Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Francis6 píše: Více
Scio nedělá. Je asi jedno, že to neřeší syn. Dcera ano. Zase neřešila přijímačky, učila se hodinu a půl a napsala je na 86 bodů za Cermat. A to znamená, že tvá dcera se nemá stresovat?
Tak maturita tam nemá ten soutěžní a srovnávací a výběrový prvek, proto není stresorem.
v podstatě ten stres je ta možnost volby.
Takhle to funguje i v životě, v čemkoli - např. když vím, že v bufetu každý den dostanu buchtičky se šodo, chodím tam naprosto v klidu na buchtičky se šodo. jsou dobré, mám je rád, nasytí mě. No a jednoho dne udělají výjimečně dvě jídla - buchtičky a kdo přijde dřív, dostane se na něj řízek s bramborem.
Asi si dovedete představit, co to udělá s davem, že…
a přijímací zkoušky jsou stres, který na nás klade ta možnost volby a zodpovědnost za tu volbu. Možnost, urvat si pro sebe něco lepšího než budou mít ostatní. I přesto, že buchtičky se šodo jsou fajn.
@Havlova píše: Více
Tak to je dobrá, na 43 a 43 přijímačky dá málokdo, bez přípravy.
@Niemeyer píše: Více
Přesně tak, nejde o soutěž a výběr. Maturitu stačí „udělat“, přijímačky ne, tam je nutný dostat se mezi 25-30-60 nejlepších. Proto větší stres.
@Francis6 píše: Více
Ono bylo víc za ČJ. Ale ano, je hodně chytrá.
@renap píše: Více
A ruku v ruce se snizuje uroven a hodnota i VŠ studia.
S tou zdravkou, zrovna nedavno mi to stejny rikala segra. Hloupy a taky liny, hlavne to velka cast z nich nakonec delat nechce, jak zkusi praxi. Tezka prace a velka zodpovědnost. ![]()
@Havlova To má dcera taky. Čj super. Myslím, že v matice má prostě hranici, vždycky tam něco přehlídne. Teď už je to fuk, zítra to snad nějka napíše.
@Niemeyer píše: Více
No, ale ne kazdy chce jit na soukromou. Divala jsem se na ten seznam a je jich tam vetsina. My treba rozhodne preferujeme zabehlou skolu, s nejakou povesti a tradici, kde se da predpokladat nejaka uroven a vysledek po studiu. Rozhodne bych dite nehlasila na skolu, kterou letos otevreli a kde bude delat pokusneho kralika. Minimalne jeden rocnik maturity by, za nas, skola mela mit za sebou. A to i u skoly statni s nove otevrenym oborem.
Natoz nekde, kde mas platit.
Vazne doufam, ze to ditku klapne a nebudeme muset tohle resit.
nejlíp, kdyby druhy kolo vypsaly skoly, kam se hlasi. Ale to pochybuju. Ty budpu plny uz po prvním. ![]()
@neumisa píše: Více
Ty jo, taky mi prijde blby, to oddalovat. Zas kdyby to melo ovlivnit vysledek… Navic, jestli to ma z nervu, tak ty muze chytnout i v nahradnim terminu, ze jo. No, moje nocni mura tohle. Snad bude zitra dobrej. Drzim pesti. ![]()
@AvajBr Kdyby druhý kolo vyhlásily školy, kam se hlásí, tak by to pak stejně brali podle bodů a vybrali by si někoho s vyšším počtem.
Těch pár zajímavých oborů v druhým kole bude obsazeno hned. A zbyde to neatraktivní nebo šíleně drahý.
Ale zajímavý bude, jak to budou řešit, když se na školy hlásí někdo z víceletých gymplů, kd má zájem třeba en o tu první školu, pokud se tam nedostane, rozmyslí se tak, že raději zůstane ve své (znám jich pár takových), takže se vzdá přijetí úplně, škola to místo ale nemůže nabídnout stávajícím účastníkům přijímaček, protože neexistuje už tenhle typ odvolání.
Bude muset tedy vyhlásit nějaké místo do druhého kola.
@Francis6 píše: Více, škola to místo ale nemůže nabídnout stávajícím účastníkům přijímaček, protože neexistuje už tenhle typ odvolání. Bude muset tedy vyhlásit nějaké místo do druhého kola.
zbyde to neatraktivní nebo šíleně drahý.
Prave, co s tim potom, ze. Posbirat popadane drobky.
![]()
@AvajBr píše: Více
Já jsem dceři řekla, že by zůstala doma, uklízela by a vařila:-)
@jkra Reálně fakt nevím. Zatím doufám, že jedna z těch škol klapne. Pokud ne, budu řešit dál. Ale asi ne tak, že bychom vybírali prostě jakoukoli školu (kterou nechce), jen aby někam nastoupila.
Možná bychom to spíš řešili nějakou jazykovkou, pobytem v zahraničí, nevím. A pak znovu. I když už jen z tý myšlenky mi je blbě ![]()