Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vadilo by mi to, tak jako dnes, kdy už mám vlastní dceru, chápu mé rodiče proč vyšilovali, když jsem se zasnoubila s cizincem. Prostě jiné kořeny, mentalita, temperament… Představa rodinné sešlosti, kde sedím tiše v koutku a ostatní se „po jejich“ baví a mně je to cizí, představy nadávek vnoučatům od spolužáků,…
Nic se ještě neděje a téměř jistě si prvního kluka nevezme, ale člověk se musí na nějaké výhrady vůči partnerovi potomka připravit. Moji rodiče byli proti mé lásce a já odešla z domu. V budoucnu si určitě dám velký pozor, až se mi nebude líbit partner mého dítěte, co z mých pocitů dám najevo…
možná je to projev rasismu, i když já to za rasismus nepovažuju, ale tvrdím jedno svůj k svému, míchaniny prostě nedělají dobrotu, dříve nebo později se rozdílná menatalita může projevit, takže , kdyby mi dcera přivedla domů Roma, no upřímně nedovedu si to představit a doufám, že se to nikdy nestane.
Ja bych si s dcerou promluvila. Rekla bych ji, co si myslim. Vysvetlila ji, jake jsou mozne problemy ve vztazich mezi rozdilnymi kulturami.
Ale jinak bych to nechala na ni a jejiho pritele, at uz jakehokoliv, bych prijala a duverovala bych ji, ze je rozumna, zna ho a ma ho rada. ![]()
No,me jedno jestli si muj privede bilou nebo fialovou.Na barve pleti anhp narodnosti nezalezi.Hlavne,kdyz bude hodna,slusna a budou spolu stastny.Muj tata je hroznej rasista a hadej co ma doma?Maleho napul arabka,kze ktereho je vyrizenej.;)
Popravdě nevím. Nevadí mi slušní cikáni, nejsem rasistka, ale vzhledem k tomu, kde žiju, na ně začínám mít slušnou alergii. Takže těžko říct, jak bych to skutečně nesla. Myslím si, že by mi to nevadilo, ale manžel by to neustál, to vím skoro jistě. A to má cikány v rodině (strejdu vych*anýho jak mraky, jeho starší syn se taky „povedl“).
Znám jeden takový případ z okolí, ale na vnoučatech to poznáš jen podle příjmení, jinak jsou blonďáci a světlí po matce.
Jedna příbuzná měla podobné úvahy už když jejich holčička měla ve školce nej kamaráda vietnámka
takže normální to rozhodně je a výčitky bych být tebou neměla
Rozhodnutí, s kým zůstane a bude mít rodinu, je stejně jen na tvé dceři a moc bych do toho nešťourala, ať si nepokazíte vzájemný vztah.
Já pořád nechápu, co je špatně. Většina těch, co tu napsala, podle mě rasistky jsou. Chápu, jaká je nálada ve společnosti a jak se pořád o tom mluví o těch problémech, ale černých hajzlíků je stejně jako bílých. To, že si dcerunka přitáhne domů na první pohled slušného bílého kluka nezaručuje, že se z něj nevyklube nějaká svině, stejně tak může být šťastná s Romem a nikde není přece napsáno, že když jsou někteří špatní, tak musí být špatní všichni.
Když to bude holce zakazovat, tak si to s ní akorát rozhází a stejně s ním bude chodit dál. Já rasistka nejsem, chodila jsem před pár lety asi 2 měsíce s Romem a byl slušný a fajn. Rozešli jsme se z důvodů, které nijak nesouviseli s tím, že by snad jeho rodina nebo on měli chovat jako takzvaní typičtí Romové. Byli normální. Během života jsem měla a mám několik málo kamarádek z této komunity a ani o nich nemůžu říct půl špatného slova. Nesoudím podle barvy pleti.
Ahoj zakladatelko. Také nejsem rasista a dle mého názoru se v čr nedá mluvit o rasizmu, ale o strachu z nepřizpůsobivích. Bojím se cikánů a bijím se i třeba bezdomovců…
K tématu. Já bych s tím teda moc nesouhlasila. Oni sice jsou i slušní cikáni, ale ta jejich mentalita je prostě jiná. Švagrová žila s romem a neměla moc dobré zkušenosti. Na pořádek byl pes, ona musela poslouchat na slovo, nesměla projevit svůj názor. Nejhorší to bylo, když se jim narodila holčička. Výchova téměř žádná. Žádná pravidla. Teď budou holčičce tři roky a má zdravotní problémy vzhledem ke stravovacím návykům. Prostě je to opravdu jiná mentalita a bála bych se rozdílů
Vadilo by mi to a dost! U nás v domě má pronajatý byt cikánka. Do práce sice nechodí, ale je opravdu slušná, uklízí chodbu, dokonce uklízí bordel dole na trávníku. Jenže za ní chodí její příbuzní, kteří jsou jako většina cikánů, dělají tady bordel, močí na chodbách, už poněkolikátý se nechávala montovat nová gumová zarážka u dveří, pokaždý to ukradli, už tam zas není. Chápu, že ona jim nemůže říct, že nechce aby k ní chodili. Jejich povaha by to nepobrala. Takže jsou slušní cikáni to určitě, ale mají příbuzné, kteří jsou prostě cikáni jako poleno.
mě by možná nevadil ten 1zeť ,ale ta banda co se za nim potáhne a to je na 100% jisté ..znám i slušné a je to s nima taky tak ,to družení k tomu prostě patří,znám i co má holka SŠ je to to samé
maj to prostě v sobě.Oni maj snad jinej styl myšlení,jsou tak vychovávaný a zbytek jsou geny
Tady až tak neplatí to pravidlo ,že v jednoduchosti je krása
Možná jsem mlela kdysi jinak ,dokud jsem nemusela být s romkou týden v jednom pokoji v nemocnici,bylo to strašnééééééééééééééééééééééééé,denně návštěvy od rána do noci ,nikdo jim nic neřekne ,vystřídalo se tam až 60smradlavejch orvanejch romů a ona sama byla jak ze škatulky,takový prádlo a kosmetiku jsem já neměla,takže
![]()
@Anonymní píše:
Znám jeden takový případ z okolí, ale na vnoučatech to poznáš jen podle příjmení, jinak jsou blonďáci a světlí po matce.Jedna příbuzná měla podobné úvahy už když jejich holčička měla ve školce nej kamaráda vietnámkatakže normální to rozhodně je a výčitky bych být tebou neměla
Rozhodnutí, s kým zůstane a bude mít rodinu, je stejně jen na tvé dceři a moc bych do toho nešťourala, ať si nepokazíte vzájemný vztah.
to, že to není na dětech vidět je jedno, mají to navždy v genech, takže se může pak stát, že až jednou budou mít sami děti, i přestože budou mít partnera ne Roma, narodí se Rom a tam bych pak viděla problém.
Mě by asi vadilo jediné, jak to bude mít chuděra v dnešní společnosti těžké, protože apriori bude muset už dopředu vysvětlovat okolí, že ten její není hulvát. On bude mít těžší život, který ji bude točit, bude se muset dívat na rasismus, který si ten její nezaslouží, bude se muse tdívat jak buď on se začne bránit, což okolí nepochopí jako obranu, ale jako potvrzení pravidla, že kořeny se nezapřou, anebo rezignuje, což je hrozné vidět chlapa, kterému jiní na ulici nadávají a on sklopí uši a radši jde pryč než aby byl konflikt…
Nechodila jsem s Romem, ale Arabem, takže toť moje osobní zkušenost. Buď na ni pyšná, že není jak většina spoelčnosti, kteří tvrdí, že slušné mají rádi, ale že jim vadí jen ti nesluší. Jak je vidět, ani to, že jsi napsala, že je slušný, prostě těm lidem nestačilo, aby ho neodsoudili jen kvůli barvě pleti.
Moje dcera kamarádí s Romem, je to hrozně milej a pracovitej kluk. On sám říká, že nechce být jako ostatní ,,cigáni,,..
Já mám taky kamarádku tmavší pleti, je to super ženská.
Asi opravdu záleží na konkretním jedinci.
@lucineeccka píše:
No,me jedno jestli si muj privede bilou nebo fialovou.Na barve pleti anhp narodnosti nezalezi.Hlavne,kdyz bude hodna,slusna a budou spolu stastny.Muj tata je hroznej rasista a hadej co ma doma?Maleho napul arabka,kze ktereho je vyrizenej.;)
jenže tvůj syn není Rom, vychováváš ho v české mentalitě, takže pochybuju, že by se jeho arabské geny projevily v budoucnu jako problém, protože od malinka má vzor v tobě a v tvojí rodině, mezi své se asi těžko někdy dostane, u Romů je to ale jiné, znám případy, kdy byly adoptovány ne Romskou rodinou a stejně se geny projevily negativně, navíc za mě, to už radši malýho arábka než malýho roma.
@romype Milá romype, geny, ty dokážou nadělat divy. Výchovou se dá ovlivnit méně, než si myslíme. Především se to týká temperamentu.