Předmanželská smlouva - ano, či ne?

Anonymní
30.1.23 11:36

Předmanželská smlouva - ano, či ne?

Ahoj, chci se zeptat, máte někdo předmanželskou smlouvu? Co vše je možné do ní zahrnout? Kolik tak stojí vytvoření smlouvy?

Jde mi hlavně o to, zda je rozumnější si udělat smlouvu z důvodu, kdy jsou nějaké splátky z dob před manželstvím, respektive už před partnerstvím a ještě nějaký měsíc, či rok, by byly v manželství. Aby to ochránilo druhou stranu, kdyby se něco stalo a tudíž po druhé straně nikdo nic nevymáhal? Nebo jakmile je svatba, už musí druhá strana počítat s tím, že dluhy může někdo řešit i s ním?

Vše je řádně placeno, ale jde o takové to Coby kdyby, aby pak druhá strana nebyla třeba nějak stíhána a nemusela něco platit, když s tím nemá nic společného?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31292
30.1.23 11:49

No a není jednodušší režim oddělených jmění?
https://www.nkcr.cz/…lenych-jmeni

My třeba společné děti neplánujeme, tak jak si žijeme nám to vyhovuje, neočekáváme, že bysme společně budovali nějakou firmu nebo tak, a ano, tento typ „předmanželské smlouvy“ u nás už byl tématem diskuse.
Pak se člověk nemusí bát, že druhému za pár let jebne v hlavě a bude nadosmrti platit za druhého nějaké dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.1.23 12:08

Za rozhodně ano, bez smlouvy už bych do toho nešla. Ex nadělal takové dluhy, že muset to za něj platit, tak sem ve srackach ještě teď a to jsme ofiko rozvedení od 2010. Smlouva je fakt pár drobných v porovnání s tím, co bez ní může nastat. A mmchdm, brala jsem si normálního chlapa, který se zbláznil poté, co mu šlo o život. Nikdy nevíš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
30.1.23 12:13

Z mého pohledu by rozdělené SJM mělo být standardem při uzavírání sňatku. Naopak společné SJM na požádání. Bohužel tomu tak není a spousta lidí potom zůstane v úžasu, neb o SJM slyší poprvé u rozvodu.

• Citovat
  • Upravit
5757
30.1.23 12:17
@Prostě Vodnář píše:
Z mého pohledu by rozdělené SJM mělo být standardem při uzavírání sňatku. Naopak společné SJM na požádání. Bohužel tomu tak není a spousta lidí potom zůstane v úžasu, neb o SJM slyší poprvé u rozvodu.

Jasne, ale pak by mela byt bejprve stanive ceba prace tykajici se domacnosti, deti a rodinu, lterou z 90% vĺada zena, zatimco muz dela karieru a vydelava si penize…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
30.1.23 12:24
@Aglája75 píše:
Jasne, ale pak by mela byt bejprve stanive ceba prace tykajici se domacnosti, deti a rodinu, lterou z 90% vĺada zena, zatimco muz dela karieru a vydelava si penize…

A chapes, ze většinou je chap ten, co v manzelstvi neocekavane a tajne nadela dluhy?

• Citovat
  • Upravit
1326
30.1.23 12:41

Já s manželem máme oddělené SJM. U notáře to stálo přes 3 tis. V roce 2018. Teď to bude dražší. predmanzelskou smlouvu nám vymluvil. oddelene SJM je jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
30.1.23 12:45
@PETRAKIM píše:
Já s manželem máme oddělené SJM. U notáře to stálo přes 3 tis. V roce 2018. Teď to bude dražší. predmanzelskou smlouvu nám vymluvil. oddelene SJM je jednodušší.

Já když to hledala před pár měsíci, nacházela jsem ceny mezi 2000 až 4500,– ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
30.1.23 13:54

@Mar__tanka1983 ono se to řídí notářskými poplatky. Takže to cenově mělo by být +- stejně u každého notáře si myslím, ale nevím jiste. Plus ověření podpisu, pokud to nemá v ceně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
30.1.23 15:06
@andrasteia píše:
A chapes, ze většinou je chap ten, co v manzelstvi neocekavane a tajne nadela dluhy?

A chapes, ze jsem reagovala na neco jineho? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
30.1.23 15:57

Snad jsem všechny ty překlepy pochopil správně. Pokud muž dělá kariéru, a vydělává si peníze, pak asi ani není důvod k té svatbě, pokud je to cobec, myslící jen na sebe. Normální je, že přispívá na děti, chod domácnosti i nákupy. To znamená, že ženě dává, či posílá peníze. A jakmile jí přistanou na účtě, tak jsou její, prostě oddělené SJM. Naopak, pokud z ničeho nic přestanou přistávat, pak se to dá řešit soudně a muž bude muset prokazovat péči o rodinu. Kdežto při sjednoceném SJM je jedno, kdo se zblázní a začne nasekávat dluhy, odnese to celý zbytek rodiny a to včetně dětí. A pokud jeden z vás bude mít třeba úspěšnou firmu, tak se dělí i veškerý majetek a zisky nabité během sňatku.

@Aglája75 píše:
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.23 16:00
@PETRAKIM píše:

my oddělovali loni a stálo to 7 000,– :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.1.23 19:18

Já zužovala SJM před 14 lety a tehdy to u notáře stálo 7000.

• Citovat
  • Upravit
2561
31.1.23 19:27

Hlasuju pro smlouvu rozhodně. nedokážu si představit přijít o barák..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kutil Tom
31.1.23 19:32
@inzenyrka85 píše:
Hlasuju pro smlouvu rozhodně. nedokážu si představit přijít o barák..

Pokud ho máš už před manželstvím, součástí sjm stejně není.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky