Práce v těhotenství? Ano/ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15074
19.8.13 22:03
@Mar__tanka1983 píše:
Nechci vařit z vody, ale pokud vim, tak těhotnou nemůžou vyhodit tak jako tak, ne?
Ale netušim, jak je to ve zkušebce… :think:

ve zkušebce právě můžou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9452
19.8.13 22:30

Ja jsem na neschopence od 6+3tt. Jsem zamestnana ve fabrice tahala jsem kufry do aut. Tezko by mi dali lehci praci. Navic je vsude smrad a hluk atd. Rekla jsem na gynde jak to mam v praci a dostala jsem neschopenku hned po prvni srdecni akci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9452
19.8.13 22:33

Mozna jsem si mela vystekat lehci praci ale u nas kazda tehule sla na neschopenku.Tak nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
19.8.13 23:02

Pracuju ve velkém řetězci, teď momentálně tedy ne :)

A u nás, jakmile na „freshi“ přišly holky, že jsou těhu, tak okamžitě na jinou práci. Velké mrazáky, standardně teplota na „place“ kolem 2 - 3 stupňů, tahání paleťáků s několika paletami.

Většinou se holky dávaly na domácky nebo na kancelářské vybavení, tak to zkus.

Mmch, v době krize, která stále trvá, mají ředitelé většinou s brigádníky útrum (vyjímkou jsou vánoce). Když byl třeba problém, tak v mimořádných případech u nás na place makali i manažeři, a že jim to šlo! Bez nadsázky. Takže ano, chodí vybalovat i vedoucí směny, vedoucí oddělení a vyjímečně i manažeři (i když nemusejí, tak chtějí, protože od toho, jak funguje oddělení, tak jsou hodnoceni)… :)

• Citovat
  • Upravit
932
19.8.13 23:23

@V-e-v-e-r-u-s-h-k-a Já bych si ted vzala neschopenku, to te vyhodit nemůžou a až by uplynula ta zkušební doba, tak bych požádala o přeřazení na jinou práci z důvodu těhotenství. Určitě bych netahala nic těžkého a tak, měla bych docela strach. Já pracovala do 9.měsíce, ale nepracuju fyzicky, jen jsem se zas bála, abych nechytla nějakou nemoc od dětí ve škole. Hlavně v obodobí chřipek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
19.8.13 23:37

No bacha, ve zkusebce ji na neschopence vyhodit muzou (ted si nejsem jista, jestli po 2 nebo 3 tydnech, ale velice brzo) a navic, pokud se na neschopenku nastoupi behem zkusebky, tak i kdyby ji nevyhodili, zkusebka se tim jen prerusi a pak dobiha po ukonceni te neschopenky! Rozhodne to neni tak, ze kdyz ma tri mesice zkusebky, tak si po dvou odejde na neschopenku a po mesici se vrati a je po zkusebce. Protoze v takovem pripade by po par tydnech neschopenky letela a pokud ne, tak by po navratu stejne jeste mela mesic zkusebky pred sebou. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak pulka zamestnancu precka zkusebku na neschopence a maji klid :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neytiri
20.9.13 15:58

Ahoj holky jdu si taky pro radu. Jsem v 10.týdnu. V pondělí jdeme na UZV a mám dostat průkazku. Celou dobu těhu jsem na nemocenské kvůli tomu, že jsem astmatička. Nyní se rozhoduji zda se vrátit do práce. Pracuji jako účetní. Čili velký stres, přesčasy a k tomu dvě velmi nepříjemné kolegyně, které mě dost často šikanovaly a provokovaly. Kdo by to riskl a kdo by radši zůstal doma? PS jedna z nich je známá tím, že posílá nemocného syna do školky a to i když měl neštovice. Druhá zase chodí nastydlá do práce a prská to tam na všechny.

• Citovat
  • Upravit
Neytiri
20.9.13 15:59

Ugluk pokud se prokáže, že je těhotná - nemohou ji vyhodit a to ani ve zkušební době.

• Citovat
  • Upravit
69023
20.9.13 16:16

Můžou.
http://www.aperio.cz/poradna/25383
Zaměstnavatel je oprávněn zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoli důvodu. Ochranná ustanovení ohledně výpovědi se na těhotnou zaměstnankyni v tomto případě nevztahují.
http://m.ceskatelevize.cz/…a-materskou/
„Zaměstnavatel může zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu, může tedy zrušit pracovní poměr ve zkušební době i s těhotnou zaměstnankyní. Nesmí pouze zrušit pracovní poměr ve zkušební době v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény zaměstnance.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neytiri
20.9.13 16:28

Ne to nemůžou :-) věř mi, zaměstnavatel může ve zkušení době propustit zaměstnance bez udání důvodu, ovšem prokáže-li žena, že je v době rozvázání pracovního poměru těhotná - je výpověď neplatná.

• Citovat
  • Upravit
Neytiri
20.9.13 16:30

Píšu to podle zkušenosti z praxe v minulém zaměstnání. Holčina byla ve třetím měsíci a měla týden do skončení pracovního poměru. Když to zjistil její šéf dal ji výpověď, ale dle personálního oddělení mu nemohlo být vyhověno. Ono ne vše co se píše na internetu taky tak chodí… viz různé léky v těhotenství atd atd.

• Citovat
  • Upravit
69023
20.9.13 16:40

Ale ve zkušební době se nejedná o klasickou výpověď. Pracovní poměr nesmí být zrušen proto, že je zaměstnanec těhotný, nemocný… ale může být zrušen z jiného důvodu, přesto, že je těhotný, nemocný…
Něco jiného samozřejmě je, pokud už zkušebka uplynula, pak nikoho nemůžou vyhodit ani těhotného, ani na PN.
http://www.financninoviny.cz/…-zene/442956
"V prvním případě, který uvádíte, jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době, tedy nikoli o výpověď. Pro případ zrušení pracovního poměru ve zkušební době je ochrana zaměstnance vztažena pouze na situaci prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti. S těhotnou zaměstnankyní ve zušební době zaměstnavatel zrušit pracovní poměr může. "
http://www.azrodina.cz/…kusebni-dobe
http://www.novinky.cz/…urcitou.html
 https://www.emimino.cz/…tehotenstvi/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
20.9.13 16:42

Dobrá, ale zatím jsem nenašla JEDINÝ odkaz na internetu, který by psal, že ve zkušebce je těhotná chráněná, zato desítky takových, které vysloveně uvádějí, že těhotenství ani nic jiného ji ve zkušebce prostě neochrání ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neytiri
20.9.13 17:23

No a já si myslím, že je lepší realita a zkušenost ze života než internet. Asi tak. Zaměstanavatel totiž spoléhá právě na to, že tě může vyhodit jen tak bez udání důvodu a ty to podepíšeš, protože to bereš jako zkušebku. Firmy to tak zkoušejí. Pamatuju si přesně jak to bylo u nás, měla to být výpověď bez nároku na cokoli a byla z toho mateřská. Samozřejmě, je lepší to neříkat ve zkušebce, ale když to praskne, tak aspoň tohle. Ono se na internetu píše spousta věcí jako třeba, že se nesmí nosní spreje v těhotenství, že se nesmí brát žádné léky apod. Jenže se to píše jenom proto, že ty léky nebyly prý dostatečně otestovány, pokud jsi ale nemocná brát je musíš. Chci tím říct, že internet se musí brát jako zdroj informací ale s rezervou. Já osobně být ve zkušebce nenechám se vyhodit :-) Ne bez boje.

• Citovat
  • Upravit
Neytiri
20.9.13 17:24

No a já si myslím, že je lepší realita a zkušenost ze života než internet. Asi tak. Zaměstanavatel totiž spoléhá právě na to, že tě může vyhodit jen tak bez udání důvodu a ty to podepíšeš, protože to bereš jako zkušebku. Firmy to tak zkoušejí. Pamatuju si přesně jak to bylo u nás, měla to být výpověď bez nároku na cokoli a byla z toho mateřská. Samozřejmě, je lepší to neříkat ve zkušebce, ale když to praskne, tak aspoň tohle. Ono se na internetu píše spousta věcí jako třeba, že se nesmí nosní spreje v těhotenství, že se nesmí brát žádné léky apod. Jenže se to píše jenom proto, že ty léky nebyly prý dostatečně otestovány, pokud jsi ale nemocná brát je musíš. Chci tím říct, že internet se musí brát jako zdroj informací ale s rezervou. Já osobně být ve zkušebce nenechám se vyhodit :-) Ne bez boje.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex