Změna jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32
4.2.21 20:03
@truelly píše:
@s.s.s.ky mělas to řešit pred porodem, když jsi nebyla vdaná…

Zpětně to vidím taky. A v té době jsem o tom též uvažovala dát dítěti své. Ale nechtěla jsem si dělat zle s rodinou partnera a s ním, brali by to ode mě jako podraz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12834
4.2.21 20:04

To jako někdo chce příjmení po příteli. Notabene po ex příteli?
Jinak ještě otázku? To normálně jde, si vzít příjmení, jakékoli? Prostě si říct. Nechci být Nováková, ale Dvořáková? I když v rodine zadní Dvoraci nikdy nebyli? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
4.2.21 20:05
@hani28 píše:
Radsi bych zmenila sobe, nez diteti. Aby musel pak vysvetlovat, proc se jmenuje najednou jinak. Nebo pokud je jeste maly, i tak by pak az bude starsi/dospely musel vsude vyplnovat rodne prijmeni jinaci nez soucasne (to je prece jen u zeny normalni, u kluka mene obvykle).

Při změně příjmení se vystavuje nový rodný list, dítě nevyplňuje žádné jiné příjmění než to, které mají po změně.

Tak mě ale napadá, že i zakladatelka by nejspíš musela řešit změnu RL, všech dokladů, vysvědčení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
4.2.21 20:08
@divine woman píše:
Nomen est omen. Nikdy bych si nevzala cizí příjmení jen tak. Se ti vlastní nelíbí? Nedovedu si představit nosit jméno chlapa, kterému jsem nestála za to, aby si mě vzal. [/cit
@Markéta80 píše:
Proč chtít příjmení po ex? To si budeš vše měnit?

No není to jen příjmení ex. Je to příjmení hlavně mého dítěte. Zatím vysvetluji všude já, že se jmenujeme jinak. Přijde doba, kdy bude vysvetlovat syn, proč se maminka jmenuje jinak třeba ve škole. Tak jsem to měla i já, když se máma vdala, jediná v rodině jsem měla jiné příjmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.2.21 21:14

@s.s.s.ky Však udělej co chceš. Já jen vyjádřila svůj názor. Jsi zářným příkladem toho, proč děti nepojmenovávat po příteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
4.2.21 21:31
@SAJ píše:
Při změně příjmení se vystavuje nový rodný list, dítě nevyplňuje žádné jiné příjmění než to, které mají po změně.Tak mě ale napadá, že i zakladatelka by nejspíš musela řešit změnu RL, všech dokladů, vysvědčení…

ty jsi po zmene prijmeni pri svatbe tohle resila?
Na vsech dokladech se vypisuje soucasne prijmeni a rodne prijmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
4.2.21 21:42
@matkabagristy píše:
ty jsi po zmene prijmeni pri svatbe tohle resila?
Na vsech dokladech se vypisuje soucasne prijmeni a rodne prijmeni.

Svatba a změna příjmení po svatbě je jiný právní úkon.

Pokud si změníš příjmení na matrice, měníš vše, rodné příjmení ztrácíš, zatímco po svatbě ti rodné přííjmení zůstává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
4.2.21 21:49
@SAJ píše:
Svatba a změna příjmení po svatbě je jiný právní úkon.Pokud si změníš příjmení na matrice, měníš vše, rodné příjmení ztrácíš, zatímco po svatbě ti rodné přííjmení zůstává.

mas to necim podlozeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
4.2.21 22:11
@matkabagristy píše:
mas to necim podlozeno?

Jj, případ v rodině.

Edit - ale už to nějaká doba je, je možné, že s tím občanský zákoník zamával…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.21 23:12

Já o tom taky uvažuji. Nevidím na to nic špatného, naopak bych se ráda jmenovala jako syn. A btw já po svatbě netoužím, vdavat se nechci. Takže máš zakladatelko stejné myšlenky jako já. Mimochodem např mě už dvakrát za půl roku řekli, jestli tady jsou např Dvořákovi. Protože syn je Dvořák a já Slizká. Tak mě berou, že jsem taky Dvořáková, když syn je Dvořák. Chci příjmení jako syn…

• Citovat
  • Upravit
66815
5.2.21 09:24
@SAJ píše:
Jj, případ v rodině.Edit - ale už to nějaká doba je, je možné, že s tím občanský zákoník zamával…

Zmena prijmeni je pomerne bezna zalezitost, za poplatek snad 1000 korun. Pokud je prijmeni hanlive, tak zadara. Menit se musi jen osobni doklady. Puvodni prijmeni se uvadi jako rodne v dokladech. Takze mam diplom na rodne prijmeni, z obcanky lze vycist rodne prijmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
5.2.21 09:26
@matkabagristy píše:
Zmena prijmeni je pomerne bezna zalezitost, za poplatek snad 1000 korun. Pokud je prijmeni hanlive, tak zadara. Menit se musi jen osobni doklady. Puvodni prijmeni se uvadi jako rodne v dokladech. Takze mam diplom na rodne prijmeni, z obcanky lze vycist rodne prijmeni.

Tak to musí být novinka, dřív se měnilo vše, včetně RL.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
5.2.21 09:32
@SAJ píše:
Tak to musí být novinka, dřív se měnilo vše, včetně RL.

zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
5.2.21 09:37
@matkabagristy píše:
zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

U nás v rodině to bylo dřív, tak to je jasné. :) Zas jsem chytřejší. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.21 09:37

Taky me to letos ceka oficialne, ale my mame spolecne 2 deti a svatbu nechceme, mozna nekdy na stara kolena. Stejne uz mi nekolik let vsichni rikaji prijmenim partnera, vlastne malokdo tusi, ze se jmenuji jinak. Ono ve sve podstate te nikdo nikde nelegitimuje, obzvlast kdyz jsem nekde s detmi, ve skole, skolce, doktori…to opravdu nikdo neresi. Jedine bylo strasne diveni na FB, ale to opravdu neresim, tam jsem si zmenila jmeno uz driv, protoze me treba kontaktuji maminky spoluzaku. Bezne zarizuji spoustu veci kolem stavby, uradu za partnera a taky nikdo neresi…vlastne je to az v dnesni dobe zvlastni, doklady nikdo nechce videt.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová