Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@lucenka tak u nás v rodině je to tak, že tam to dítě jde i přes to, že se rodiče bojí, právě proto, že se bojí říct ne
@růžový achát píše:
Mně stačila ta diskuze kde se zakladatelka vyjadřuje o tchýni, takže mám pocit, že ta osoba trochu přehání a lecos vypovídá o tom jak to s ní a vztahem k lidem nejbližším bude. Myslím si to samé co Lucenka. Jednoduše a znovu, doma drží malou zkrátka a nedopřeje jí ani moučník, takže slečna u babičky stláská páté přes deváté. A babička ta má radost, že holce chutná, neboť se drží ( pro zakladatelku jistě oblíbený bonmót ) hesla: Láska prochází žaludkem (u chlapů i žaludem). Matka ta se z toho může zcvoknout, jelikož ma ze svíčkové a dortů vypěstovanou neurózu a tu nevědomně přenáší na dceru. Dcera po blitíčku vyškytává své hyperaktivní neurotické matce sliby, že už to víckrát nepozře a mozeček se chvěje pod tíhou slibů a babiččina sladkého pokušení. Děvčátko balancuje mezi úzkostným přáním své matky a srdečnou vývařovnou své babičky, je z roho na švestku, neboť,, je to tak dobré,,. Proto zde radíme mamince, by do rodinneho menu zařadila také mňamky, pekla domácí koláče, tak aby vždy bylo na stole a byly hlavně poživatelné, občas zařadila ( pro ni ) klasická méňe zdravá jídla aby holka nemusela,, šmejdit,, po bytě a u babičky se nepřejídala. Toto ale zakladatelka odmítá a neustále napadá ty, kteří to myslí dobře…
@růžový achát píše:
A také zakladatelky přiznání, že trpěla mentální anorexií ( nebo možná) už svědčí o tom, že to s tím jídlem moc v hlavě srovnané nemá.
Tohle si myslim, ze je stezejni bod problemu.
Ma problem sama se sebou a problem prenasi, ventiluje na diteti.
@lucenka píše:
pochybuju, že je babička takový magor, aby na vnučkou stála a říkala jí, že musí sníst omáčku a pak do ní násilím natlačí dort. A pokud to náhodou babička skutečně dělala, tak pochybuju, že by holka takovou osobu měla ráda a chtěla k ní jezdit na návštěvy
@lucenka moje tchýně to dělá. Když děti nechtějí jíst, tak citově vydírá a krmí je. Klidně to do nich cpe násilím. A ano, donutí jíst jídlo a pak hned cpe dort - když jsem ho koupila, tak jez, nenech se nutit, máš to rád, jez, nebo tě nebudu mít ráda, ty mě nemáš rád, že ho nechceš, to se vyhodí a bude to škoda…
Děti tam jezdit chtějí, protože jim babička kupuje drahé hračky. Ona si je tím kupuje. Ale naše děti tam samy nejezdí a ani nebudou, právě proto, že babička je přecpává. Když tam jsem s nimi, tak zasáhnu, že prostě 3 knedlíky stačily a ať jim ten čtvrtý, pátý, šestý a sedmý nenutí. Stejně jako zasahuju v tom, že dort odložíme třeba 2 hodiny po jídle, aby jim trochu slehlo.
Tchýně to považuje za normu, že děti prostě po jídle zvrací. Její děti taky zvracely…
@Anonymní píše:
@lucenka moje tchýně to dělá. Když děti nechtějí jíst, tak citově vydírá a krmí je. Klidně to do nich cpe násilím. A ano, donutí jíst jídlo a pak hned cpe dort - když jsem ho koupila, tak jez, nenech se nutit, máš to rád, jez, nebo tě nebudu mít ráda, ty mě nemáš rád, že ho nechceš, to se vyhodí a bude to škoda…
Děti tam jezdit chtějí, protože jim babička kupuje drahé hračky. Ona si je tím kupuje. Ale naše děti tam samy nejezdí a ani nebudou, právě proto, že babička je přecpává. Když tam jsem s nimi, tak zasáhnu, že prostě 3 knedlíky stačily a ať jim ten čtvrtý, pátý, šestý a sedmý nenutí. Stejně jako zasahuju v tom, že dort odložíme třeba 2 hodiny po jídle, aby jim trochu slehlo.
Tchýně to považuje za normu, že děti prostě po jídle zvrací. Její děti taky zvracely…
To je strašný
![]()
@Anonymní píše:
To je těžké, když zdejší rypny si prostě vymyslí nějaký příběh a tomu věří. Nemáš to tedy jednoduché
Tam bych děti neposílala. To já taky poslouchám, že děda má lepší auto, že děda má krásnou chalupu a tak. Oni neumí dát city, tak dávají věci a taky jídlo. Je to psycho a když to tak chtějí praktikovat dál, není jiný způsob, než to odmítnout a to tím, že tam dítě nepůjde.
@Kelsey píše:
Tohle si myslim, ze je stezejni bod problemu.
Ma problem sama se sebou a problem prenasi, ventiluje na diteti.
Já si svoje problémy vyřešila, zatímco matka ne. Jede si dál to svoje. Neumí dávat city, jen jídlo. Není to její chyba, neměla dobré dětství a tak to přenesla na mě a já se právě snažím, aby moje dcera nebyla další v řadě. Jestli tohle zdejší rypny, včetně tebe, nechápou, tak už nevím. Ono se dobře ukazuje prstem, ale kdo něco takového nezažil, tak jen mele nesmysly. Nejchytřejší jsou ty, co nic takového nikdy nzažily, ty vykřikují a snaží se ublížit, je to ubohost. Ty co mají takové zkušenosti jsou opatrné a empatické a těm děkuji, že se tu také svěřily.
@růžový achát píše:
A také zakladatelky přiznání, že trpěla mentální anorexií ( nebo možná) už svědčí o tom, že to s tím jídlem moc v hlavě srovnané nemá.
Lži
Fascinují mě zdejší kreatury, které nevahají použít citlivé věci a obrátit je proti diskutujícímu. No karma je zdarma rypny…
Tak to tu procitam a napadla me jeste jedna vec, ale z diskuze clovek neodhadne, jak to je. Ty jsi (nemyslim to zle) vybusna, pusobis dominantne, co kdyz ma dcera proste nauceny model chovani z domova, ma spis strach rikat, ze neco nechce, ma obavu odmitnout. No a do toho se nakombinuje babicina obscese jidlem, jejim provem lasky. Dcera ma strach odmitnout a babicka to do ni laduje. A prezrani je na svete. ![]()
@tiffany píše:
Fascinují mě zdejší kreatury, které nevahají použít citlivé věci a obrátit je proti diskutujícímu. No karma je zdarma rypny…
Ty by ses měla srovnat hlavně sama se sebou. Nedokážeš reagovat v klidu. A doporučila bych ti terapii rodinné konstelace, možná by to celé vaší rodině pomohlo. Taky jsem nesnášela rozmazlování dětí v jídle, čokoládičky, dortíčky, párečky. Naštěstí jsme bydleli daleko a na návštěvě byli s dětmi. Fakt nechápu, že dceru necháš u babi, když pak pravidelně zvrací.
@Lenka_Hal píše:
Tak to tu procitam a napadla me jeste jedna vec, ale z diskuze clovek neodhadne, jak to je. Ty jsi (nemyslim to zle) vybusna, pusobis dominantne, co kdyz ma dcera proste nauceny model chovani z domova, ma spis strach rikat, ze neco nechce, ma obavu odmitnout. No a do toho se nakombinuje babicina obscese jidlem, jejim provem lasky. Dcera ma strach odmitnout a babicka to do ni laduje. A prezrani je na svete.
Dcera se mě nebojí. Spíš mi, třeba v družině, vyčítali, že jsem na ní málo přísná. Neznám asi tu správnou míru. Já doma nesměla vůbec nic a to pro dceru nechci, takže se snažím být mírnější, ale možná to přeháním, nevím.
@divine woman píše:
Ty by ses měla srovnat hlavně sama se sebou. Nedokážeš reagovat v klidu. A doporučila bych ti terapii rodinné konstelace, možná by to celé vaší rodině pomohlo. Taky jsem nesnášela rozmazlování dětí v jídle, čokoládičky, dortíčky, párečky. Naštěstí jsme bydleli daleko a na návštěvě byli s dětmi. Fakt nechápu, že dceru necháš u babi, když pak pravidelně zvrací.
No už jí tam nenechám a u nás žádné rodinné konstelace nepřicházejí v úvahu, protože naši si hrajou na bezchybné. Musí být vždy zájem z obou stran…
@tiffany píše:
Jenže to máš těžký - ty co to nikdy nezažily, tak stále budou omýlat, že to není možné a že je chyba v dítěte, matce, ale babička je ok. Neuvěřitelné.
Ale ty sama ses dcery zatím ani nezeptala, jestli je do jídla nucená. Mně jsi tu psala, že krčí rameny a dělá nevinné ksichtíky. To by mi od 9leté jako reakce na jasný dotaz fakt nestačilo
.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
pochybuju, že je babička takový magor, aby na vnučkou stála a říkala jí, že musí sníst omáčku a pak do ní násilím natlačí dort. A pokud to náhodou babička skutečně dělala, tak pochybuju, že by holka takovou osobu měla ráda a chtěla k ní jezdit na návštěvy