Přijaly byste zetě - roma?

Anonymní
30.4.12 00:46

Přijaly by jste zetě-roma?

Předem omluva, ale budu psát anonymně. Doufám, že toto nebude chápáno jako projev rasismu. Má dcera ještě neměla žádného přítele. Poslední dobou se, ale velmi často vídá s jedním chlapcem. Chodí spolu do třídy, vysvětluje to tím, že mu pomáhá s učením. Je to rom z našeho sídliště. Je z bezproblémové rodiny, je velmi milý. Vím, že je to předčasné, ale představa, že mí vnuci by byli malí cikáni :mrgreen: mě celkem děsí. Jak by jste to přijali vy? Je to normální reakce, nebo jen já mám problém s tolerancí?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8814
30.4.12 01:01

Desi Te predstava, ze bys mela vnoucata cikanata, ale nechces aby to bylo chapano jako projev rasismu?
Tak jak to teda mame chapat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
30.4.12 01:09

To je spíš podmíněná reakce .) Taky nejsem rasista, ale jak vidím roma, držím si peněženku a cennosti u těla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
30.4.12 01:16

@Loki01 Já bych z toho také nebyla nadšená. Naprosto jiná mentalita, temperament.

Rasismus - pokud bych toto slovo definovala tak, že existuje rozdíl mezi jednotlivými rasami, pak jsem rasista. nejsem rasista ve smyslu nenávisti k druhým rasám.
Mimochodem ve vztahu k cikánům je problém používat slovo rasista, protože oni jsou stejná rasa, tj. indoevropská, akorát mají temnější odstín (většinou.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
30.4.12 02:06

Pokud je z bezproblemove rodiny a mily, tak bych se ho snazila jeste vic poznat a snazila bych se byt tolerantni. Ja tedy romy taky „nemusim“, ale treba ten dcerin pritel bude svetla vyjimka. Ono se jich urcite par slusnych najde, treba dcera na jednoho natrefila. On to neni ani tak rasismus, jako spis predsudky na zaklade zkusenosti. Ja si taky v tramvaji automaticky pevneji drzim kabelku, kdyz nastoupi romove. Mimochodem, za manzela mam cernocha a mame maleho chlapecka a moc po tatovi do barvy neni, takze ono to treba s detmi „cikanaty“ nebude zas az tak horke. :) A co se tyce chovani, vnoucci budou takovi, jake je dcera vychova. Ani toho temperamentu bych se tak nebala, treba budou po mamince/babicce. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
30.4.12 04:54

Přiznám se,taky nemám ráda romy,důvodů je spousta,hlavně jak se jich většina chová,ale i proto,že mají v našem státě spousty výhod o kterých si bílí mohou nechat jen zdát.Jenže…bratranec mého muže si vzal romku(teta byla na prášky).Je inteligentní,pracovitá,výborně vaří,byt má jak ze škatulky.Mají dvě holčičky,jsou chytré a hodně šikovné,starší vyhrála miss Polabí.Nedají se házet všichni do jednoho pytle.Ta naše je super a nemám problém si s ní popovídat ani si na přivítanou dát pusu.Je to fakt jen o tom,jak se chovají a jak žijí.

• Citovat
  • Upravit
5052
30.4.12 06:13

Já se ti nedivým. Nevím jestli jsem rasista, černoši atd… mi nevadí,ale když vidím tlupu cikánů tak odcházím z dítětem z parku, prostě se jich bojím. Jednou mně přepadli a okradli a já cca tři roky potom byla strašně vyděšená když jsem slyšela,že za mnou někdo jde. Pořád jsem se na ulici otáčela a připadala jsem si občas jako blázen.
Vzdálená příbuzná přes odpor rodičů, kteří jejího romského přítele nechtěli přijmout přišla do jiného stavu a rodina ho musela přijmout. Mají spolu dvě holky a teď studují VŠ. On je dobrý manžel a otec žijí spolu přes dvacet let a její rodina ho stále na 100% nepřijala kdyžt vše dělá dobře je to normální,když udělá chybu tak se to dalo čekat. Jsou z vesnice a žijí v jednom velké baráku společně. Myslím si,že moc sťastný život nemají.

Já sama jsem chodila s klukem romem po otci do ZŠ a byl to róm jak poleno a nikdy mi to nepřišlo,protože byl svým chováním normální jako ostatní kluci. Co vím ze srazu tak si vzal taky bílou (hrozný to napsat)a mají spolu dítě.
Opravdu záleží na jednotlivém jedinci.
Já,ale když róma neznám raději přejdu na druhou stranu ulice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
majkakajka
30.4.12 06:32

Ahoj, no ak mám byť úprimná, mám doma pomaly dospelú dcéru, tak ťa chápem :) Predstava, že by chodila s rómom ma desí. Takže nie, nechcela by som a považujem tvoje obavy za celkom normálne (bohužiaľ, ani keby bol chlapec zo slušnej rodiny).

• Citovat
  • Upravit
466
30.4.12 06:50

Ahoj :mavam: ,
ja tiež niesom rasistka ale nieje rom ako rom.Od malička som vyrastala na sídlisku kde 2-3rodiny romske bývali a slušné rodiny to boli,v byte mali vždy čisto a chovali sa slušne,dokonca jedna rodina bývala aj pod nami,chodievali sme k nim,mamča si so susedkou velmi rozumela a rozumie dodnes ešte teraz k nej chodieva na nejaký ten „babský drb“,my sme vyrastali s jej 3synami a tiež sme si rozumeli.Mám aj známe a tie sú romky a bavím sa s nimi-neodzujem ich. Čo sa týka ale druhej polovice alebo večšiny romov,ktorí už od pohladu vyzerajú,že im nič dobré z očí nekuká-z tých mám strach aj ja.Radšej sa im vyhýbam a všetky svoje veci si poriadne strážim.
A na tvoju otázku ako by som to prijala,toto je moj názor: keby sa to naozaj stalo,velmi tažko by som to znášala možno horšie ako keby si vybrala za partnerku holku alebo černocha :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
30.4.12 06:56

1)Možná spolu ještě ani nechodí. 2)Fajn tak spolu chodí, to neznamená, že hned budou mít kupu dětí. 3)Pokud je normální ze slušné rodiny, není co řešit. 4)Věř mi, že bys nakonec milovala i romské vnoučata. Pořád budou tvoje.

• Citovat
  • Upravit
20807
30.4.12 06:56

pocházím z Břeclavi… takže v žádném případě
(viz události posledních dních a zkušenosti z velké části života prožitého v tomto super městě, které je k rómům nadmíru tolerantní… bohužel)

Příspěvek upraven 30.04.12 v 06:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
30.4.12 06:57

a kolik je holce? Vztahy ze zakladky bych neresila.

Jinak s tim stejne asi nic nenadelas, jestli ho ma rada, tezko ji to vymluvis. Snazila bych se tu rodinu poznat.

ja tve obavy chapu. Ano, je to projev rasismu, ale rekla bych opravneneho. Jedna vec je roma zamestnat (ikdyz i to je riziko), jina vzit si ho do rodiny. Vzdyt preci jen jde o vlastni dite. U batolat resime kazdy prd, jestli maji stravu bez ecek a jestli jim nositko neznici zada, u dospivajicich bychom nemeli brat zretel na to, z jakeho prostredi pochazi jejich potencialni zivotni partner?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
30.4.12 07:01

Pokud je z bezprolemové rodiny tak bych ho přijala.Není důvod proč ne.Kvůli kůži?Tyhle šmrnclý děti bývají právě nejhezčí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2811
30.4.12 07:11

U nas ve meste je lidi nemaji radi, asi bych se bala, jak prijmou jeji deti.. lasce neporucis, ale ja s nimi mam jen ty nejhorsi zkusenosti, okradli me nekolikrat, manzelovi chodi do ambulance a vymysleji si, aby nemuseli pracovat.. chapu, ze vsichni nejsou takovy, ale ja kdyz je potkam, tak prechazim na druhy chodnik, vcera nam vypadl z kocaru satecek a oni ho sebrali,nerekli nic, manzel za nima bezel a vratili ho..
Bojim se, aby nenadavali deti i memu synkovi, ma po manzelovi tmave vlasy a tmavsi kuzi, manzel modrooky, on po dedovi hnedooky..
Zni to trochu jako rasismus, ale u nas jich je hodne a lidi je nemaji radi, takze ja bych nadsena nebyla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.12 07:35

Zakladatelko a nemělo by ti spíš vadit že nejsi upřímná ke své dceři než nějaký rom kamarád? Spíš by jsi si sní měla promluvit,když už přemýšlíš nad svatbou své dcery s romem tak bys jí měla vysvětlit co se ti nelíbí a proč,popř. jí domluvit. O cikánech umíš psát,ale to není umění - to umí každý ,tak jí to pověz sama co se ti nelíbí…Nejsem rasistka a roma v rodině nemáme :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky