Přepsání nemovitosti za zády

24.7.16 11:40

Přepsání nemovitosti za zády

Dobry den, chtěla jsem se zeptat.
Jsme 4 sestry v rodině a naše matka se s našim otcem rozvedla pričemž spolu vlastní jeden barák, jedna ze sester nedavno za našimi zády měla schůzku s našim otcem a po jejich domluvě polovinu baráku přepsal na ni. Druha polovina stále jeste patři matce. Pry neni uz povinné vyplatit zbylé dvě sestry a me, jelikoz polovina baráku sestře proste patři. Zajímá me tedy, jestli je pravda, ze po ni nemůžeme chtít uz žádnou částku, nebo jestli je stále povinna nás vyplatit. Děkuji za veškeré odpovědi :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101764
24.7.16 11:44

@Alexandra79 Ne, nemá žádnou povinnost Vás vyplácet, za svého života si se svým majetkem může každý dělat co chce a tedy otec může veškerý svůj majetek darovat komu chce, teoreticky ho mohl darovat i nějakému kamarádovi a ne někomu z rodiny. Pouze pokud by měl otec v době smrti ještě nějaký další majetek, tak můžete chtít, aby se ta darovaná nemovitost započítala do dědictví a sestra dostala o to méně, ale nelze s tím jít do mínusu, tedy nikdy nebude povinna vám cokoliv dát, ale zbytek dědictví by se už mohl dělit pouze mezi vás 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
24.7.16 11:47

Já si tedy myslím, že se jí to započte na dědický podíl.. ale možná podle nového OZ je to jinak. Ale rozhodně to tak platilo, že co dědic od zůstavitele za jeho života obdržel (mimo obvyklá darování), to se mu po smrti zůstavitele v dědickém řízení na dědický podíl započetlo. To by snad mělo platit i podle NOZ. Takže až tatínek umře, zúčtujete spolu. :palec: :? Napadnout to za života, to asi nejde. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
24.7.16 12:01
@mau-mau píše:
Já si tedy myslím, že se jí to započte na dědický podíl.. ale možná podle nového OZ je to jinak. Ale rozhodně to tak platilo, že co dědic od zůstavitele za jeho života obdržel (mimo obvyklá darování), to se mu po smrti zůstavitele v dědickém řízení na dědický podíl započetlo. To by snad mělo platit i podle NOZ. Takže až tatínek umře, zúčtujete spolu. :palec: :? Napadnout to za života, to asi nejde. :nevim:

To pokud vím, platí stále, ale rozhodně to není tak, že by jim musela ona něco vyplácet, pouze se může stát, že už nic dalšího nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
24.7.16 12:05

Za života si se svým majetkem může dělat kdokoli cokoli. Je to vlastně i způsob, jak vydědit „nehodné děti“, resp. ovivnit dědické řízení, viz co tady psaly holky. Naadá mne leda napadnout smlouvu v případě, kdy by byl otec nesvéprávný, já nevím kdyby měl alzheimra, stařeckou demeci, jakože ho sestra donutila, přechytračila, že nevěděl, co dělá, podepisuje, ale to asi víte sami, zda svéprávný je nebo není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.7.16 12:18

Proč by vás jako měla vyplácet? Ne nenmusí vás vyplácet´, je právoplatným majitelem a nemá povinnost za to nikomu nic platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.7.16 12:20
@Emilie píše:
Za života si se svým majetkem může dělat kdokoli cokoli. Je to vlastně i způsob, jak vydědit „nehodné děti“, resp. ovivnit dědické řízení, viz co tady psaly holky. Naadá mne leda napadnout smlouvu v případě, kdy by byl otec nesvéprávný, já nevím kdyby měl alzheimra, stařeckou demeci, jakože ho sestra donutila, přechytračila, že nevěděl, co dělá, podepisuje, ale to asi víte sami, zda svéprávný je nebo není.

to by znamenalo ale psychiatrické posudky na otce a zbavování svéprávnosti vlastního otce. No, to je silná káva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová