Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Amerielle píše:
Když já nesnáším, když mě ti lidi dostanou do takové pozice…jakože JÁ jsem ta špatná.Třeba teď ti mladí, ta rodina od přítele. Přítel jim napsal, že se ještě uvidí, co a jak bude do té doby. A oni mu na to napsali:
„No myslím, že můžeš být v klidu. Já tam na tu akci asi stejně nepojedu.“
Rozumíte, co mi vadí, ne? Ta věta „Můžeš být v klidu.“…jako kdyby dávali najevo, že my jim dáváme najevo, že jsou pro nás přítěž. Po takové větě se člověk cítí opravdu jako otrapa, který nechce nechat přespat rodinu.
No jenže oni v tobě ten pocit viny vyvolávají záměrně, nechápeš? Oni od tebe něco chtějí… Přespat ZADARMO, plus mají ještě i jídlo. No tak proč by tě nevyužívali.
Měla bys být víc asertivní.
@Amerielle píše:
Ty seš se vším hned hotová, ale uvědom si, že to není tak jednoduché. Ti lidi se urazí, když jim řeknu: „Sorry, ne. Najdi si hotel.“To je takové…takové blbé, no.
Kontrolní otázka: TY by ses v podobné situaci urazila?
Buď jsou to normální lidi, co se zeptaj (co by ne) a odmítnutí normálně vezmou a vše je OK, nebo nechápou, že svět se netočí okolo nich, a u takových by mi urážení se bylo srdečně šumák.
Možná to pochopí za pár let, až budou ve svém, denně pracovat a studentské návštěvy odhánět koštětem ![]()
@jenny.fields dobře, přijedou pokaždý v 5 ti členech a chce se od nás abychom se jim věnovali celou dobu. Já na to prostě ai nemám náladu s malejma dětma. sami nepohlídají abychom mohli spolu zajít aspon na věču. A to je jen můj táta, pak je tu táta manžela, babičky, bráchové s rodinama a do toho ti kamarádi. takže to není jen týden či dva za rok.
Přece když jedou do Chorvatska, tak si tam taky musí platit ubytovaní a stravu. u nás můžou být třebas přes víkend.
spíš řeším to, že si tak navykli a ted když přijdu z práce a mám vařit pro nás 4 + dalších 5 lidí, který si mohli uvařit sami. o to mi jde. je mi blbý vařit jen pro nás. ale 5 lidí navíc je hold rozdíl.
Se pokaždé vymluv, že už něco máš (divadlo, deratizátora, neteče voda, jsi nemocná…). Časem jim to dojde a budeš „ta, co furt něco má, nemá cenu se jí ani ptát“ a budeš mít pokoj a nebudeš se bát, že se s tebou přestanou bavit.
Jinak, těm lidem jsi šumák. Oni nebudou naštvaní na tebe, ale na to, že jim padlo ubytování zadarmo. Na tobě jim nezáleží, jsi jen levný ubytování i se snídaní.
Příspěvek upraven 21.03.16 v 14:45
@Amerielle píše:
„No myslím, že můžeš být v klidu. Já tam na tu akci asi stejně nepojedu.“Rozumíte, co mi vadí, ne? Ta věta „Můžeš být v klidu.“…jako kdyby dávali najevo, že my jim dáváme najevo, že jsou pro nás přítěž. Po takové větě se člověk cítí opravdu jako otrapa, který nechce nechat přespat rodinu.
Nevím, jestli třeba neslyšíš trávu růst, ona písemná komunikace je v tomhle zrádná a člověk si vyloží kolikrát větu hůř, než byla myšlena.
Kolegyně kdysi asi půl dne řešila, co znamená, když jí někdo napíše, jestli by byla tak hodná a poslala mu xy (bez nějakých předchozích neshod apod.) - já tvrdila, že je to normální zdvořilostní obrat, ona v tom viděla naštvanost…
@pampeliška189 Mluvím o rodičích-máma+táta, ne nikdy jiný.
A co jsou navyklý je jejich problém. Tady máte lednici, uvařte si, my přijdeme z práce v šest.
S rodinou bych se dohodla vždycky, nakonec jaké starání - je to rodina, postará se. Však si můžou něco i nakoupit i třeba přes den uvařit, ne? A úklid po sobě je samozřejmost. Kamarády bych filtrovala hodně - takže klidně - nezlob se, ale ted fakt ne, je to tu malinkaté.
Je to jen vyčůranost, protože dát 500,– za přespání (nevim za kolik se dá přespat v Praze) je pro ně prostě moc.
Mě by hanba fackovala, někomu zavolat, že u něj přespim, pokud to nejsou mý rodiče:)
Proste říct ne, na mě to zkoušela kolegyně, měla možnost nekde prespavat 5 min od prace 100 kc, ale chtela ke me, ja si platila najem a ze je nekdo vychcanej, tak to teda ne, jinak v Praze je plno hostelu, na vaclavaku za 200 na noc a hezky to tam je, jsou jen lidi vychcany ![]()
@Amerielle píše:
No slečna z přítelovi rodiny nám tu akci hlásí hodně měsíců dopředu, takže je takové těžké se na cokoliv vymluvit.
jaky vymlouvani. Normalne bych ji rekla, ze vzhledem k malinkosti bytu uz u sebe nikoho prespavat nenechavate a ze ma takhle alespon dost casu si neco v Praze najit…
@jenny.fields tak aby se jim to vyplatilo, tak jedou vždy plný auto, takže vždy v 5ti. naši jsou rozvedený tudíž, pak je máma s rodinou a pak manželova rodina.
Já bych teda do 1+kk nechtěla nikoho. Ani toho nejbližšího rodinného příslušníka. Mám svůj režim, abych se bála, že budu v noci chrápat, jsem zvyklá spát třeba bez pyžama. Prostě ne.
Jsem hodně submisivní člověk, ale tady bych si to nedala líbit. Zbav se pocitu, že tě všichni vidí jako špatnou - no a co, nikdy se nezavděčíš všem.
@Veronika2015 píše:
Proste říct ne, na mě to zkoušela kolegyně, měla možnost nekde prespavat 5 min od prace 100 kc, ale chtela ke me, ja si platila najem a ze je nekdo vychcanej, tak to teda ne, jinak v Praze je plno hostelu, na vaclavaku za 200 na noc a hezky to tam je, jsou jen lidi vychcany
Mluvíš mi z duše. Mě by vůbec nenapadlo někoho otravovat s dotazem, jestli u něho můžu přespat. Od toho jsou snad hotely. Nakonec to v tom malém bytě musí být nepříjemné pro obě strany - žádné soukromí, nepohodlné spaní.
@ivašot.
Presne tak
ja kdyz byla na tahu, tak jen abych se vyspala ve svým, tak sem dala 2000 za taxi ![]()
@Maddi-Jane píše:
Tady se ale nebavíme o tátovi, tady se bavíme o kamarádech…tátu bych samozřejmě do kempu neposílala…
nastavit pravidla. Klidně i finanční. Když jedeme ke známé na chatu, jezdí jí tam průběžně plno známých, tak chce 50 Kč za osobu na den. Pořád je to pakatel, ale v součtu to pokryje různé výdaje. Já bych prostě narovinu řekla, že ano, můžou tu být, ale pokud jich je víc, nebudu jim dělat poskoka. Poradím, pomůžu, i uvařím-za jejich asistence, pošlu je na nákup atp.