Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Potřebovala bych poradit. Máme odjíždět na dovolenou, poprvé s dětmi. Předtím jsme dost cestovali a nikdy jsem se ničeho nebála. Teď, místo toho, abych se těšila, jsem ve strašném stresu. Jedeme autem do HR. Bojím se cesty(dopravní nehody),žraloka v moři, černé vdovy někde na výletě, dalších věcí. Dovolenou letecky jsme vyloučili hned, protože do letadla bych nesedla ani za nic, přestože vím, že je to nejbezpečnější doprava. Dřív jsem létala. Bála jsem se, ale letěla. Napadlo mě, zda to není nějaká úzkostná porucha. Prosím raději anonymně, je to pro mě citlivé téma.
jakobych to psala já, ale syn je teprve dvouletý, a ještě s ním k moři nepojedeme. Až se rozhodneme s ním jet, tak se budu bát stejně, jako ty a do letadla bych už taky nevlezla. ![]()
@Pajka89 píše:
Nebylo by lepsi si lupnout nejakej Neurol a dve hodiny k mori letet, nez se bat celou noc v aute s ridicem, kteremu neveris? (nehlede na to, ze je asi tak tisickrat vetsi pravdepodobnost, ze se neco stane na ceste autem, nez letadlem) Neco slabsiho na nervy muze napsat i praktik…
Ano, asi by to bylo lepší, ale jedeme v pátek, děti se těší,ubytování je zaplacené půl roku a storno by bylo cca 11 tisíc. Já bych je i propadnout nechala, ale manžel o tom nechce slyšet, on si na tu cestu troufá. Prostě jsem v pasti a teď ty příspěvky, že odřídit sám v noci do Chorvatska není lehké mě ještě dodělávají.Mně zase právě několik známých říkalo, že to jejich chlap odřídí bez problémů (i moje ségra takhle s přítelem jezdí), tak jsem se snažila uklidňovat, že to tak zlé nebude a teď jsem v…ale jsem ráda za upřímnost.
@belladonna Moje mladší dítě má 3,5 let.Statisticky je letecká doprava bezpečnější,ale právě mi taky vadí, že kdyby spadlo letadlo,tak je to jasné. Že jsem ve vzduchu v něčích rukách a nemůžu říct za deset minut, pardon, chci vystoupit.
@Anonymní píše:
Ano, asi by to bylo lepší, ale jedeme v pátek, děti se těší,ubytování je zaplacené půl roku a storno by bylo cca 11 tisíc. Já bych je i propadnout nechala, ale manžel o tom nechce slyšet, on si na tu cestu troufá. Prostě jsem v pasti a teď ty příspěvky, že odřídit sám v noci do Chorvatska není lehké mě ještě dodělávají.Mně zase právě několik známých říkalo, že to jejich chlap odřídí bez problémů (i moje ségra takhle s přítelem jezdí), tak jsem se snažila uklidňovat, že to tak zlé nebude a teď jsem v…ale jsem ráda za upřímnost.
Neznám nikoho,kdo by si to troufl odridit sám. Pokud jede rodina,tak jsou oba řidiči,schopní vystřídat se,častěji ještě jedou dvě rodiny,tři,čtyři řidiči.. Tvůj muž precenuje své schopnosti,pokud nemá primerene najeto,i v noci. Nezapomeňte na bezpečnostní prestavky a odpocinek.
@Anonymní píše:
Loni jsem taky odridila skoro celou noc v aute do Chorvatska, s malym ditetem vzadu. Ja teda ale ridim dobre a rada uz leta a jezdili jsme streky autem napric Evropou uz za bezdetna… Lehke to ale neni no. Parkrat jsme jeli do Chorvatska tak, ze jsme vyrazili z Cr odpoledne, do pulnoci dojeli do Slovinska, kde jsme si do rana v kempu sdrimli a dalsi den dojeli do cile. Nebo jezdi nasi znami brzy rano, treba ve ctyri a dovecera to dojedou. Jeste bych tu cestu prehodnotila. Nespat celou noc je hrozne tezky, jestli nejste aspon trenovani napr nocnimi sluzbami v praci apod… V tvem případě bych ale rekla, ze si zahravas s nejakou uzkostnou poruchou. Najdi si nejakou odbornou pomoc, aby jsi se za chvili nebala jet i na nakup do kramu…
Pravdepodobnost, ze spadne letadlo, ve kterem zrovna sedite, je asi 1:127 milionum. To uz je daleko vetsi sance, ze vyhrajete ve sportce, nebo ze se vam narodi patercata. A ne kazda letecka nehoda musi znamenat nutne smrt. Pravdepodobnost, ze se zabijete v aute je 1:100 ![]()
@Pajka89 My taky vyjížděli z Prahy okolo 4 ráno, odpoledne jsme byli ve Splitu. Ta noc je pro jednoho a ještě ne moc trénovaného řidiče přes čáru.
@Pajka89 To jsem taky navrhovala, někde přespat a dojet to pak od rána. Ještě to zkusím důrazněji navrhnout.Jinak chce jet přes Maďarsko. Přitom tak spíš asi jezdí Moraváci,já jsem chtěla, ať jedeme dolů na Budějovice.Driv jsme jezdili přes Vídeň, ale to nechce.A tu úzkostnou poruchu asi mám. Dívala jsem se před chvílí na příznaky a docela to sedí.Jsem dost citlivá, hodně empatická a neměla bych asi číst zprávy
To mi vždycky přitěžuje.
@Pajka89 píše:
Pravdepodobnost, ze spadne letadlo, ve kterem zrovna sedite, je asi 1:127 milionum. To uz je daleko vetsi sance, ze vyhrajete ve sportce, nebo ze se vam narodi patercata. A ne kazda letecka nehoda musi znamenat nutne smrt. Pravdepodobnost, ze se zabijete v aute je 1:100
Díky ![]()
@Anonymní píše:
@Pajka89 To jsem taky navrhovala, někde přespat a dojet to pak od rána. Ještě to zkusím důrazněji navrhnout.Jinak chce jet přes Maďarsko. Přitom tak spíš asi jezdí Moraváci,já jsem chtěla, ať jedeme dolů na Budějovice.Driv jsme jezdili přes Vídeň, ale to nechce.A tu úzkostnou poruchu asi mám. Dívala jsem se před chvílí na příznaky a docela to sedí.Jsem dost citlivá, hodně empatická a neměla bych asi číst zprávy
To mi vždycky přitěžuje.
Pres Madarsko jsem nikdy nejela. My jezdime nejradsi pres prechod Mikulov na Viden. Tam je ted nejlepší cesta. Loni jsme se vraceli pres Znojmo a to bylo desny. Uzka silnice, tocky, kamiony se nedaly vubec nikde predjet, ridicska maturita. Tam uz vickrat ne.
Příspěvek upraven 15.08.18 v 23:12
@Anonymní píše:
Neznám nikoho,kdo by si to troufl odridit sám. Pokud jede rodina,tak jsou oba řidiči,schopní vystřídat se,častěji ještě jedou dvě rodiny,tři,čtyři řidiči.. Tvůj muž precenuje své schopnosti,pokud nemá primerene najeto,i v noci. Nezapomeňte na bezpečnostní prestavky a odpocinek.
ale, nehrotila bych to tak. Já si několikrát odřídila jak HR, tak Itálií - s našima (důchodci) a dětmi. Po Evropě v rámci své práce jsem najezdila x tisíců km sama. Dovolím si tvrdit, že jsem zodpovědný a velice zkušený řidič. Pokud člověk zbytečně nepřeceňuje své schopnosti, dopřeje si oddech, auto má v perfektním stavu a nepřežene to se vzdáleností, pak nevidím nejmenší problém.
Jinak Maďarsko je skvělé, asi nejlepší cesta, co jsme kdy zvolili, úplně prázdná noční silnice. Jeli jsme loni a byla to opravdu plynulá jízda bez jakéhokoliv zádrhelu. Měli jsme namířeno z Phy do Drage (cca 1100 km), vyjeli jsme před půlnocí a na místě jsme byli kolem desáté. Manžel vyjížděl, já jsem dojížděla asi 500 km ráno, ale klidně bych si na to troufla sama ![]()
@ivašot. píše:
@Pajka89 My taky vyjížděli z Prahy okolo 4 ráno, odpoledne jsme byli ve Splitu. Ta noc je pro jednoho a ještě ne moc trénovaného řidiče přes čáru.
My jedeme taky kousek od Splitu.Tak bys mi to takhle doporučila, vyjet třeba v ty 4 ráno?Teď jsem dostala z té noční jízdy strach a musím prosadit změnu.
@neila tak to mě těší, že to přes to Maďarsko bylo v klidu.Nemohla bys mi,prosím, napsat jen pár stěžejních bodů cesty?Jedeme taky z Prahy.
@Anonymní píše:
@neila tak to mě těší, že to přes to Maďarsko bylo v klidu.Nemohla bys mi,prosím, napsat jen pár stěžejních bodů cesty?Jedeme taky z Prahy.
no popravdě to už chvíli hledám, ale nemůžu najít ten itinerář. Já se ráno zeptám manžela, on si to bude pamatovat, pak bych ti to napsala ![]()