Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, muj tede dela v rodinne firme co patri jeho „kamaradovi“ a jeho otci. Vyhody nejake ma (auto, ntb, stravenky), penize celkem slusny, ale jinak mi prijde jako otrok, jezdi jim treba s autama do servisu, pisknou si v noci, ze musi byt nejaka lejstra rano v rakousku, ze to stihne rychleji nez kuryr…lita po svete a ja se to dozvim par hodim pred, ze bude tyden v rusku nebo skandinavii, a nase plany jdou do kopru a ja na druhou kolej. Volno nema skoro zadna, jsem rada ze si ho urvu na prodlouzeny vikend, ale on? Bohuzel se citi, ze na nem firma stoji, tak nechava sebou orat a furt sliby, sliby. Zacinam toho mit dost. Kdybych tp vedela pred manzelstvim tak bych ho asi poslala do kopru…
Jo, a je to hrozný, už se těšíme oba až vypadne. Táta je zároveň šéf, takže tyto dvě věci nerozlisuje mi přijde a ještě když s ním třeba mluvím já, tak nevím jestli s tchanem a nebo se šéfem. Ke všemu dělá s níma švagr a to je ještě to horší, protože můj chlap je trochu bohem, prostě i v práci na pohodu, ale švagr je maco, chodí do práce o 15 minut dřív a pak to vypadá že můj chlap je pomalej, prostě trochu intrikar ale chlap to chce vydržet a nerozhadat si rodinu, takže ještě maximálně rok, já bych radši tak max dva měsíce, ale stavíme 60 km daleko.
Jinak můj táta taky pracoval s bratrem, na živnostenský list oba, a bylo to taky zlo a rozhadali se, prostě do práce se tahají rodinné věci a domů furt práce…
Rodina přítele má velmi úspěšnou firmu. Jeho reakce na mou otázku, proč tam nepracuje, byla „Nejsem blázen.“ A má naprostou pravdu.
Rodina mého strýce má firmu, dělá tam teta, bratranec a můj táta. A děs běs…Přesně jak píšeš. Peníze nic moc, pořád v práci, problém si i zajít k lékaři…
Ne. Ale máme v okolí. A je to náročné. Všichni členové rodiny si myslí, že firma stojí na nich a jsou nedocenění.
Děkuji za reakce. Bohužel mne to utvrzuje v tom, že rodinná firma je horší práce, než jakákoliv jiná. Máme 2 malé děti, ale čekám jestli nám rodinná firma nedodela manželství úplně, to co je normální u jiného zaměstnavatele jako třeba obyčejná propustka, když jdu já k lékaři, je ze strany rodinné firmy problem, několikrát ruším, protože se nehodí aby manžel nebyl v práci a hlídal děti, nebo narážky od příbuzných manžela, že si mám vzít děti sebou. A perla když už si doktora prosadim, poslouchám další den, že nebyl kvůli mému doktorovi v praví a flakal se doma s dětmi. Občas mám pocit, že už je jednodušší se rozvést. Zakl.
Ahoj, děvčata, můžete mi, prosím, někdo vysvětlit, jak funguje rodinné podnikání po právní stránce? Manžel je OSVČ, podniká z domova, mně právě skončila rodičovská, tak jsme si říkali, že budeme pracovat spolu. Jenže na Živnostenském úřadě ani na Finančáku prý nikdy o rodinném podnikání neslyšeli ![]()
Vůbec netuším, jako co bych se kde měla nahlásit, zaregistrovat…
Poradí, prosím, někdo?
@Anonymní píše:
Rodina přítele má velmi úspěšnou firmu. Jeho reakce na mou otázku, proč tam nepracuje, byla „Nejsem blázen.“ A má naprostou pravdu.Rodina mého strýce má firmu, dělá tam teta, bratranec a můj táta. A děs běs…Přesně jak píšeš. Peníze nic moc, pořád v práci, problém si i zajít k lékaři…
Jak kde, já dělám v manželově firmě na poloviční úvazek za 50 tisíc, zrovna dneska už 3 hodiny sedím u kadeřnice… Na rodinnou firmu si nemůžu stěžovat ![]()
@hematitek píše:Rodinné podnikání je naprosto stejně jako jakékoliv jiné prostě platí to co u jakékoliv jiné firmy. Prostě budete zaměstnanec se všemi náležitostmi to znamená plat odvody sociální a zdravotní. Pokud nevíte co obnáší mit zaměstnance tak se do toho raději nepoustejte.
Ahoj, děvčata, můžete mi, prosím, někdo vysvětlit, jak funguje rodinné podnikání po právní stránce? Manžel je OSVČ, podniká z domova, mně právě skončila rodičovská, tak jsme si říkali, že budeme pracovat spolu. Jenže na Živnostenském úřadě ani na Finančáku prý nikdy o rodinném podnikání neslyšeli
Vůbec netuším, jako co bych se kde měla nahlásit, zaregistrovat…
Poradí, prosím, někdo?
Nemusíte být zaměstnanec. Můžete být osoba spolupracující. Záleží, co se vám víc vyplatí, no. https://www.penize.cz/…mu-jak-na-to
A ještě dodám, že OSVČ manžel legálně svou manželku zaměstnat dle zákoníku nemůže.
@Anonymní píše:
Jak kde, já dělám v manželově firmě na poloviční úvazek za 50 tisíc, zrovna dneska už 3 hodiny sedím u kadeřnice… Na rodinnou firmu si nemůžu stěžovat
3 hodiny? Nebolí tě z toho zadek?
@Zumpa píše:
3 hodiny? Nebolí tě z toho zadek?
Nakonec jsem to dotáhla na 5 a bolí ![]()
Taky mame rodinnou firmu. Muj tatka, mamka, manzel a dalsi clenove. Penize az hodne nadstandartni, ale za jakou cenu. Ted jsem na MD a vidime se opravdu malo. Vidim tam vyhody i nevyhody.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda váš manžel pracuje v rodinné firmě, můj ano a přemýšlím, zda to má nějaké výhody, ale za mně to teda žádné výhody nemá. Mzda nic moc, dovolená skoro žádná, nějaké dřívější odchody neexistují, peníze a benefity jako příspěvek na vánoce, dovolenou, stravenky atd. žádné. Doma se věčně řeší s rodinou práce, jiné téma nemají. Jak to vidíte vy? Za mně je to práce za trest. Snažím se přesvědčit aby si manžel našel jinou práci, ale bezúspěchu… díky