Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Amerielle píše:
@Alinal Zatím jen nafukovací matrace.Ale těm lidem je to úplně jedno. Zvlášť ti mladší rodinní příslušníci by si klidně vzali třeba jen spacák a karimatku.
![]()
Každopádně jsem nad tím včera přemýšlela. Opravdu jsem sebou nechala manipulovat, už jen tím, že jsem pak měla výčitky svědomí (při odmítnutí). A nic takového, jako přespávání v týdnu ve dnech, kdy jdeme do práce, nepřipadá v úvahu. Ono sehnat v Praze něco levného na přespání není zas taková pálka.
Největší problém je (a ještě bude) s tím přítelovým bratrem. Přítel je na něj strašně měkký. Neumí ho poslat do míst, kam slunce nesvítí, ačkoliv by si to zasloužil. Sice mu minule dal sodu, ale bejt to můj brácha, dám mu mnohem větší.![]()
Nechcš mít výčitky svědomí, že ses na ně úplně vykašlala?
udělej to tak jak radí @Dája999 na straně 6.
Udělěj si procházku, obejdi okojí a zjisti si jaké jsou kolem možnosti ubytování.
A až tě někdo zase požádá o ubytování, tak mu řekni, ať se nezlobí, že ho neubytuješ, ale že pokud chce tak se může ubytobvsat třeba tam a tam za tu a tu cenu… Předej kontakt a víc to neřeš. Výlet do Prahy si chtějí udělat oni, ne ty…
Ještě mě napadlo - řekněte, že máte problémy s pronajímatelem, že si nepřeje návštěvy. A nechcete mít problémy. Ale je to další výmluva.
Bratrovi bych řekla, že mne obtěžuje přespávání v jedné místnosti, že se pořádně nevyspím a ať si řeší bydlení jinak. Ale to musí udělat přítel…
Jak Te chapu. K nam de chteli nacpat znami, kdy kdyz ja jsem potrebovala na nejaky kratky Cas z vaznych duvodu prespavat u nich, tak me odmitli. Prespali jednou, dovezli darky a konec. Pak napadlo sestru kamaradky, ze si nebude delat nasili a misto hledani koleji bude spat u Nas, te jsme rekli, ze magnet u vchodu se dela Pres majitelku bytu a ta ma hlasene dva, ne Tri najemniky.
Klidne rekni, ze v byte nejste, podruhe zase neco jineho, pokud je Ti neprijemne jit do konfrontace. Je to Tvuj byt ![]()
@Amerielle Buď slušná, ale asertivní. Nechápu, že to někomu není hloupé požádat o půjčení bytu v době majitelovy nepřítomnosti a ještě se ptát nejdřív jeho rodičů.
Řekla bych bez vytáček, v klidu něco jako: "Nezlobte se, ale my náš byt v době naší nepřítomnosti nepůjčujeme. Ale měla bych pro vás typ na příjemné levnější ubytování v Praze tam a tam… " Na to se nedá nic říct. Dá se to pouze akceptovat. ![]()
@Amerielle píše:
Oni jsou rodina víš jak…takže to prostě berou tak, že jako rodina jim to půjčíme, ale prostě…mě to připadá hrozné.Jsem se to dozvěděla před pár minutama a jsem z toho nějaká taková přepadlá a vyšokovaná. Úplně mě to rozhodilo.
mi jsou takové situace taky blbé, buď řekneš prostě že ne a nebo se vymluv že už si ho na tu dobu pronajala za slušné peníze, možná ti nabídnou víc a pak to zvážíš ![]()
@Amerielle píše:
Jako já jim normálně řeknu, akorát mě to prostě rozhodilo nějak. Co si ti lidi dneska dovolí, to je neskutečné, opravdu.
jojo je to mazec, taky se mi to stalo a to tady dokonce chtěli udělat párty.. však proč by nám to vadilo když tu nebudeme, co
… fakt hrůza
@Amerielle Tak mně na žádosti o půjčení bytu nepřijde nic zas tak strašného (samozřejmě za předpokladu, že by vám něco zaplatili za energie a vodu). Ale pokud ti to vadí, tak prostě řekni, že už jsi to slíbila na pár nocí kamarádce.
@Amerielle píše:
@Nafrněná Horší je to o to, že je to rodina.:-XPárty? Taky dobrý, ty jo. Ti lidi fakt nejsou normální.
chápu tě, odmítni, za pár dní na to zapomeneš, oni pak taky a bude vše ok, nemá cenu nad tím přemýšlet… užijte si dovču ![]()
@Amerielle píše:
1sun: No právě, že jde většinou o rodinu. Bratranci, sestřenice…mladí lidi z rodiny od přítele.Můj kamarád se třeba jednou trochu urazil, když jsme odmítli.
Pokud se urazil, tak to není kamarád. ![]()
Já bych řekla ne. Od toho jsou hotely.
Ani náhodou bych neřekla kamarádce, že jedeme do jejího města, že u ní chceme přespat. Našli jsme si poblíž hotel, ona s námi povečeřela v hotýlku, popovídali jsme si a ona odešla domů- má to 5 minut.
Další den jsme se sešli u ní doma, dala nám oběd a jeli jsme.
Je to opravdu drzost, když si lidi myslí, že nebudou platit a někde u známých se ještě najedí.
@Liliana08 píše:
@Amerielle Tak mně na žádosti o půjčení bytu nepřijde nic zas tak strašného (samozřejmě za předpokladu, že by vám něco zaplatili za energie a vodu). Ale pokud ti to vadí, tak prostě řekni, že už jsi to slíbila na pár nocí kamarádce.
já nevěřím že by mi ti lidi (i když je to rodina) nelezli do skříněk atd a nebudu na dovolenou tahat všechny cennosti, vibrátory a jiné úchylky či soukromé věci
![]()
@Nafrněná @Amerielle Já mám soukromé věci ve skříňce, která se dá zamknout, takže do ní se všeteční příbuzní nedostanou, počítač mám na heslo, takže i kdyby ho zapnuli, tak mají smůlu.
Bydlím se spolubydlícími, takže byt jsme párkrát lidem půjčili - pokud to nebyli moji kamarádi, měla jsem zamčený celý svůj pokoj, když se jednalo o mou kamarádku, věřila jsem jí natolik, že mi do mých věcí nepoleze, jinak bych jí byt nepůjčila.
@Amerielle
To je tedy síla.
![]()
Byt bych půjčila jen tomu, komu věřím a dobře ho znám. Někomu z rodiny, nikomu jinému.
@Amerielle Tak je normálně slušně odmítni. Zas pokud bych chtěla po někom, ať mi půjčí byt, tak to beru od něho jako velkou laskavost a nevadí mi odmítnutí.
Pokud máš pocit, že to nevezmou dobře, vymysli si nějakou výmluvu. Četla jsem teď celou diskuzi chápu, že chceš mít určité soukromí, taky jsem musela dost omezit přespávání druhých.
@Amerielle Normálně jim oznam, že s majitelem bytu máte vztahy dobré a nemíníte cokoliv riskovat. Ona stačí nějaká havárie, cokoliv… a byt máte Vy na sebe a ne aby to vypadalo, že ještě třeba vyděláváte… něco v tom smyslu. ![]()
Prostě odmítnout! Je jedno, že to je rodina, když je vídáš max. 1× za rok, tak vám to může být fuk, stejně to jsou spíš takové zdvořilostní návštěvy… Ono to totiž začíná přespáváním a pohoštěním zadarmo, pokračuje půjčením bytu pak bys taky mohla poskytovat tvé profesní služby zadarmo a nakonec jim můžeš půjčovat peníze, který stejně nikdy už zpět neuvidíš a vždy pod hesle „jsme přeci rodina“ Neříkám, že to je tak v rodině vždy, já mám třeba půlku rodiny normální, ale druhá půlka je něco takového… podáš prst a sežerou ti celou ruku…už jsem se je naučila posílat do háje nebo jim to pěkně vždy nacením…