nim skryva spis „ja jsem to taky musel prezit, tak kpukej taky, prece nebudes mit nejakou ulevu“. A jeste je hloupe a jak jsem tu celkem ukazali i nepravdive.

Jestli sis už dala kafe, tak to napiš znovu, ať pochytím myšlenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101958
30.4.22 10:09
@matkabagristy píše:
A co s tim ma spolecneho tve nazory na ucast/neucast?

No, má s tím společného to, že je blbost nutit někoho, kdo fakt z nějakého pro něj zásadního důvodu nechce a tvářit se, že mu to neublíží… Jasně, je žádoucí motivovat takové ty pohodlné, kterým se nechce jen proto, že ležet doma je jednodušší, ale když už se zvednou, tak si to užijí, tam jsem rozhodně pro je popostrčit. Stejně tak je dobré pokusit se umožnit jet těm, kdo by nejeli pouze z finančních důvodů nebo protože helikoptérový rodič. Ale je strašně nebezpečné zastávat přístup, že musí všichni a nehrozí, že to nikomu neublíží… Může jim to ublížit a přesně u těch, kdo fakt nechtějí a mají s tím nějaký zásadnější vnitřní problém, je to riziko, že jim to ublíží, výrazně větší. Ať už té šikany, kdy nezapadnou do kolektivu či ostatní zdržují nebo i to riziko úrazu. Co si budeme povídat, pokud někdo něco dělá s odporem, tak riziko zranění narůstá. A opět, pokud se stane úraz při něčem, co dotyčný chtěl a je tam rád, tak je to pro všechny zúčastněné o něco jednodušší, než když se ten samý úraz stane u někoho, kdo do toho byl natlačen na sílu. Ono ne nadarmo je u všech trochu náročnějších akcí (teď myslím ty volnočasové) pravidlo naprosté dobrovolnosti a každý účastním má právo bez vysvětlování svou účast stopnout, je to přesně ta pojistka proti průseru. Ano, je ideální, když ji nikdo nepoužije, ale je důležité, že tam je.
A ono i když se „nic zásadního“ nestane, tak i tak může jedna akce ublížit, příkladem toho byla moje spolužačka na gymplu, fajn holka, ale takový ten neduživý studijní typ, plus jako rodina byli celkem chudí. Jsem starší ročník, takže v té době byl přístup „všichni musí“ hodně zakořeněný, takže na ten lyžák v prváku jet musela. Jo, nějak ho přežila, nezranila se, my na ni byli hodní neb jsme byli dobrý kolektiv, ale i tak ona jasně cítila, že nestíhá a má oproti ostatním naprosto tragické vybavení. Dalo by se říct, fajn, nic se ji nestalo… Ale ono stalo, tenhle zážitek pro ni byl natolik traumatizující, že si vyběhala osvobození z tělocviku na zbytek studia, do té doby s námi bez problémů cvičila, ale prostě představa, že by musela ještě někdy jet byla natolik stresující, že to udělala. Takže výsledkem jednoho „blbého“ lyžáku bylo to, že ten, pro koho by ten pohyb byl dost důležitý, se najednou nehýbal vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
30.4.22 10:11

@j.a.n.i1 diky za roman, mozna jsi prehledla muj myslim prvni prispevek v teto diskuzi, ze jsem se v praxi nesetkala s tim, ze by mimoskolni akce byly dusledne povinne pro vsechny. Oslava uz skoncila? Je ti lepe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101958
30.4.22 10:17

@matkabagristy No, stačí si přečíst některé místní názory, které si přesně tohle myslí… a tím tedy nemyslím tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
30.4.22 10:21
@j.a.n.i1 píše:
@matkabagristy No, stačí si přečíst některé místní názory, které si přesně tohle myslí… a tím tedy nemyslím tebe.

kdo tady pise, ze mimoskolni aktivity jsou povinne pro vsechny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.4.22 10:21
@j.a.n.i1 píše:
No, má s tím společného to, že je blbost nutit někoho, kdo fakt z nějakého pro něj zásadního důvodu nechce a tvářit se, že mu to neublíží… Jasně, je žádoucí motivovat takové ty pohodlné, kterým se nechce jen proto, že ležet doma je jednodušší, ale když už se zvednou, tak si to užijí, tam jsem rozhodně pro je popostrčit. Stejně tak je dobré pokusit se umožnit jet těm, kdo by nejeli pouze z finančních důvodů nebo protože helikoptérový rodič. Ale je strašně nebezpečné zastávat přístup, že musí všichni a nehrozí, že to nikomu neublíží… Může jim to ublížit a přesně u těch, kdo fakt nechtějí a mají s tím nějaký zásadnější vnitřní problém, je to riziko, že jim to ublíží, výrazně větší. Ať už té šikany, kdy nezapadnou do kolektivu či ostatní zdržují nebo i to riziko úrazu. Co si budeme povídat, pokud někdo něco dělá s odporem, tak riziko zranění narůstá. A opět, pokud se stane úraz při něčem, co dotyčný chtěl a je tam rád, tak je to pro všechny zúčastněné o něco jednodušší, než když se ten samý úraz stane u někoho, kdo do toho byl natlačen na sílu. Ono ne nadarmo je u všech trochu náročnějších akcí (teď myslím ty volnočasové) pravidlo naprosté dobrovolnosti a každý účastním má právo bez vysvětlování svou účast stopnout, je to přesně ta pojistka proti průseru. Ano, je ideální, když ji nikdo nepoužije, ale je důležité, že tam je.
A ono i když se „nic zásadního“ nestane, tak i tak může jedna akce ublížit, příkladem toho byla moje spolužačka na gymplu, fajn holka, ale takový ten neduživý studijní typ, plus jako rodina byli celkem chudí. Jsem starší ročník, takže v té době byl přístup „všichni musí“ hodně zakořeněný, takže na ten lyžák v prváku jet musela. Jo, nějak ho přežila, nezranila se, my na ni byli hodní neb jsme byli dobrý kolektiv, ale i tak ona jasně cítila, že nestíhá a má oproti ostatním naprosto tragické vybavení. Dalo by se říct, fajn, nic se ji nestalo… Ale ono stalo, tenhle zážitek pro ni byl natolik traumatizující, že si vyběhala osvobození z tělocviku na zbytek studia, do té doby s námi bez problémů cvičila, ale prostě představa, že by musela ještě někdy jet byla natolik stresující, že to udělala. Takže výsledkem jednoho „blbého“ lyžáku bylo to, že ten, pro koho by ten pohyb byl dost důležitý, se najednou nehýbal vůbec.

Jestli máš tenhle odezdikezdismus v sobě zakořeněný tak, že se ti promítá i do reálného života, tak to musíš mít fakt těžký. :nevim:

No nic, jdu dělat něco produktivního. :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101958
30.4.22 10:23
@matkabagristy píše:
kdo tady pise, ze mimoskolni aktivity jsou povinne pro vsechny?
Školní aktivity by nejraději někteří měli povinné úplně pro všechny.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.4.22 10:27
@j.a.n.i1 píše: Školní aktivity by nejraději někteří měli povinné úplně pro všechny.

Kteří? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
30.4.22 10:30

Mimoskolni aktivity jsou dulezite, i ucast na nich. Je to ostre zretelne ted po 2 letech, kdy se nikam nesmelo a decka vetsinou sedela sama doma nebo s par kamosi pred barakem. My stihli v zari adaptak, trosku jsme se poznali, pak najel pulrok, jsme fungovali tak, ze ja byla pred tabuli, oni v lavicich. Dohanelo se ucivo, nebyl cas na pestovani tymoveho ducha. Od te doby, co spolu muzeme normalne fungovat, jsme se stihli poznat, naucili jsme se odhadnou silne stranky a slabiny tech druhych. Nachazime cesty, jak si pomoci, navzajem se pobavit, respektovat se. Dite, ktere se neucastni (mame takove) nezapadne do kolektivu, nenauci se socialnim dovednostem. Pojede si svoje a casto se bude citit ublizene. No, a znam i takovou dospelou osobu. Je to moje kolegyne, ma problemy se vsemi okolo. Chodime kolem ni jako kolem malovaneho vajicka, bojime se cokoli rict nebo se jen podivat. Aby zase nespustila svoji litanii, jak ji vsichni ublizujeme. Neni to pro praci ve skolstvi dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
30.4.22 10:31
@j.a.n.i1 píše: Školní aktivity by nejraději někteří měli povinné úplně pro všechny.

kdo konkretne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová