Přijímačky 2024

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42114
11.4.24 18:35
@Jahru píše: Více

Státní maturita je na všech školách stejná. Školní část je dost různá. Školní maturita z AJ na jazykovém gymnáziu bude o něčem jiném než na čtyřletém učebním oboru. A je to zcela logické. Stejně tak maturita z elektra bude na prestižní SŠ jiná než na nástavbě na učební obor v horní dolní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
11.4.24 18:36

@Niemeyer
Já vím, že to jsou školy, které nenaplnily ani počet uchazečů. Podle mne z docela dobrých důvodů (školné anebo nové obory). Ale nemyslím si, že by se po oficiálnlím vyhlášení druhého kola ta situace kdovíjak extra zlepšila. Pokud odhadem chybí 3,5 tis míst, tak to nenastoupivší v prvním kole nezachrání. Možná se třeba otevřou další nové třídy, loni se taky některé otevřely až pro druhé kolo (do prvního nestihly vyřídit schválení).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
11.4.24 18:40
@vokishka píše: Více

Já myslím, že škola si sestaví žebříček a CERMATu už předává nikoli celkové body, ale právě jenom to pořadí uchazečů. A v CERMATu počítač porovná a vyškrtá uchazeče, kteří se dostali na školu s vyšší prioritou a vrátí školám zpět proškrtaný seznam, podle kterého škola vyhlásí výsledek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
11.4.24 18:41
@sysi píše: Více

to bývá hodně časté, někdy dostávají zelenou až koncem srpna dokonce.

ale věřím, že ted bude systém docela pěkně rozřazovat, takže umístěných v prvním kole už bude víc dětí než dřív.

ale místa jsou, neznám jediné dítě, které by loni muselo jít na pracák. to je taková urban legend
docela by mě zajímal zdroj toho čísla které píšeš, na stránkách ČSÚ je něco jiného.

v jihomoravském kraji je v současnosti převis jen 10 přihlášek, v jihočeském kraji mají dokonce 1175 neobsazených volných míst už nyní, v moravskoslezském kraji chybí 2396 přihlášek, které si nikdo nepodal, apod. Praha je samozřejmě převis - sbírá celé střední čechy, kam je lepší dostupnost než jinam, ale míst na školách je akorát.

za mě se i dojíždělo, na střední školy, bydlelo se na internátech, to už se nedělá?

Příspěvek upraven 11.04.24 v 18:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42114
11.4.24 18:42
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9764
11.4.24 18:49
@Niemeyer píše: Více

Jenže otázka je, jestli má smysl zachovávat obory, které nikdo nechce dělat anebo je rušit a přidat víc škol s všeobecným zaměřením (gymply, lycea). Pracovní trh se vyvíjí velmi rychlým tempem a plus je flexibilita, schopnost se učit a pracovat s informacemi a znalost cizích jazyků. S tím, že specializovat se člověk může vcelku snadno po maturitě.
Hlavně si nemyslím, že kvalitní vzdělání by měl být luxus, ale standard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9764
11.4.24 18:52
@Havlova píše: Více

To je jasné. Já to spíš myslela tak, že ten „papír“ je stejný - jen na některých školách máš o dost vyšší šanci ho získat, protože tě kvalitně připraví. A nejen tu maturitu, ale i další studijní a pracovní život má větší šanci na úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
11.4.24 18:52

@Niemeyer Někdo tady dával odkaz, byly to stejné stránky jako ty se školami s druhým kolem. Skoro 18 tis přihlášek na maturitní obor s prioritou 1, něco přes 14 tis nabízených míst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
11.4.24 18:58

@sysi no ale to jsou jen maturitní obory, tak koho nevezmou, tak zbývají učiliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
11.4.24 19:07

@Niemeyer No jo, no. Asi jsem vůči učilištím předpojatá, ale co jsem byla se synem kouknout na jednom maturitním oboru na učňáku, byla to dost bída a své děti bych tam nerada viděla. Ovšem to samé jsem viděla i u holek, když jsme se byly podívat na školách, kde do maturitního oboru běžně brali i čtyřkaře už na základce, protože o školy nebyl zájem. Učitelé, kteří nám vykládali, jaké kázeňské prostředky při výuce používají… děti, které neuměly ani základní věci ze svého oboru, na které jsme se zeptali a které byly součástí znalostních her pro uchazeče… :nevim: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
11.4.24 19:21

no ale zvýšení dostupnosti maturitních oborů to ještě zhorší, když už se i čtyřkaři na maturity dostanou nyní, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65205
11.4.24 19:42
@Niemeyer píše: Více

Tech, co nenastoupi, bude minimum. Pokud odmitnes skolu, musis jit automaticky do druheho kola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42114
11.4.24 20:05
@Jahru píše: Více

To určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42114
11.4.24 20:09

Oni jsou řemeslníci taky potřeba. Někdo rady třeba zmiňoval mlynáře - studují se v Pardubicích a už na škole se o ně zaměstnavatelé přetahují. Sehnat elektrikáře, instalatéra nebo kominíka je kolikrát slušná bojovka.
Syn je vyučený a vůbec se nemá špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
11.4.24 20:09

Já se obávám, že u nás v okolí zbudou jen učiliště a nějaké soukromé školy. Ale těch tady moc nemáme. A když už, tak nemají internát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí