Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, prosím o radu… Dneska jsem byla na prvotrimestralnim screeningu, 13+0 a dle ultzv vše vypadalo ok, NT 2.2, jinak vše vypadalo v pořádku.. Tak jsme jeli domů a za dvě hodiny volala dr že vyšlo zvýšené riziko na Edwardsuv syndrom, asi 1:234.. Dle krve.. Jiné výsledky zatím nemam.. Ve středu tam máme jet a dohodnout se, zda chci odběr invazivní nebo neinvazivní odběr krve.. Nevím co dělat.. Je mi 33 a mám doma dva zdravé kluky.. Mam strach ze u invazivniho zákroku poškodim možná zdravé miminko a že neinvazivní vyjde třeba falešne negativní, i když říkala že je přesný na 99,9 %.. Co byste volily vy? Děkuji za každou radu či zkušenost..
Šla bych do neinvazivního. Ta pravděpodobnost, že se u invazivní metody něco stane, je mnohem vyšší, než to, že tvoje dítě ten syndrom fakt má.
Já bych volila neinvazivní. Riziko odběru plodovky bych nepodstupovala.
Ahoj u nás první screning ukázkový bohužel triple 1:15 na Down… Na amc jsrm nešla.. Počkala jsem na veljy utz ten dopadl dobře… Strach jsrm měla až do porodu. Naštěstí máme zdravou dceru. Amc je riziko 1:200 že budou komplikace ale zase je to jistota 99,99% pokud by vyšel špatně první screning šla bych do neinvazivního..bohužel pokud neinvazivní vyjde špatně musí se stejně pro potvrzení na amc…
Tak „háček“ u toho neinvazivního je v tom, že je to velice drahé vyšetření, tuším něco kolem 10 tisíc korun. Ale přesné je to též velmi, takže pokud si to můžete dovolit, je rozhodně neinvazivní ta lepší volba, u invazivního je určité riziko potratu (sice velmi malé, ale je).
To ještě není tak špatný výsledek. Když jsem byla já na UZ tak to doktor odhalil hned že něco není v pořádku, a měl pravdu. A navíc mě vyšlo 1:2.Odběr plodové vody potvrdí vadu určitě, ale pokud máš obavy tak jdi do neinvazivního.
Děkuji, zkusim asi tedy neinvazivní odběr krve. Je to sice pálka, ale nějak si peníze sezenu od někoho z rodiny.. Docela mě překvapilo dle proctenych diskuzi kolik maminek u tohoto syndromu mělo ultrzv nález v pořádku.. Doktoři rikali že by bylo zřejme něco vidět i na ultrazvuku.. Ale zkušenosti maminek mluví jinak.. Je to hrůza ![]()
@mamule42 tak je pravda že to asi není nejhorší výsledek, ale ani moc dobrý.. Mam z toho nějak od začátku špatný pocit, nevím proč.. Ale ještě je šance ze to dopadne dobře.. Tvého těhotenství je mi líto.. To jsi měla taky tuto vadu u miminka nebo jinou?
@lety_l píše:
Dobrý den, prosím o radu… Dneska jsem byla na prvotrimestralnim screeningu, 13+0 a dle ultzv vše vypadalo ok, NT 2.2, jinak vše vypadalo v pořádku.. Tak jsme jeli domů a za dvě hodiny volala dr že vyšlo zvýšené riziko na Edwardsuv syndrom, asi 1:234.. Dle krve.. Jiné výsledky zatím nemam.. Ve středu tam máme jet a dohodnout se, zda chci odběr invazivní nebo neinvazivní odběr krve.. Nevím co dělat.. Je mi 33 a mám doma dva zdravé kluky.. Mam strach ze u invazivniho zákroku poškodim možná zdravé miminko a že neinvazivní vyjde třeba falešne negativní, i když říkala že je přesný na 99,9 %.. Co byste volily vy? Děkuji za každou radu či zkušenost..
Ja jsem mela riziko na Edwardsuv syndrom a Patauuv syndrom. Oboje 1:10 (!!!).
Byl mi doporucen odber plodovky.
Ten jsem podstoupila a vse se vyloucilo 🍀
@janikema90 to jsem ráda, že vám to dopadlo dobře.. Snad budeme mít taky to štěstí.. 🙏
Edwards jde velice dobře vidět i na ultrazvuku, jsou tam četné deformace, rozštěpy, přidružené choroby. Takže neinvazivní vyšetření plus výborný diagnostik a byla bych klidná. Teda já bych se možná spokojila i jen s ultrazvukem u experta, ale při tomto poměru bych na amnio nešla. Bude to dobré, neboj!
Nám vysel také pozitivní screening na Edwardsuv syndrom. 1:59. Šla jsem na odběr choriovych klku. Nevydržela bych se nervovat dal. Ukázalo se, že je vše ok a dneska je zdravému klukovi 6 let. Zpětně si myslím, že mi odebrali krev o týden jinak a to udělalo ten výsledek. Šla bych na to znovu. Potřebovala bych mít jasno. Každopádně držím palce ať je všechno ok
@lety_l píše:
@mamule42 tak je pravda že to asi není nejhorší výsledek, ale ani moc dobrý.. Mam z toho nějak od začátku špatný pocit, nevím proč.. Ale ještě je šance ze to dopadne dobře.. Tvého těhotenství je mi líto.. To jsi měla taky tuto vadu u miminka nebo jinou?
Dcerka měla Edwardsův syndrom, ale já ji nechala žít odešla 35 dní po narození.
@pazitka děkuji za podporu, ve středu to budu konzultovat s genetičkou, poprosím je ještě o jeden ultrazvuk pokud ho nedělají automaticky.. Dr říkala že ultzv je v pořádku, ale někde píšou že tyto defekty jdou vidět až od 16 tt.. Ale já tomu moc nerozumim, nikdy jsem to nějak nezkoumala, u obou synů bylo vše v pořadku..
@Fiialka v kolikatem týdnu ti odebírali krev? Gratuluji ke zdravemu synkovi, je to největší štěstí když jsou děti zdravé a spokojene..